Penetre Oluğunda İçerdeki Basketbolcu

Bu yazı basketbol eğitimi serisindeki penetre olduğunda oyuncular ne yapar konusunun devamıdır. Şimdi de penetre olduğunda iç oyuncu davranışlarını inceleyeceğiz.

basketbol eğitimi

Penetre Olduğunda Topsuz İç Oyuncu Davranışları

Penetre olduğunda oyuncular ne yapar konusunda topsuz dış oyuncu davranışlarını izlemiştik. Bu yazıda da Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adayları için taktik gelişimi içeren içerdeki basketbolcu davranışlarını konuşacağız.
Taktik gelişim basketbol oyuncuların ihtiyacıdır. Taktik gelişimi, teorik ve konumsal olarak yapılması gereken hareket bütünlüğü olarak tanımlayabilirim.

İç Adam İçin Penetre


Basketbol sahasında bir düzen içerisinde basketbol oynanır. Ancak penetre olduğunda düzenin dışına çıkılabilir. Çünkü basketbolcu konumu okuyup boşluk bulmuştur. O boşlukta penetre olduğunda taktik gelişimi destekleyen oyun bilgisini devreye girer.

Basketbol sahasında penetre olduğunda kurallar içerisinde topsuz oyucuların bazı hereketleri yapması gerekmektedir. Örneğin önceki yazıda "dairesel döngü" dediğimiz dış oyuncu davranışları vs. Peki içerdeki basketbolcunun davranışları ne olmalı?

Hücum oyuncusunun savunmayı geçmesiyle ilgili detaylara değinmeyeceğim. Merak eden basketbolcu adayları yukarıdaki bağlantıdan bakabilir

Yine de kısaca özetlersem, penetre olduğunda spacing bilgileri uygulanır. Savunma oyuncusu geçilmediyse konum korunur. Geçildiyse kurallar çerçevisinde topsuz oyuncular hareket eder.

Basketbol sahasında penetre olduğunda topsuz olan pivot oyuncuları yüksek post ya da kısa köşeye hareket ederler. Bunun 2 amacı vardır. Birincisi penetrenin yolunu açmak, ikincisi ise kendisine pozisyon yaratmaktır.

Hangi Penetre?

Taktik gelişimine katkıda bulunmak isteyen genç basketbolcu adayı iç oyuncu konumundaysa bu spacing alışkanlıklarını bilmelidir. Penetre olduğunda bunun baseline mı, yoksa ortadan mı yapıldığını anlaması gerekmektedir. Basketbol sahasında penetre olduğunda bu kavramları açıklayayım.

Ortadan penetre 

Hücum oyuncusu faul çizgisini dik keserek savunmayı geçmesine ortadan penetre denir. Penetre olduğunda basketbol koçları buna "ortadan penetre" adını verirler. Savunma prensiplerinin büyük bir bölümü bu peneterenin yapılmasını istemez.

Baseline penetre

Hücum oyuncusu dip çizgiye doğru yaptığı dribling ile savunma oyuncusunu geçmesine "baseline penetre" adı verilmektedir. Basketbol sahasında böyle bir penetre olduğunda savunma rotasyonları görünmeye başlanır.

Yukarıdaki bu tanım kanatlardan, çift oyun kurucu noktalarından penetre olduğunda kullanılır. 

Tepeden yapılan penetrelerin özel durumu vardır. Bundan dolayı tepeden yapılan tüm penetrelere ortadan penetre kavramıyla bakılabilir.

İç Adamın Spacingi


Basketbolda ortadan penetre olduğunda ne yapılır? İç adam konumunda olan basketbolcu kısa köşelere gitmelidir. İçerdeki basketlcuların konumu fark etmez. Top tarafında da bulunabilir, zayıf tarafta da bulanabilirler.

Basketbol sahasında iç adam olan oyuncuların bunu otomatik olarak yapması gerekmektedir.
basketbol eğitim


Baseline'dan penetre olduğunda basketbol sahasındaki iç adamlar yüksek posta gitmelidir. İç adam oyuncuları top tarafında ya da zayıf tarafta olmalarının bir önemi yoktur. Yüksek posta hareket etmelidirler.

basketbol eğitimi


Bu hareketler 2 amaç için yapılır. 
  1. Penetre olduğunda toplu oyuncunun yolunu açmak için,
  2. İç adamın basketbol sahasında kendisine poziyon yaratmak için yapılır.
Eğer savunma yardıma giderse iç adam boş kalır. Yardıma gitmezse toplu oyuncu baskete gider.

Bu spacing kavramları savunmadaki basketbol oyuncusunu zorlayan konumsal bilgiler içerir. Genç basketbolcu adayları için de dengeli bir hücumun nasıl olduğuna rehberdir.

Bundan sonraki durum, konumu oynamak olacaktır. Bu da genç basketbolcu adaylarının bireysel becerilerini gösterecektir.


Genç basketbol oyuncularının taktik gelişimlerine katkı sunmak istedim. Bu yazıda penetre olduğunda iç adam davranışlarına baktık.

Basketbol sahalarında başarılı uygulamalar dilerim.
Paylaş:
spacer

4 yorum:

  1. Gerçekten basketbol ve Ümit hoca hayatımı değiştirdi şuan Beşiktaş altyapısında oynuyorum

    YanıtlaSil
  2. Çoğu basketbol terimini ümit hoca sayesinde öğrendim bana basketbolu sevdirdi bu kadar

    YanıtlaSil
  3. Bilmedigim bazi seyler vardi cok bilgiendirici oldu tesekurler 23 numara lacers uyesini bilene benden odul

    YanıtlaSil
  4. Ümit hocanın dedikleri benim hayatımı kokten degistirdi hersey hakkında bır bilgisi var hersey ıcın eyw

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.