Basketbolda Close Out Atak

 Close out atak, bir basketbol oyuncusunun 1e1 kaldığı pozisyonlarda çembere yaptığı tehditler bütünüdür. Bundan dolayı basketbolcu adayının üçlü tehdit pozisyonunu iyi uygulaması şarttır.

Üçlü tehdit pozisyonu bir hücum oyuncusunun basketbol yarı sahasında topu her aldığında şut, pas ve dribling tehidine bakmasıdır. Basketbol oyununda konuma göre bir basketbolcu adayının close out atak tehdidinin sağlıklı uygulanması bireysel gelişim için gerekli olmaktadır.

basketbolda close out atak

Close Out Atak ve Üçlü Tehdit

Bir basketbolcu adayı top ile her buluştuğunda şut, pas ve penetre'ye bakmalıdır. Bireysel gelişimine önem veren basketbolcu adaylarının üçlü tehdit pozisyonuna bakması close out atak becerileri için çok önemli bir yer almaktadır.

Basketbol sahasındaki konuma göre şut, pas ve penetrenin öncelikleri değişebilir. Üçlü tehdit pozisyonuna bakmak başlarda zaman alabilir. Ancak alışkanlıklar kazanıldığında 0.5 saniye kadar bir zamanınızı alacağı için hücum tehditiniz güçlü olacaktır.

Üçlü tehdit pozisyonunda bulunan bir basketbolcu adayı elbette hatalı tercihler yapacaktır. Alışkanlıklar kazanıldıktan sonra daha kuvvetli tercihleri yapabileceksiniz. Basketbolun bir alışkanlıklar sporu olduğunu hatırladığımızda, close out atakların etkili olabilmesi için üçlü tehdit pozisyonlarının iyi öğrenilmesi gerekmektedir.

Close Out Atak Nasıl Yapılır?

Üçlü tehdit pozisyonu; bir hücum oyuncusunun savunmasından kurtulduktan sonra, şut mesafesinde topu alıp şut atma, pas verme ve penetreye hazır olma durumudur. Üçlü tehdit pozisyonu savunma oyuncusuna karşı direkt bir tehdit unsurudur. 

Üçlü tehdit pozisyonu üzerine close out ataklar bir basketbolcu adayının geleceği için bu becerilerin üzerinde durulmalıdır. 

Üçlü Tehdit Pozisyonunun Özellikleri ve Close Out Atak

  1. Topu almak için yapılması gereken beceriler bütünlüğü; pas alma, cut, fake vs.
  2. Basketbol oyuncusunun şut tehditi yaratmak için gereklidir.
Şut mesafesinde top aldıktan sonra close out atak şu şekilde yapılabilir.
  1. Close out atak için gövde çembere dönük olmalıdır. Vücut dili çember tehditini gösterir.
  2. Çembere ve savunma oyuncusuna bakılmalıdır. Çembere bakmak doğru şut tercihi için önemlidir. Savunma oyuncusuna bakmak ise close out atak için penetre ve ideal pasları  görmeye yarayacaktır.
  3. Savunmayı geçmek için ayak hareketlerini içeren teknik becerileri çok iyi uygulanması gereklidir. 
  4. Basketbol oyuncusu close out atak yapabilmesi için savunmayı okuması gerekir. Başlarda savunmayı okumak zor olacaktır. Savunmaya bakma alışkanlığı kazanıldıktan sonra reaksiyonlar gösterilmeye başlanır.
Genel olarak; savunma üzerinize koşuyorsa sağından yada solundan close out atağı yapmalısınız. Eğer savunmanın bir ayağı öndeyse o ayağına close out atak yapmalısınız.

Close out atak üçlü tehdit pozisyonunun penetre bölümünü içermektedir. Bundan dolayı şutun ve pasın savunulduğunu düşünerek antrenmanlar yapılmalıdır.

Dribling oyunlarından crossover, bacak arası vs, ayak oyunalarıdan jab step, cross step vs gibi beceriler close out ataklarını içermektedir.

Altyapı basketbol oyuncularının çok başarılı close out ataklar yapması dileğiyle.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.