OKULUM SINIFLAR ARASI FUTBOL TURNUVASI | 11D vs 11C

Sınıflar arası futbol turnuvası 11C vs 11D

 Okulum March Madness Kurtuluş Futbol Turnuvası 11C vs 11D

Okulum March Madness Kurtuluş sınıflar arası futbol turnuvasında erkeklerde son yarı finalist penaltılarla belli oldu. 

Maçın normal süresinin 2-2 bittiği 11C vs 11D futbol müsabakasında seri penaltılar sonucunda 3-2 kazanan 11D sınıfı oldu.

Çok fazla itirazın olduğu maçı yöneten öğrencimiz Fatih'e yine öğrencilerimiz tarafından çok fazla tepki geldi. Ancak kurallar gereği iki takımın da onayladığı öğrenci hakemlik yaptığından dolayı bu tepkilerin 11C ve 11D sınıflarına yapılması daha doğru olacaktır.

Karşılıklı goller ile maçın normal süresi 2-2 bitmiştir. Kurallar gereği direk penaltılara geçti. Penaltılar sonunda 3-2 üstünlük sağlayan 11D sınıfı son yarı finalist oldu.

İtirazlar ve Cezalar

1. Kaleden kaleye olan golün aut atışından kimseye değmemesinden dolayı geçersiz sayılması kurallara uygun olduğundan bu itiraz red edilmiştir.

2. Boş kaleye hakemin düdüğüyle atılması engellenen pozisyonda, taç atışının hatalı yapılmasıyla ilgili olduğu saptanmıştır.

3. Her ne kadar maç yönetiminin kötü olduğu düşünülse de hakemlik yapan Fatih'in bir kural hatası görülmemiştir. Ancak sınıfların Fatih'in hakemliğini onayladığı benzer durumlarda itirazlarının artık daha dikkatli yapmaları gerektiğine karar verilmiştir.

4. Turnuva yöneticileri ve Beden Eğitimi zümresinin müsabakada yer almıştır. Yapılan diğer itirazların iddia olarak kalmıştır. Dolayısıyla 11C-11D maçının penaltılar sonucunda 11D sınıfının kazandığına karar verilmiştir.

Okulum march madness kurtuluş sportif turnuvalarında 4 branştan da Final Four takımlarının belli olmuştur. Önümüzdeki hafta dörtlü finaller oynanacaktır.
spacer

Read&React Basketbolu | Temel Post Hareketleri

Read&react basketbolunun bu serisinde penetre gerçekleştiğinde iç oyuncuların davranışlarına bakacağız. Terminolojide buna temel post hareketleri adı verilmektedir. Daha önce penetre olduğunda dış oyuncular için dairesel harekete bakmıştık. Şimdiyse temel post hareketleri adı verdiğimiz iç oyuncu reaksiyonlarına bakacağız. 

Read&React Basketball System

Temel Post Hareketleri Aşaması


Temel post hareketleri iç oyuncu alışkanlığını kazandırması sebebiyle her genç basketbolcunun bilmesi gerektiği bir aşamadır. Temel post hareketleri read&react basketbolunun temel 6 basamağından biridir.

Temel post hareketleri aşamasına kadar genç basketbolcu adaylarının alışkanlıkları kazanmış olmaları gerekmektedir. Unutmayın basketbol bir alışkanlıklar sporudur. Dolayısıyla doğru alışkanlıkların kazanılması taktik gelişim ve oyun bilgisi için zorunlu olmaktadır.

Boyalı bölge ve ya kısa köşede bulunan oyunculara post oyuncusu denir. Oyuncular burada bilerek durur. Bu oyuncuların pozisyonlarına pivot denir. Bulundukları alana da post bölgesi denmektedir.

Şekil: Post bölgesi
Read&React Basketbol-Post Bölgesi

Herhangi bir oyuncu post bölgesindeyken drive olduğu zaman pivot oyuncusu gibi bir reaksiyonda bulunmak zorundadır. Bu reaksiyonlara “Temel Post Hareketleri” adı verilmektedir. Read&react basketbolunda tüm oyuncular bu reaksiyonu yapmalıdır. Temel post hareketleri aşamasında iki tane hareket vardır.

Temel Post Hareketleri Nelerdir?


1. Penetre eden oyuncu ortadan yani faul line çizgisini kesecek şekilde drive ederse, top tarafı ve yardım tarafındaki içerdeki genç basketbolcu adayı kısa köşe gider.

Şekil: Postun Short Corner’a gitmesi
Postun Kısa Köşeye Gitmesi

2. Penetre eden oyuncu baseline drive yaparsa, top tarafı ve yardım tarafındaki içerdeki genç basketbolcu adayı yüksek posta hareket eder.

Şekil: Pivotun high posta gitmesi
Read&React Basketbol-Pivotun High Posta Gitmesi

Neden Temel Post Hareketleri?


Temel post hareketlerinin bazı nedenleri vardır. Read&react basketbolundaki sebepler şunlardır:

  1. Penetre eden oyuncu için çembere giden bir koridor açmak.
  2. Pas kanalı yaratmak.
  3. İç oyuncular, dış oyuncuların doğru spacing yapmalarıyla köşe ve kanatlarda ideal şut pozisyonu yaratır.

Post oyuncularıyla birlikte dışardaki oyuncular dairesel hareket yapar. Sistem bu şekilde tasarlandığından bir bozukluk oluşmaz.

