İyi Bir Oyun Kurucunun Özellikleri

 Oyun kurucular basketbol sahasının belki de en önemli figürleridir. Oyun kurucular sahip oldukları özelliklerle basketbola heyecan katabilmektedirler. Peki iyi bir oyun kurucunun özellikleri nelerdir? Bu yazıda buna yanıt vereceğiz.

iyi bir guard

Basketbolda oyun kurucular için guard, playmaker terimleri kullanılmaktadır. Oyun kurucu yerine bu terminolojilerle karşılaşabilirsiniz.

Oyun Kurucuların Özellikleri

Basketbolda iyi bir oyun kurucu olmak için bireysel gelişiminizin iyi temeller üzerinde oluşturulması şarttır. Basketbolcu olarak iyi bir oyun kurucusu olmak isteyen oyuncular için size 5 ip ucu vermek istiyorum.

Oyun kurucu pozisyonunda oynayan genç basketbolcu adayları bu ip uçlarını alışkanlık haline getirmeleri onları bir adım öne götürecektir. Basketbol eğitimi aldığınız dönemde bireysel gelişiminize katkı sağlayan teknik becerileri nitelikli kazanmalısınız. 

Bunun yanında aşağıdaki özellikleri kazandığınız takdirde iyi bir oyun kurucu olarak basketbol oynayabilirsiniz.


1. İyi Bir Oyun Kurucu Bencil Değildir

Topla en çok basketbol oynayan oyuncu şüphesiz oyun kuruculardır. Bu durum pek çok oyun kurucunun bencilce oynamasına neden olabilir. Bunun için oyun kurucuların basketbol sahasında bencilliğin ne olduğunu iyi kavramaları çok önemlidir.

İyi bir oyun kurucu kesinlikle bencil değildir. Örneğin top oyun kurucuya geldiğinde bilinçsizce penetre etmez, şut yapmaz ve çok dribling yapmaz. Bencil oyun kurucular, özellikler altyapıdaki basketbolcu adayları, sanki maç 1e5 oynanıyormuş gibi davranırlar. Bu tip sahneleri herhalde hiç görmeyen basketbolseveri yoktur.

Basketbol sahasında topu paylaşan; bencil olmayan oyun kurucular, birer lider olabilmektedirler. Bu tip oyun kurucular takım halinde daha iyi basketbol oynamasını sağlayan basketbolculardır.

2. Oyunları ve Setleri Bilir

Oyun kurucular basketbol sahasındayken tüm setleri derinlemesine çok iyi bilir. Basketbol sahasına adım attığında takımının oyun düzenlerini çok iyi bilen oyun kurucular takımını organize etmeyi bilir.

Oyun kurucular aynı zamanda antrenmandaki drilleri çok iyi bilir. Basketbol oyunu ve drill bilgisi onların bireysel ve taktik gelişimine yardım eder.

3. Eşleşme Bozukluklarını Anlar

Bir basketbol maçında heyecan çok yüksek olabilir. İyi bir oyun kurucu bu yüksek tansiyon sırasında bile ters eşleşmeleri görmelidir. Böylece iyi bir atak yapılması için basketbol sahasında topa yön verebilir.

Günümüz basketbolunun olmazsa olmazı Pick and Roll oyunlarıdır. Pick and Roll çokça ters eşleşmelere neden olmaktadır. İyi bir oyun kurucu buralardaki eşleşme bozukluklarını anlayarak basketbol oyununa yön vermelidir.

Rakip sahaya çabuk gidildiğinde fastbreak ve transation oyunlarında iyi oyun kurucular ters eşlemeleri fark etmelidir.

İyi bir oyun kurucunun eşleşme bozukluklarını görmesi yetmez. Ters eşleşmeyi görüp topa yön vermesi onu iyi bir oyun kurucu yapar.

4. Oyun Kurucular Basketbol Maçında Tempoyu Belirler

Bir basketbol maçında oyunun temposu sürekli değişir. Modern basketbol çok hızlı ve sürekli inişli çıkışlı bir tempoda oynanmaktadır. Dolayısıyla basketbol maçının konumuna göre oyun kurucular maçın temposunu ayarlamalıdır.

Maçın tansiyonuna göre oyunun temposunu ayarlayabilen oyun kurucular modern basketbolun içerisinde büyük bir değere sahip olurlar.

İyi bir oyun kurucu maçın hangi aşamasında nasıl bir tempoda basketbol oynanmasını bilen oyunculardır.

Bazen taktik gereği, bazen oyun kurucunun maçın tansiyonunu belirleme becerisi oyunun temposunu belirler. Basketbol eğitimi alan oyun kurucuların oyunu okuma becerilerini kazanması elzmedir.

Oyun kurucular koç ile birlikte basketbol maçını yerinde çokça izlemeleri oyunu okuma yetileri kazanması için bir yoldur. Canlı örnekler oyun kuruculara iyi bir basketbolcu olmaları için rehberlik edebilir. 

5. Oyun kurucular Koç ile İletişimde Olmalıdır

Oyun kurucular basketbol sahasında koçu temsil eder. Oyun kurucuların koçu iyi anlaması ve onun gibi düşünebilmesi takımının istenen basketbolu oynamasını sağlayacaktır.

Oyun kurucuların koç ile saha içinde ve saha dışında yoğun ilişki kurması bu yüzden önemlidir. Oyun kurucular koç ile bol bol basketbol hakkında konuşmalıdır. Çeşitli basketbol gelişimlerini tartışmalıdır. Bu onların iyi bir oyun kurucu olmaları yanında basketbol takımında iyi bir lider olmasını sağlar.

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının nasıl iyi bir oyun kurucu olacaklarına dair 5 ip ucunu sizlerle paylaştım. 

Tüm bunlardan önce fiziksel, atletik, teknik ve taktik anlamda iyi temeller üzerinde antrenmanlar yapılması zorunludur. Tüm bunlar olmadan basketbol oynamanız beklenmez. 

Basketbol oynamak için ön hazırlıklarınızın çok iyi yapılması zorunludur. Umarım oyun kurucular için bu yazı bir rehber olmuştur.
Paylaş:
spacer

2 yorum:

  1. hayatimda gördüğüm en yararlı yorum olmuş bu noktalara dikkat edip oyunculuk kariyerimde daha iyi bir guard olacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekürler, oyunculara katkıda bulunmak için yazıyorum.

      Sil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.