Dribling Üstü Şut

Basketbolda şut atmak en önemli teknik beceridir. Dolayısıyla sayı yapabilmek için şut tekniğinin çok çalışılması gerekmektedir. Bugün dribling üstü şut tekniğinin görünümünü incelemek istiyorum.

Dribling Üstü Şut Tekniği

Dribling Üstü Şut 

Bir basketbol maçında oyuncuların dribling üstü çok şut kullandığını görmekteyiz. Özellikle dribling üstü şut tekniğini dış oyuncular tarafından görmekteyiz. Dribling üstü şut bilgisini detaylı vermeden önce ne anlama geldiğini vurgulamak istiyorum.

Günümüz basketbolunda 1e1 oynamak çok önemlidir. Dribling üstü şut atmak 1e1 basketbol oynayabilmenin önünü açabilecek bir teknik beceridir. Dribling üstü şut atma görüldüğü gibi basit değildir. Oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir.

Dribling üstü şuta bakıldığında basit görülebilir. Driblingin şekli, şutun türü gibi bir çok varyasonu içerdiği için aslında karmaşık bir hal almaktadır. Şutun mekaniği, ayak hareketleri gibi birçok ayrıntıdan söz etmek gerekecektir.

Şutun ister üçlük, ister jump shot ya da turnikeyle atılması fark etmez. Dribling üstü şutta ayak hareketi, son adım, sıçrama, atış ve konmanın akıcı ve ritmik olması değer kazanır.

Dribling Üstü Şutun Önemi


Şut atmadan önce ayaklar yere sağlam basmalıdır. Şutun kuvvetli, kontrollü olması istenmektedir. Dribling yapmak, topu hızlı kontrol edilerek şut atma hazırlığıdır. Yapılacak tüm hareketler akıcı olmalıdır. Bunun gerçekte anlamı şudur: Çok fazla yavaşlamadan momentum sağlamak.

Dolayısıyla dribling üstü şuttan söz ederken hareketin akıcı bir bütünlüğünün olmasına dikkat edilir. Dribling üstü şut atılırken akıcılığın yanında tekniğin formu çok önemlidir.

Dribling Üstü Şutta Naslı Atılmalıdır?


Şuna dikkat edilmelidir: Dengeli bir şut için son dribling ne kadar alçaktan yapılırsa, şut mesafesi de o kadar uzun olur. 

Şutun atılmasında eller doğru konumda topa yerleştirilmelidir. Basketbol topuna elllerin doğru konumda yerleştirilmesi şut yüzdesinin artmasına yardım edecektir.

İşaret parmağı topun üstünde topun ortasında olacak şekilde konumlanmalıdır. Şut ayağı biraz önde olmalıdır. Ritim temposu bozulmadan dribling üstünden şut doğru mekanikle atılmalıdır. 

Dribling Üstü Şutta Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


  1. Dribling üstü şutun mekaniği doğru formda yapılmasına dikkat edilmelidir.
  2. Stoptan önceki son adımın büyük olması faydalıdır.
  3. Başlarda yaşanacak tempo kaybı çok tekrar yaparak giderilmelidir.

Basketbol eğitiminin bu serisinde genç basketbolcu adaylarının dribling üstü şutlarını geliştirmeleri için bazı detayların üzerinde durdum. Yukarıda anlattığımız genel ilkeler doğrultusunda basketbolcu adayı doğru teknikle antrenmanlar yaparak becerilerini geliştirmelerini umut ederim.

İlerde yazılarımda şut tekniğinin ayrıntılarına girmeyi düşünüyorum. Şimdilik yazıma burada son veriyorm.

Tüm basketbolcu adaylarına antrenmanlarında başarılar dilerim. Umarım attığınız her dribling üstü şutta "çufff" sesini duyarsınız.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.