Temel post hareketleri tüm oyuncular için gereklidir. Dışarda pas gerçekleştiğinde cut yapılır. Ardından bir nokta doldurulur. Fakat basket cut tamamlanmadan aniden bir penetre olursa o zaman temel post hareketlerine ihtiyaç duyulur. Read&react basketbolu bu yüzden tüm oyuncuların dairesel hareket ve temel post hareketlerini bilip doğru reaksiyon yapmalarını ister.

Detaylar


1. Ortaya doğru drive olduğunda top tarafındaki postun savunması yardıma giderse kısa köşeye hareketlenen post oyuncusuna  bounce pas tercih edilmelidir. Post oyuncusuna top geldiğinde Inverted Jump Stop ile potaya atak yapmalıdır.

Şekil: Short Corner’a Bounce Pas
Read&React Basketbol-Short Corner'a Bounce Pas

2. Baseline drive olduğunda top tarafındaki pivotun savunması yardıma giderse; yüksek posta hook pas atılması tercih edilmelidir.

Şekil: High Post’a Hook Pas
Read&React Basketbol-High Posta Hook Pas

3. 4 dışarda 1 içerde formatında ortadan drive olduğunda rotasyonlardan dolayı potaya doğru iyi bir koridor oluşur.

Eğer içerde top durdurulursa güvenlik noktasına bakılmalıdır.


Bu durumda kısa köşeye giden pivot oyuncusu hemen güvenlik noktasına gitmelidir. Gelişmiş post hareketlerinde bu konu detaylı açıklanır. Dolayısıyla kısa köşedeki oyuncunun dairesel hareket yaparak güvenlik noktasına gelmesi gerektiği çalışılabilir.

Şekil: Short corner’dan Güvenlik Noktasına çıkma
Read&React Basketbol-Güvenlik Noktasına Çıkma

Basketbol eğitiminin bu serisinde Read&react basketbolunda temel post hareketleri aşaması kısaca böyledir. Eğer temel aşamalarda alışkanlıklar doğru şekilde kazanıldığında üst düzeye benzer karmaşık basketbola hazırlık tamamlanmış olur.

Tekrar etmekte fayda buluyorum. “Basketbol bir alışkanlık sporudur.” Doğru alışkanlıklarla umarım taktik gelişiminiz aynı doğrultuda ilerler.

Sonraki yazıda görüşmek dileğiyle basketbolla kalın.

spacer

OKULUM SINIFLAR ARASI FUTBOL TURNUVASI | ÇEYREK FİNALLER 10C vs 12D ve 11F vs 11G MAÇLARI


Okulum March Madness Kurtuluş Futbol Çeyrek Finalinde İki Maç Oynandı

Okulum March Madness Kurtuluş sınıflar arası turnuvasında futbol branşından 2 maç oynandı. Çeyrek final vizesi alan sınıflar ise 10C ve 11F sınıfları oldu.

March Madnes Kurtuluş sınıflar arası turnuvalarda kıyasıya maçlar devam ediyor. Günün maçlarında çeyrek finalde 10C ile 12D sınıfları karşılaşırken diğer maçta da 11F ile 11G karşı karşıya geldi.

Okulumuz öğrencilerinin futbola doyduğu bir günün sonunda 11F sınıfı penaltılar ile yarı finali görürken, 10C sınıfı da üstün bir oyunla yarı final yolcusu oldu.

Maçların Değerlendirilmesi

Okulum March Madness Kurtuluş sınıflar arası turnuvalarındaki günün futbol maçları yavaş yavaş sona geliyor. Artık final four'un temsilcileri belli olurken, şampiyonluk yarışı kıyasıya devam etmektedir.

Şimdiye kadar sportmenlik ruhuna uygun hareket eden sporcu öğrencilerime hem teşekkür ederim hem de yoluna devam eden takımlara başarılar dilerim.

10C vs 12D Maçı

Okulum March Madness Futbol 10Cvs12D

10C sınıfı oldukça etkili bir oyun sergiledi. 12D sınıfının dağınık oynamasını iyi değerlendiren 10C sınıfı çeyrek finali kayıpsız geçmiş oldu. 10C sınıfı müsabakayı 5-2 kazanarak yarı finalist oldu.

Oldukça teknik ve takım oyunu sergileyen 10C sınıfı şampiyon olacağım mesajını vermeye devam ediyor. 12D sınıfını adeta sahaya gömen 10C sınıfı okulumuz öğrencilerinde muhteşem bir ilgi görmeye başladı.

Oynadığı futbol ile tüm okulum öğrencilerinin sempatisini kazanan 10C sınıfının yolunun açık olmasını diliyorum. İlerde 10C sınıfı şampiyon oldu diye bir haber yazarsam, hak edilmiş bir şampiyonluktan gururla söz edeceğimi düşünmekteyim.

11F ve 11G Maçı

Okulum March Madness Futbol 11Fvs11G

Okulum March Madness Kurtuluş futbol turnuvasında bir ilkin gerçekleştiği maç oldu. Maçın normal süresi 4-4 berabere bitti. Böylece turnuvada ilk defa penaltıların kazananı belirleyen bir maç izlenmiş oldu. 

