Penetre Olduğunda Basketbolcu Ne Yapılmalı?

Basketbol görüşünüzü kökten etkileyecek dersler adlı yazımı göz önüne alarak bu yazıyı okumanızı öneririm. Basketbol sahasında penetre olduğunda basketbolcu adaylarının neler yapacağına vurguda bulunmak istiyorum. 

Basketbol oyuncusu için penetre olduğunda topsuz hareketi spacing kavramıyla açıklayabiliriz. Bundan dolayı penetre olduğunda yazının geriye kalan kısmında topsuz 4 oyuncuyu düşünmenizi istiyorum.

basketbol eğitimi

Pentere Olduğunda Topsuz Basketbolcu Davranışı

Penetre olduğunda taktik gelişimin kazanılması için basketboldaki bazı alışkanlıkları elde etmelisiniz. Basketbol oyun bilgisinin gelişmesi için gereklidir. Böylece genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimi söz konusu olur.

Basket takımınız hücum ederken bir oyuncu boşluk bularak penetre etti. İster set hücumu gereği olsun, isterse doğaçlama olsun fark etmez. Topsuz oyuncuların belirli hareketleri yapması gerekir. Nedir bu hareketler?

Yukarıda linkini de bıraktığım yazıda hücumu oluşturan 4 elementten söz etmiştim. Saha paylaşımı, zamanlama, dribling ve pas idi. Penetre olduğunda topsuz oyuncular şimdi bunlara dikkat edecekler. Böylece genç basketbolcuların topsuz hareketleri anlam kazanacaktır.

Dış oyuncular tarafından penetre olduğunda, tüm dış oyuncular penetre yönüne doğru bir pozisyon kaymalıdır. Yani penetre soldan olduğunda sola, sağdan olduğunda sağa doğru bir kayma gerçekleşir. Taktik gelişim için dış oyuncuların bu basketbol kaymasını alışkanlık haline getirmesi şarttır.

İç oyuncuların ise yapacağı topsuz hareketleri ileriki bir yazımda ele alacağım. Bu yazımda penetre olduğunda dış oyuncuların reaksiyonundan söz edeceğim. Şimdilik post oyuncularını düşünmemenizi istiyorum.

basketbol eğitimi

Basketbolda Dairesel Döngü Nedir?

Penetre yapıldığında topsuz dış oyuncuların yapması gereken harekete "dairesel döngü" diyeceğiz.  Dairesel döngünün ne zaman yapılacağına ilişkin kuralı şöyle belirleyebiliriz:

Topsuz oyuncular penetre olduğunda dairesel döngüyü yapıp yapmayacaklarına karar vermelidir. Saha paylaşımı, zamanlama ve pas açısı için bu driblinge yanıt vermek önemlidir. Genç basketbolcu adayları aşağıdaki 2 soruya verecekleri yanıta göre dairesel döngüye karar veriler.
  1. Savunma oyuncusu geçildi mi? Yanıt evet ya da hayır olmalıdır.
  2. Savunma oyuncusunun hangi tarafından geçti? Yanıt sağından ya da solundan olmalıdır.
Bu sorulara verilecek reaksiyon topsuz basketbol oyuncusunun penetre olduğunda basketbolu bilerek oynamaya başlatacaktır.

Her penetre girişimi olduğunda oyuncular bu soruları kendilerine sormalıdır. Genç basketbolcu adayının ilerideki taktik gelişimini için genç basketbolcu adayının altyapısını kurmaktadır. Alışkanlıklar kazanıldıktan sonra artık basketbol sahasında ister toplu olun ister topsuz fark yaratacaksınız.

Savunma Oyuncusu Geçildi mi?

Penetre olduğunda evet dediniz. O zaman dairesel hareketi mutlaka yapın. Penetre olduğunda hayır dediniz. Bu kez olduğunuz yerde kalınız. Çünkü bu yanıtlara verdiğiniz reaksiyonlar sizin için en iyi spacing konumunu oluşturmaktadır.

