Savunma Ayakla Başlar

İyi defans oyuncuları savunmaya ayaklarıyla başlar. Ellerin kullanılmasından önce basketbolcu adayının savunma yapmaya ayaklarıyla başlaması gerekir. Savunmaya ayakla başlamanın önemi ilk basketbol savunması eğitimiyle başlar.

savunma ayakla başlar

Basketbolun büyük ustası İzzet Sürücü'den sürekli duyardım. Savunma ayakla başlar. Basketbolda savunma el ile yapılmaz. Önce ayaklarınla savunmanın karşısında durmasını öğrenmelisin.

Büyük usta İzzet Sürücü'nün savunma ayakla başlar sözü kesinlikle yerindedir. Basketbolcu olmak için yola çıkmış genç basketbolcu adaylarının kulaklarına küpe olması gereken bir sözdür. Savunma ayakla başlar.

Savunmaya Giriş

Basketbol oyunu iki taraflıdır. Hücum tarafı ve savunma tarafından oluşur. Genç basketbolcular oyununun her iki tarafında da iyi olmalıdır. Savunma yapmanın ilk yolu topun karşısında durma becerisidir.

Basketbol oyunundaki bireysel savunma gelişiminiz için ayaklarınızı kullanma becerisi en önemli konu olacaktır. Bireysel olarak topu durduramayan oyuncular maçı kaybetmeye mahkum olacaktır. Çünkü genç basketbolcu adayları ne yaparlarsa yapsınlar top bir şekilde savunmayı yaracaktır.

Topun Karşısında Durmak İçin Ne Yapılmalı?

Genç basketbolcu adayları ilk önce temel savunma pozisyonu duruşunu öğrenmelidir. "Stance" basketbol terminolojisinin kullanıldığı pozisyon ilk öğrenilecek beceridir. İlk çalışmalarınızda stance pozisyonunda çok acı duyabilirsiniz. Ama acı yoksa kazanmak yoktur.

Savunma pozisyonunuzun etkili olması için koç driller ile stance konumunuzun güçlü olmasını sağlamalıdır. Tepinme, sinyaller ile hareketler gibi çalışmalar.

Ardında savunmanın neden ayakla başladığını fark edeceksiniz. Çünkü stance pozisoynundan sonra ayaklar ile kayma çalışmaları gelecektir. Topun karşısında durabilmeniz için ayaklarınızı iyi kullanmanız şarttır. Ayak kaymalarıyla ilgili koç, toplu-topsuz pek çok drill ile ayaklarınızı kullanma becerinizi geliştirecektir. 

Bu temeller mükemmel savunmaya giden yolun teknik becerileridir. İyi defans yapmak için umarım savunmaya neden ayakla başlamanız gerektiğini fark ediyorsunuz.

Savunma yapmak isteyen genç basketbolcuların ne olursa olsun topun karşısında durmaları için savunmaya ayakla başlamaları gerekir. Bunu geliştirmek için daha önceki yazdığım "İyi Bir Savunma Oyuncusunun Özellikleri" konusuna bakabilirsiniz. 

Savunmaya ayakla başlamayı alışkanlık haline getirmeniz için rakibin elindeki topu çalmak ilk amaç olmamalıdır. Genç basketbolcu adaylarının yapacağı en önemli şey ayaklarını kullanarak her zaman topun karşısında kalmak olmalıdır. 

Diğer etkenler bu seviyenin üstünde olan beceriler olduğundan öncelikle oyuncuların doğru teknikleri öğrenmelerini tavsiye ederim. Basketbol eğitimini alan genç oyuncuların savunmadaki bireysel gelişimleri adına topu savunmak çok önemli olacaktır.

Ayna Drill

ayna drill


Savunmaya ayakla başlamanız için sizlere bir drill ile örnek vermek istiyorum. Ayna drilli basit gibi görünse de aslında topu savunmak için çalışılabilecek çok ideal bir savunma antrenmanıdır.

