Pack Line Defense İlkeleriyle Shell Drill

Shell drill; deniz kabuğu anlamına gelen shell sözcüğünden adını almıştır. Basketbolda shell drillinin amacı oyuncuların basketboldaki savunma ilkelerini öğretmektir. 

Genç basketbolcu adayları shell drill esnasında ilerde ihtiyacı olan taktiksel savunma gelişiminin temelini atarlar. Hemen hemen her antrenör shell drilli genç basketbolculara çalıştırmaktadırlar.

packline defense ile shell drill

Shell Drill

Basketbolda genç oyunculara takım savunmaları öğretilir. Zamanı geldiğinde savunmanın temel prensiplerini öğretmek için shell drill kullanılır. Shell drillde topu yönlendirme, pası engelleme, topsuz taraf savunması, iletişim, savunma rotasyonları ve savunma spacingi gibi kavramlar gelişmektedir.

U14 sezonundan önce shell drill çalışmaları uygun bulunmaz. Bu yıllarda oyuncuların birebir toplu ve topsuz savunma prensiplerini öğrenmeleri uygundur. Özellikle topu 1e1 savunma becerilerinin öğretilmesi önerilir.

Shell drill takımların felsefesine göre genç basketbolcu adayları için farklı düzenlenebilir. Örneğin ortadan penetreyi açıp açmamak takımın felsefesiyle ilgili olduğu için shell drill bu durumda farklılık gösterebilir.

Shell drill geneldre 4e4 formatında uygulanır. Basketbol takımının felsefesine uygun olan taktik gelişimin kazanılması beklenir. Bu yazıda basketbolda uygulanan "Packline Defense" prensiplerine göre Shell drillinin nasıl yapılacağına bakacağız.


Pack Line Defense Neyi Amaçlar?

Baskketbolda pack line defense bir savunma sistemidir. İleriki yazılarımda bu savunmayı detaylı bir şekilde konuşmayı düşünüyorum. Şimdilik pack line defense'in amacı nedir ona bakalım:
  1. Rakibi şut atmaya zorlar
  2. Rakip uzun oyuncularının şut atmasını ister. Tüm şutlara close out yapmak ister.
  3. Topun paint'e girmesini istemez.
  4. Çembere penetre yapılmasını istemez. 

Packline savunmasında rakibin kuvvetli yanlarına bakılır. Onları istemedikleri şutları attırmaya zorlar. Böylece savunmada etkili basketbol oynamayı bekler.

Bu savunmayı tercih eden bir takımın her antrenmanda shell drill çalışması gerekmektedir. Cut, penetre  spacingi, screenler gibi hücum ataklarını savunma uygulamaları yapılır.

Shell drill yapılırken üzerinde durulacak en önemli şey, box out yaparak rebound üstünülüğü kazanmaktır. Eğer box olmazsa savunma amacına ulaşamayacaktır.

Şekiller Yardımıyla Bazı İlkeler

Pack Line Defense yapan bir takımın bazı hücum ataklarını nasıl savunduğuna bakalım. Bir basketbol maçında atakları savunma değişkenlik gösterebileceğini tekrar hatırlatmak isterim. Bu değişkenlikler takımın ve koçun basketbola yaklaşımıyla ilgilidir.

Basketbolda aşağıdaki örnekler ile shell drill'de genç basketbolcu adayının fikir sahibi olacağını umuyorum.

Yardım Çizgisi

shell drill
Basketbol sahası çemberden çembere boyuna hayali bir çizgi ile ikiye bölünür. Sahayı ikiye bölen bu çizgiye "Yardım Çizgisi" adı verilir.

Shell drill yapılırken topun bulunduğu tarafa göre saha ikiye bölünerek adlandırılır. Genelde "Top Tarafı" ve "Yardım Tarafı" denmektedir.

Basketbolcu adaylarının bu çizgiyi baz alarak bir takım yardım savunmaları, cut savunmaları, penetre reaksiyonları vs yapmaları beklenir. Basketbolcu oyuncuları savunma konumlarını yardım çizgisine yaklaşarak korur.


Packline Defense Savunma Çizgisi

shell drill

Packline Savunmada yayın içerisinde hayali çizilmiş küçük bir yay daha vardır. Savunmadaki basketbolcuların bu yayın dışına çıkması çok istenmez. Bu yaya "Savunma Çizgisi" adı verilir Savunma çizgisi, penetreyi ve pas kanallarını kapatarak topun paint'e girmesinin zorlaştırır.

