Basketboldaki Taktik Atak Fırsatları

 Genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimlerini kazandırmak amacıyla bugün basketboldaki bazı taktik atak fırsatlarından söz etmek istiyorum. Basketboldaki bu taktik ataklar, hangi düzeni oynarsanız oynayın işinize yarayacak bilgiler içermektedir.

Genç basketbolcu adaylarının antrenmanlarda bu taktik fırsatları çok çalışarak maçta karşılaştıklarında otomatik uygulama yapmaları için önemlidir. Genç basketbolcu adayları basketboldaki bu taktik atakları ne kadar çok çalışırsa bir maçta o kadar başarılı olacaklardır.

Basketbolda Taktik Atak Fırsatı

Basketbolda 7 Taktik Atak Fırsatı

Bu yazımda sizlere ilk olarak basketbol sahasında kullanılan 7 taktik atak fırsatını anlatacağım. Bazı taktik fırsatları daha önce blogumda ele almıştım. Basketbolda ele aldığım taktik fırsatların detaylarına ulaşmak isteyen genç basketbolcu adayları ilgili taktik atak fırsatı başlığını tıklayarak detaylı linke ulaşabilirler. 

Basketboldaki taktik atak fırsatları bir set hücumu yapıldığında oluşan konumlardır. Genç basketbolcu adayları bu taktik atak fırsatları ister planlasın, ister doğaçlama olsun fark etmez. Bir maçta karşılarına çok kez gelmektedir. Basketboldaki taktik fırsat antrenmanları çok tekrar yapıldığında maç esnasında savunmayı daha kolay okuyarak atak yapma gücü verir.

Taktik fırsatların nitelikli uygulanabilmesi için genç basketbolcu adaylarının temel teknik gelişimleri sağlıklı geçirilmiş olmalıdır. Aksi takdirde basketboldaki taktik atak fırsatları genç basketbolcu adayları için teorik bilgiden öteye geçemeyebilir.

Taktik Gelişiminizi Sağlıklı Atlayın

Genç basketbolcu adayları teknik becerileri sağlıklı bir süreçten geçirdikten sonra taktik gelişimlerine sıra gelir. Genel olarak bir sistem içerisinde oyun bilgilerini geliştirmelerini öneririm. Taktik gelişimlerinin temelleriniyse oynadıkları sistemde taktik atak fırsatlarını deneyerek tamamlayabilirler.

Basketboldaki taktik atak fırsatlarını sağlıklı kazanan genç basketbolcu adayları kanımca artık yarı saha set hücumlarını oynamak için hazır olur. Böylece A takım havuzuna girdiklerinde bir bütün olarak basketbolcu olmak için doğru zamanı ve anı beklerler.

Bu blogda taktik atak fırsatlarının genel bir tanımını yapacağım. Anlatacağım basketboldaki bazı taktik atak fırsatları aşağıda listelenmiştir:

  1. Give&Go
  2. Pick&Roll
  3. Darft Drive
  4. Kaçış Noktası Saldırısı
  5. Karar Çizgisiyle Backdoor
  6. Double Atak
  7. Touch Up

Give&Go

Give&Go

İki oyuncu arasında hücumda yapılan bir ataktır. Topu elinde bulunduran oyuncunun pas attıktan sonra çembere hareket ederek pası geri almasına terminolojide give&go adı verilmektedir. Dilimizde yer yer verkaç olarak kullanılmaktadır.

Give&go oynarken pası geri alan oyuncu genelde çembere atak yaparak bitiriş yapar. Bazı durumlarda çeşitli yardımlarla karşılaştığında boştaki takım arkadaşına pas atmaktadır.

Pick&Roll

Pick&Roll

Günümüz basketbolunun dönüp dolaştığı nokta basketboldaki pick&roll taktik atak fırsatıdır. Pick&rol çok uzun bir konu olduğundan dolayı ileride detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum.

Temel olarak pick&roll iki kişi arasında yardımlaşarak savunmayı yenmeyi amaçlamaktadır. Topu kontrol eden oyuncunun savunmasına takım arkadaşının screen yapmasıyla gerçekleşmektedir.

Screen yapıldıktan sonra savunmanın rotasyonlarına bağlı olarak bağlantılı bir dizi atak fırsatını içerisinde barındırmaktadır. Pick&roll'ün savunulması çok zahmetli olduğundan dolayı günümüz basketbolunda en sık kullanılan taktik atak fırsatıdır.

