Read&React Basketbolu | Penetre Aşamasında Dairesel Hareket

Bu yazımda read&react basketbolunda penetre aşamasındaki dairesel hareketin ne olduğuna bakacağız. Read&read basketbolunda toplu oyuncu drive ettiği zaman topsuz oyuncuların reaksiyonuna dairesel hareket denmektedir. Peki topsuz oyuncuların reaksiyonu nelerdir?

Read&React Basketbol-Penetre Aşaması

Penetre Aşamasındaki Dairesel Hareket


Read&React basketbol sisteminin penetre aşaması basit bir şekilde açıklanabilir. Topsuz oyuncuların penetre’nin yönüne doğru birer nokta kayarak rotasyona girilmesine dairesel hareket denir. Yani penetre eden oyuncu; sağdan drive ediyorsa topsuz oyuncular bir pozisyon sağa, soldan drive ediyorsa topsuz oyuncular bir pozisyon sola doğru kayarak rotasyon yaparlar.


Bu reaksiyon dış oyuncular için söz konusudur. Pivotları penetre aşamasındaki reaksiyonlarını sonraki aşamada konuşulacak bir konudur. Read&react basketbolunun penetre aşamasında perimeter oyuncuların reaksiyonları bu yazının ana konusudur. Penetre aşaması bütün formatlarda aynı şekilde yapılır. 5 dışarda, 4 dışarda veya 3 dışarda fark etmez. Drive olduğunda dairesel hareket aynıdır.

Şekil: Dairesel Hareket
Read&React Basketbol-Circle Move


Topu savunan oyuncunun geçildiği yöne doğru rotasyon yapılır. Buna terminolojide “Circle Move” ya da Dairesel Hareket adı verilmektedir. Yani dış oyuncular topun yönüne doğru bir pozisyon kayarak dairesel harekete girerler.

Şekil: Dairesel Hareket Yönü
Dairesel Hareketin Yönü

Dış Oyuncuların Dairesel Hareketi


Dış oyuncular topun hareketini okuyarak bir iletişim içinde olmalıdır. Read&React basketbolu penetre aşamasındaki dairesel hareketi bir uyum içerisinde işletir.

Topsuz  dört oyuncu da topun hareketini okuyarak bir reaksiyon gerçekleştirir. Top hareket ettiğinde karar vermeleri gerekir. Erken karar vermeleri durumunda dengeli spacing bozulabilmektedir.

Penetre aşamasında drive yapılmasındaki hareketlerin bir stratejisi vardır. Dairesel hareket. 


Neden Dairesel Hareket


Dairesel hareketin yapılmasının 3 nedeni vardır. Bunlar;

  1. Genç basketbolcu adaylarının çoğu drive olduğunda sadece durup izliyor. Oysa topsuz oyuncuların dairesel hareket reaksiyonunu yapması hücum için dengeli iyi bir pozisyon oluşturduğu için dairesel hareket yapılmalıdır.
  2. Penetre  aşamasında drive olduğunda savunma rotasyona girdiğinde sayı bulma opsiyonları oluşacaktır.
  3. Read&react basketbolundaki penetre aşamasında drive yapan genç basketbolcu adayı basit kararlar almalıdır. Hücum oyuncusu penetre ederken belirleyici ve agresif olmalıdır.

Dairesel Hareketin Kazanımları


Penetre aşamasında drive olduğunda deliciliği yapan oyuncu 4 şey kazanır.

  • Çembere doğru penetre koridorunun açılmasını sağlar.
  • Savunmada yardım jump to the ball yapan oyuncuyla gelirse kolay atılabilecek pas kanalı meydana gelir.

Şekil: Yardıma Kolay Pas
Read&React Basketbol-Doğal Noktaya Pas


  • Pasın tehdidi. Savunmanın dış ve iç tarafı aynı anda korumasını zorlar. Burada postun  slide yapması avantaj sağlar. Post kaymaları sonraki aşamalarda ele alınacaktır.

