Pas Almayla İlgili Birkaç Fikir

Pas almak, pas atmak kadar önemli bir kavramdır. Yakalanamayan toplar çoğu zaman başımıza bela olmaktadır. Top nasıl yakalanır? Şimdi bu soruyu pas almayla ilgili birkaç fikir ile yanıtlayalım.

Topu Yakalama

Pas Alma

Genç basketbolcu adaylarının hazır bekleyerek pas alması büyük bir avantaj sağlar. Pas alma statik veya dinamik olabilir. Topu yakalama tek elle ve ya çift elle gerçekleşir.

Sıçrama sırasında top göğüs hizasında ve göğüs altında bir hizada yakalanabilir. İki elle pas alma daha güvenlidir. Ancak tek elle pas almanın gerektiği durumlar da vardır. 

Bu açıdan bakıldığında basketbola yeni başlayan oyuncuların pas alma ve pas atma becerilerini ilk başta çift el ile geliştirmelerini öneririm.
 
Basketbolda iki elle pas alma ve pas atma teknikleri daha fazla kontrol sağlar. Böylece temelde harekete geçme becerileri gelişir. Tek el ile pas almanın gerekli olduğu durumlarda zaman kazanmak avantaj olmaktadır.

Basketbolda pas teknik becerilerin sağlıklı kazanılması için öncelikle çift el ile pas atma ve pas alma gelişimlerinin kazanılması gerekmektedir.

Pas Almada Öncelikli Etmenler

 
Basketbol sahasında paslaşmalarda topun görüş alanında olmasını sağlanmalıdır. Vücudun topa dönük olacağı şekilde konum alınmalıdır. Akabinde topu tutmayı yani pas almayı düşünmek gerekir.
 
Pası almak için uzanılarak top yakalanmalıdır. Uzanmak için öncelikle ayaklar hareket ettirilmelidir. 

Basketbol oyuncularının pas alma becerilerinin gelişmesi sadece antrenman ile olmaz. Basketbolcular bir içgüdü ile topa uzanıp yakalaması yetenek olgusuyla bağlantılıdır. Yetenekli olan genç basketbolcu adayları atılan zor pasları bu yetenekle kolayca yakalamaktadır.

Pas almada el becerileri ve parmak hassasiyetlerine dikkat edilmelidir. Genç basketbolcular antrenmanlarda pas almanın önemini kavramalıdır. Pas alma basketbol yeteneğinizle alakalı bir durumdur.

Pas Almada Dikkat Edilecek Noktalar

  1. Havada süzülen top ile göz teması kurmak.
  2. Topun yakalanacağı noktayı hesaplamak.
  3. Topun izlediği yola dikkat etmek.
  4. Vücudunuz ile havada süzülerek gelen topun güvenliğini sağlamak. Genç basketbolcu adayları rakibi ile temas kurarak onun topu almasını engellemesi gibi.
  5. Pas istenecek oyuncuya topun nereye verilmesi gerektiğini göstermek.
  6. Pas hızı ve kuvvetinin ayarlanması.
  7. Topun pençe gibi çekilerek kapılması.
 

Topun Yakalanması

Basketbol oyununda topun yolu ve hızı; pas alacak oyuncunun hareketi, savunma oyuncularının yakınlığı ve hareket türü pas almayı etkileyen faktörlerdir.
 
Gözler hareket eden topu hedef almalıdır. Eller işaret göstererek topun yakalaması için kullanılır. Parmaklar kinetik enerjiyi emerek topun yakalanması için kullanılır. Bundan dolayı genç basketbolcular top yakalanana kadar gözlerini toptan ayırmamasını tavsiye ederim.
 

Göğüs Hizasında Alınan Paslar

  1. Pası alabilecek bir konumda olunmalıdır. Basitçe pas istenen nokta gösterilerek iletişim kurulmalıdır.
  2. İyi bir vücut duruşuyla pas istemeye özen gösterilmelidir.
  3. Gözler toptan ayrılmamalıdır.
  4. Kollar topa uzanarak yaklaşmalıdır. Bilekler hafifçe geriye bükülü olmalıdır. Parmaklar açık ve yukarıyı göstermelidir. Vücut hafif öne eğik durmalıdır.
  5. Pas almada önce parmaklar topla temas kurmalıdır. Baş parmak ile işaret parmağı topun arkasında olursa top elden kaymaz.
  6. Daha kuvvetli pasları almak için bir ayağınızın biraz önde olması faydalı olabilir.
  7. Pas alma konusunda dirseklerin açık ya da kapalı olması koçun felsefesine göre değişkenlik gösterebilir.
 

Pas Almadaki Hatalar

  1. Topun ele tam oturmaması.
  2. Pas almaya hazır olmamak.
  3. Topun isteneceği noktayı göstermemek.
  4. Avuç içlerinin top ile temas haline geçmesi.
  5. Parmakların açık olmaması.
  6. Ayak hareketlerinin yapılmaması.
  7. Ellerin topun arkasına geçmemesi.
  8. Bileklerin yeterince bükük tutulmayarak topun elden kaymasıdır.
 

Düzeltmeler

  1. Sabit pas alma çalışmaları yapılır.
  2. Çift el pas alma çalışmalarından sonra tek el pas alma çalışmaları yapılır.
  3. Artan hızla pas çalışmaları yapılarak hatalar giderilebilir.
 

Pas Öğretiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Pas alma; pas vermeyle doğrudan bağlantılıdır. Dolayısıyla pas alma becerilerinin pas atmayla çalışılması önerilmektedir.

Pası yakalamanın değeri çok büyüktür. Pas alma; rebound, presi kırma gibi becerilere dayalıdır. 

Genç basketbolcu adaylarının pas almayla ilgili teknik becerilerini geliştirmelidir. Bireysel gelişiminiz için basketbol teknik becerilerini detaylarına dikkat ederek çok çalışmalısınız.

Eğer topu tutamıyorsanız, basketbolu nasıl oynayacaksınız? Top tutmanın önemini düşünün! Basketbolda bir aydınlanma yaşayacaksınız...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.