Hook Shot

Bir dönem pivot oyuncularının çok kullandığı ancak günümüz basketbolunda pek popüler olmayan hook shot konusunu analiz edeceğim.  Hook shot bir çeşit şuttur. Hook shot çalışmanızı repertuarınızın genişlemesi adına öneririm.

Hook Shot

 Hook Shot | Jump Hook

Hook shot; jump hook olarak da bilinen bir çeşit şuttur. Günümüz basketbolunda az rastlanan bir bitiriştir. Hook shot çalışmanızda fayda vardır. Çünkü farklı bitiriş teknikleri çalışmak genç basketbolcu adaylarının gelişimi açısından önemlidir. 

Ancak günün sonunda özellikle pivot oyuncularının 3-4 tane post up hareketlerini iyi kullanmaları altyapıda yeterli olacaktır.

Hook shot, genelde pivot oyuncularının 3 saniye koridoru içinde yaptığı  çok etkili bir şut çeşididir. Sıçrama tek bacaktan yapılır. Hook shot tekniğinin en büyük avantajı, kısa savunma oyuncularına karşı rahat kullanılmasıdır. 

Modern basketbol oyununda oyuncuların fiziksel durumdan kaynaklanrak hook shot evrim geçirmiştir. Artık jump hook, baby hook; yarım hook teknikleri ön plana çıkmıştır.

Hook Shot Hareketinin Yapılması

Hook shot hareketine sırt, çembere dönüp başlanır. Örneğin sağ elini kullanan basketbol oyuncusu, sol ayağını savunma oyuncusunun ayağının yanında koyacak şekilde yerleştirir. Eğer bunu yapmak mümkün değilse, sola doğru dribling yapılır. 

Pivot yapma sırasında vücut ağırlığı güçlü olarak sol bacağa aktarılır. Genç basketbolcu adayı sağ dizinden alacağı güçlü bir hareketle sol omzunu savunmaya yaslayarak hook shot atabilir.

Baby hook hareketi yapıldığında itme her zaman iki ayakla yapılır. Gözler, omuz çemberi izler. Şut atış elinin parmakları topu yandan tutarak başın yanına getirilmelidir.

Hook Shot Atıldıktan Sonra

Sıçramadan sonra atış eli başın üst kısmına getirilir. Şut kolu dirseğinin tam olarak uzatılmasından sonra top bilekten ve parmaklardan omuz ekseninden çembere gönderilir.

Ayaklar çembere dönük olacak şekilde top potaya atılmalıdır. Top omuz hizasında bükülmüş sol dirsekle korunmalıdır.

Sonuç Olarak

Basketbol eğitiminin bu serisinde pivot basketbolcuların bireysel gelişimi için yazdım. Az kullanılmakta olan hook shot tekniğini çalışmanızı öneririm. Ancak genç basketbolcuların hook shot tekniğinin evrim geçirmiş varyasonlarını dikkate almalarında fayda vardır. 

Küçük yaş grubu oyuncularının hook shot tekniğini şimdilik çalışmalarına ihtiyaç olmadığının altını çizerek antrenmanlarınızda başarılar dilerim.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.