Uzatmalar sonucunda 6-4'lük üstünlük sağlayan 11F sınıfı yarı final vizesi alan taraf oldu. Gol krallığında 5 gol bulan Hesibo bu maçtan da 2 gol bularak liderliğini sürdürmeye devam etti.x

Maçın hakemliğini yapan Fatih her iki taraf ve seyircilerden büyük tepki topladı. Futbolu iyi bildiğini ifade eden Fatih okulum öğrencileri tarafından idare ettiği bu maçta hayal kırıklığı yaşattı. 

Maçtan sonra yapılan itirazlar Beden Eğitimi Zümresi tarafından değerlendirilmiş olup, maçlar olduğu gibi onaylanmıştır.

Okulum March Madness Kurtuluş futbol turnuvalarında yarı finalin son temsilcisi sonraki müsabakada belirlenecek. 

Böylece okulum, March Madness Kurtuluş turnuvalarında tüm branşlardaki Final Four temsilcilerini belirlemiş olacaktır.

Önümüzdeki hafta okulum March Madness Kurtuluş Final Four haftasında buluşuruz. 
spacer

Read&React Basketbolu | Penetre Aşamasında Dairesel Hareket

Bu yazımda read&react basketbolunda penetre aşamasındaki dairesel hareketin ne olduğuna bakacağız. Read&read basketbolunda toplu oyuncu drive ettiği zaman topsuz oyuncuların reaksiyonuna dairesel hareket denmektedir. Peki topsuz oyuncuların reaksiyonu nelerdir?

Read&React Basketbol-Penetre Aşaması

Penetre Aşamasındaki Dairesel Hareket


Read&React basketbol sisteminin penetre aşaması basit bir şekilde açıklanabilir. Topsuz oyuncuların penetre’nin yönüne doğru birer nokta kayarak rotasyona girilmesine dairesel hareket denir. Yani penetre eden oyuncu; sağdan drive ediyorsa topsuz oyuncular bir pozisyon sağa, soldan drive ediyorsa topsuz oyuncular bir pozisyon sola doğru kayarak rotasyon yaparlar.


Bu reaksiyon dış oyuncular için söz konusudur. Pivotları penetre aşamasındaki reaksiyonlarını sonraki aşamada konuşulacak bir konudur. Read&react basketbolunun penetre aşamasında perimeter oyuncuların reaksiyonları bu yazının ana konusudur. Penetre aşaması bütün formatlarda aynı şekilde yapılır. 5 dışarda, 4 dışarda veya 3 dışarda fark etmez. Drive olduğunda dairesel hareket aynıdır.

Şekil: Dairesel Hareket
Read&React Basketbol-Circle Move


Topu savunan oyuncunun geçildiği yöne doğru rotasyon yapılır. Buna terminolojide “Circle Move” ya da Dairesel Hareket adı verilmektedir. Yani dış oyuncular topun yönüne doğru bir pozisyon kayarak dairesel harekete girerler.

Şekil: Dairesel Hareket Yönü
Dairesel Hareketin Yönü

Dış Oyuncuların Dairesel Hareketi


Dış oyuncular topun hareketini okuyarak bir iletişim içinde olmalıdır. Read&React basketbolu penetre aşamasındaki dairesel hareketi bir uyum içerisinde işletir.

Topsuz  dört oyuncu da topun hareketini okuyarak bir reaksiyon gerçekleştirir. Top hareket ettiğinde karar vermeleri gerekir. Erken karar vermeleri durumunda dengeli spacing bozulabilmektedir.

Penetre aşamasında drive yapılmasındaki hareketlerin bir stratejisi vardır. Dairesel hareket. 


Neden Dairesel Hareket


Dairesel hareketin yapılmasının 3 nedeni vardır. Bunlar;

  1. Genç basketbolcu adaylarının çoğu drive olduğunda sadece durup izliyor. Oysa topsuz oyuncuların dairesel hareket reaksiyonunu yapması hücum için dengeli iyi bir pozisyon oluşturduğu için dairesel hareket yapılmalıdır.
  2. Penetre  aşamasında drive olduğunda savunma rotasyona girdiğinde sayı bulma opsiyonları oluşacaktır.
  3. Read&react basketbolundaki penetre aşamasında drive yapan genç basketbolcu adayı basit kararlar almalıdır. Hücum oyuncusu penetre ederken belirleyici ve agresif olmalıdır.

Dairesel Hareketin Kazanımları


Penetre aşamasında drive olduğunda deliciliği yapan oyuncu 4 şey kazanır.

  • Çembere doğru penetre koridorunun açılmasını sağlar.
  • Savunmada yardım jump to the ball yapan oyuncuyla gelirse kolay atılabilecek pas kanalı meydana gelir.

Şekil: Yardıma Kolay Pas
Read&React Basketbol-Doğal Noktaya Pas


  • Pasın tehdidi. Savunmanın dış ve iç tarafı aynı anda korumasını zorlar. Burada postun  slide yapması avantaj sağlar. Post kaymaları sonraki aşamalarda ele alınacaktır.

Şekil: Doğal Pas
Read&React Basketbol-Doğal Penetre Pası


  • Topun arkasındaki  güvenlik noktası. Eğer savunma penetreyi durdurup pas kanallarını kapatırsa, güvenlik noktasına hareket etmek yarar sağlar. Topsuz oyunun en temel bilgisi güvenlik noktasının doldurulmasıdır. Penetreye başlanan nokta savunmada bir boşluk bırakır. Teknik olarak stopla geriye pivot yaparak penetrenin başladığı noktaya pas verilir.

