Basketbolcu Ailelerine Tavsiyeler

Basketbol eğitimi almaya başlayan çocuklar bazen düşük performans gösterebilirler. Bu durumda velilerin antrenör rolüne bürünmeleri sıkça gördüğümüz bir durumdur. Bugünkü basketbol yazısında basketbolcu ailelerine tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Ebeveynlere Öneriler

Ebeveyn-Basketbolcu İlişkisi

Altyapıdaki basketbol antrenörleri bazı durumlarda ebeveyn-basketbolcu ilişkisinden dolayı eli bağlı kalmaktadır. Çünkü ebevenyler maçtan ya da antrenmandan sonra çocuklarıyla antrenör kimliğine bürünerek konuşurlar. Oysa basketbolcu ailelerinin ebeveyn rolü dışına çıkması olumlu bir durum değildir.

Basketbolcu Ailelerine

Çocuklarını basketbol oynasın diye spor okullarına gönderen basketbolcu aileleri için bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Basketbolcu ailelerine bu tavsiyelerim çocuklarının basketbol oynarken daha mutlu olmalarını sağlamak içindir.

Ebeveynlere Tavsiyeler

1. Basketbolcu çocukların aileleri çocuklarını sadece desteklemeli. Antrenörlük yapmayı bırakmalı.
2. Çocuğunuzla onun hedefleri hakkında konuşun. Onun ne istediğini önemseyin!
3. Çocuğunuzun çabalarına ve amaçlarına odaklanın.
4. Çevrenizde çok basketbol okulu vardır. Çocuğunuzun oynayabileceği basketbol okullarını değerlendirin. Hatta spor okullarındaki basketbolcu aileleri ile görüşün.
5. Basketbolcu aileleri,  maçtan sonra lütfen çocuğunuzu eleştirmeyin. Çocuğunuz maç hakkında konuşmamasına saygı gösterin.
6. Çocuğunuz maç hakkında konuşmaya hazır olduğunda onu dinleyin! "Yenilginin seni üzdüğünü biliyorm. Bir dahaki sefere çabalayıp başarabilirsin." gibi ifadelerle çocuğunuzun özgüvenini  güçlendirin.
7. Bir basketbol antrenmanı veya maçından sonra, çocuğunuza yapıcı övgüde bulunun. "Takım arkadaşına yardım etmenle gurur duydum" gibi sözler olabilir.
8. Çocuğunuz maçta daha fazla oynamak istediğini size söyleyebelir. Basketbolcu aileleri bu konuyu doğrudan koçla görüşmeye teşvik etmeli. "Daha iyi olmak ve daha fazla oyun süresi kazanmak için ne yapabilirim?" şeklinde konuşmasını önerin.
9. Basketbolda üst düzey sporcularla yapılan araştırmalar şunu göstermiştir. 16 yaşından sonra basketbolda uzmanlaşmanın başlamaktadır. Bu nedenle 14 yaşından önce basketbolda uzmanlaşma yerine becerilerin geliştirilmesi önerilmektedir. Basketbolcu ailelerinin bu araştırma sonucuna dikkat etmesinde fayda var.
10. Çocuklarınıza performansları ne olursa olsun, onları koşulsuz sevdiğinizi mümkün olan her fırsatta bildirin. Basketbolcu aileler için çocuğunuz sahaya çıkıp mücadele etmesi her şeyden önemlidir.

Sonuç Olarak;

Basketbol eğitimi alan basketbolcu aileleri için tavsiyelerde bulunmak için yazdım. Basketbolcu olmak için yola koyulmuş genç basketbolcu adaylarına  başarılar dilerim. 
Basketbol becerilerini çok çalışın, bireysel tekniklerin detaylarına çok dikkat edin.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.