Taktik Gelişim Soruları

Basketbol şampiyonlar şampiyonlar liginde (BCL) 2022-23 sezonunda oynanan UCAM Murcia-Darüşşafaka Lassa maçından birkaç video ile taktik gelişim soruları soracağım.

Taktik Gelişimi

 Taktik Gelişimi ile İlgili Birkaç Not

Basketbol Şampiyonlar Liginde (BCL) oynanan UCAM Murcia-Darüşşafaka Lassa maçtan üç tane kesit bulunmaktadır. Bu videolardan birkaç taktiksel oyun var. Basketbol adayı oyuncularının taktik gelişimi için buradaki taktiksel oyunları açıklayarak başlayacağım.

Ardından taktik gelişim sorularıyla biraz basketbol cimnastiği yapmış olacağız. Yanıtlarınızı yorumlara yazabileceğiniz. Ayrıca aşağıya bırakacağım formu doldurarak yanıtlarınızı gönderebilirsiniz. Elimden geldiğince tüm sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım.

Aşağıda birkaç teknik becerinden söz edeceğim. Ancak konumuz taktik gelişimi olduğu için bu becerilerin sorulara yanıt vermesi için ip ucu olmasını sağlayacağım. Böylece taktik gelişim sorularına vereceğiniz yanıtlar için sizi yönlendirmeyi hedefliyorum.


Touch Up


Bir oyuncunun takım arkadaşına pas verdikten hemen sonra gidip ondan hand off pas almasına basketbol terminolojisinde "touch" denmektedir.

Touch iki kişilik taktiksel bir oyundur. Buradaki amacı şu şekilde açıklayabilirim:

Savunmanın topa olan baskısını azaltmak için kullanılabilir. Ayrıca Savunmayı harekete geçirip hem oyalanmasını sağlamak hem de hareket eden savunmanın dengeli yerleşimini bozarak atak bulmayı amaçlar.

Aşağıdaki ilk iki örnekte görüleceği üzere basketbolcuların oynadıkları touch oyununda  pick anda roll için bir ön hazırlık yapılmaktadır.

Soru 1: 

Touch oynarken örneklerdeki konumlara göre nasıl aksiyon alabilirsiniz?


Off Screen

Topsuz oyuncunun topsuz oyuncuya yaptığı screene off screen adı verilmektedir. Buradaki basketbol maçında stagger pick denulin sıralı perdeleme olarak görülmektedir.

Off screenlerde genelde 4 şekilde top alınır. Savunma oyuncusunun tepkilerine göre top alma şekilleri belirlenir. Görüntülerdeki örneklerden ikisi görünmektedir. Bunlardan biri en çok kullanılan konumdur.

Soru 2:

Off Screen kullanarak pas almak için genelde oluşan 4 konum nedir? Konumlara göre nasıl pas alırsınız?


Ball Screen

Ball Screen; topu savunan oyuncuya yapılan perdelemedir. Bunların arasında en popüler olanı da pick and roll'dür. Pick and roll iki kişilik taktiksel bir oyundur. 

Topu savunan oyuncuya screen yapılmasıyla beraber topu kontrol eden oyuncunun oyuna yön vermesini sağlamak amacıyla kullanılır. 

Görüntülerdeti basketbolcular ilk iki örnekte "Spanish Pick and Roll" adını verdiğimiz taktik atak oyununu oynanmaktadırlar.

Soru 3:

Pick and Roll'ün temel tekniği nasıl işler?

Soru 4:

İlk 2 örnekteki konumları inceleyecek olursak başka hangi atakları yapabilirsiniz? Birkaç tane atak yazın? Favori atağınızı ne olur?

Örnek - 1


Örnek - 2


Örnek - 3



Sorulara aşağıdaki formu doldurarak yanıt vereceğiniz gibi yorumlara da yazabilirsiniz.


Taktik gelişiminizi ilertmeniz için 3x3, 4x4 oynayarak konumları antrenmanlarda çok tekrar etmeniz gerekir. Aynı sahneler karşınıza geldiğinde yapmanız gereken taktik atak fırsatları için hazırlık yapmış olursunuz.

Örneklerdeki gibi konumları oluşturup drilller yaptığınızda hem eksik olan teknik becerilerinizu iyileştireceksiniz. Hem de taktik gelişiminizi otomatiklişir.

Basketbol seviyenizin her gün biraz daha ileri gitmesi dileğiyle.



Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.