Çocuklar Neden Basketbola Başlamalı?

Çocuklar basketbola başlamalıdır. Basketbol eğitimi alan çocuklar bazı avantajlara sahip olur. Bu yazıda çocuklar neden basketbola başlamalı sorunusun yanıtlamaya çalışacağım.


basketbol eğitimi

Basketbol Oynamanın Faydaları

Basketbol oynayan çoçuklar sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanır. Ancak basketbola özgü olan teknik ve taktik beceriler branşlaşma evresinde kazanılabilir.

Salon sporu olan basketbolun özelliklerinden biri temiz bir ortamdır. Kapalı alanda uygun sağlık koşulları arasında spor yapmak aranan bir şeydir. Dolayısıyla tüm yıl boyunca aynı ortam sağlanacağından çocuğunuzun basketbola başlaması istenebilir.

Basketbol Bir Oyundan Ötesidir

Çocuklar basketbola başladıktan sonra sadece oyunla ilgili temel teknik becerileri kazanmaz. Basketbol çocuklara hayatı öğretmektedir. Basketbol hayatın kendisidir.

Çocuklar neden basketbola başlamalı deyince şunlar söylenebilir. Kaybetmeyi, kazanmayı, saygı duymayı, iş birliği yapmayı, güveni, adil yarışmayı vb pek çok erdemi basketbolun özü gereği öğrenecektir. Bundan dolayı çocuklar basketbola başlamalıdır.

Çocuklar neden basketbola başlamalı? Şimdi basketbolun sihrini birlikte okuyama başlayalım.

Eğlenlenmek

Spor okulunda basketbola başlayan çocuklar için temel amaç eğlenmektir. Ebeveynlerin çoğu çocuklarının profesyonel basketbolcu olmasını ister. Bir koç kuvvetli bir takım kurmayı düşünür. Oysa spor okullarında basketbola başlayan çocukların düşüncesi eğlenmektir.

Basketbola başlayan çocukların rekabetçi olmasının elbette değeri vardır. Ancak çocukların basketbola başladığı ilk yıllarda basketbolu eğlenerek oynamasını isteriz. Böylece ilerde basketbol oyununda rol almak isterse performans sporcusu olabilir.

Basketbola başlayan çoçuklar spor okullarında eğlenmekten daha çok strese maruz kalmadı istenen bir durum değildir. Basketbola başlayan çocukların ebeveynleri basketbola başlamanın amacını gözden kaçırırmamalıdor. Koçlar ve aileler basketbola ilk defa başlayan çocuklarda buna dikkat etmelidir.

Basketbola başlayan çocuklarda antrenmanlar eğlenceli drilleri içermelidir. Basketbol oynayan çocukların uzun süre idmanlara devam etmelerini sağlayacak şekilde antrenmanlar tasarlanmalıdır. Çocuklar antrenman zamanlarını dört gözle beklemelidir.

Sosyalleşmek

Basketbola başlayan çocuklar yeni insanlarla tanışır. Uzun süreli arkadaşlıklar kuracakları sosyal çevreleri bulur.

Akıllı cihazların günümüz çocuklarının üzerindeki etkiyi düşünelim. Günümüzde basketbola başlayan çocuklar için yüz yüze sosyalleşmek  ve uzun süreli arkadaşlık kurmanın bir yolu çocukların basketbola başlaması olarak görülebilir.

Çocuklar spor okullarında basketbol eğitimi alır. Basketbol ona gelecekte ilişki kurma ve ilişkilerini sürdürme yeteneğini kazandırır. Basketbola başlayan çocuklar hayatın her alanında ihtiyaç duyacağı bir beceri kazanır. Çocukların spor okullarında basketbola başlamasının iyi bir nedeni sosyalleşmesini sağlamak olabilir.

Takım Çalışması

Basketbola başlayan çocuklar bir takımın üyesi olur. Basketbola başlayan çocuklar; takımda nasıl davranılır, koça nasıl davranılır ve ilişkilerin nasıl kurulacağını öğrenirler.

Basketbola başlayan çocukların eğitimi ilerledikçe rekabetçi bir konuma gelirler. Maçlar yapıldıkça, çocuklar da takımdaki konumlarını öğrenirler. Mesela;
  1. Gelişmesi gereken bir lider mi olacak?
  2. Takımını destekleyen yedek oyuncu mu olacak?
  3. Sınırlarını bilen ve buna göre çaba sarf edecek bir oyuncu mu olacak?
Basketbol takımıyla birlikte çalışmak ve takım içerisinde rol bulmak spor ötesi bir kavramdır. Bu becerileri küçük yaşlarda öğrenmek basketbola başlayan çocuk için hayatının sonraki dönemlerinde onda olumlu bir etki bırakacaktır.

Basketbol Hedef Belirlemeyi Öğretir

Hayat ve basketbol birbirlerine çok benzemektedir. Basketbola başlayan çocukların ortak bir amaç için hareket etmesi onların gelişimi üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır. Basketbol, çocukları bir amaç için toplar. Bu nedenle çocuklar basketbola başlamalıdır.

Basketbola başlayan çocuklara spor okulları hedef belirleme konusunda ilham perisi olabilir. Takımın hedefine ulaşmak için çocuklar basketbol eğitimine devam etmek ister.

Aktif Bir Yaşam Kazandırır

Çocuklar aktif bir yaşam alışkanlığı kazanırsa, hayatlarının geri kalan kısmında basketbol bu alışkanlıkların sürdürülmesine yardım eder. Çocukların hareket etmelerinin önemini herhalde bilmeyen ebeveyn yoktur.