Şekil: Güvenlik Noktası
Read&React Basketbol-Güvenlik Noktası


Temel basamaklarda dairesel hareketlere verilen paslar, en çok bu aşamada fayda sağlar. Böylece temel post hareketleri ve baseline penetreyle sistemin %90’ı tamamlanır. Gelişmiş post hareketlerinin eklenmesinin ardından da sistemin %100’ü tamamlanır.

Penetre yapan oyuncu takım arkadaşlarının nerede olduğunu bilmelidir. Takım arkadaşlarına bakmadan nerede olduğunu bilmelidir. Savunmanın nasıl yardıma geldiğini görüp karar vermelidir. Böylece her türlü savunmaya karşı hazırlık olur. Bu aşama tüm formatlarda oynanabilir ve dışardaki genç basketbolcu adaylarına fayda sağlar.

Penetre Aşamasındaki Dairesel Hareketin Detayları


1. Read&react basketbolunda 5 dışarda formatında karşılaşılan iki ana sorun vardır. Eğer kanattan baseline penetre yapılırsa, köşedeki oyuncunun rotasyonun yarattığı sorun şöyle çözülür. 

Penetre eden oyuncu faul line üzerinde bir noktadan drive ederse köşedeki oyuncu rotasyona girebilir. Faul çizgisinin altında penetre başlarsa o zaman da köşedeki oyuncu olduğu yerde kalmalıdır. Köşedeki oyuncunun ne zaman gideceğini ne zaman kalacağını iyi öğrenmesi gerekir. Çünkü burada yeni bir alışkanlık söz konusudur.

Şekil: Penetre-Köşe Reaksiyonu
Read&React Basketbol-Penetrede Köşe Reaksiyonu1

Read&React Basketbol-Penetrede Köşe Reaksiyonu2



2. Eğer tepeden penetre yapılırsa, köşedeki oyuncu diğer köşeye gidecek kadar hızlı olamayacağından kısa köşeye gitmesi gerekir.

3. Read&react basketbolunda penetre aşamasında 1e1 oynanacağı zaman topsuz hücum oyuncuları dairesel hareket yaparak şut atmak için hazır halde olmalıdır.

4. Penetre yapan oyuncu yön değiştirirse, topsuz oyuncular da aynı şekilde yön değiştirip rotasyona girmelidir. Doğrular yapıldıkça alışkanlıklar otomatikleşmeye başlar.

5. Read&React basketbol sisteminde bir oyuncu penetre ettiğinde, bazen savunma topu durdurur. Bu durumda penetreci reverse pivot yaparak güvenlik noktasına bakmalıdır.

6. Drive olana kadar dairesel hareketin beklenmesinin sebebi oyuncuların penetre ve pastan sonra pas&cut aşamasının pozisyonunu oluşturmasıdır.

Read&React basketbol sisteminde bu aşama içerdeki ve dışardaki oyunculara fayda sağlar. Penetre aşamasının sonuç vermediği durumlarda sonraki aksiyona geçilir. Oyuncular ne kadar çok aksiyon-reaksiyon yaparlarsa alışkanlıkları o kadar çabuk otomatik olmaya başlar.

Aşamadan aşamaya geçişte oyunun oynanması öğrenilmelidir. Bunu yapmak için savunma olmadan yapılacak kombine çalışmalar oyuncuların reaksiyonlarını geliştirecektir.

Basketbol eğitiminin bu serisinde Read&React Basketbol sisteminin Penetre aşamasındaki dairesel hareket hakkında konuştuk. Penetre aşamasıyla birlikte özellikle 5-dışarda formatında basketbol oynanmaya başlanacağı için taktik gelişiminiz hız kazanmaya başlayacaktır.

Sonraki aşamada görüşene kadar basketbolla kalın.

spacer

Read&React Basketbolu | Noktaya Dribling

Read&React basketbolunda noktaya dribling aşaması önemlidir. Çünkü savunmanın baskısını azaltmanın bir yolu olmakla birlikte noktaya dribling, zone atak temellerini oluşturur.

Noktaya Driblingi Read&React

Noktaya Dribling

Read&React Basketbol Sisteminde noktaya dribling aşamasını göstermek teknik bir durumdur. Çünkü savunmayı okumayı öğreten bir aşamadır. Noktaya dribling basamağı savunmanın baskısını azaltır. Yeni sayı bulma opsiyonları yaratır. 

Noktaya dribling basamağı pas&cut aşamasına benzer. Pas&Cut basamağı ve Noktaya dribling aşaması  basket cut atağını başlatıp perimeter bölgedeki noktaların doldurulmasını sağlar.

Read&React basketbolundaki ilk aşamada öğretilen read line kuralıyla noktaya dribling aşamasının bir ilişkisi vardır. Eğer bir oyuncu noktaya dribling yaparsa noktada bulunan genç basketbolcu adayı basket cut yapmalıdır. Herhangi bir tepki göstermeden sadece potaya cut etmelidir. 

Basket cut yapmak kasıtlı yada tesadüfi bir reaksiyon değildir. Oyuncu burada basket cut yapmazsa spacing düğümlenir. Oysa amaç spacing dengesini korumaktır.

Şekil: Noktaya Dribling
Dribble at

Noktaya Dribling Aşamasında Neler Yapılabilir?

