Read&React Basketbolu | Noktaya Dribling

Read&React basketbolunda noktaya dribling aşaması önemlidir. Çünkü savunmanın baskısını azaltmanın bir yolu olmakla birlikte noktaya dribling, zone atak temellerini oluşturur.

Noktaya Driblingi Read&React

Noktaya Dribling

Read&React Basketbol Sisteminde noktaya dribling aşamasını göstermek teknik bir durumdur. Çünkü savunmayı okumayı öğreten bir aşamadır. Noktaya dribling basamağı savunmanın baskısını azaltır. Yeni sayı bulma opsiyonları yaratır. 

Noktaya dribling basamağı pas&cut aşamasına benzer. Pas&Cut basamağı ve Noktaya dribling aşaması  basket cut atağını başlatıp perimeter bölgedeki noktaların doldurulmasını sağlar.

Read&React basketbolundaki ilk aşamada öğretilen read line kuralıyla noktaya dribling aşamasının bir ilişkisi vardır. Eğer bir oyuncu noktaya dribling yaparsa noktada bulunan genç basketbolcu adayı basket cut yapmalıdır. Herhangi bir tepki göstermeden sadece potaya cut etmelidir. 

Basket cut yapmak kasıtlı yada tesadüfi bir reaksiyon değildir. Oyuncu burada basket cut yapmazsa spacing düğümlenir. Oysa amaç spacing dengesini korumaktır.

Şekil: Noktaya Dribling
Dribble at

Noktaya Dribling Aşamasında Neler Yapılabilir?

Topa sahip olan oyuncunun noktaya driblign aşamasında biraz daha disiplinli olması gerekir. Alacağı kararda, aksiyonda veya seçimde oluşabilecek bir pozisyonda basket opsiyonlarını kullanmalıdır. Genç basketbolcu adayları oyunu okuyarak noktaya dribling aşamasını oynayabilirler. Basket cut yapan oyuncu nasıl davranacağını bilerek give&go oynamayı amaçlamalıdır. 

Eğer pasör pas atamamışsa ilk basamaktaki pas cut pozisyonu oluşmuş olur. Cut eden oyuncu dış noktaları doldurur veya post up yapabilir. Noktalar pas&cut aşamasındaki gibi doldurulur. Bu daha önce kazanılmış benzer alışkanlıkları sürdürmek anlamına gelir. 

Cut eden basketbolcu adayının boşalttığı nokta doldurur. Böylece hücum için rotasyonlar yapılır. Boşalan noktaların doldurulmasıyla yeni opsiyonlar yaratılmış olur.

Topu kontrol eden basketbolcu adayı noktaya driblingi postu beslemek  için kullanabilir.

Read&React Basketbol Sisteminde noktaya driblingin tanımı görüldüğü gibi çok basittir. Oyun içinde kimin cut edeceği kimin cut etmeyeceği kimin noktaları dolduracağı durumlar oluşur. Bu konumlar genç basketbolcu adayları tarafından oynanır.


Detaylar


High posta dribling yapıldığında ne yapılabilir? High postun short corner’a gitmesi gerekmektedir. Diğer oyuncular topun yönüne doğru dairesel hareket yapmalıdır. Dairesel hareket kavramı daha sonraki aşamalarda detaylı anlatılacaktır. 

Pivota pas vermek için bir şans varsa değerlendirilmelidir. Ama ana nokta penetrenin önünün açılması ve topa sahip olan oyuncunun potaya gitmesidir. 

Short corner’a giden post oyuncusunun zayıf taraftan ribaunt pozisyonuna girmesi çok iyi bir ribaunt konumuudur. Eğer post oyuncusu short corner’dan pas alırsa Inverted Jump Stop ile bitiriş yapmalıdır.

Şekil: High Posta dribling


Noktaya Dribling Aşamasında Sonuç Olarak


Basketbol eğitiminin bu serisinde read&react basketbol sisteminin noktaya dribling aşamasından söz ettim. Bu aşama oyun bilginizin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Read&React basketbol sistemini özümsediğinizde hem oyun bilginiz çok gelişecektir hem de taktik gelişiminiz arzu edilen düzeye çıkacaktır.

Bir basketbol müsabakasında oyunu nitelikli okumanız dileğiyle sonraki seride görüşürüz.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.