Read&React Basketbolu | Pas&Cut

 Read&react basketbol sisteminin en karmaşık aşaması olan pas&cut basamağı bugünkü yazımın konusunu oluşturacak. Altyapı basketbolunda read&react basketbolunun oynatılması genç basketbolcu adayının taktik gelişiminin yanında bireysel gelişimine de katkı sunmaktadır.Pas-Cut Aşaması

Pas & Cut Aşaması

Read&react basketbolunda aksiyon-reaksiyon en çok pas&cut aşamasında görülmektedir. Basketbol sahasına yerleştirilen noktalar spacing ile aynı anlama gelen iyi hücum dengesini sağlayan saha paylaşım yerleridir.

Dış bölgedeki 9 nokta, çember altındaki noktayla toplam 10 nokta vardır. Bu noktalar kullanılarak hücum dengesi öğretilir. İçerdeki 6 noktaysa sonraki aşamalarda öğretilir.

 

Noktalar

İyi bir hücum ve saha paylaşımını öğretmek için pas bir mesafe uzağa atıldıktan sonra aksiyon ve reaksiyon kavramları öğretilir. Read&react basketbolunda paslarla ilgili birkaç temel kuralın gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.

Dikkat Edilecek Kurallar

  1. Spot, spacing, hücum ve nokta  aynı şeyi anlatmaktadırlar.
  2. Genç basketbolcu adayı; replace cut, give&go, basket cut gibi terminolojiyi öğrenmek zorundadır.
  3. Read&react basketbolunda pastan sonra basket cut yapılması zorunludur.
  4. Öncelik olarak pas atan oyuncunun cut yapmasıyla dış bölgedeki topsuz oyuncular boşalan noktaları doldurmalıdır. Basketbol sahasındaki noktalar arasındaki mesafeler  hücum oyuncuları için ideal spacing pozisyonunu oluşturmaktadır.
  5. Genç basketbolcu adayı topa bir nokta uzaktayken rear ve front katın ne olduğunu, nasıl kullanılacağını öğrenmelidir.
  6. Genç basketbolcu adayı read line'nın ne olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmelidir.
Arkadan Cut

Önden Cut

Read&react basketbolunda pas atıldığında otomatik olarak yapılması gereken 2 reaksiyon vardır:
  1. Basket cut yapılmalı.
  2. Basket kattan sonra boşalan noktalar doldurulmalıdır. “Replace Cut”
Read&react basketbolu aslında adını "give&go" oynamak amacıyla yapılan pas&cut’tan alır. Give&go oynanamadığı durumda genç basketbolcu adayı çember altına kadar kat yapmalıdır. Buna "basket cut" adı verilir. Basket kattan sonra genç basketbolcu adayı  katı sürdürüp bir noktada bitirir. Genç basketbolcu adayının  gittiği yere göre adı belirlenen bir kat yapmış olur. Bu katlar şunlardır;

V-Cut; köşeden kanada pas verildiğinde


Köşeden kanada pas atıldıktan sonra genç basketbolcu adayının kendi yerine gelmesine V-Cut adı verilir. Topsuz diğer oyuncular konumlarını korur. Cut eden oyuncu yerine geldikten sonra kendisi için yeni opsiyonlar oluşacaktır. 

V-Cut

X-Cut; kanattan tepeye pas verildiğinde

Kat eden genç basketbolcu adayı köşeye gittiğinde X-Cut adını alır. Aslında kat yapan genç basketbolcu adayı, kısa köşede screen yaptıktan köşeye gider. Ancak genç basketbolcu adayı sistemi öğrenirken basket cut alışkanlığını kazanması için screen yapılmadan alışkanlığın kazanılmasını istemelisiniz. Topsuz oyuncularsa boş noktaları doldurur.

X-Cut Perdesiz

X-Cut Perdeli

L-Cut; tepeden kanada pas verildiğinde

Genç basketbolcu adayı boş olan köşelerden birine gitmesine L-Cut denir. L-cut yapılırken genelde zayıf taraftaki köşe tercih edilmelidir. Çünkü basketbol oynarken top tarafında kalabalık yaratılmak istenmez.

L-Cut

Cross Cut; kanattan köşeye pas verildiğinde

Genç basketbolcu adayının katını zayıf taraftaki köşede bitirmesine “cross cut” denir. Cross kattaki reaksiyon önemlidir. Köşeye pas veren genç basketbolcu adayının savunmanın önünden geçmek istemelidir. Eğer savunmacı hücum oyuncusunun önünden kat etmesini engellerse bir mücadeleye girmeden kata devam edilir.