Topa sahip olan oyuncunun noktaya driblign aşamasında biraz daha disiplinli olması gerekir. Alacağı kararda, aksiyonda veya seçimde oluşabilecek bir pozisyonda basket opsiyonlarını kullanmalıdır. Genç basketbolcu adayları oyunu okuyarak noktaya dribling aşamasını oynayabilirler. Basket cut yapan oyuncu nasıl davranacağını bilerek give&go oynamayı amaçlamalıdır. 

Eğer pasör pas atamamışsa ilk basamaktaki pas cut pozisyonu oluşmuş olur. Cut eden oyuncu dış noktaları doldurur veya post up yapabilir. Noktalar pas&cut aşamasındaki gibi doldurulur. Bu daha önce kazanılmış benzer alışkanlıkları sürdürmek anlamına gelir. 

Cut eden basketbolcu adayının boşalttığı nokta doldurur. Böylece hücum için rotasyonlar yapılır. Boşalan noktaların doldurulmasıyla yeni opsiyonlar yaratılmış olur.

Topu kontrol eden basketbolcu adayı noktaya driblingi postu beslemek  için kullanabilir.

Read&React Basketbol Sisteminde noktaya driblingin tanımı görüldüğü gibi çok basittir. Oyun içinde kimin cut edeceği kimin cut etmeyeceği kimin noktaları dolduracağı durumlar oluşur. Bu konumlar genç basketbolcu adayları tarafından oynanır.


Detaylar


High posta dribling yapıldığında ne yapılabilir? High postun short corner’a gitmesi gerekmektedir. Diğer oyuncular topun yönüne doğru dairesel hareket yapmalıdır. Dairesel hareket kavramı daha sonraki aşamalarda detaylı anlatılacaktır. 

Pivota pas vermek için bir şans varsa değerlendirilmelidir. Ama ana nokta penetrenin önünün açılması ve topa sahip olan oyuncunun potaya gitmesidir. 

Short corner’a giden post oyuncusunun zayıf taraftan ribaunt pozisyonuna girmesi çok iyi bir ribaunt konumuudur. Eğer post oyuncusu short corner’dan pas alırsa Inverted Jump Stop ile bitiriş yapmalıdır.

Şekil: High Posta dribling


Noktaya Dribling Aşamasında Sonuç Olarak


Basketbol eğitiminin bu serisinde read&react basketbol sisteminin noktaya dribling aşamasından söz ettim. Bu aşama oyun bilginizin gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Read&React basketbol sistemini özümsediğinizde hem oyun bilginiz çok gelişecektir hem de taktik gelişiminiz arzu edilen düzeye çıkacaktır.

Bir basketbol müsabakasında oyunu nitelikli okumanız dileğiyle sonraki seride görüşürüz.

spacer

OKULUM SINIFLAR ARASI FUTBOL TURNUVSI | ÇEYREK FİNAL 9C vs 11A

Sınıflar Arası Futbol Turnuvası

 Okulum March Madness Kurtuluş Futbol Turnuvası

Okulum March Madness Kurtuluş sportif turnuvasından futbol branşında çeyrek finalde flash 9C sınıfı rakibi 11A sınıfını ağırladı. Maçı 6-1 kazanan 11A sınıfı çeyrek finale giden taraf oldu.

Sağanak yağış altında oyanan maçta, yağmur maç ilerledikçe hızını arttırdı. Eleme turunda 9C'nin flaş futbolcuları 11H sınıfını 2 fark ile geriye düşmesine rağmen 4-2 yenerek çeyrek finale gelmişti.

Maçın başında 11A sınıfı erken golü bularak 1-0 öne geçti. Yağmurun etkisini arttırmasıyla 11A sınıfı da baskısını arttırmaya başladı. Önce direkleri dövdüler. Sonra da çok müsait pozisyonları cömertçe harcadılar.

Heyecanın Yaşandığı Dakikalar

9C sınıfı oyunu dengeleyip pozisyonlara girdiği sırada kontra ataktan bir gol yiyince maçın ilk bölümü 11A'nın 2-0'lık üstünlüğü oluştu. 9C yediği golün hemen ardından bir penaltı kazandı. Penaltıyı değerlendiremeyen 9C sınıfı 1 dakika sonra golü bularak maçı 2-1'e getirdi.

9C sınıfı beraberliği yakalamak adına baskılarını yoğunlaştırıp, geriyi risk altına aldı. Maçın son 5 dakikasına 4 gol sığdıran 11A sınıfı çeyrek final maçını 6-1 kazanarak futbol müsabakalarında ilk yarı finalist oldu.

Okulum March Madness Sınıflar arası futbol turnuvasında 11A sınıfından Arda, Mikail, Ahmet Hüsrev(2) ve Berat(2)'ın golleriyle şampiyonluk için biz de varız dedi.

Her iki takımın sağanak yağışta göstermiş olduğu sportmenlik davranışları için kendilerine teşekkür eder, 11A sınıfına yarı finalde başarılar dilerim.

Maçtan Bir Kesit



spacer

Read&React Basketbolu | Post Pas&Cut Aşaması

Read&react basketbolunun temel aşamalarından olan post pas&cut aşamasının ne olduğunu sizlere dilim döndüğünce anlatmaya çalışmak istiyorum. Post pas&cut aşamasında genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimi için postun kullanılması ve pivot oyuncuları için bazı ipuçları yer almaktadır.