Basketbola başlayan çocukların spor salonlarında ekrandan koparak hareket etmeleri için öneririm.

Başarısızlığı Yaşar

Başarısız olmak sporda kaçınılmaz bir durumdur. Basketbola başlayan her çocuk başarısızlığı yaşayacaktır. Başarısızlıkla başa çıkmak kimisi için zor olabilir.

Başarısızlık hayatın hiçbir alanında önlenebilecek bir şey değildir. Spor okullarındaki eğlenceli oyunlar ve drillerle çocuklar kontrolün olduğu bir ortamda kaybetmeyi öğrenecekler. Böylece başarısız olduklarında yapmaları gereken şeyleri öğrenecektir. 

Basketbol maçında boş bir turnikeyi kaçırdıkları zaman, bahane mi üretecekler yoksa savunmaya dönmeyi mi seçecekler. İşte bu tercih basketbola başlayan oyuncuların başarısızlıkla mücadele etmesini öğretecektir.
 
Hayatımızın çoğunda başarısızlığa karşı nasıl tepki verdiğimizle bakılır. Basketbola başlayan çocuklarda bu gelişim sağlanır.

Başarı Tadar

Basketbola başlayan çocuklar spor okulunda kazanmanın keyfini yaşar. Kazandıkları bir oyundan sonra çocukların davranışları onların nasıl sevinmeleri gerektiğini öğretecektir. Aşırı sevinmeden kaybedeni tebrik etmeyi öğreneceklerdir.

Basketbola başlayan çocuklar sportmenliği öğrenecektir. Çünkü sportmenlik basketbolda çok büyük bir erdemdir. Sportmence kazanmak yaşam boyu geçerliliğini koruyan bir beceridir.

Çocuklar Basketbolda Tutkularını Bulabilirler

Basketbola başlayan her çocuk basketbola aşık olmayacaktır. Çocuklar basketbol oynamayı bırakabilir. Bazı çocuklar için basketbol bir tutku olacaktır. Basketbola aşık olmak ilerde sevdikleri işi yapmalarının temellerini atar.

Çocukların erken yaşta basketbola başlamaları bir iş yaptıklarında onlara hevesli olmalarına yardım eder.

Basketbola Başlayan Çocuklar Kendine Saygıyı Öğrenir

Basketbola başlayan çocuklar gelişir. Basketbol çocukların gelişimi için birçok fırsatlar sunar. Başarılı olmak, bir takımın parçası olmak, güven, benlik saygısı ve hedeflere ulaşma inancı aşılar.

Basketbola başlayan çocuklar spor okullarında bağımsızlık duygusunu yaşar. Takım arkadaşları ve koçlardan gelecek olumlu dönütlerle potansiyellerini aşabilirler.

Yetişkinler ile İletişimi Öğrenirler

Çocuklar basketbola başlamadan önce otoriter ebeveyndir. Okul ve basketbol eğitimiyle birlikte yeni otoritelerle etkileşime geçerler.

Basketbola başlayan çocukların koç tarafından desteklenmesi onları ebeveynlerinin konfor alanı dışına çıkartır. Bir hedefe odaklanmaya basketbol okulları rehber olabilir. Bu değerli bir kazanımdır.

Rol model olan koçlar, bağıran çağıran, sakin koçlar tanıyacaklar. Çocuklar ebeveynle eğitmenlerin arasında yeni bir yer bulacaklardır. 

Basketbola başlayan çocuklar; dinlemeyi, talimat almayı, farklı koçlara saygı duymayı öğrenecektir. Böylece çocukları üniversite hocaları, patronları ve diğer otoriter figürleriyle etkileşime hazırlayacaktır.

Zamanı Yönetmeyi Öğrenirler

Hemen hemen herkesin yaşadığı zorluklardan birisi sorumluklarını dengelemektir. Okul, arkadaşlıklar, iş, basketbol vs. Çocuklar bunları nasıl dengeleyeceğini basketbolla öğrenir.

Basketbol, zaman yönetimini yapmaları için çocuklara rehber olabilir. Antrenmanlara zaman ayırmak, dinlenmek, kendine özen göstermek çocukların yapması gereken şeylerdir. Basketbola başlayan çocuklar bu sayede zaman yönetimini öğrenir.

Rekabetçi Olmayı Öğrenirler

Basketbolda kazanma ve rekabetçi olmak oyunun bir özelliğidir. Sporun ana amacı bu değildir. Ancak gerçek hayat rekabetin olduğu bir yerdir. Basketbola başlayan çocuklar rekabetçi olmayı bir taraftan öğrenirler.

Basketbola başlayan çocuklara kazanmak yerine rekabetçi olmayı öğretmek gerekir. Basketbolda rekabetçi bir ruh oluşturmak çocukların gelişimi için değerlidir.

Çocuklar neden basketbola başlamalıdır? Çünkü şu hayat derslerini alırlar:

  1. Eğlenmek
  2. Sosyalleşmek
  3. Takım çalışmasını öğrenmek
  4. Hedef belirlemeyi öğrenmek
  5. Fiziksel aktivite yapmak
  6. Başarısızlığı yaşamak
  7. Başarıyı yaşamak
  8. Bir hobi bulmak
  9. Benlik saygısı oluşturmak
  10. Başka yetişkinlerle etkileşime geçmek
  11. Zaman yönetimini öğrenmek
  12. Rekabetçi bir ruh oluşturmak
Bence bir ebeveynin çocuğu için yapabileceği en iyi şeylerden biri onu basketbola başlatmak olmalıdır.

Basketbol sahalarında görüşmek ümidiyle, basketbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.