Spin Move

Spin move bir dribling oyunudur. Ayrıca çoğunlukta pivot oyuncuların kullandığı post up hareketlerinden biridir. Spin dribble ya da spin move olarak bilinen bireysel tekniğin ne olduğuna bakalım.

Spin Dribble

Spin Move


Spin move modern basketbolda oldukça çok kullanılmaktadır. Spin move muhtemelen basketboldaki en hızlı ve en etkili yön değiştirme hareketidir. 180º'lik adım çek, git dönüşüdür.


Spin move tekniğine bu açıdan bakıldığında etkili bir teknik beceri olduğu görülmektedir. Spin move başka bir teknik beceriyle bağlantılı olarak bir basketbol maçında çok kez yapılmaktadır. 

Spin move becerisi dinamik bir yapıya sahiptir. Oyun kuruculardan pivotlara kadar üst düzey oyuncuların repertuarlarında spin move bulunmaktadır. Günümüzde spin move çok atletik uzun  oyuncular tarafından post up oyunlarında çokça kullanılmaktadır. 

Spin Move Nasıl Yapılır?


Spin move, reverse ile aynı ayak oyunlarına sahiptir. Ancak spin move hareketinde sadece yön değiştirme yoktur. Aynı zamanda hareketi hızlandırma vardır. Spin move hareketinde vücut rakibinin etrafında döndürülür.

Spin move, bu şekliyle reverse hareketine çok benzemektedir. Fakat reverse'ten çok hızlı bir harekettir. Top, vücudun arkasına dribling yapılmadan tek bir hareketle getirilmektedir. Ardından zaman kaybetmeden atak olanaklarına sahiptir. 

Spin move tekniği uygulanırken savunmacının pozisyonuna bakılmalıdır. Savunmaya temas ederek agresif dönüş yapılması çok önemli bir detaydır.

Savunma oyuncusunun etrafında dönebilmek için ayağın en uygun noktaya yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu ayak hareketiyle savunmayı sabitlemeyi hedef almak önemlidir. Bütün bunlar koordinasyon ve ayak oyunlarının iyi yapılmasıyla ilgilidir.

Spin Move Becerisinin Analizi


  1. Spin move becerisinin doğru formda yapılmasına dikkat edilmelidir.
  2. Denge sorunu ihlallere veya savunmanın reaksiyon göstermesine neden olabilir.
  3. Savunma oyuncusu ayak hareketiyle kilitlenmelidir.
  4. Topun yeterince korunmaması top kaybına yol açabilir.
  5. Pivot ayağı erken kaldırılmamalıdır.
Oyun kuruculardan pivotlara kadar her basketbolcunun kullandığı hızlı bir dribling oyunu olan spin move'dan söz ettik. 

Genç basketbolcu adaylarının basketbol eğitimi yazılarından kendi karakterlerine uygun olan dribling oyunlarından birkaçını repertuarlarına almalarını öneririm.

Şık basketbol atmanız dileğiyle...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.