Read&React Basketbol Sistemi

Post Pas&Cut Aşaması

Read&react basketbolunda post pas&cut aşamasına gelindiğinde basket cut alışkanlığı kazanılmış olmalıdır. Bu nedenle post beslendikten sonra basket cut yapılmalıdır. Bu alışkanlık read&react basketbol sisteminin özüdür.

Post kanattan beslenirse "laker cut high" ya da "laker cut low" yapılır. Pivot oyuncusunun post bölgesinde ne nerede olduğu önemli değildir. Eğer post oyuncusu beslenirse laker cut yapılır. Bu kadar basit.

Şekil: Laker Cut Low/High 

High Post  Hakkında Birkaç Söz?


Oyun kurucu high postu besledikten sonra pivotun sağından ve solundan olmak üzere iki tane cut seçeneği vardır. Terminolojide buna  laker cut right ve laker cut left adı verilebilir. Ama özünde olan şey basket cut yapılmasıdır.

Şekil: Laker Cut Right/Left



Post pas&cut aşamasında önceki basamaklarda edinilen alışkanlıklar kolayca devam ettirilir. Önceki aşamada olduğu gibi oyuncular pas verip basket cut yapar. Basket cut yapıldıktan sonra dışarı çıkarken boş olan noktalar doldurulur. Fakat 4 dışarda 1 içerde formatında dikkat edilmesi gereken şu nokta vardır:

Basket cut yapıldıktan sonra her iki köşe noktasının boş olmasıdır. 

Kanattan post beslendikten sonra bazı soruların yanıtı:


4 dışarda 1 içerde formatında post beslendikten sonra köşede kimse yoksa, ne olursa olsun cut’tan sonra boşalan ballside kanadı doldurulmalıdır. Dışardaki diğer topsuz oyuncular da aynı yöne doğru bir nokta rotasyona girer.

Şekil: Postu besleme-köşe boş


4 dışarda 1 içerde formatında oyun kurucu high postu beslediğinde laker cut left yaparsa, ballside’taki forvet boşalan noktayı doldurur. 

Laker cut right yaparsa zayıf tarafta bulunan guard ve forvet noktasındaki oyuncular boşalan noktaya birer pozisyon kayarak rotasyona girmelidir.

Şekil: High Postun Guard’tan beslenmesi


Post Pas&Cut Aşamasındaki Bazı Detaylar


Post oyuncusu beslendikten sonra laker cut pivota yakın yapılırsa, pivotun savunması otomatik olarak her iki oyuncuyu da kontrol edebilir. 

O yüzden kural olarak eğer laker cut high yapılıyorsa faul çizgisi kesilerek cut yapılmalıdır. Laker cut low yapılıyorsa short corner’a temas edilerek cut yapılmalıdır. 

Post oyuncusu topu çenesinin altında kollarıyla koruyarak sıkıca tutup cut yapan oyuncunun koşu yoluna bounce pas atmalıdır. Havadan pas atılmamalıdır çünkü postun arkasında duran savunma oyuncusu kollarını açtığı için havada atılacak pasın kanalı kapalı olur.

Post oyuncusunun beslenmesinden sonra cut eden oyuncunun savunması vücuduyla onu yavaşlatıp gitmek istediğinde hücum oyuncusu hiçbir mücadeleye girmeden cut’a devam etmelidir.

Şekil: Laker Cut-Contact

Post Pas&Cut Aşamasındaki 4 Cut

Post oyuncusunun besledikten sonra yapılabilecek 4 tane cut vardır. Read&deact basketbol sisteminde pasörün çoklu seçenekleri içerisinde repertuvarında yer alır. Bunun birkaç sonucu vardır.
  1. Oyuncuların postu beslemesi teşvik edilir.
  2. Eğer post beslenirse dışardaki oyunculara pas atmak daha kolaylaşır.  
Post oyuncusu beslendikten sonra yapılabilecek 4 cut şunlardır: 
İki tanesi Sağ ve sol yöne cut, 
İki tanesi laker cut high ve laker  cut low'dur. 

Bu cut aksiyonları read&react basketbolu ilerledikçe  daha sonraki aşamalarda tanıtımı yapılır.

Şekil: Post Beslendikten Sonraki Cut Yönleri 

Yatay cutlar dış taraftaki cutlarla yakından ilişkilidir. Aynı zamanda ilk basamakta öğretilmiştir.


Basketbol eğitiminin bu serisinde read&react basketbol sisteminin post pas&cut aşamasından söz ettik. Özellikle altyapıdaki genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimi için read&react basketbol sistemi biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebilirim.

Taktik gelişiminizin kusursuzlaşması dileğiyle. Basketbolla kalın.

spacer

OKULUM SINIFLAR ARASI BASKETBOL TURNUVASI | 10Bvs11E - 9Bvs11C

Sınıflar arası basketbol

Sınıflar Arası Basketbol Turnuvası

 Okulum March Madness Kurtuluş Basketbol Turnuvası

Okulum March Madness Kurtuluş turnuvalarında Basketbol branşı maçları da oynandı. Basketbol müsabakaları 3x3 Tek Potada oynanmaktadır. 