Cross Cut


Read&react basketbolunda pastan sonra reaksiyon, basket cut olmalıdır. Ancak basket pozisyonu yaratmak için give&go fırsatlarının değerlendirilmesi sistemdeki ana parçalardan biridir. Bu ana nokta oyuncuların taktik gelişimi açısından çok değerlidir.

Basket Cut

Give&Go

Basketbol sahasındaki noktalar formatlara göre dizayn edilmiştir. Bu noktaların aralığı en iyi spacing temelinde oluşmuştur. Oyuncuların format her değiştiğinde noktaları hatırlatmasında fayda vardır. Tüm formatlarda içerdeki noktalarda bir değişiklik söz konusu değildir.


Read&react basketbolu öğretilirken 5 dışarda formatıyla başlanmasını ve bu formatta alışkanlıklar kazanıldıktan sonra 3 dışarda ya da 4 dışarda formatına geçilmesinde fayda vardır.

Read Line

Read Line kavramını kullanmak için 3 sayı çizgisinden faydalanılır. Savunmanın bu çizgiyle olan bağlantısı hücum oyuncusuna nasıl reaksiyon vermesi gerektiğini anlatmaktadır. Bir oyuncu için Read Line’ı okuması çok önemli bir özelliktir. Genç basketbolcu adayının oyun bilgisinin gelişmesini ve taktik gelişimini etkilemektedir.

Read Line


Toptan bir nokta uzakta olan hücum oyuncusu, savunmasının  ayağının read line’nın üzerinde olduğunu gördüğünde basket cut yapmalıdır. Burada “backdoor” taktik gelişimi söz konusudur. Read line çizgisini okumakla oyuncular şunları elde eder:;
  1. Savunmanın dışardaki baskısını azaltarak konumu hücumun lehine çevirmek.
  2. Deny yapan savunma oyuncusunun bir anlık hatasından dolayı backdoor atak. Savunma oyuncusu hata yapmazsa, “pas&cut aşaması işler.

Savunma oyuncusu konsantrasyonunun %10’unu oyuncuya verirken %90’ını topa verir. Bu nedenle boş bir nokta doldurulurken hücum oyuncusu savunmasına bakmalıdır. Genç basketbolcu adayının taktik gelişimi adına savunmayı okuma alışkanlığı kazanılır.


Read Line Reaksiyonları


Pas&cut aşaması her seferinde çift hücum başlar. 
  1. Pastan sonra cut eden oyuncunun give&go oynama fırsatının vardır. 
  2. Give&go oynamak isteyen oyuncunun yerini dolduran genç basketbolcu adayı backdoor atak fırsatı vardır. Buna terminolojide double atak adı verilir.

    Duble Atak

  3. Savunma takımları doğal olarak çemberi savunmak için hücum takımına çok fazla baskı uygular. Hücum hareketlenmeleri için top tarafından zayıf tarafa doğru agresif pas&cut yapılması savunmanın hata yapmasına yol açabilir.
  4. Pas&cut aşamasında yapılan shell offense otomatik olarak takım savunmasının yardımını ve savunma pozisyonlarını çalıştıracağı için ekstradan savunma rotasyonlarının çalışılmasına lüzum bırakmayabilir.

Detaylar

Replace cut yapıldığında yay şeklinde cut yapılarak pas alınabilir. Böyle bir reaksiyonda şut pozisyonu bulunabilir. Yay hareketi read line kavramını devreye sokar. Bu nedenle V-Cut yaparak pas almak read&react basketbolunda çok tercih edilmez.

Yerine V-Cut ile Doldurma

Yerine Yay Cut ile Doldurma

Skip pas atıldığında, iki yada üç nokta atlanmış olabilir. Skip pas atan oyuncunun cut etmesine gerek yoktur. Burada pasın gittiği yere bir nokta uzakta olan oyuncunun savunması read line üzerindeyse basket cut yapar. Skip pas atan oyuncu için katın gerekmediği iki neden vardır. 
  1. Zayıf tarafta posttan sayı bulma ihtimali olacağı için kat istenmez. 
  2. Tekrar skip pas yapılabileceği için hazırlıklı beklemek gerekir. Böylece savunma hareketlendirilir.

Skip Pas

Kanattan köşeye pas verildiğinde fake atılmadan kuvvetli ve pas isteyerek front cut yapılmalıdır.

Köşeye Pas-Front Cut

Kanattan köşeye pas verildiğinde savunma oyuncusu deny yaparsa fake yapmadan sadece rear cut yapılmalıdır.

Pas-Deny ve Rear Cut

Başka bir read&react basketbolu yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.


Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.