Geniş Açılı Üçgenler

shell drill
Savunma oyuncuları geniş açılı üçgenler oluşturarak yardım çizgisine yaklaşırlar. Topsuz savunma yapan tüm oyuncuların amacı basketbol sahasındaki toplu oyuncunun penetresini engellemektir.

Geniş açılı üçgen şöyle oluşturur, basketbol sahasındaki topsuz savunma oyuncuları üçgenin bir köşesinde kendilerini koyarlar. Diğer köşelerde de top ve tuttukları savunma oyuncusu vardır.

Topsuz savunma oyuncusu yardım çizgisine ve çembere yaklaşırlar. Geniş açılı üçgen kurdukları bu konumda yardıma hazır beklerler. Bu pozisyona basketbolda "jump to the ball" denir.

Savunma Oyuncuların Pozisyonları

shell drill

shell drill

Basketbol sahasında topun bulunduğu konuma göre savunma pozisyonlarını 4 dışarda formatında shell drilli yukarıdaki şekillere göre açıklayalım.

Top kanattaki hücum oyuncusundadır. Bu konumda topsuz savunma oyuncuları şöyle pozisyon almalıdır.

  • 1 numaralı savunma oyuncusu topun karşısında savunma pozisyonunda,
  • 2 numaralı oyuncu yardım çizgisinin üzerinde,
  • 3 numaralı oyuncu da ayakları paint'te olacak şekilde bekler,
  • 4 numaralı savunma oyuncusu yardım çizgisine yaklaşarak geniş açılı pozisyonlarını almalıdırlar.
  • Top köşedeki 4 numaralı hücum oyuncusunda iken topsuz savunma oyuncuları şöyle pozisyon alırlar.
  • 1 numaralı savunma oyuncusu topa yaklaşarak pozisyon alır,
  • 2 numaralı savunma oyuncusu yardım çizgisi üzerine gelmeli,
  • 3 numaralı savunma oyuncusu da çember altında yardım çizgisinde durmalı

Cut Savunması

Shell Drill

Shell drill çalışılırken hücumdaki basketbolcu pas attıktan sonra cut etmek isteyebilir. Savunma oyuncularının dikkat etmesi gereken şey onların mutlaka arkalarından gitmesini sağlamaktır.

Read&React basketbolunda köşeye atılan paslarda savunmanın önünden cross cut yapılması istendiği düşünüldüğünde savunmanın da buna bir antitez oluşturması gerekir. Basketbol sahasında  shell drillin tutarlılığını gösteren bir konum olduğunu görürüz.

Topsuz oyuncu cut'a başladığında; savunma oyuncusu uygun bir açı oluşturur. Hücum oyuncusuyla temas kurup onun arkasından cut etmesini sağlamalıdır.

Ball Screen Savunması

Topa screen geniş bir konudur. Takımın ve koçun felsefesine göre pek çok şekli vardır. Burada packlline defense ilkelerine göre bunu değerlendireceğim. Bu ilke de topun boyalı bölgeye girmemesidir. Bundan dolayı topa screen savunması olarak bu savunmayı yapan basketbol takımları genelde switch yapmayı tercih ederler.

Shell drill; genç basketbol oyuncularının savunmadaki taktik gelişiminin temellerini atar. Savunmada nice topları durdurmanız dileğiyle.....
Paylaş:
spacer

15 yorum:

  1. daha detayli anlatir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pack line defense ile ilgili yazılarımda detayları bulabilirsiniz.

      Sil
  2. Koç daha detaylı anlatmanızı istiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. detayları pack line defense yazılarımda bulabilirsiniz

      Sil
  3. Koc umarım daha detaylandırırsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. shell drill yazılarımda detaylara bakabilirsiniz.

      Sil
  4. Koc bunlari daha detayli bir sekilde anlatir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayrıntılar için shell drilli yazılarımı incelemenizi öneririm

      Sil
  5. İyi ama biraz daha detaya ihtiyaç var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. shell drill ile ilgili diğer yazılarıma bakabilirsiniz

      Sil
  6. Basketbol seven biri olarak çok beğendim daha detaylı anlatımı gelir mi koç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sayıda shell drill detayı soran var onun için geniş bir yazı düşünüyorum

      Sil
  7. Koç daha detaylı anlatırmısınız

    YanıtlaSil
  8. çok fazla sayıda shell drill isteği geldi. geniş bir şekilde ele alacağım. ancak ondan önce shell drill yazılarıma da bakabilirsiniz.
    shell drill yazısı linkini aşağı bırakıyorum
    https://umityanar.blogspot.com/2023/07/basketbol-drill-shell-drill.html

    YanıtlaSil
  9. Yukardaki linkten baktim saol koç

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.