Basketbolda Şut

Basketbolun en önemli teknik becerisi bence şuttur. Bireysel gelişim antrenmanları yapan hemen hemen her basketbolcu mutlaka özel olarak şut idmanı yapar. Basket dersinin bugünkü konusunda sizlere basketbolda şut konusunu anlatmaya çalışacağım.

Basketball Shooting

 Şut


Bireysel gelişimini ilerletmek isteyen neredeyse tüm basketbolcu adayları mutlaka özel şut antrenmanları yaparlar. Çünkü basketbolda şut en önemli teknik beceridir.

Teknik olarak iyi şut atmak için çok antrenman yapmak şarttır. Birden fazla şut türü olduğunu burada hatırlatmakta yarar vardır. Daha fazla sayı atabilmeniz için basketbolda beş ya da altı şut türünü çalışmanızda fayda olduğunu düşünüyorum. 

Bazı şut türleri şunlardır: Jump shot, set shot, turnike, hook shot vs.

Bu yüzden tek bir şut tekniğinden söz etmek doğru olmaz. Farklı taktiksel koşullar altında şut çalışmak bireysel gelişim açısından önem taşımaktadır. Sanılanın aksine baskı altında şut atmak kolay bir iş değildir. Özellikle serbest atış çalışırken baskı altında şut atmak çok önemlidir.

Şut Tercihi


Şut atmak bir antrenman sahasında özgürce basketbol oynamaktan farklı bir şeydir. Maç içerisinde oluşan çeşitli durumlarda bir oyuncunun ne zaman şut atacağını, ne zaman şut atmayacağını bilmelidir. Şut tercihleri genç basketbolcu adayının basketbol oyunculuğu kariyerini belirlemede önemli bir role sahiptir.

Kötü bir şut, rakibin hızlı hücum başlatması için verilen ilk pasa benzer. Taktik ilkelerin yanında şut tercihine dikkat edilmelidir. Ancak dikkate alınması gereken birçok nokta vardır. Bu yazıda şut seçimi konusuna odaklanacağız.

Basketbolda şut konusunda genel bir bakış açısı oluşturmaya çalışacağım. Genç baskebolcu adaylarının şut seçiminde doğru tercihlerde bulunması için bir taslak oluşturacağım. Şut seçiminde oluşturulacak bu teori  basketbol camiası içerisinde bir fikir birliği içindedir.

Şuttaki Fikir Birliği Noktaları

  1. Basketbol topunun tutulması
  2. Üçlü tehdit pozisyonu
  3. Görüş kazanmak. Şuttan önce ve şut sırasında top ile hedef arasında bir bağlantı kurmak.
  4. Şutun mekaniği.
  5. Topun yay çizerek çembere gitmesi.
  6. Şutun takibi.

Şut Antrenmanı

  1. Savunma olmadan çok mekanik antrenmanı yapın.
  2. Topu kavrama egzersizleri yapın.
  3. Şut elini topun  ortasına yerleştirin. Bu hareket topun çemberin yanlarına daha az sapmasını sağlar. 
  4. Destek elini kullanın. Destek eli topun şut elinde dengeyi korumakla görevli olduğunu her zaman hatırlayın.
  5. Duruş ve ayak çalışmaları yapın.
  6. Çembere olan mesafe ne kadar uzaksa, topun izleyeceği yay o kadar büyük olmalıdır. 
  7. Yakın mesafelerde atılan şutlarda genellikle cam kullanılarak yapılmalıdır.
  8. Konsantrasyon ne kadar yüksek olursa, sonuç o kadar başarılı olur.
  9. Şut atalırken topun yayının tepe noktası yüksek olmalıdır. Yayın tepe noktasının yüksekliği sayı şansını o kadar arttırır.
  10. Şut atılırken bileğin öne doğru bükülmesiyle topa yön verin. Bu bilek hareketini yaparken topu işaret parmağıyla yuvarlayın. Bu topa 'geri dönüş'ün verildiği topun son olarak kontrol edilme anıdır.
  11. Şuttan sonra bilekle topu takip edin. Bileğin topu takip etmesi, top ile çember arasındaki bağlantıyı oluşturmaya yarar. Bu yaklaşım basketbol camiasının geniş çevrelerince kabul edilmiş bir düşüncedir.
  12. Şutun ilerleyişi; başlangıçtaki  hareketlerden bitişte kadar olan bir bütündür. Ancak kas hassasiyeti ve koordinasyonun doğası oyuncudan oyuncuya farklılık göstermektedir. 
  13. Topun elden çıkışı sırasındaki rahat olmak çok önemlidir.
  14. Şut formunu oturtmak için acele etmeyin. Sabırlı olun.

Daha iyi şütör olmanızı umut ederek basketbolda şut konusuna değindim. Bireysel gelişiminizde basketbolda şut antrenmanlarında genç basketbolcu adaylarına başarılar dilerim.

Basketbol antrenmanları ve maçlarında şutlarınızın yüksek yüzde bulması dileğiyle başka bir şut yazısında buluşmayı dilerim.

Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.