Bir basketbol maçında savunma ribaundu ya da top kaybından sonra çabucak sayı bulunabilir. Bunu basketbol maçlarında sıkça görürüz. Transation defense bu sayıları engellemek için yapılan savunmadır.
Fastbreak Transation Defense Nedir?
Basketbolda fastbreak ataklarındaki sayı seçeneklerini kısıtlamak için yapılan savunma organizasyonuna transation defense adı verilmektedir.
Genç basketbolcu adayının fastbreak transation defense kavramını öğrenmesi zorunludur. Transation defense teorisini bilmek daha az sayı yemek anlamına gelir. Çünkü sayıların büyük bir bölümü fastbreak ve transation ofense sonlarında gelmektedir.
Transation Defense İlkeleri
Daha az fastbreak ve transation ofense sayısı yemek için aşağıda açıkladığım noktalara dikkat etmeliyiz. Bu temel ilkeler oturduktan sonra basketbol takımının ihtiyaçları göz önüne alınarak yeni transation defense ilkeleri eklenebilir.
Transation defense konusundan söz edildiğinde akla ilk olarak şunlar gelir. Basket yememek için çemberin mutlaka korunması, eşleşmelerin çabuk bulunarak boşta hücum oyuncusunun bırakılmaması ve topun durdurulmasıdır.
Çemberin Korunması
Top rakip takıma geçtiğinde çok çabuk hücumdan savunmaya geçiş yapılmalıdır. Bir basketbol müsabakasında sayıların çoğunluğu fastbreak ve transation ofense ataklarından geldiği düşünüldüğünde çemberin korunmasının önemi ortaya çıkmaktadır.
Transation defense sistematiğini basketbolda şöyle düşünebiliriz. Şut atıldığında tepede olan oyuncu geri koşmalıdır. Şut atan oyuncu da geri koşar. Ancak basketbol sahasında oluşan konuma göre şut atan oyuncu hücum ribaunduna girebilir. İçerdeki oyuncular ribaunt kovalamalıdır. Bu oyuncular ilk pas ve ilk driblingi engellemeye çalışmalıdır.
Topun tersindeki dış oyuncu çemberden uzağa düşecek ribauntları takip etmelidir. Dribling yapıldığındaysa rakibin ilk 3 adımında topa baskı yapmalıdır. İlk 3 adıma yetişilmezse, mutlaka back pedal yapıp topu kontrol ederek geri gelinmelidir.
Basketbol sahasındaki tüm oyuncuların geri gelmesiyle topun çembere tehditi azaltılmış olacaktır.
Topun Durdurulması
Fastbreak savunmalarında amaç topun hızlı gitmesini engellemektir. Başarılı bir transation defense için topun durdurulması çok önemlidir.
Bunun için basketbol oynarken top rakip takıma geçtiğinde ilk pas ve ilk dribling kapatılmaya çalışılmalıdır. İlk pası engellemek için iki elle pas kanalına baskı yapılmalıdır. İlk pası alacak oyuncuya deny yapılabilir.
İlk driblingi engellemek için toplu oyuncunun ilk 3 adımından önce baskı yapılmalıdır. Basketbol sahasında bunun gerçekleşmediği durumda "back pedal" yapılıp driblingi kontrol ederek geri çekilmek gerekir.
Eşleşmelerin Bulunması
Basketbol sahasında geri çekilme gerçekleşti. Ardından çok çabuk eşlemelerin bulunması gerekir. Eşleşmeler güvenli bir anda mümkün olduğunca doğru yapılmalıdır. Doğru eşleşmelerin yapılması kaygısıyla boşta bir hücum oyuncusu bırakılmamalıdır.
Yukarıdaki üç ilke sağlıklı yapıldığında transation defense yapan bir basketbol takımından söz edilmiş olur. Ancak hala fastbreak sonlanmamıştır. Çünkü transation ofense dediğimiz atağın da durdurulması gerekir.
Temel olarak yukarıdaki ilkeleri başarıyla uygulayan bir takım iyi transation defense yapmış olur. Taktik atakların işin içine gireceği transation ofense atağına karşı savunma taktikleri konuşulmaya başlanacağı bir evreye girilir.
Bundan sonra yarı saha savunmaların ilkelerinde söz edilebilir.
Sayenizde basketbola bilgimi arttırıyorum daha fazla bilgi ve yazı paylaşmanızı dört gözle bekliyorum teşekkürler
YanıtlaSil