Read&React Basketbolu | Post Pas&Cut Aşaması

Read&react basketbolunun temel aşamalarından olan post pas&cut aşamasının ne olduğunu sizlere dilim döndüğünce anlatmaya çalışmak istiyorum. Post pas&cut aşamasında genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimi için postun kullanılması ve pivot oyuncuları için bazı ipuçları yer almaktadır.

Read&React Basketbol Sistemi

Post Pas&Cut Aşaması

Read&react basketbolunda post pas&cut aşamasına gelindiğinde basket cut alışkanlığı kazanılmış olmalıdır. Bu nedenle post beslendikten sonra basket cut yapılmalıdır. Bu alışkanlık read&react basketbol sisteminin özüdür.

Post kanattan beslenirse "laker cut high" ya da "laker cut low" yapılır. Pivot oyuncusunun post bölgesinde ne nerede olduğu önemli değildir. Eğer post oyuncusu beslenirse laker cut yapılır. Bu kadar basit.

Şekil: Laker Cut Low/High 

High Post  Hakkında Birkaç Söz?


Oyun kurucu high postu besledikten sonra pivotun sağından ve solundan olmak üzere iki tane cut seçeneği vardır. Terminolojide buna  laker cut right ve laker cut left adı verilebilir. Ama özünde olan şey basket cut yapılmasıdır.

Şekil: Laker Cut Right/Left



Post pas&cut aşamasında önceki basamaklarda edinilen alışkanlıklar kolayca devam ettirilir. Önceki aşamada olduğu gibi oyuncular pas verip basket cut yapar. Basket cut yapıldıktan sonra dışarı çıkarken boş olan noktalar doldurulur. Fakat 4 dışarda 1 içerde formatında dikkat edilmesi gereken şu nokta vardır:

Basket cut yapıldıktan sonra her iki köşe noktasının boş olmasıdır. 

Kanattan post beslendikten sonra bazı soruların yanıtı:


4 dışarda 1 içerde formatında post beslendikten sonra köşede kimse yoksa, ne olursa olsun cut’tan sonra boşalan ballside kanadı doldurulmalıdır. Dışardaki diğer topsuz oyuncular da aynı yöne doğru bir nokta rotasyona girer.

Şekil: Postu besleme-köşe boş


4 dışarda 1 içerde formatında oyun kurucu high postu beslediğinde laker cut left yaparsa, ballside’taki forvet boşalan noktayı doldurur. 

Laker cut right yaparsa zayıf tarafta bulunan guard ve forvet noktasındaki oyuncular boşalan noktaya birer pozisyon kayarak rotasyona girmelidir.

Şekil: High Postun Guard’tan beslenmesi


Post Pas&Cut Aşamasındaki Bazı Detaylar


Post oyuncusu beslendikten sonra laker cut pivota yakın yapılırsa, pivotun savunması otomatik olarak her iki oyuncuyu da kontrol edebilir. 

O yüzden kural olarak eğer laker cut high yapılıyorsa faul çizgisi kesilerek cut yapılmalıdır. Laker cut low yapılıyorsa short corner’a temas edilerek cut yapılmalıdır. 

Post oyuncusu topu çenesinin altında kollarıyla koruyarak sıkıca tutup cut yapan oyuncunun koşu yoluna bounce pas atmalıdır. Havadan pas atılmamalıdır çünkü postun arkasında duran savunma oyuncusu kollarını açtığı için havada atılacak pasın kanalı kapalı olur.

Post oyuncusunun beslenmesinden sonra cut eden oyuncunun savunması vücuduyla onu yavaşlatıp gitmek istediğinde hücum oyuncusu hiçbir mücadeleye girmeden cut’a devam etmelidir.

Şekil: Laker Cut-Contact

Post Pas&Cut Aşamasındaki 4 Cut

Post oyuncusunun besledikten sonra yapılabilecek 4 tane cut vardır. Read&deact basketbol sisteminde pasörün çoklu seçenekleri içerisinde repertuvarında yer alır. Bunun birkaç sonucu vardır.
  1. Oyuncuların postu beslemesi teşvik edilir.
  2. Eğer post beslenirse dışardaki oyunculara pas atmak daha kolaylaşır.  
Post oyuncusu beslendikten sonra yapılabilecek 4 cut şunlardır: 
İki tanesi Sağ ve sol yöne cut, 
İki tanesi laker cut high ve laker  cut low'dur. 

Bu cut aksiyonları read&react basketbolu ilerledikçe  daha sonraki aşamalarda tanıtımı yapılır.

Şekil: Post Beslendikten Sonraki Cut Yönleri 

Yatay cutlar dış taraftaki cutlarla yakından ilişkilidir. Aynı zamanda ilk basamakta öğretilmiştir.


Basketbol eğitiminin bu serisinde read&react basketbol sisteminin post pas&cut aşamasından söz ettik. Özellikle altyapıdaki genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimi için read&react basketbol sistemi biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebilirim.

Taktik gelişiminizin kusursuzlaşması dileğiyle. Basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.