Günün müsabakalarında Çeyrek finalden yarı finale gidecek takımların biletleri belli oldu. 10Bvs11E müsabakasında 15-10 maçı kazanan 11E sınıfı yarı finale giden ilk bileti aldı. Günün diğer müsabakasında ise 11Cvs9B karşı karşıya geldi. Çekişmeli geçen müsabakada 11C sınıfı maçı 12-8 kazanarak yarı finalin son biletini alan takım oldu.

Okulum March Madness Kurtuluş Basketbol Turnuvası bu yıl çok az takımın katılımıyla gerçekleşti. Çılgın Mart etkinliği çerçevesinde eleme usulüyle yapılan maçlarda basketbolda son 4 takım belirlenmiş oldu.

Sınıflar arası basketbol turnuvasında 10B sınıfı Beşiktaşlının tüm gayretlerine rağmen Özgün-Büyük İtülüsüne karşı bir süpriz gösteremeyerek turnuvaya veda etti.

Diğer taraftan da Cuma-Eren-Küçük İtülü de çaylaklara çekişmeli geçen maçta şans vermedi. Ancak 11C sınıfı final düşünmesine rağmen oynadıkları basketbolun finalden uzak bir sınıf olduğunu da göstermektedir.

Basketbol maçlarının oynandığı bu haftada okulum march madness kurtuluş basketbol turnuvasının seri başı takımının 11E sınıfı olduğu gözlenmiştir.

Öğrencilerimin okulum march madness kurtuluş spor turnuvaları etkinliğinde basketbolculara yakışır sportmence davranış sergilemelerinden dolayı kendilerini tebrik eder. 11E ve 11C sınıfına da yarı finalde başarılar dilerim.

Maçlardan Kısa Kare

11C vs 9B


11E vs 10B






spacer

Read&React Basketbolu | Pas&Cut

 Read&react basketbol sisteminin en karmaşık aşaması olan pas&cut basamağı bugünkü yazımın konusunu oluşturacak. Altyapı basketbolunda read&react basketbolunun oynatılması genç basketbolcu adayının taktik gelişiminin yanında bireysel gelişimine de katkı sunmaktadır.Pas-Cut Aşaması

Pas & Cut Aşaması

Read&react basketbolunda aksiyon-reaksiyon en çok pas&cut aşamasında görülmektedir. Basketbol sahasına yerleştirilen noktalar spacing ile aynı anlama gelen iyi hücum dengesini sağlayan saha paylaşım yerleridir.

Dış bölgedeki 9 nokta, çember altındaki noktayla toplam 10 nokta vardır. Bu noktalar kullanılarak hücum dengesi öğretilir. İçerdeki 6 noktaysa sonraki aşamalarda öğretilir.

 

Noktalar

İyi bir hücum ve saha paylaşımını öğretmek için pas bir mesafe uzağa atıldıktan sonra aksiyon ve reaksiyon kavramları öğretilir. Read&react basketbolunda paslarla ilgili birkaç temel kuralın gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.

Dikkat Edilecek Kurallar

  1. Spot, spacing, hücum ve nokta  aynı şeyi anlatmaktadırlar.
  2. Genç basketbolcu adayı; replace cut, give&go, basket cut gibi terminolojiyi öğrenmek zorundadır.
  3. Read&react basketbolunda pastan sonra basket cut yapılması zorunludur.
  4. Öncelik olarak pas atan oyuncunun cut yapmasıyla dış bölgedeki topsuz oyuncular boşalan noktaları doldurmalıdır. Basketbol sahasındaki noktalar arasındaki mesafeler  hücum oyuncuları için ideal spacing pozisyonunu oluşturmaktadır.
  5. Genç basketbolcu adayı topa bir nokta uzaktayken rear ve front katın ne olduğunu, nasıl kullanılacağını öğrenmelidir.
  6. Genç basketbolcu adayı read line'nın ne olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmelidir.
Arkadan Cut

Önden Cut

Read&react basketbolunda pas atıldığında otomatik olarak yapılması gereken 2 reaksiyon vardır:
  1. Basket cut yapılmalı.
  2. Basket kattan sonra boşalan noktalar doldurulmalıdır. “Replace Cut”
Read&react basketbolu aslında adını "give&go" oynamak amacıyla yapılan pas&cut’tan alır. Give&go oynanamadığı durumda genç basketbolcu adayı çember altına kadar kat yapmalıdır. Buna "basket cut" adı verilir. Basket kattan sonra genç basketbolcu adayı  katı sürdürüp bir noktada bitirir. Genç basketbolcu adayının  gittiği yere göre adı belirlenen bir kat yapmış olur. Bu katlar şunlardır;

V-Cut; köşeden kanada pas verildiğinde


Köşeden kanada pas atıldıktan sonra genç basketbolcu adayının kendi yerine gelmesine V-Cut adı verilir. Topsuz diğer oyuncular konumlarını korur. Cut eden oyuncu yerine geldikten sonra kendisi için yeni opsiyonlar oluşacaktır. 

V-Cut

X-Cut; kanattan tepeye pas verildiğinde

Kat eden genç basketbolcu adayı köşeye gittiğinde X-Cut adını alır. Aslında kat yapan genç basketbolcu adayı, kısa köşede screen yaptıktan köşeye gider. Ancak genç basketbolcu adayı sistemi öğrenirken basket cut alışkanlığını kazanması için screen yapılmadan alışkanlığın kazanılmasını istemelisiniz. Topsuz oyuncularsa boş noktaları doldurur.

