Hesitation Dribling

Basketbol büyük ustası Orhun Ene'den öğrendiğim hesitation dribling üzerinde birkaç söz söylemek istiyorum. Hesitation dribling özellikle fastbreak ataklarında çok kullanılmaktadır. Hesitation driblingin etkisini şimdi birlikte inceleyelim.

Hesitation Atak

Hesitation Dribling

Hesitation dribling rakibin dengesini bozmak için yapılır. Dribling yaparken duraklayarak ya da durma adımıyla rakibe atak edilir. Burada gövde ile aldatma hareketi yapılmaktadır. 

Hesitation dribling savunma oyuncusunu konforunda çıkaran bir harekettir. Hesitation driblingle savunma oyuncusunun hata yapma olanağı artabilir. Hesitation driblingte baş, omuz ve vücut aldatması kullanır.
 
Hesitation driblingi savunma oyuncusu topun karşısındayken yapılan teknik beceridir. Hesitation dribling yaparken topun bulunduğu elin aynı ayağıyla sıçrama gerçekleştirilebilir. Tekrar yere inildiğinde ayaklar biraz daha geniş tutulur. Hareket, baş-omuz aldatmalarıyla desteklenebilir. 

Bu hareket beklenmedik bir şekilde ileri ivmeyi yavaşlatır. Savunma oyuncusuna olan mesafe ayarlanır. Aynı zamanda dribling yüksekliği değiştirilebilir.

Hesitation Dribling Yapan Oyuncu


Hesitation dribling yapan oyuncu topu sektirerek ayak parmak uçlarıyla yükselmelidir. Böylece hesitation dribling yapan oyuncunun ritim değişikliği yapabilir. Ritim değişikliği anında savunma oyuncusuna atak yapılabilir. 

Hesitation dribling esnasında savunma geride kalabilir. Topa atak yapabilir. Defans oyuncusu atak yaptığında, patlayıcı hızlanmayla savunmaya saldırılır(dur-kalktan gelen atak). Savunma oyuncusu geride beklediğinde ise boş alanlar oluşacaktır. Özellikle şut atmak için fırsat gelebilir.
 

Hesitation Driblinginte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Hareket mekaniğini doğru formada yapın.
  2. Kukalarda hesitation dribling çalışın.
  3. Hasitation driblingin etkili olması için baş ve gövdenizle inandırıcılık kazandırın.
  4. Durma ve ani hızlanma drilleriyle çalışın.

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarına etkili hesitation dribling yapmalarını dilerim. Umarım bireysel gelişiminize katkı sunabilmişimdir.

Fastbreak ataklarını kesmeye çalışan savunma oyuncularına karşı çok etkilidir. Bundan dolayı hesitation driblingi fastbreak ataklarda denemenizi öneririm.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.