Bu size hücumda daha fazla atak imkanı sunacaktır. İnanmıyor musunuz? Antrenmanlarda deneyin ve basketbol sahasındaki sonucuna şaşırın. Denemesi bedavadır.

Bazen penetre olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak tam anlamıyla bir penetre olmamıştır. Hatta biz buna penetre girişimi diyelim. Sorulara yanlış yanıtlar verilmesi olası olacaktır. İşte tam bu sırada antrenörünüz size rehberlik etmek için orada olacaktır.

Genç basketbolcu böyle konumları okuyamayarak top kayıplarına sebep olabilir. İşte tam da bu noktada genç basketbolcunun taktik gelişimine koç katkı sunmaya başlar. Genç basketbolcuların toplu oyuncunun savunmayı geçip geçmediğini öğrenmelidir. Basketbol sahasında penetre olduğunda bu okuma taktik gelişiminiz için bir rehberdir.

Savunmayı Geçmeyi Okuma ve Dairesel Döngü

Teorik olarak hücum oyuncusu savunma oyuncuyla yan yana ise savunma oyuncusu geçilmiştir. Çünkü bundan sonra savunma oyuncusunun vereceği reaksiyon yetersiz olacağı beklenmektedir. Hücum oyuncusu bir adım önde sayılır.

Genç basketbolcu adaylarına bir ipucu vermek istiyorum. Çembere doğru yapılan driblinge penetre oldu diyemeyiz. Buna ancak savunmanın baskısı altında yapılan dribling demek mümkündür. Çembere yapılan kuvvetli atakları göz önüne alın.

Savunma Oyuncusu Hangi Taraftan Geçildi?

Bu soruya verilen yanıt dairesel döngünün yapılacağı yönü tayin eder. Penetre olduğunda basketbolcuların dairesel döngüyü yapması için gereklidir.

Basketbolcuların penetre olduğunda dairesel döngüyü yapması kuvvetli close out atak yapmalarını sağlayacaklardır. Çünkü dengeli hücum için gerekli olan 4 şart yerine gelmiştir. Görüldüğü üzere topsuz hareketi genç basketbolcu birazdan kendisinin çembere yapacağı atak için de yapması gerekiyor.

Penetre olduğunda basketbol sahasında zamanlama ve saha paylaşımını kusursuz yaptıysanız iyi pas almanız durumunda close out atak için güçlü bir konumda olacaksınız.

Temel olarak takım arkadaşınızın savunmayı geçip çembere atak yapacağı ilk adım sizin için doğru zamanlama olacaktır. Etkili olmanız için spacing tam olarak bu zamanda yapılmalıdır.

basketbol eğitimi 
 basketbol eğitimi  

Penetre Olduğunda Basketbolcu Artık Çok Pratik Yapmalı

Basketbol sahasında dışarda oynayan basketbol oyuncusu artık ne yapmasını gerektiğini biliyor. Bundan sonra antrenmanlarda bol bol tekrar yapılması şarttır. Doğru alışkanlıkların kazanıp kaliteli basketbol oynamanız için gereklidir.

İlerde set hücumlarıyla karşılaşacak olan genç basketbolcu adayları için penetre olduğunda dairesel hareket bilgisini kullanmaları gerekecektir. Çünkü basketbol sahasında oluşacak konumları değerlendirip nasıl atak yapmaları gerektiğine dair fikirleri anlamlı olacaktır.

Top ile buluştuktan sonra artık basketbolcunun bireysel becerisinin ne kadar iyi olduğunu izlemeye başlarız. Bundan dolayı penetre olduğunda genç basketbolcu adaylarının dairesel döngüyü bilip yapmaları kaçınılmaz olmaktadır.

Basketbolcu adaylarının taktik gelişimine katkı sunmayı umut ederek yazının ikinci bölümü olan post reaksiyonlarında görüşürüz....
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.