8 MART VE KADIN BASKETBOLU

 

8 Mart ve Kadın Basketbolu

Emekçi Kadınlar Günü ve Tarihe İlham Veren Kadın Basketbolcular


8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. 


İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg’dur. 

Dünya Kadınlar Günü tarihinde barındırdığı talihsiz olay nedeniyle bazı ülkelerde anma törenleri kutlanıyor.


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Kadın Basketbolu 


Basketbolun icadından sonra kadınlar Amerikalı Jimnastik eğitmeni Senda Berenson’un öncülüğünde 1892 yılında basketbol ile tanışmıştır. “Basketbolun annesi” lakaplı Berenson  sayesinde kadınların basketboldaki yeri basketbol tarihinin başlangıcına kadar dayanmaktadır.

1976’da kadın basketbolunun olimpiyatlara dahil edilmesiyle kadın basketbolu, dünyada popülerliğini artırmaya başladı. Kadın basketbolunun dünyada bilinirliği 1997’de WNBA Ligi’nin başlamasıyla yeni bir boyut kazandı.

Basketbol tarihindeki efsanevi kadın basketbolcular kimler? Top 10 şöyle!

Luisa Harris-Stewart

Amerikan basketbolcu Harris, NBA Seçmeleri’nde seçilen ilk ve tek kadın olarak adını basketbol tarihine yazdırmış bir isim. 1977 yılında New Orleans Jazz tarafından seçilmiştir. Adı “Hall of Fame”e yazılmıştır.

Lisa Leslie

WNBA’in yüzü olarak kabul edilmektedir. Olimpiyatlar’da arka arkaya 4 altın madalya kazanan kadın basketbolcudur. Üç kere WNBA’de En Değerli MVP seçilen efsanenin aynı zamanda 2 şampiyonluğu da bulunuyor. 

Lauren Jackson

Olimpiyatlarda arka arkaya 4 kere gümüş madalyayı ülkesine götürmede rol oynayan Avustralyalı kadın basketbolcudur.

Diana Taurasi

“White Mamba” lakaplı Taurasi, İtalyan asıllı ABD’li basketbolcudur. Taurasi’nin en önemli başarılarının başında 3 kere WNBA Şampiyonluğu, WNBA’de En Çok Sayı Atan Oyuncu ödülü ve 6 kere Euroleague Şampiyonluğu geliyor.

Sandrine Gruda

Fransız kadın basketbolcu WNBA'de oynamıştır. 2005 yılında profesyonel kariyerine başlayan Gruda, 2006 yılında Avrupa'da Yılın Genç Oyuncusu ödülüne layık görülmüştür. Başarıları şöyledir.

WNBA şampiyonluğu,FIBA Avrupa'da Yılın En İyi Kadın Oyuncusu, FIBA Euroleague All-Star, FIBA Gençler Dünya Şampiyonası'nda  MVP.

Candance Parker

WNBA'de Chicago Sky’da pivot oyuncusudur. Los Angeles Sparks'ta oynarken WNBA Finallerinde MVP seçildi. Lisa Leslie'nin oyun tarzının varisi olduğu söyleniyor.

Hem Candace Parker hem de Lisa Leslie, kariyerinde smaç, triple-double ve 20 sayı, 20 ribaund rekorları kıran 2 kadın basketbolcudan biridir.

Tamika Cathings

Tamika Catchings, 2023 yılında Kadın Basketbol Onur Listesi'nde yer aldı. Dünyanın en iyi kadın basketbolcularından biri olarak kabul edilen Tamika, tüm zamanların kariyer istatistiklerine bakıldığında üst sıralarda yer alıyor. Amerikalı, kariyeri boyunca 12 All-WNBA takımında yer aldı. 15 sezonluk kariyerinde en çok maç kazanan oyuncu oldu. 1,000 top çalma barajını geçen tek kadın basketbolcudur.

Maya Moore

Moore, döneminin en iyisi olarak gösterilmektedir. NCAA şampiyonluklarından Olimpiyat şampiyonluğuna kadar muhteşem kariyerinde neredeyse her şeyi başarmıştır.

Lynx'e  4 WNBA şampiyonluğu kazandırdı.WNBA’de MVP seçildi. 2006 ve 2007'de 2006 ve 2007'de Naismith Yılın Hazırlık Oyuncusu şampiyonluğunu kazandı.

Nevriye Yılmaz

WNBA’deki ilk Türk kadın basketbolcudur. 2003-2004 yıllarında Phoenix Mercury ve San Antonio Silver Stars gibi takımlarda forma giydi. Türkiye Kadın Basketbol Takımı pivotu olarak 2005 Avrupa Şampiyonası’nda ribaund ortalamasıyla birinci oldu.

Şaziye İvegin Üner

Türkiye, İtalya ve Rusya’da da forma giydi. 2005 Akdeniz Oyunları’nda kadınlar basketbolunda altın madalyanın kazanılmasında büyük rol oynadı. Üner, yurt içindeki ve yurt dışındaki başarılarıyla Türkiye kadın basketbol tarihindeki önemli figürlerden olarak kabul ediliyor.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.