Basketbolda ISO Kalıbı Nedir?

 ISO; basketbolda "isolation" olarak bilinen bir hücum taktiği kalıbıdır. Top hakimiyeti yüksek olan bir hücum oyuncusunun 1e1 oynayarak basket bulmaya çalıştığı bir konumdur.

Basketbolda ISO Kalıbı

ISO oynayan oyuncular genelde oyun kurucular ve forvetlerdir. Basketboldaki ISO taktiğinde topsuz oyuncular top hakimiyeti güçlü olan oyuncuya alan yaratmak için genelde basketbol sahasında çizgilere doğru genişleyerek yerleşirler.

ISO Oyununun İlkeleri

ISO va da Isolation


ISO oyununu başarıyla uyglamak için bazı ilkelerin genç basketbolcu adayı tarafından anlaşılması gerekmektedir. ISO oyuncular tarafından yeterince anlaşıldığında etkili bir uygulaması söz konusu olabilir. ISO oynamanın ilkeleri nelerdir? Yanıtlayalım.

Boş Alan Yaratmak

ISO oynayacak genç basketbolcu adayının penetre etmesi ve şut atması için boş alana ihtiyacı olacaktır. Bunun için takım arkadaşları sahanın kenarına çekilerek ihtiyaç duyulan boş alan yaratılmış olur.

1e1 Oynanması

ISO oyunu topla oynayacak hücum oyuncusunun savunmayı 1e1 yenmesine dayalıdır. Bu nedenle dribling oyunları becerisi ve şutu iyi oyunculara ihtiyaç vardır. Genç basketbolcu adayının ISO oynaması için 1e1 becerilerini geliştirmesi şarttır. 

ISO oynayacak genç basketbolcu adayının 1e1 becerilerine güvenildiği için 1e1 bırakılmak istenir. Böylece topsuz dört oyuncu için şut atma fırsatı çokça gelmektedir.

Sabırlı Olmak

ISO hızlı oynanan bir oyun değildir. Genç basketbolcu adayının doğru anı kollayarak savunmanın zayıflığına atak yapması gereklidir. Savunmanın zayıflığına atak yapılacak doğru an için sabırlı olmak önemli bir özellik olarak öne çıkmaktadır.

ISO Basketbol Sahasının Neresinde Oynanır?

Basketbolda ISO; genelde basketbol sahasının kanatlarında oynanmaktadır. Bir basketbol maçında ISO oyununun nerede oynanacağına karar verilmeden önce kimin ISO oynayacağına karar verilmelidir. Kimin ISO oynayacağına karar verilirken;
  1. Takımda 1e1 becerileri en yüksek olan oyuncu seçilebilir,
  2. Basketbol maçında rakibin en zayıf savunma oyuncusuyla eşleşen genç basketbolcu adayı seçilebilir.
ISO oynayacak oyuncu seçildikten sonra oyunun basketbol sahasının neresinde oynanacağına karar verilmelidir. Bu karar verilirken;
  1. ISO oynayacak oyuncunun güçlü tarafları nelerdir?
  2. Basketbol sahasının neresinde kendini rahat hisseder?
  3. Topsuz dört oyuncunun güçlü yönleri nelerdir?
Yukarıdaki sorulara verilecek yanıtlar ISO oyunun basketbol sahasının neresinde ve nasıl uygulanacağına dair fikir verecektir.

Nasıl Etkili ISO Oynanır?

Etkili ISO oynamanın en önemli şartı saha paylaşımıdır. Topsuz dört hücum oyuncusunun basketbol sahasının yanlış yerinde konumlanması basket atma fırsatlarını tıkamaya neden olabilir. Saha paylaşımını etkili yapmak için topsuz hücum oyuncularını hareket ettirerek geniş bir saha paylaşımı yapılabilir. Bu hareket savunmanın dikkatini dağıtmak için kullanılan bir aldatma olarak kullanılabilir.

ISO oynamadan önce touch up, pick and roll veya off screen gibi taktik atak fırsatları kullanarak 1e1 konumları oluşturulabilir. ISO oyunlarında etkili olmak için;
  1. Çembere kadar atak yapılan 1e1 antrenmanlarına yer verilebilir.
  2. Ayak oyunlarına antrenmanlarda yer verilerek ISO oyunlarına ön hazırlık yapıldığı gibi genç basketbolcu adayının bireysel gelişimine de zaman ayrılır.
  3. Doğru karar vermek ISO oynayan genç basketbolcu için en önemli detaydır.  Bundan dolayı oyuncunun sabırlı olup doğru anda savunmanın zayıflığına atak yapmalıdır.
  4. ISO her seviye basketbol takımında oynanan yaygın bir taktiktir. Savunma oyuncusunu 1e1 avlamaya dayalıdır. Eğer sonuç vermiyorsa genç basketbolcu adayı ısrar etmemelidir.

ISO Oyununun Avantajları

  1. Doğru kullanıldığında yüksek basket oranına sahiptir.
  2. Hücumdaki topsuz oyuncuların dinlenme fırsatı olur. Böylece savunmaya dönüldüğünde güçlü bir direnç sağlanır.
  3. ISO oynayan oyuncu savunmanın yapısını bozarak takım arkadaşlarına şut atma fırsatı yaratır.
  4. Zayıflık yaratan savunma oyuncularına atak yapıldığında rakibin savunma direnci kırılır.
  5. Oyunun belli anlarında oynanması etkilidir. Örneğin zamanı tüketip son topu kullanmak gibi.
  6. İyi ISO oynayan oyunculara karşı rakip savunma kapanmak zorunda olacağı için topsuz oyuncuların atak fırsatları olacaktır.

ISO Oyununun Zayıflıkları

  1. Savunmanın başarılı olduğu durumlarda hücum dengesi bozularak top kayıpları yaşar.
  2. Topsuz oyuncular oyuna dahil olmadığında takım oyununa olumsuz etkileri olabilir.
  3. Riskli bir taktiktir. Her zaman başarılı olmayabilir.
  4. Alan savunmalarına karşı çok etkili değildir.
Basketbolda çok yaygın olan ISOLATION taktiğini dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım. Bir sonraki basket dersi yazısında görüşene kadar basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

3 yorum:

  1. Çok güzel bir site.🥰 Bu kadar güzel olup da az tanınan bir blog olması üzücü.😔

    YanıtlaSil
  2. nedense Jordan aklıma geliyor. herhalde MJ dünyadaki en iyi tesilcinin bu ISO’nun.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.