Tip Yapma

Baskettbolda tip yapma hücum ribaundu olarak değerlendirilmektedir. Basketbolda tip yapma put back dediğimiz tamamlama hareketidir. Tamamlama kategorisindeki tip yapma parmak uçlarıyla yapılmaktadır.

Rebound Tip

Tip Yapmanın Basketboldaki Yeri


Genç basketbolcuların bireysel gelişimi için tip becerisini es geçmek yanıltıcı olabilir. Çünkü basketbolda tip yapma genç basketbolcu adayının parmak hassasiyetiyle ilgili bir durumdur. Parmak hassasiyetleri basketbolda önemli role sahiptir. 

Parmak hassasiyeti basketbolcunun şut atma, pas atma, pas alma, dribling, topu kavrama becerisi gibi özelliklerine direk etki etmektedir. Bugünkü yazıda tip yapmayla birlikte parmak hassasiyeti becerisine değineceğim.

Tip yapmak aynı zamanda ribauntla birlikte bilinçli bir sayı girişimidir. Saliselik bir harekettir. Genç basketbolcunun parmak hassasiyetinin bu noktada çok iyi olması gerekir.

Tip Yapmanın Özellikleri


Genç basketbol oyuncusunun ribaunt için iyi bir konum alması tip yapılmasında çok etkili olmaktadır. 

Genç basketbol oyuncusu çok iyi bir zamanlamayla topa parmak uçlarıyla dokunarak kaçırılan şutu tamamlar. Kaçırılan şutun tamamlanmasına basketbol terminolojisinde “Put Back” adı verilir. Tip, hücum ribaundunun sayı olması için genç basketbolcu adayının parmak uçlarıyla topa dokunmasıyla gerçekleşmektedir.

Hücum ribaundunun çift elle alınıp, yere konduktan sonra sayı yapılması da put back hareketidir. Tip yapmanın put back hareketinden ayrıldığı nokta, topun parmak uçlarıyla tamamlanmasıdır.

Tip Yapılırken


Parmak uçları topa dokunduğu bilek hareketi topun sayı olmasını sağlamaktadır. Genelde tek el ile yapılan bu harekette parmak hassasiyetleri çok önemli olmaktadır.

Tip yapmada genç basketbolcu adayının sıçramasıyla birlikte zamanlaması çok önemlidir. Doğru zamanlama ayarlandığında tamamlama hareketi başarılı sonuçlar doğuracaktır.

Antrenmanlarda yapılan tip çalışmalarına genç basketbolcu adayları gereksiz bir teknik olarak tip yapmaya bakmamalıdır. Çünkü buradaki antrenmanlarda parmak hassasiyeti çalışmaları yer almaktadır. Parmak hassasiyetleri basketbolun içindeki çok önemli bir ayrıntıdır.

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimlerini her antrenmanda ilerletmelerini umut ederek basketbolla kalmalarını dilerim.

Unutmayın;

"Önemli olan eğitim bittikten sonra ne öğrendiğindir." John Wood
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.