Jump Shot

Şut tekniklerinden jump shot bugünkü konumuzu oluşturacak. Günümüz basketbolunda jump shot çok kullanılmaktadır. Genç basketbolcu adayları için şimdi jump shot tekniğinin analizini birlikte yapalım. 

Basketbolda Jump Shot

Jump Shot 


Basketbolcunun sıçrayarak attığı şutlara jump shot denir. Jump shot tekniği dribling ile kullanılabileceği gibi yakalanan pastan sonra da yapılabilir. 

Jump shot tekniğinde  sıçrama yukarı doğru olduğu için savunmayı zayıf durumda bırakabilir. Bu jump shot tekniğinin en büyük avantajıdır. Basketbolde bireysel teknik beceri olan jump shot, modern basketbolda çok kullanılan bir şut türüdür.

Jump Shot Tekniği


Genç basketbolcu adayları sabit, pivot yaptıktan sonra, dribling üzerinde ve pas aldıktan sonra jump shot tekniğiyle şut atabilir. Jump shot şut tekniği set shot tekniğinin akışına benzemektedir. Set shot tekniğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Set atış becerilerinde ustalaşan bir basketbolcu aslında diğer şut tekniklerine uyumu daha kolay olacağına inanıyorum.

Hareket halinde jump shot atmak için yukarıya hareket stopla yapılır. Dikey sıçrama sırasında vücut ağırlığının kontrol edilebildiği ideal ağırlık dağılımı kolayca sağlanır. Ağırlık merkezinin yere yakın olması jump shot tekniğinde önemli bir ayrıntısıdır. 

Jump shot tekniğini uygulayacak genç basketbolcu adayının dizleri  bükülmelidir. Sıçrama sırasında topu hafif yanakta göz hizasının biraz yukarısına getirir. Topun zıplamanın en yüksek noktasında çembere atılması gerekmektedir.

Topun elden çıkışından sonra tekrar iki ayak üzerine inene kadar şutun konsantrasyonu devam etmelidir. Bunun için şut kolu ve bileği topu takip etmesi gerektiğini basketbol camiasında kabul görmektedir.

Jump Shot Antrenmanı


Jump shot becerisi günümüz basketbolunda sık kullanıldığı için genç basketbolcuların antrenmanlarında  jump shot antrenmanı yapmalarını öneririm. Çeşitli konumlar yaratılarak farklı drillerle jump shot antrenmanı yapılması faydalı olacaktır.

Basketbol oyununda jump shot çok sık kullanılan bir tekniktid. Jump shot tekniği konusunda sizleri aydınlatmaya çalıştım. Bireysel gelişiminiz için jump shot tekniğini mutlaka bireysel teknik kütüphanenize eklemenizi öneririm.

Efsane basketbol ustalarından Harun Erdenay'ın uzun stop yaparak attığı jump shot atışları hafızamda kalan en orjinal şutlardan biridir.

Harun Erdenay misali jump shot atmanız dileğiyle basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.