Basketbol Antrenmanının Önemi

Daha iyi basketbol oynamak için bugün sizlere bir antrenman modelinden söz etmek istiyorum. Basketbol antrenmanının önemini vurgulayan bu modeli oyun bilgisi iyi olan genç basketbolcu adayları kolaylıkla uygulayabilirler.

basketbol antrenmanı taktik ucgen

Genç basketbolcu adayları sahada etkili kararlar alabilirler. Ayrıca yaptıkları hareketlerin sonuçlarını sağlıklı değerlendirebilirler. Basketbol antrenmanının önemini vurgulayan bu modeli açıklamaya çalışacağım.

Genç basketbolcu adaylar gelişimlerini sağlamak için fiziksel, teknik ve taktik gelişim dönemini sağlıklı geçirmeleri şarttır. Daha sonra mental hazırlık eklenerek basketbolcu havuzuna giren birer basketbolcu olmaları sağlanır.

Basketbol Antrenmanıyla Gelişimin Önemi

Genç basketbolcu adaylarının gelişim gösterecekleri ilk şey fiziksel beceri yeterliliğidir. Sonrasında teknik beceri yeterliliği gelmektedir. Basketbol antrenmanından teknik gelişimden sonra taktik gelişimin sırası  gelir. En sonunda psikolojik eğitim yer almaktadır.

Bu sıralama önemlidir. Bir önceki yeterlilik gerektiği kadar gelişmediği durumlarda sonraki becerilerde genç basketbolcu adayları zorluklar yaşar.

Yukarıdaki gelişimler sağlıklı geçirildikten sonra basketbol antrenmanlarında karar alma, pozisyon okuma ve verdiği kararların sonuçlarını değerlendiren oyuncular ortaya çıkmaya başlar. Bunlar genç basketbolcu adayının büyük adımlar atarak gelişiminin önünü açar.

Basketbolda Taktik Üçgen Antrenmanı

Basketbol antrenmanı önemini vurgulayan ücgen; karar alma, pozisyonları okuma ve sonuçları değerlendirmedir. Buna basketbolda taktik üçgen antrenmanı adı verilmektedir. 

Genç basketbolcu adaylarının kendilerinin karar alması, oyunu okuyarak topa yön vermesi ve yaptıklarının sonuçlarını değerlendirecek bir oyun bilgisine kavuşması onları ciddi oranda geliştirecektir.

Genç basketbolcu adaylarına basketbol antrenmanının önemini vurgulamak için sistem basketbolunu önermekteyim. Sizlere önereceğim sistem ise Read&React basketbolu olabilir. 

Karar Alma

Genç basketbolcu adaylarının yaratıcı olmasını isteriz. Takımın oynadığı basketbolu iyi bilmesini isteriz. Yaratıcı birer basketbolcu olmalarını isteriz. Tüm bunları yapabilmeleri basketbol antrenmanı ve maçlarında karar almanın önemi üzerinde durmaktayız.

Basketbol antrenmanlarında karar alma yetisinin gelişmesi için oyuncuların  üçlü tehdit pozisyonu almayı bilmelidir. close out atak prensiplerinin önemi antrenmanlarda vurgulanmalıdır. Bunlar yapıldığında oyuncuların karar alma mekanizması gelişecektir.

Basketbol antrenmanlarını bir sistem içerisinde yürütmenizi öneririm. Read&React basketbolunda özellikle toplu oyuncunun karar alması teşvik edilmektedir. Dolayısıyla genç basketbol antrenörü arkadaşlarıma Read&React basketbolunu öğrenmelerini ve uygulamalarını tavsiye ederim. Read&React Terminolojisi için bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Sonuç olarak, genç basketbolcu adaylarının karar alma mekanizmalarını basketbol sahasında uygulamaları gelişimlerinin önünü açacaktır.

