İyi Bir Savunma Oyuncusunun Özellikleri

Geçen yazımda iyi bir oyun kurucunun özelliklerden söz ettim. Bu yazımda da basketbol sahasında iyi bir savunma oyuncusunun özelliklerinden söz edeceğim.

Bu yazımda iyi bir savunma oyuncusunun özellikleri nelerdir? Nasıl bir basketbolcu adayından söz ediyoruz? Bunları açıklamak istiyorum.
 
savunma oyuncusu
 

İyi Bir Savunma Oyuncusunun Özellikleri

Savunmayı her basketbol oyuncusu sevmez. Bazı genç basketbolcu adayları savunma yapmayı angarya olarak görür. Buna karşılık şu bilinen söz ile yanıt verilebilir. 
"Hücum maç kazandırır fakat savunma şampiyonluk kazandır."
Her genç basketbolcu adayının bu bağlamda savunma yapması önemlidir. Peki iyi bir savunma oyuncusu nasıl olmalıdır? Şimdi iyi savunma yapan basketbolcuların özellikelerine birlikte bakalım.

İyi Bir Savunma Oyuncusu Olmak İçin;

Basketbol oyununda savunma yapmak için oyuncuların hırs, istikrar ve sürekliliğine ihtiyacı vardır. Savunma yapacak oyuncunun kendisi savunma yapmayı istemelidir. Daha sonra yüreğini sahaya koymalıdır. İyi bir savunma için yüreğin ortaya koyulması önemli bir detaydır.

Oyuncuların defans yapma isteğinin ardından iyi bir savunma oyuncusu olmaları için şu başlıkları itina ile yerine getirmeleri gerekir. İyi bir savunma oyuncusu her takımın arzuladığı bir basketbolcudur.

1. İyi Bir Savunma Oyuncusu Şütörleri Tanır

İyi bir savunma oyuncusu rakip takımdaki şötürlerin şutlarını nasıl attıklarını bilir. İstatistiki veriler şütörlerin nerede yüzdeli oynadıklarını gösterir. Ancak iyi bir savunma oyuncusu bu şütörlere karşı nasıl davranış göstereceğini bilir.

Örneğin; dribling üzeri şut atan bir basketbolcu ile karşılaşabilir. İyi bir savunma oyuncusu bu şötörü dribling kullanmadan şuta zorlar. İyi bir savunma oyuncusu tanımadığı bir şötür il karşılaşınca durumu anlar ve ona göre savunmasını şekillendirir.

Örneğin iyi bir savunma oyuncsu rakibin 13 numarasının köşeden kick-out attığını hemen fark eder. Bununun engellenmesi için savunmasını da buna göre konumlandırır.

2. İyi Bir Savunma Oyuncusu Box-Out Yapar

İyi bir savunma oyuncusu konum ne olursa olsun farketmez. Her koşulda box-out yapmalıdır. İster topu isterse topsuz oyuncuyu savunsun fark etmez. Şut atıldığında otomatik olarak box out yapar.

Box-out çok kolay elde edilen bir alışkanlık değildir. Ancak box-out alışkanlığını kazanan basketbolcu adaylarının takımlarına katkısı çok fazladır.

Genelde uzun oyuncuların box-out yaptığı düşünülse de bu yanlıştır. Basketbol oyununda box-out tüm pozisyonlardaki oyuncuların yapması gerekir. Box-out, iyi bir savunma genç basketbolcuların bireysel gelişimine katkı sağlayan bir beceridir.

3. Şutu Zorlaştırır

Savunmadaki iyi bir basketbolcu adayı Contest the shot ya da close out denen savunma becerisinde çok iyidir. 

İyi savunma oyuncuları, her şutu zorlaştırmak için çaba sarfeder. Atılan her şuta el gösterir. 

İyi bir savunma oyuncusu şütörü tanıyacağı için, şut atılacak sırada; hücum oyuncusunun şutunun mekaniğini değiştirmek için şutu zorlaştırmak için topa el gösterir.

4. İyi Bir Savunma Oyuncusu Topa Baskı Yapar

İyi bir savunma oyuncusunun belki de en önemli özelliği basketbol sahasının her yerinde topa baskı yapabilmesidir. 

Topa baskı denildiğinde akla top çalma gelmemelidir. İyi bir savunma oyuncusu topa baskı dendiğinde üçlü tehdit pozisyonlarının tümünü baskı altında tutulması olduğunu bilir.

Basktebolda topa baskı yapmak; top çalmayı amaçlamak değildir. Topun çalınması arzuladığımız bir şeydir. Ancak "topa baskı" dendiğinde; şutun, pasın ve driblingin zorlaştırılmasıdır.

Topa baskı yapan iyi bir savunma oyuncusu, ister hareket halinde olsun ister sabit olsun fark etmez. Hücum oyuncusuna yakın olmalı, kollarını ve ellerini aktif kullanmalıdır.

5. İyi Bir Savunma Oyuncusu Topu Saptırır

İyi bir savunma oyuncusu olan basketbolcu; topu ya da tuttuğu adamanın gitmek istediği yerden başka bir noktaya yönlendiren oyuncudur.

Örneğin iyi bir savunma oyuncusu penetrenin mümkün olduğunca en büyük açıyla yapılmasını sağlar. İyi bir savunma oyuncusu topun ya da rakip oyuncunun gitmek istediği noktadan uzaklaştırmasına saptırma diyebiliriz.

Diğer bir örnek ise; iyi bir savunma oyuncusu off screen'den çıkacak bir hücum oyuncusunun çıkacağı ideal noktadan uzak bir noktaya gitmesini sağlamasıdır.

Diğer bir saptırma örneği ise şudur. İyi bir savunma oyuncusu dribling yapan bir oyuncuya çok zik zak yaptırır.

6. İyi Bir Savunma Oyuncusu İletişim Kurar

İletişim kurabilme becerisi iyi bir basketbolcu özelliğidir. Savunma oyuncusunun iletişim kurma yöntemi ise konuşmak olmalıdır.

İyi bir saavunma susarak yapılmaz. Bunun sebebi savunmadaki iletişim kanalının konuşma olmasıdır. Konuşan iyi bir savunma oyuncusu takımını defansta organize eder. Takım iletişiminin güçlü olması için bu şarttır.

Genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimleri için yukarıdaki özelliklere sahip olması beklenir. İyi bir savunma oyuncusu olma yolunda başarılar dilerim.

Hadi savunma yapalım...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.