X-Cut Perdesiz

X-Cut Perdeli

L-Cut; tepeden kanada pas verildiğinde

Genç basketbolcu adayı boş olan köşelerden birine gitmesine L-Cut denir. L-cut yapılırken genelde zayıf taraftaki köşe tercih edilmelidir. Çünkü basketbol oynarken top tarafında kalabalık yaratılmak istenmez.

L-Cut

Cross Cut; kanattan köşeye pas verildiğinde

Genç basketbolcu adayının katını zayıf taraftaki köşede bitirmesine “cross cut” denir. Cross kattaki reaksiyon önemlidir. Köşeye pas veren genç basketbolcu adayının savunmanın önünden geçmek istemelidir. Eğer savunmacı hücum oyuncusunun önünden kat etmesini engellerse bir mücadeleye girmeden kata devam edilir.

Cross Cut


Read&react basketbolunda pastan sonra reaksiyon, basket cut olmalıdır. Ancak basket pozisyonu yaratmak için give&go fırsatlarının değerlendirilmesi sistemdeki ana parçalardan biridir. Bu ana nokta oyuncuların taktik gelişimi açısından çok değerlidir.

Basket Cut

Give&Go

Basketbol sahasındaki noktalar formatlara göre dizayn edilmiştir. Bu noktaların aralığı en iyi spacing temelinde oluşmuştur. Oyuncuların format her değiştiğinde noktaları hatırlatmasında fayda vardır. Tüm formatlarda içerdeki noktalarda bir değişiklik söz konusu değildir.


Read&react basketbolu öğretilirken 5 dışarda formatıyla başlanmasını ve bu formatta alışkanlıklar kazanıldıktan sonra 3 dışarda ya da 4 dışarda formatına geçilmesinde fayda vardır.

Read Line

Read Line kavramını kullanmak için 3 sayı çizgisinden faydalanılır. Savunmanın bu çizgiyle olan bağlantısı hücum oyuncusuna nasıl reaksiyon vermesi gerektiğini anlatmaktadır. Bir oyuncu için Read Line’ı okuması çok önemli bir özelliktir. Genç basketbolcu adayının oyun bilgisinin gelişmesini ve taktik gelişimini etkilemektedir.

Read Line


Toptan bir nokta uzakta olan hücum oyuncusu, savunmasının  ayağının read line’nın üzerinde olduğunu gördüğünde basket cut yapmalıdır. Burada “backdoor” taktik gelişimi söz konusudur. Read line çizgisini okumakla oyuncular şunları elde eder:;
  1. Savunmanın dışardaki baskısını azaltarak konumu hücumun lehine çevirmek.
  2. Deny yapan savunma oyuncusunun bir anlık hatasından dolayı backdoor atak. Savunma oyuncusu hata yapmazsa, “pas&cut aşaması işler.

Savunma oyuncusu konsantrasyonunun %10’unu oyuncuya verirken %90’ını topa verir. Bu nedenle boş bir nokta doldurulurken hücum oyuncusu savunmasına bakmalıdır. Genç basketbolcu adayının taktik gelişimi adına savunmayı okuma alışkanlığı kazanılır.


Read Line Reaksiyonları


Pas&cut aşaması her seferinde çift hücum başlar. 
  1. Pastan sonra cut eden oyuncunun give&go oynama fırsatının vardır. 
  2. Give&go oynamak isteyen oyuncunun yerini dolduran genç basketbolcu adayı backdoor atak fırsatı vardır. Buna terminolojide double atak adı verilir.

    Duble Atak

  3. Savunma takımları doğal olarak çemberi savunmak için hücum takımına çok fazla baskı uygular. Hücum hareketlenmeleri için top tarafından zayıf tarafa doğru agresif pas&cut yapılması savunmanın hata yapmasına yol açabilir.
  4. Pas&cut aşamasında yapılan shell offense otomatik olarak takım savunmasının yardımını ve savunma pozisyonlarını çalıştıracağı için ekstradan savunma rotasyonlarının çalışılmasına lüzum bırakmayabilir.

Detaylar

Replace cut yapıldığında yay şeklinde cut yapılarak pas alınabilir. Böyle bir reaksiyonda şut pozisyonu bulunabilir. Yay hareketi read line kavramını devreye sokar. Bu nedenle V-Cut yaparak pas almak read&react basketbolunda çok tercih edilmez.

Yerine V-Cut ile Doldurma

Yerine Yay Cut ile Doldurma

Skip pas atıldığında, iki yada üç nokta atlanmış olabilir. Skip pas atan oyuncunun cut etmesine gerek yoktur. Burada pasın gittiği yere bir nokta uzakta olan oyuncunun savunması read line üzerindeyse basket cut yapar. Skip pas atan oyuncu için katın gerekmediği iki neden vardır. 
  1. Zayıf tarafta posttan sayı bulma ihtimali olacağı için kat istenmez. 
  2. Tekrar skip pas yapılabileceği için hazırlıklı beklemek gerekir. Böylece savunma hareketlendirilir.

Skip Pas

Kanattan köşeye pas verildiğinde fake atılmadan kuvvetli ve pas isteyerek front cut yapılmalıdır.

Köşeye Pas-Front Cut

Kanattan köşeye pas verildiğinde savunma oyuncusu deny yaparsa fake yapmadan sadece rear cut yapılmalıdır.

Pas-Deny ve Rear Cut

Başka bir read&react basketbolu yazısında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.


spacer