Pozisyonu Okuma

Genç basketbolcu adayları basketbol sahasındaki pozisyonları okumayı öğrenmelidir. Bunun için üçlü tehdit pozisyonu ve close out atak becerilerine sahip olmaları gerekir. Üçlü tehdit ve close out atak basketboldaki pozisyonları okumaya başlamanın ilk adımlarıdır.

Pozisyon okumanın  temel seviyeyi şöyle sıralayabilirim.
  1. Toplu oyuncu konumunu bilmek.
  2. Topsuz oyuncu konumunu bilmek.
  3. Temel savunma rotasyonlarını bilmek. 
Orta seviye pozisyon okuma becerisi için şunları sıralayabilirim:
  1. Savunmanın zayıflıklarını bilmek.
  2. Kalıplaşmış bazı hücum ataklarını bilmek.
İleri seviye pozisyon okuma için de şunları sayabilirim:
  1. Top ve topsuz savunma pozisyonlarını aynı anda değerlendirmek.
  2. Savunma rotasyonlarını ve yardımlaşmayı bilmek.
  3. Rakibin savunma sistemini anlamak. 

Sonuçları Dikkate Alma

Karar alma ve pozisyon okuma yetileri gelişmiş olan bir basketbolcu adayı artık yaptığı eylemin sonuçlarını kestirmeye başlamalıdır. Yapılan basketbol antrenmanı ürünlerini vermeye başlamalıdır.

Örneğin hangi kararı alırsam, sonuç ne olacak? Aldığım kararın sonucunda başarısız olursam ne olacak? Genç basketbolcu adayı artık bu soruları yanıtlar verip ona göre aldığı kararı uygulayacaktır.

Örneğin, genç basketbolcu adayı bir pozisyondaki konumu okudu. Penetre etmeye karar verdi. Akabinde yardımın geleceğini de ön gördü. Yardımın şütörün savunmacısı olacağını değerlendirerek üçlük atış bulabileceğini düşünerek hareket geçer.

Genç basketbolcu adayının bu öngörüsü gerçekleşirse takımına +3 sayı,kendisine +1 asist yazdırır. Atışın kaçması durumunda ya hücum reboundunu planlar ya da transation defense hazırlığı başlar. 

Görüldüğü üzere basketbolda taktik üçgen antrenmanının önemi ortaya çıkar. Genç basketbolcu adayı top yekün olarak gelişmeye başlar.

Basketbol antrenmanın önemi yadsınamaz. Ancak bir sistem içerisinde altyapı oyuncularının karar alma, pozisyon okuma ve değerlendirmeleri sağlanmalıdır. Bence burada koç otorite değil oyuncuya rehber olmalıdır.

Sistem basketbolunu seçen altyapı antrenörleri ve sistem basketbolu oynayan genç basketbolcu adayları bu yazıyı çok iyi anlamaktadırlar.

Basketbol sahasındaki planlarınızın gerçekleşmesi umuduyla aşağıya bir örnek bırakıyorum.



Paylaş:
spacer

10 yorum:

  1. Öncelikle bu yazı çok etkiliydi! Böyle önemli bilgilerin böyle güzel bir platformda ücretsiz olarak yayınlanması takdire şayan. Yazıda emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum.🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimden geldiğince bilgilerimi paylaşıyorum. teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yusuf İbrahim Şahin19 Eylül 2023 09:37

    Vallahi şok içerisindeyim😱. Basketbol oynamayan birinin bile bu yazıyı okuyunca oynayası geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek pota oynarsanız beni de davet edin. oynarım

      Sil
  3. Bir fitnessçı olarak basketbol antrenmanının ne kadar önemli olduğunu öğrendim.

    YanıtlaSil
  4. Bayıldımm😍

    YanıtlaSil
  5. Basketbol antrenmanın ne kadar çok etkisi olduğunu öğrendim :)

    YanıtlaSil
  6. antrenmandaki alışkanlıklar maçları yansıtır

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.