Read&React Basketbolu | Temel Post Hareketleri

Read&react basketbolunun bu serisinde penetre gerçekleştiğinde iç oyuncuların davranışlarına bakacağız. Terminolojide buna temel post hareketleri adı verilmektedir. Daha önce penetre olduğunda dış oyuncular için dairesel harekete bakmıştık. Şimdiyse temel post hareketleri adı verdiğimiz iç oyuncu reaksiyonlarına bakacağız. 

Read&React Basketball System

Temel Post Hareketleri Aşaması


Temel post hareketleri iç oyuncu alışkanlığını kazandırması sebebiyle her genç basketbolcunun bilmesi gerektiği bir aşamadır. Temel post hareketleri read&react basketbolunun temel 6 basamağından biridir.

Temel post hareketleri aşamasına kadar genç basketbolcu adaylarının alışkanlıkları kazanmış olmaları gerekmektedir. Unutmayın basketbol bir alışkanlıklar sporudur. Dolayısıyla doğru alışkanlıkların kazanılması taktik gelişim ve oyun bilgisi için zorunlu olmaktadır.

Boyalı bölge ve ya kısa köşede bulunan oyunculara post oyuncusu denir. Oyuncular burada bilerek durur. Bu oyuncuların pozisyonlarına pivot denir. Bulundukları alana da post bölgesi denmektedir.

Şekil: Post bölgesi
Read&React Basketbol-Post Bölgesi

Herhangi bir oyuncu post bölgesindeyken drive olduğu zaman pivot oyuncusu gibi bir reaksiyonda bulunmak zorundadır. Bu reaksiyonlara “Temel Post Hareketleri” adı verilmektedir. Read&react basketbolunda tüm oyuncular bu reaksiyonu yapmalıdır. Temel post hareketleri aşamasında iki tane hareket vardır.

Temel Post Hareketleri Nelerdir?


1. Penetre eden oyuncu ortadan yani faul line çizgisini kesecek şekilde drive ederse, top tarafı ve yardım tarafındaki içerdeki genç basketbolcu adayı kısa köşe gider.

Şekil: Postun Short Corner’a gitmesi
Postun Kısa Köşeye Gitmesi

2. Penetre eden oyuncu baseline drive yaparsa, top tarafı ve yardım tarafındaki içerdeki genç basketbolcu adayı yüksek posta hareket eder.

Şekil: Pivotun high posta gitmesi
Read&React Basketbol-Pivotun High Posta Gitmesi

Neden Temel Post Hareketleri?


Temel post hareketlerinin bazı nedenleri vardır. Read&react basketbolundaki sebepler şunlardır:

  1. Penetre eden oyuncu için çembere giden bir koridor açmak.
  2. Pas kanalı yaratmak.
  3. İç oyuncular, dış oyuncuların doğru spacing yapmalarıyla köşe ve kanatlarda ideal şut pozisyonu yaratır.

Post oyuncularıyla birlikte dışardaki oyuncular dairesel hareket yapar. Sistem bu şekilde tasarlandığından bir bozukluk oluşmaz.

Temel post hareketleri tüm oyuncular için gereklidir. Dışarda pas gerçekleştiğinde cut yapılır. Ardından bir nokta doldurulur. Fakat basket cut tamamlanmadan aniden bir penetre olursa o zaman temel post hareketlerine ihtiyaç duyulur. Read&react basketbolu bu yüzden tüm oyuncuların dairesel hareket ve temel post hareketlerini bilip doğru reaksiyon yapmalarını ister.

Detaylar


1. Ortaya doğru drive olduğunda top tarafındaki postun savunması yardıma giderse kısa köşeye hareketlenen post oyuncusuna  bounce pas tercih edilmelidir. Post oyuncusuna top geldiğinde Inverted Jump Stop ile potaya atak yapmalıdır.

Şekil: Short Corner’a Bounce Pas
Read&React Basketbol-Short Corner'a Bounce Pas

2. Baseline drive olduğunda top tarafındaki pivotun savunması yardıma giderse; yüksek posta hook pas atılması tercih edilmelidir.

Şekil: High Post’a Hook Pas
Read&React Basketbol-High Posta Hook Pas

3. 4 dışarda 1 içerde formatında ortadan drive olduğunda rotasyonlardan dolayı potaya doğru iyi bir koridor oluşur.

Eğer içerde top durdurulursa güvenlik noktasına bakılmalıdır.


Bu durumda kısa köşeye giden pivot oyuncusu hemen güvenlik noktasına gitmelidir. Gelişmiş post hareketlerinde bu konu detaylı açıklanır. Dolayısıyla kısa köşedeki oyuncunun dairesel hareket yaparak güvenlik noktasına gelmesi gerektiği çalışılabilir.

Şekil: Short corner’dan Güvenlik Noktasına çıkma
Read&React Basketbol-Güvenlik Noktasına Çıkma

Basketbol eğitiminin bu serisinde Read&react basketbolunda temel post hareketleri aşaması kısaca böyledir. Eğer temel aşamalarda alışkanlıklar doğru şekilde kazanıldığında üst düzeye benzer karmaşık basketbola hazırlık tamamlanmış olur.

Tekrar etmekte fayda buluyorum. “Basketbol bir alışkanlık sporudur.” Doğru alışkanlıklarla umarım taktik gelişiminiz aynı doğrultuda ilerler.

Sonraki yazıda görüşmek dileğiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.