Turn Around

Genelde pivot oyuncularının kullandığı turn around hareketini bu yazıda ele alacağım. Başta pivot oyuncuları olmak üzere kısa oyuncuların da bireysel gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğüm turn around hareketinin analizine şimdi başlayalım.

Turn Around for Pivot

Turn Around Nedir?


Günümüz basketbolunda turn around basketbol oyuncuları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bundan dolayı genç basketbolcu adayının turn around tekniğini çalışmalarını öneririm.

Turn around çoğunlukta atletik tipe sahip oyuncular tarafından kullanılmaktadır. Basketbolcu dönüş yaptıktan sonra güçlü bacak kaslarından kuvvet alarak genelde şut atmaktadır.

Basketbol oyuncusu başlangıçta çembere sırtı dönüktür. Dönüş açısı 90° ile 180° arasında değişir. Turn around hareketi aldatma hareketleriyle kombine kullanılmaktadır. 

Turn around hareketi öne pivot yaparak gerçekleşir. Turn around yapan basketbol oyuncusu yana, geriye veya yukarıya sıçrayarak şutunu atabilir. Turn around hareketiyle çok etkili şutlar atılabilir.

Turn Around Hareketi


Harekete başlarken ilk adımın hızlı ve dengeli olması çok önemlidir. Şut atarken biraz geriye doğru yaslanabilirsiniz. Eğer savunma oyuncusu iyi bir konumdaysa, fake yapıp fade away deneyebilirsiniz.

Top yakalandıktan sonra öne pivot yapılacak konumun oluşması ön koşuldur. Bundan sonra savunmaya atak yapılabilir. Turn around hareketiyle imza hareketi kazanan Dirk Nowitzki'yi örnek gösterebilirim. 

Topu Yakalama – Pivot Yapma – Şut Atma


Sağ elini kullanan bir basketbol oyuncusu topu yakaladıktan sonra sol ayağı üzerinde hızlı bir şekilde öne doğru pivot yapar. Böylece savunma oyuncusunun yanına gelmiş olur. Kazandığı bu alandan faydalanarak şut atabilir.

Basketbol sahasında turn around hareketini yapmak için çabukluk önemli bir atletik beceri olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla turn around haretini yapmak için bir taraftan çabukluk antrenmanları yapmanız gerekecektir.

Fake Yaptıktan Sonra Terse Atak Yap


Top yakalandıktan sonra sonra, sağ elini kullanan basketbol oyuncusu  baş ve gövdesiyle fake yapar. Ardından sol ayak üstünden hızla dönebilir. Burada zıplama eğilimi olan sabırsız savunma oyuncularına karşı  pump fake çok etkili olmaktadır.

Turn around hareketini kullancak genç basketbolcular savunma oyuncusunu çok iyi okunması gerekir. Bu bağlamda turn around hareketi zor hareketler kategorisine alınabilir. Çünkü aynı zamanda savunmayı net okuması gerekmektedir.

Çok şık hareket olan turn around çalışmalarınızda başarılar dilerim. Turn around ile basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.