Draft Drive

Draft Drive

Topu kontrol eden oyuncu pas atıp basket cut yaptığında, yeni konumda topu kontrol eden oyuncunun takım arkadaşının yaptığı cut yönüne doğru penetre etmesidir. Basketboldaki draft drive taktik atağı savunma oyuncularının geçici olarak konumunu kaybetmesinden dolayı yapılır.

Genelde pasın ters yönüne atak yapılması istenir. Fakat draft drive taktik atak fırsatında savunmanın yapacağı geçici zayıflığın o anda değerlendirilmesi pratik edilir.

Hücum oyuncuları draft drive taktik atağında kendi savunması dışında başka bir savunmayı okumayı öğrenmektedir.

Kaçış Noktası Saldırısı 

Kaçış Noktası Saldırısı

Penetresi durdurulan bir dış oyuncunun driblingle başka bir dış noktaya gelmesiyle yeni atak fırsatlarını kollamasıdır. Kaçış noktası saldırısının etkili olabilmesi için genç basketbolcu adayının geri dribling becerisinin iyi olması gerekir.

Kaçış noktasına çıkıldıktan sonra, give&go, touch up, draft drive, backdoor gibi taktik atak fırsataları oluşabilir. Kaçış noktası genelde penetrenin durdurulmasından sonra oyunun akışını devam ettirmekle ilgili sorulara yanıt veren basketboldaki taktik atak fırsatıdır.

Karar Çizgisiyle Backdoor

Karar Çizgisiyle Backdoor

Bir pas mesafedeki savunma oyuncusu deny yaptığında pas almak için kullanılan bir beceridir. Deny yapan savunma oyuncusundan kurtulmak için topun yaklaşın 1m gerisine atak yapılarak pas alınmak istenir.

Savunma topun gerisine açılan hücum oyuncusuna hala deny yapmak isterse, ani bir yön değişikliğiyle backdoor yapılır. Basketboldaki taktik atak fırstlarından backdoorla pas alan oyuncu genelde çemebere giderek bitiriş yapar. Savunma topu durdurmak için rotasyona girmeyi başarırsa, boştaki takım arkadışına pas atılarak oyun devam edebilir.

Double Atak

Double Atak

Pas almak için bir pas mesafedeki noktaya rotasyon yapan hücum oyuncunun noktaya gelmesiyle topa yönelerek basket cut yapmasına double atak adı verilir.

Double atak bu yönüyle backdoor cut'a benzer. Basketboldaki taktik atak fırsatlarından backdoor ile double atak arasındaki fark şudur. Backdoor yapılmadan önce bir aldatma vardır. Fakat double atakta böyle bir durum yoktur.

Zaman zaman pick&roll oyunlarında double atak konumları oluşmaktadır. Genç basketbolcu adayları bir pas masefesine geldiklerinde pas gelmemesi durumunda double atak alışkanlığı kazanması onların gelişiminde ciddi katkılar sağlayacaktır.

Touch Up

Touch Up

Touch up iki kişi arasında yapılmaktadır. Touch up denilen taktik atak fırsatı genelde birazdan yapılacak bir saldırı için yapılan ön hazırlıktır.Takım arkadaşına pas atan oyuncunun gidip hand off ile topu geri almasına touch up denir. 

Basketboldaki bu taktik atak fırsatında draft drive, pick&roll gibi saldırıları yapmak için genelde savunmayı hareket ettirmek için kullanılır.

Genç basketbolcu adaylarını taktik gelişimleri için bugün basketboldaki bazı taktik atak fırsatlarını konuştuk. Başlığa link verilen taktik atak fırsatlarının detaylarına dileyen genç basketbolcu adayları bakabilir.

Gelişiminizin sağlıklı olması dileğiyle basketbolla kalın...
Paylaş:
spacer

38 yorum:

  1. Bilgileriniz icin teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler koç

    YanıtlaSil
  3. Bilgiler için çok teşekkür ederiz 🙏

    YanıtlaSil
  4. Başarılı bir çalışma olmuş

    YanıtlaSil
  5. cok beğendik deneyecegiz

    YanıtlaSil
  6. scottie wilbekin24 Mayıs 2024 08:40

    beğendim hoca eline sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel hocam elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. super yazmissiniz

    YanıtlaSil
  9. Çok bilgilendiriciydi harika

    YanıtlaSil
  10. cok iyi uzun zamandir takip ediyroum

    YanıtlaSil
  11. haytimda gordugum en guzel blok

    YanıtlaSil
  12. Muhteşemdiiiiiiii

    YanıtlaSil
  13. umarım daha iyi yerlere gelebilirsiniz

    YanıtlaSil
  14. Çok yararli oldu

    YanıtlaSil
  15. Basketi en ayrı lntisina kadar öğrendim

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.