Yüksek Dribling

Yüksek dribling genelde hız ve güçlü top sürmeyle yapılır. Savunmanın olmadığı açık bölgelerde alan kazanmak için kullanılır. Yüksek dribling en çok fastbreak ataklarında top itilirken kullanılmaktadır.

Yüksek Top Sürme

 

Yüksek Dribling


Yüksek dribling yapan oyuncu çok hızlı top sürmelidir. Burada topa hakim olma becerisi genç basketbolcu için önemlidir. Dribling ne kadar yüksek olursa, yüksek dribling yapan oyuncu omuzlarını ve dirseklerini o kadar çok kullanır. 

Topun zıplama yüksekliği kalça ile omuzlar arasında değişebilir. Ayrıca, savunmaya gelen oyunculardan kaçmak için ritim, yükseklik hıza göre ayarlanmalıdır. Yüksek dribling ne kadar hızlı yapılırsa, genç basketbolcu o kadar alan kazanır.

Yüksek Driblingin Yapılışı


Yükseklik bazı faktörler tarafından belirlenir. Genelde kalça ve omuz yüksekliği arasındadır. Savunma  oyuncusunun yakınlığına göre topun yüksekliği değişkenlik göstermektedir. Yüksek driblingte el daha çok topun arkasındadır. Topun zıplama noktası vücudun önündedir. 

Momentum kazanmak için top ileriye doğru itilmelidir. Bu nedenle üst gövde, hıza göre biraz daha öne doğru yönlendirilir. Yüksek dripling yaparken el, dirsek ileriye uzanır. Top ayakların önünde yere kuvvetli bir şekilde itilmektedir.

Savunma oyuncusu yaklaşırken, hızın artırılması veya yüksek hızda el değişimi yapılması hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Yüksek Driblingin Dikkat Edilecek Noktaları


Yüksek dribling ritmik bir top sürmedir. Ritmin yakalandığı gözlemlenmelidir. Hızlanma ve yavaşlama çalışmaları yapmak yüksek driblingi geliştirebilir. Her genç basketbolcu adayının mutlaka yüksek dribling yapmaktadır. Yüksek dribling antrenmanları her genç oyuncu için gereklidir.

Basketbol antrenmanlarında  yüksek driblingin önemini kavrayın ve iyi çalışın. Çünkü sayı atmanın en temel şekli olan coast to coast atakta yüksek dribling vardır.

Basketbolla kalmanız dileğiyle...

Paylaş:
spacer

2 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.