Set Shot

Şut basketbol oyunundaki en önemli teknik beceridir. Neredeyse buna katılmayan basketbol insanı yoktur. Pek çok şut çeşidi bulunmaktadır. Bugünkü yazıda set shot üzerinde duracağım. Set shot faul atışlarında kullanılan bir tekniktir.

Basketbolda Set Shot

 Set Shot

Set shot basketboldaki en temel şuttur. Ancak modern basketbolda serbest atışlar dışında neredeyse hiç kullanılmamaktadır.

Basketbol sahasında neredeyse serbest atışların tümünde set shot kullanılmaktadır. Set shot tekniğinin şut konusu üzerinde büyük bir eğitimsel değeri vardır. Set shot ile şut atma öğreniminin ilk adımı atıldığından önemlidir.

Set shot tekniğinde ayak parmaklarından ana eklemlere kadar bir uzantı olmaktadır. Set shot tekniğinde en çok dikkat edilmesi gereken şey şut formunun doğru yapılmasıdır. Şut atılırken bacaklardaki büyük kas gruplarının devreye girmesiyle çembere atış gerçekleşir.

Set shot tekniği üzerinde pek çok şut çeşidi türemiştir. Bunlardan biri de jump shot tekniğidir. 

Set Shot Tekniği


Set shot tekniğinin temel duruşu: Üçlü Tehdid  pozisyonudur. Genç basketbolcu adayı şut atmadan önce rahat ve harekete hazır olmalıdır. Şut tekniğindeki en önemli nokta burasıdır.


Sağ elini kullanan oyuncu, sağ ayağını sol ayağının biraz önüne koyar(topuk-parmak hizası gibi olabilir). Sağ ayağın parmak uçları çemberi hedef almalıdır. Dizler bükülü top iki el ile göğsün önünde olmalıdır. Top hafif sağ yanakta tutulmalıdır.

Basketbolcu adaylarına göre farklılık gösteren set shot tekniğinde şu durum vardır: Top önce kalça hizasına indirilir.  Kolların yukarı hareketi ile şut mekaniği başlar. Genelde kullanılan bu mekanik oyunculara göre değişkenlik gösterebilir.

Genç basketbolcu adayları topu şut çizgisinde yanağının hafifçe yanına kaldırılmasıyla iyi bir şut görüşü elde edebilir. Böylece hedefle oyuncu arasında bağlantı kurulmuş olur.

Elin Top Üzerindeki Konumu 

  1. Parmaklar topun üzerinde rahat bir şekilde yayılmalıdır. 
  2. Şut elinin topun arkasına yerleştirilmesi gerekir. 
  3. Parmak boğumlarıyla topun kontrolü sağlanmalıdır. Topun arkasındaki elin avuç içi çembere dönük olmalıdır. 
  4. Şut çizgisindeki dirsek aynı anda yukarı kaldırılır. Kaldırılan dirseğin topun  altında bir konumda olmasına dikkat edilmelidir.
Set shot tekniğini kullanırken ayak parmakları kuvvetli uzatılır. Top dengeyi kuran elden çıktıktan sonra şut atan elin işaret parmağıyla top tek elle bilekten itilir. 

İşaret parmağı top elden çıktıktan sonra diğer parmaklarla rahat olacak bir gerginlikle basketbol sahasını göstermelidir. Top çembere gidene kadar kollar ve bilek  topu takip etmelidir.

Set Shot Tekniğinde Dikkat Edilecek Noktalar

  1. Baş ve omuzların hareket ettirilmesi şut formunu olumsuz etkilemektedir.
  2. Ayaklar omuz genişliğinde basketbol sahasına dengeli oturtulmalıdır.
  3. Vücut ağırlığının yana doğru verilirse, top yana kayabilir.
  4. Şut ayağının çembere dönük olmaması şut formunu olumsuz etkileyebilir.
  5. Dizlerin yeterince bükülmemesinden dolayı kısa şutlar söz konusu olabilir.
  6. Topun yukarıya doğru itilmesi yerine çembere itilmesi topun çemberden sekmesine sebep olabilir.
  7. Yardımcı elin baş parmağıyla topun itilmesi şut tekniğinin yeterince oturmaması anlamına gelebilir.
  8. Şutu atarken kolun yeterince uzatılmaması şut formunda eksiklikler yaratabilir.
  9. Topu çembere yetiştirmek için atışın vücudun desteğiyle yapılması yanlış şut formu alışkanlığı kazandırabilir. 
  10. Şütör oyuncular, başlarını ve omuzlarını nispeten sabit ve kontrol altında tuttukları için yüzdeli şut sokmaktadırlar. 

İsabetsiz Şutların Nedenleri


Şut atarken tutarsız bir şut formu mu gördünüz? Hemen kendinize şunu sorun. Neden? Yanıtın şut tekniğinin ve  konsantrasyon eksikliğinden kaynaklandığını görme ihtimaliniz yüksek olacaktır.

Air ball mu attınız? Neden? Genelde bacakların yeterince bükülmediğinden dolayıdır. Şut atarken top sapıyor mu? Genelde kuvvet ve yorgunluktan kaynaklanmaktadır.

Şut çemberden mi sekiyor? Neden? Topun arkı yeterli değil mi? Topu çok fazla ileri mi itiyorsunuz? Bu soruların yanıtı isabetsiz şutlarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.


Set Shot Tekniği Nasıl Öğretilir?


Genç basketbolcu adayını çok fazla detaylarla boğmayın. Genç basketbolcu adaylarına olumlu geri bildirimlerde bulunun. Çok set shot tekrarı yaptırın. Sorunun nedeninin ne olduğunu bilmek genç basketbolcu adayının bireysel gelişiminde çok fazla katkı sağlar. Neden-sonuç bilgisi önemlidir.

Basketbol eğitiminin bu serisinde bireysel gelişiminize olumlu etki edeceğini düşündüğüm set shot konusuna değindim. Set shot neredeyse tüm şut çeşitlerinin temelini oluşturmaktadır.

Basketbol oyuncularının neredeyse tamamı serbest atış kullanırken set shot atarlar. Bu bağlamda genç basketbolcu adaylarının set shot tekniğini çok iyi öğrenmesi gerekmektedir.

Serbest atışları kaçırmamanız dileğiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.