Oyuncular dip çizgide karşılıklı 2 eş olarak sıra olurlar. Drilllin amacı, savunmayı çalışacak oyuncu karşısındaki oyuncunun hareketlerini birebir kopyalamaya çalışır.

Ayna olan oyuncu, bazen slayt yapar, bazen koşar, bazen backpedal yapar, bazen sıçrayarak bir çizgiden diğer çizgiye doğru ileri-geri hareketler yaparak ilerler. Savunmada olan oyuncu bu onun hareketlerini aynı zamanda yapmaya çalışır.

Oyuncular yeterince becerikli olduklarında ayna olan oyuncu aynı hareketlerini top ile yapabilir.

Mükemmel savunma oyuncusu olmak için savunmaya ayakla başlayın. En önemli şey ise  oyuncunun istekli olmasıdır. 

Becerilerin arttırması için zik zak drill ve dar alanda 1e1 oynamak tercihler edilebilecek drillerdir.

Kimdir İyi Savunma Oyuncusu

Aşağıdaki kriterler topu savunan oyuncunun savunmada ne kadar iyi basketbol oynadığını gösterebilir. Böylece basketbolcu adayının topu savunma becerisinin düzeyi kendisine somut olarak gösterilmiş olabilir. Gelin şimdi buna bakalım.

Ön Sahadaki Savunması

  1. Topun orta kulvara gitmesini ya da topun orta kulvardan ilerlemesini engeller.
  2. Pasın orta kulvara verilmesine engel olur
  3. Etkili bir savunma olduğunu göstermek için topu kenar çizgilere ya da köşelere sürükler.

Geri Sahadaki Savunması

  1. Çizgileri ve koridorları ayaklarıyla kapatır.
  2. Topa yenilmesi durumunda koşarak hücum oyuncusunu yeniden yakalar.
  3. Top ilerlediğinde slayt yaparak topun karşısında kalır.

Savunmanın Derecelendirilmesi

Mükemmel

  1. Üçlü tehdit'in tüm pozisyonları engeller
  2. Close Talker defense yapar. Toplu hücum oyuncuna çok yakın durarak topa baskı yapmasıdır.
  3. Sahanın ortasına topun gitmesine izin vermez

İyi

  1. Üçlü tehdit pozisyonlarından en az 2'sini engeller.
  2. Savunmada konuşur
  3. Toplu hücum oyuncusunun vücudunu top ile savunma oyuncusu arasına biraz da olsa sokmasını sağlar. Toplu hücum oyuncusunun orta kulvara yeterince göz hakimiyeti kurmaması amacıyla bunu yapmalıdır.
  4. Orta kulvara atılacak pas kalitesini düşürmelidir.

Normal

  1. Üçlü Tehdit pozisyonun 1 tanesini engeller.
  2. Yakın mesafe olmasa da topa baskı yapar.
  3. Topu savunma pozisyonunda etkilidir, kolay kolay topa yenilmez.
  4. Çoğunlukta topun orta kulvara girmesine mani olur.
Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının  savunmada bireysel gelişimleri için giriş yaptım. Umarım topu savunmak için çare arayan genç basketbolcu adaylarına rehber olmuştur.

Basketbolcu adaylarının savunmaya ayaklarıyla başlaması dileğiyle....
Paylaş:
spacer

7 yorum:

  1. Basketbol ile ilgili eğitim siteleri arıyordum gayet başarılı devamını bekleriz ümit bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teknik ve taktik gelişimleri ayrı ayrı ele almaya çalışıyorum beğendiğiniz için teşekkürler

      Sil
  2. yararlı bir yazı olmuştur

    YanıtlaSil
  3. savunma hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş bana çok yararı oldu

    YanıtlaSil
  4. savunmada kötüydüm bu yazılar sayesinde çalışarak daha iyi yerlere gelmek istiyorum

    YanıtlaSil
  5. iyi bir savunma yapmak için önce senin istekli olman lazım ardından yürekli ol ve korkma. göreceksin gerisi de gelecektir.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.