Faul Atışı Nasıl Olmalıdır?

 Bir basketbol maçında savunmanın baskısı olmadan atılan şut faul atışıdır. Bugünkü yazımda faul atışının nasıl olması gerektiğiyle ilgili genç basketbolcu adayına yardımda bulunmaya çalışacağım.

Faul Atışı

Şut basketbolun en önemli tekniğidir. Bu açıdan bakıldığında her genç basketbolcu adayının çok çalışması gereren bireysel gelişim becerisidir. Pek çok çeşit şut vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Turnike, faul atışı, set shot vs.

Faul atışı genç basketbolcu adayının en az baskı altında kullandığı şuttur. Faul atışı kullanan genç basketbolcu adayı savunmanın baskısıyla karşılaşmaz. Faul atışı kullanan basketbolcunun dışardan dikkati dağıtılmak istenir. Bunun dışında faul atışı kullanan genç basketbolcu adayının dışında kimse yarım yayın içerisinde yer almaz.

Fiziksel bir engelin olmadığı faul atışlarında genç basketbolcu adayının yüksek yüzdeli serbest atış isabeti bulmalıdır. Peki iyi bir faul atışı nasıl olmalıdır?

Faul Atışında Baskı?

Basketbol oyununda bazı detaylara dikkat ederek genç basketbolcu adayı ekstra 8 sayı bulabilir. Bu 8 sayının bir kısmı faul atışından gelir.

Faul atışları bir basketbol maçının kazanılması ya da kaybedilmesinde etkili olabilir. Kora kor geçen maçlarda faul atışlarının önemi istatistik kağıdında göze çok çarpar.

Faul atışı kullanan oyuncuya hiçbir savunma oyuncusu baskı yapamaz. Close out yapılamayan tek şut çeşidi faul atışıdır. 

Faul atışı kullanacak genç basketbolcu adayı mental olarak kendini hazır tutmalıdır. Ses, çeşitli efektler ve psikolojik baskıyı absorve etmenin yolu mental olduğu unutulmamalıdır.


Faul Atışı Nasıl Yapılmalı?

Bir oyuncu şutunu hangi teknikle atıyorsa, faul atışını o teknikle kullanmalıdır. Faul atışı genelde sıçramadan atılmaktadır. Ancak oyuncular sıçrayarak rahat faul atışı kullanıyorsa, sıçrayabilir. Tercihen set shot dediğimiz sıçramadan faul atışı kullanılmasını öneririm.

Faul atışını kullanacak oyuncu kafasını hazırlayarak çizgiye gelmelidir. Böylece genç basketbolcu adayı faul atışı kullanmaya kendini hazırlamış olur. 

Şutu kullandığı ayağı çemberi gösterecek şekilde yerleştirmelidir. Bir kaç sakin dribling yapılır. Topu üçlü tehdit pozisyonuna alarak bir ağız dolusu nefesi burundan alır. Alınan nefesin bir kısmı ağızdan verilir. Sıçramadan set shot atılır. Genç basketbolcu adayı faul atışını bu şekilde kendi tekniğiyle kullanmalıdır.

Nefesle ilgili Türkiye Basketbol Federasyonunun 15. Uluslararası Seminerinde Ekrem Memnun'un anlattığı anda kalma konusunda faul atışının önemi vurgulanmıştır.

Atış esnasında potaya doğru esneyerek şut kullanılmalıdır. Top çemberden içeri girene kadar kollar potaya uzanmalıdır. Bilek bükük topu takip etmelidir. Basketbol literatürde bileğin topu takip etmesine "follow throw" denmektedir.

Faul Atışıyla İlgili Sonuçlar

Faul atışını kullanırken topu direkt çembere atmayın.  Ön hazırlık yapın. Hazırlık driblingi yapın, nefes alıp-verin ve ardından rahat bir şut atın. Faul atışında potalı şutlar kullanmayın. Çembere uzanarak set shot kullanmanızı öneririm.

Kanımca genç basketbolcu adayları faul atışı yüzdelerini takip etmelidir. %80 üzerinde faul atışı atmak genç basketbolcu adayı için hedef olmalıdır. Yüzdeli faul atışları için çok tekrar yapın. Mental olarak hazır olun.

Büyük Ustalardan Faul Atışı Önerileri

Basketbolun büyük ustalarından şunu çok duymuşumdur. Antrenmandan sonra son şutunuzu faul atışı olarak kullanın. Faul atışınız basket olduktan sonra salonu terk edin. 

Bu görüntü basketbol maçlarında sizin daha fazla faul atışını baskete çevirmenize yardım edecek bir alışkanlıktır.

Allen Iverson Faul Atışı Örneği

İyi faul atışı kullanmanız için pek çok büyük ustanın faul atışını izlemenizi öneririm. Böylece bir basketbol müsabakasında faul atışı kullanırken siz de kendinize  ait bir ritüel oluşturabilirsiniz.

Aşağıda eski NBA efsanesi Allen Iverson'dan faul atışı örneğini sizin için aşağı bırakıyorum.


Basketbol maçlarında faul atışlarınızın tamamının sayı olması ümidiyle, basketbolla kalın.


Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.