Yön ve Hız Değişikliği

Hız ve yön değişikliğini basketbolda savunmayı geçmek için yapılan ilk atak olarak tanımlayabilirim. Savunmayı geçmek için basket dersi alan genç basketbolcu adaylarının dribling ile hız ve yön değişikliği öğrenmeleri gereken ilk teknik becerilerdendir.

Yöne ve Hız Değişikliği

Yön ve Hız Değişiklikleri


Dribling yaparken yön veya hız değişikliklerinde ağırlık merkezi aşağıda olmalıdır. Dizler bükülmelidir. Yön değişikliklerinde "zikzak " yapılmalıdır. Zikzak; "düz çizgi" ile yapılmalıdır. Zikzak yapılarak dribling yapılması yön ve hız değişikliğiyle ilgili bir durumdur.

Genç basketbolcu adayları temelde savunma oyuncusunu iki şekilde yenmektedir: Basketbolda yön ve hız değişikliği bu iki temeli oluşturmaktadır.

Yön ve Hız Değişikliği Nasıl Yapılmalıdır?

Savunmayı geçmek için tempo değişikliği sırasında yön ve hız değişikliği yapılır. Yön değişikliğinde genel olarak dört dribling kullanılmaktadır: 
  • Crossover, 
  • Arkadan el değiştirme, 
  • Reverse 
  • Bacak arasıdır.

Yön ve Hız Değişikliğiyle Savunmayı Geçmek

Ani hızlanma ya da yavaşlamalar savunmayı geçmek için çok etkili olabilir.  Hasitation dribling yapan oyuncularda rahatlıkla gözlemlenebilen bir durumdur. Özellikle hızlı oyuncular bire bir oynarken hesitation driblingi başarıyla  kullanır. Hesitation dribling penetrenin yolunu açar. Savunmanın  geri dönmesini zorlaştırır.

Yön ve hız değişikliği sırasınrda ani bir patlamayla arka ayak itilir. Ağırlık merkezi patlayıcı bir şekilde ileri doğru atılır. Sonraki adımlar önce kısa, sonra uzamaya başlar. Sıçrama hem hızlı ve güvenli  hem de daha yüksek olabilir.
 
Hız değişikilğinde hızlanabilmek için top, her zaman oyuncunun önünde olmalıdır. Ani bir yavaşlama ön ayakla yapılır . Ağırlık merkezi, yüksek bir yerde tutulur.

Sağ elle dribling yapan bir oyuncu soluna doğru yön değiştirdiğinde, hareketini baş ve sol omuzla başlatır. Aynı zamanda sağ ayağıyla patlayıcı bir şekilde yeri itmelidir.

Basketbolda hız ve yön değişikliğinin teknik becerileri üzerinde durmanızı öneririm. Çünkü savunmayı geçmek için en temelde kullandığımız iki beceridir.

Basketbol ile kalın...
Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.