Posttaki Temel Hareketler

Bu yazıda pivot oyuncuların bireysel gelişimini yakından ilgilendiren posttaki temel hareketleri konuşacağız. Pivot oyuncularının posttaki davranışları neler olmalıdır ona bakacağız.

Post Up for Pivot

Posttaki Temel Hareketler


Günümüzde basketbolunda pivot oyuncuları çok yönlü olmaktadır.  Çok yönlü olan pivot oyuncuları ribaunttdaki etkisi bir o kadar artar.

Genç basketbolcu adaylarının patlayıcı hıza sahip olmaları artık bir ihtiyaç olmaktadır. Bundan dolayı genç basketbolcular için aşağıda bulunan posttaki temel hareketler iyi bir başlangıç için gereklidir. 

Pivot oyuncuları boyalı bölgede aktif olan oyunculardır. Bunun için pivot oyuncularının posttaki becerilerinin iyi olması beklenmektedir. 

Posttaki temel becerilere basketbol terminolojisinde "post up" denilmektedir. Boyalı bölgenin bulunduğu yerlere de post bölgesi denmektedir.

Pivot Oyuncusunun Posttaki Temel Hareketleri Nelerdir?


Pivot oyuncusu uygun pozisyonlar alarak topu post bölgesinde almalıdır. En istenilen yer alçak post bölgesidir. Ardından pivot oyuncusunun savunmayla temas kurması önlemidir. 

Pivot oyuncusu, savunma oyuncusundan uzakta olan elini göstererek topu istemelidir. Diğer koluyla savunma oyuncusunu kontrol altına almalıdır. Pivot oynamak isteyen basketbolcunun topu yakalaması için bir beceriye ihtiyacı vardır. Post bölgesinde topun yakalanması başlangıçta oldukça zordur.

Post up yapan oyuncunun geniş bir görüş açısı olması çok önemlidir. Alçak postta dinamik ve tutarlı oynamak için post up tekniklerinin belli bir seviyede olması gerekir. Posttaki temel hareketlerin gelişiminde antrenörün ve pivot oyuncularının sabırlı olması önemli bir detaydır.. Çünkü post up becerileri yavaş gelişim göstermektedir.

Pivot Oyuncusunun Post Up Yapması

  1. Post oyuncusu topu kuvvetli şekilde yakalamalıdır. 
  2. Savunmayla temas kurarak onu bloke etmelidir. 
  3. Topu aldıktan sonra geniş bir görüş açısına sahip olmalıdır. 
  4. Pivot oyuncuları omuz üzerinde arka tarafı kontrol etmelidir.

Potaya sırtı dönük oynamak beceri işidir. Post becerilerinin bir kısmı tüm oyunculara aynı şekilde öğretilebilir. Ancak daha sonra pozisyonda oynayacak basketbolcular için özelleşmelidir. Çünkü sırtı dönük basketbol oynamak için bir takım özelliklere sahip oyunculara ihtiyaç vardır.

Post oynayacak genç basketbolcu adaylarından beklentiler şunlardır:

  1. Top hakimiyeti, 
  2. Sahadaki algı ve his ve 
  3. Güçlü ayak hareketleridir. 
Posttaki temel hareketlerin iyi yapılması bir süreçtir. Hem basketbol oyuncusunun hem de antrenörün sabırlı olması şarttır. Genç basketbolcu adaylarının çok çalışmasıyla post up hareketleri mükemmelleşecektir.

Posttaki temel hareketlerin yapılması için post bölgesinde oynayacak oyuncuların zamanının gelmesini bekleyin. O zamana kadar tüm genç basketbolcu adayları basketbol teknik gelişimlerini tamamlamalıdır. Daha sonra genç basketbolcu adayları pozisyonlarına uygun basketbol eğitimini almalıdır.

Pivot oynayacak genç basketbolcu adaylarının post up hareketlerinde sonsuz başarılar dilerim. Basketbolla kalın.


Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.