Transation Defense Ne Demektir?

Bir basketbol maçında bir takım savunma reboundu ya da top kaybından sonra çabucak sayı bulur. Bunu basketbol maçlarında sıkça görürüz. Transation defense bu sayıları engellemek için yapılan savunmadır.

defense

Fastbreak Transation Defense Nedir?

Basketbolda fastbreak ataklarındaki sayı seçeneklerini kısıtlamak için yapılan savunma organizasyonuna transation defense adı verilmektedir.

Genç basketbolcu adaylarının fastbreak transation defense kavramını öğrenmeleri zorunludur. Transation defense teorisinik bilmek takımın daha az sayı yemesi anlamına gelmektedir. Çünk sayıların büyük bir bölümü fastbreak ve transation ofense sonlarında gelmektedir.

Transation Defense İlkeleri

Daha az fastbreak ve transation ofense sayısı yemek için aşağıda açıkladığım noktalara dikkat etmeliyiz. Bu temel ilkeler oturduktan sonra basketbol takımının ihtiyaçları göz önüne alınarak yeni transation defense ilkeleri eklenebilir.

Transation defense konusundan söz edildiğinde akla ilk olarak şunlar gelir. Basket yememek için çemberin mutlaka korunması, eşleşmelerin çabuk bulunarak boşta hücum oyuncusunun bırakılmaması ve topun durdurulmasıdır.

Çemberin Korunması

Top rakip takıma geçildiğinde çok çabuk hücumdan savunmaya geçiş yapılmalıdır. Bir basketbol müsabakasında sayıların çoğunluğu fastbreak ve transation ofense ile geldiği düşünüldüğünde çemberin korunmasının önemi ortaya çıkmaktadır.

Transation defense sistematiğini basketbolda şöyle düşünebiliriz. Şut atıldığında tepede olan oyuncu geri koşmalıdır. Şut atan oyuncu da geri koşar. Ancak basketbol sahasında oluşan konuma göre hücum ribaunduna girebilir. İçerdeki oyuncuların ribaunt kovalamalıdır. Bu oyuncular ilk pas ve ilk driblingi engellemeye çalışmalıdır. 

Topun tersindeki dış oyuncu topun çemberden uzağına düşecek ribauntları takip etmelidir. Dribling yapıldığında ise rakibin ilk 3 adımında topa baskı yapılabiliyorsa yapmalıdır. İlk 3 adıma yetişemiyorsa  mutlaka back pedal yapıp topu kontrol ederek geri gelmelidir.

Böylece basketbol sahasında tüm oyuncuların geri gelmesiyle topun çembere tehditi azaltılmış olacaktır.

Topun Durdurulması

Fastbreak savunmalarında amaç topun hızlı gitmesini engellemektir. Başarılı bir transation defense için topun durdurulması çok önemlidir.

Bunun için basketbol oynarken top rakip takıma geçtiğinde ilk pas ve ilk driblingin kapatılmaya çalışılmalıdır. İlk pası engllemek için iki el ile pas kanallarına baskı yapılmalıdır. İlk pası alacak oyuncuya da deny yapılabilir.

İlk driblingi engellemek için toplu oyuncunun ilk 3 adımından önce topa baskı yapılmalıdır. Basketbol sahasında bunun gerçekleşmediği durumda "back pedal" yapılıp driblingi kontrol ederek geri çekilmek gerekir. 

Eşleşmelerin Bulunması

Basketbol sahasında geri çekilme gerçekleşti. Şimdi de çok çabuk eşlemelerin bulunması gerekir. Eşleşmeler güvenli bir anda mümkün olduğunca doğru yapılmalıdır. Doğru eşleşmelerin yapılması kaygısıyla boşta bir hücum oyuncusu bırakılmamalıdır.

Yukarıdaki üç ilke sağlıklı yapıldığında transation defense yapan bir basketbol takımından söz edilmiş olur. Hala fastbreak sonlanmamıştır. Çünkü transation ofense dediğimiz atağın da durdurulması gerekir.

Temel olarak yukarıdaki ilkeleri başarıyla uygulayan bir takım iyi transation defense yapmış olur. Taktik atakların da işin içine girdiği transation ofense atağına karşı savunma taktikleri konuşulmaya başlanacağı bir evreye girilir.

Bundan sonra yarı saha savunmaların ilkelerinde söz edilebilir.
Paylaş:
spacer

1 yorum:

  1. Sayenizde basketbola bilgimi arttırıyorum daha fazla bilgi ve yazı paylaşmanızı dört gözle bekliyorum teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.