Basketbol Eğitimi | Hareket

Genç basketbolcu adayları hareket halinde birbiriyle rekabet ederler. Basketbol oyunu hareketlere karşı verilen hızlı tepkiler bütünüdür. Basketbolda hareketlerin çoğu otomatik olarak gelişmektedir.

Hareket Eğitimi

 Basketbolda Hareketin Önemi

Basketbolda hareket, sahada otomatikleşen her şeyin temelidir. Duran bir oyuncu, hareket halindeki bir oyuncu kadar hızlı tepki veremez. Basketbolda hareket işlevsel olarak bir takım avantajlar kazandırır. 

Basketbolda hareket becerilerinde ustalık kazanılmalıdır.  Hareket temel bilgilerin öğretilmesinde ana rolü oynar.  Hızlı, patlayıcı hareketler en iyi şekilde kısa mesafeli adımlarla yapılmalıdır. Belirli bir ivme kazanıldıktan sonra, daha büyük adımlar atılmalıdır.
 
Küçük adım, daha fazla kontrol ve hareketlilik artışı sağlar. Büyük adım daha fazla mesafe kazandırır. Basketbol antrenmanlarında temel teknikler her zaman birbiriyle ilişkilidir. Çok fazla yavaşlamaya izin verilmemelidir. Basketbolda hızlı, patlayıcı hareketlerin yeni eylemlere aktarılması için iyi bir denge ister. 

Genel olarak temel duruş, en verimli patlayıcı basketbol hareketi için şarttır. Her yetenekli genç basketbol oyuncusu sezgisel basketbol hareket hislerini kullanmalıdır.

Basketbolcular Hareketi Nasıl Yaparlar?

Genç basketbolcu savunmada ve hücumda sürekli hareket eder. Tüm hareketler oyuncuların topla veya topsuz oynar. Genç basketbolcular için çabukluk ve karar verme önemli iki ana şarttır.

Hareketin yapılmasında 2 temel faktör vardır: Temel duruş ve genç basketbolcunun başın yukarıda tutmasıdır.. "Baş yukarı" kriteri basketbolda hareket etmek ve tepki vermek için gereklidir. 

Temel duruşun uygulanmasındaki en önemli faktör genç basketbolcunun rahatlamasıdır. Bu duruştan hareket etmeye hazır hissetmesidir. 

Çabukluk, basketbolda belirleyici bir rol oynar. Çok yönlü basketbol oyuncusu olmanın bir gereğidir. Örneğin, en uygun manevra hızı oyuncuya göre değişir. Durma, hızlanma, yön değiştirme veya tekrar hızlanma becerilerinde bir kayıp olmadan maksimum hız bunlara örnektir.

Hareket Becerilerindeki Hata Analizleri ve Hareket Öğretimi

Gövdenin öne doğru eğilmesi, üst bacakların zayıf olduğunu gösterir. Erken yorulma gözlemlenir. Bacak, kalça ve sırt kaslarının sertleşmesi, zayıf kuvvet ve dayanıklılığı gösterir. 

Basketbolda hareketin eksik olduğu bu durumda mekanik gözden geçirilmelidir. Başlama, durma, hareket halinde dönme, patlayıcı kalkış, kayma, back pedal, ileri adım, geri adım, yan adımlar.

Basketbolda harekete bakarken motor öğrenme süreci değerlendirilmelidir.. Fizyolojik kısıtlamalar, örneğin enerji sistemlerinin veya kas tiplerinin çalışmasındaki çalışmalarla ilgilidir. 

Basketbolda herhangi bir tekniğin öğrenilmesinde, doğru formada çalışmak önemli konulardır. Daha sonra becerilerin uygulanmasında uygulama açıları gelir. Vücut dengesi ve ayak çalışması açısından temellere temel becerileri çalışmak, tempo ve yön değişikliklerinin altyapısını oluşturur.

Basketbola uyun bir söz deyiş;

"Nerede hareket, orada bereket."

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.