ABA | BASKETBOLUN SON ROMANTİĞİ MIRZA DELIBASIC ANILDI

 

Mirza Delibasic

Son Romantik Basketbolcu 

21 yıl önce 9 Ocakta hayatını kaybeden basketbolun son romantiği olarak anılan Saraybosna'lı Mirza Delibasic Adriyatik Liginde (ABA) anıldı.

Mirza Delibasic, eski Yugoslavya'ın efsane basketbolcusu. Kulüp düzeyinde ve Avrupada şampiyonluklar kazanmış Mirza, basketobulun son romantiği olarak bilinmektedir. 

Mirza Saraybosnalı kulüplerin onuru durumundadır. Kariyeri boyuncu 700'den fazla maça çıkmış ve 14.000 sayı atmıştır.

Kariyerinin çoğunda Bosna'da forma giyen Mirza, sadece 3 kulüpte forma giymiştir. Sloba'da basketbola başlamıştır. Ancak kısa sürede yetenekleri keşfedildi. Kariyerinin sonunda Real Madrid forması giydi. O zamana kadar da Bosna'dan ayrılmayı hiç düşünmemiştir.

Sadece kulübüne duyuduğu sevgi değil, basketbol oyununa duyduğu bağlılıktan dolayı basketbolun son romantiği olarak anılmıştır. Real Madrid; Mirza'ya 3 yıllık bir sözleşme teklif ettiğinde, kulüp başkanının sözünün yeterli olduğunu söyleyerek sözleşmeyi imzaladı. Mirza, bir basketbolcudan önce çok iyi bir insandı.

Kariyeri boyunca bir basketbolcunun kazanabileceği her şeyi kazanmıştır. Yugoslavya Şampiyonluğu, Avrupa Şampiyonlar Kupası, EuroBasket Şampiyonluğu, Dünya Şampiyonluğu ve Olimpiyat Oyunları şampiyonluğunu kazanmıştır.

Basketbol Sahasındaki Baş Yapıtları

Mirza'nın basketbol sahasındaki başyapıtları, 1980 Olimpiyat Oyunlarında Brezilya'ya karşı 2 serbest atışı başarıya çevirerek Yugoslavya'yı finale taşıması her zaman akıllarda olan bir andır.

Basketbol oyununa katkılarından dolayı 2007'de FIBA Onur Listesine alarak Mirza'yı en büyük 50 oyuncudan biri olarak gösterdi. 2000'de Bosna Hersek'te Yüzyılın Sporcusu seçildi. 1991'de Euroleague, Mirza'yı basketbola en çok katkı sunan 50 basketbolcudan biri olarak gösterdi.

Bugün Saraybosna'daki basketbol salonunun ardını basketbolun son romantiği Mirza Delibasic'in adını taşımaktadır. Her yıl Mirza'yı onurlandırmak için onun adına basketbol turnuvası düzenlenmektedir.

ABA'nın internet sitesindeki açıklamada "basketbolumuza verdiği katkı unutulmaz olup, Mirza Delibasic bölgedeki tüm basketbolseverlerin kalbinde yaşamaktadır." denildi.

Basketbolun kilometre taşlarının unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bizlere yol açmış olan efsanevi basketbolcuları buradan anmak istiyorum. Hali hazırda yaşayan efsanelerimizi de unutmayarak zaman zaman onları ziyaret ederek onurlandırmamız gerektiğini düşünmekteyim.

Basketbol efsaneleri ve Mirza Delibasic'in açtığı basketbol ışığında yürümek benim için onur vericidir.

Teşekkürler...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.