Şekil: Doğal Pas
Read&React Basketbol-Doğal Penetre Pası


  • Topun arkasındaki  güvenlik noktası. Eğer savunma penetreyi durdurup pas kanallarını kapatırsa, güvenlik noktasına hareket etmek yarar sağlar. Topsuz oyunun en temel bilgisi güvenlik noktasının doldurulmasıdır. Penetreye başlanan nokta savunmada bir boşluk bırakır. Teknik olarak stopla geriye pivot yaparak penetrenin başladığı noktaya pas verilir.

Şekil: Güvenlik Noktası
Read&React Basketbol-Güvenlik Noktası


Temel basamaklarda dairesel hareketlere verilen paslar, en çok bu aşamada fayda sağlar. Böylece temel post hareketleri ve baseline penetreyle sistemin %90’ı tamamlanır. Gelişmiş post hareketlerinin eklenmesinin ardından da sistemin %100’ü tamamlanır.

Penetre yapan oyuncu takım arkadaşlarının nerede olduğunu bilmelidir. Takım arkadaşlarına bakmadan nerede olduğunu bilmelidir. Savunmanın nasıl yardıma geldiğini görüp karar vermelidir. Böylece her türlü savunmaya karşı hazırlık olur. Bu aşama tüm formatlarda oynanabilir ve dışardaki genç basketbolcu adaylarına fayda sağlar.

Penetre Aşamasındaki Dairesel Hareketin Detayları


1. Read&react basketbolunda 5 dışarda formatında karşılaşılan iki ana sorun vardır. Eğer kanattan baseline penetre yapılırsa, köşedeki oyuncunun rotasyonun yarattığı sorun şöyle çözülür. 

Penetre eden oyuncu faul line üzerinde bir noktadan drive ederse köşedeki oyuncu rotasyona girebilir. Faul çizgisinin altında penetre başlarsa o zaman da köşedeki oyuncu olduğu yerde kalmalıdır. Köşedeki oyuncunun ne zaman gideceğini ne zaman kalacağını iyi öğrenmesi gerekir. Çünkü burada yeni bir alışkanlık söz konusudur.

Şekil: Penetre-Köşe Reaksiyonu
Read&React Basketbol-Penetrede Köşe Reaksiyonu1

Read&React Basketbol-Penetrede Köşe Reaksiyonu2



2. Eğer tepeden penetre yapılırsa, köşedeki oyuncu diğer köşeye gidecek kadar hızlı olamayacağından kısa köşeye gitmesi gerekir.

3. Read&react basketbolunda penetre aşamasında 1e1 oynanacağı zaman topsuz hücum oyuncuları dairesel hareket yaparak şut atmak için hazır halde olmalıdır.

4. Penetre yapan oyuncu yön değiştirirse, topsuz oyuncular da aynı şekilde yön değiştirip rotasyona girmelidir. Doğrular yapıldıkça alışkanlıklar otomatikleşmeye başlar.

5. Read&React basketbol sisteminde bir oyuncu penetre ettiğinde, bazen savunma topu durdurur. Bu durumda penetreci reverse pivot yaparak güvenlik noktasına bakmalıdır.

6. Drive olana kadar dairesel hareketin beklenmesinin sebebi oyuncuların penetre ve pastan sonra pas&cut aşamasının pozisyonunu oluşturmasıdır.

Read&React basketbol sisteminde bu aşama içerdeki ve dışardaki oyunculara fayda sağlar. Penetre aşamasının sonuç vermediği durumlarda sonraki aksiyona geçilir. Oyuncular ne kadar çok aksiyon-reaksiyon yaparlarsa alışkanlıkları o kadar çabuk otomatik olmaya başlar.

Aşamadan aşamaya geçişte oyunun oynanması öğrenilmelidir. Bunu yapmak için savunma olmadan yapılacak kombine çalışmalar oyuncuların reaksiyonlarını geliştirecektir.

Basketbol eğitiminin bu serisinde Read&React Basketbol sisteminin Penetre aşamasındaki dairesel hareket hakkında konuştuk. Penetre aşamasıyla birlikte özellikle 5-dışarda formatında basketbol oynanmaya başlanacağı için taktik gelişiminiz hız kazanmaya başlayacaktır.

Sonraki aşamada görüşene kadar basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. Bu sistemde oynarken basketbol dan aldığım keyif anlatamam

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.