EUROLEAGUE | TAKIMLARIN SAYI LİDERLERİNDEN ÖĞRETİLER

Euroleague Sayı Lideri

 Kendi Takımlarında Alev Alan Oyuncular

Euroleague'de basketbolcularının takımlarında bir maçta en çok sayı atan oyuncularına bir bakış yapalım. Burada en skorer oyunculardan ne gibi dersler çıkarabiliriz ona bakalım. 


Geçtiğimiz hafta Euroleague'de El Classico ve Adriyatik Ligi derbileri oynandı. Partizan ve Real Madrid rakiplerini yenerek ilk maçların rövanşlarını almış oldular. Bu derbilerdeki ilk maçlar da tek top ile sonuçlanmıştı.

Partizan'dan Zach LeDay 4/5 üç sayılık atışıyla kariyerinin en iyi şutunu atmış oldu. Sergio Llull ise ilk çeyrekte sayı atamamasına karşın dördüncü çeyrekte 15 sayı bularak Real Madrid'e galibiyeti getirdi.

Euroleague'de bir maçta ortaya çıkan en skorer oyuncu bu yıl daha fazla değişiklik göstermektedir. Geçen hafta Partizan'ın en skorer dördüncü oyuncusu Leday takımının en skorer oyuncusu oldu. Böylelikle Leday bu yıl dördüncü kez takımın skor lideri oldu.

Llull ise bu yıl sadece bir kere takımın skor lideri olurken, bu sezon euroleague'de sadece iki kere 15 sayıdan fazla attı.

Bu sezon euroleague'de hangi oyuncunun alev alacağının belirsizliği ligi de güzelleştirmektedir. Bu sezon toplam 128 oyuncu en az bir maçta takımlarının en skorer oyuncusu oldu. Yani ortalamaya vuracak olursak her takımda 7 oyuncu bunu başarmış oluyor.

Euroleague'de takımlarının skor liderliğini en çok yapan oyuncular ise, Olimpiakos'tan Sasha Vezenkov 13 kere takımının sayı lideri oldu. Panathinaikos'tan Dwayne Bacon 11 kere takımının en skorer oyuncusu oldu.

Euroleague takımlarından çıkan en çok sayı liderleri ise şimdiye kadar şöyle oldu: Virtus Segafredo Bologna'dan 10 farklı oyuncu sayı liderliğini yaptı. Son şampiyon Anadolu Efes'te ise şimdiye kadar sadece 4 oyuncu sayı liderliğini yaptı. Anadolu Efes geçen sene şampiyon olduğunda bir maçta sayı liderliği yapan oyuncu sayısı 5 idi.

Takımlardaki oyuncuların 17'si %15 oranında potayı tehdit ederken, oyuncuların 4'ü %20 den fazla potayı tehdit etmektedir. Bu oyuncular ise Mike James, Will Clyburn, Vasilije Micic ve Lorenzo Brown.

Anadolu Efes gibi bir takımın hücum gücünün çok fazla olması bu durumun öngörülebilir olmasını gösterse de Sergio Llull ortaya koyduğu performansın da gösterdiği gibi maçlarda X-Faktör'ün genelde olduğunu göstermektedir.

Llull'un Barcelona'ya karşı ortalamasından 3 kat daha fazla sayı atarak takımına skor liderliği yapması Euroleague'deki oyunculara da fırsatlar sunmaktadır. 

Kimin alev alacağını bilememek seyirci için de keyifli bir müsabaka geçirmesi anlamına da gelmektedir.
spacer

FIBA | GURURLA KADIN/#proudlywoman

Gururla Kadın

 #ProudlyWoman - Gururla Kadın

#ProudlyWoman Euroleague Women müsabakalarındaki bir projedir. Amaç ligdeki kadın oyuncuların sahada gururla sergiledikleri değerleri tanıtmayı amaçlamaktadır.

#ProudlyWoman dünyanın dört bir yanına kadın basketbolunu tanıtarak. Kadın basketbolcuları desteklemeye çalışmaktadır.

Euroleague Women'da basketbol oynamak gelecek basketbolcu adayı olan her oyuncunun bir hedefi olmaktadır. #ProdlyWoman bu hedefi gerçekleştirmeye çalışırken kadın oyuncuların hikayelerinden yararlanmak istiyor. Böylece kadın basketbolcuları dünyaya tanıtarak hayranlarıyla da buluşturmayı amaçlamaktadır.

Projede genç basketbolcu adaylarının hikayelerinden de ilham alarak nesiller arasında köprü kurmaya çalışılmaktadır. Euroleague Women bu projeyle kadın sporculara ışık tutmaktadır.

#ProudlyWomen'a Nasıl Bakılıyor?

Euroleague Women kadın basketbolunu dünyaya tanıtmak amacıyla yürüttüğü bu projeye bir kaç soru eşliğinde kılavuz oluşturarak yola çıkmaktadır. Kadın basketbolu gelişimi için sorulan sorular da şunlarıdır:

Kadın basketbolcular en çok ne ile ilgileniyorlar ve neleri önemsiyorlar?
Kadın basketbolcuları harekete geçiren nedir?
Kendilerinden sonra saha içinde ve saha dışında nasıl bir iz bırakmak istiyorlar?

Bu sorular eşliğinde kadın basketbolcuların bir yolculuğunu hep birlikte izlemekteyiz. Kadınların her alanda olduğu gibi basketbolda da yer almasını ve basketbol adına söz sahibi olmalarını önemsemekte olup. 

Kişisel olarak kadın basketbolu için yapılacak her türlü projeyi de desteklemekteyim.

Tanıtım Videosu



spacer

EUROLEAGUE | SERTAÇ ŞANLI VS WALTER TAVARES

Sertac Sanli

 Barcelona'nın Kaybettiği Maçta Sertaç Şanlı Geçesi

Türk Hava Yolları Euroleague'in tüm zamanların Blok Lideri Walter Tavares'e karşı Sertaç Şanlı Barcelona'ın bir maçtaki 5 blokluk rekorunu egale ederek muhteşem bir maç oynadı.

Sertaç Şanlı'ın 5 blok yaptığı maçta, Walter Tavares 2 blok yaptı. Sertaç'ın yaptığı 2 blok ise Tavares'e karşı oldu. 

Bu yıl boyalı bölgeyi adeta karartan Tavares'e karşı geri adım atmayan Sertaç Şanlı; Barcelona'nın Real Madrid'e 91-86 yenilmesine engel olamadı.

Tavares; Eurolague'de El Clasico'nun oynandığı bu maça kadar kadar hiç 2 blok yememişti. 162 maçtır bir maçta 2 blok yemeyen Tavares'e karşı Sertaç Şanlı  2 blok yaparak ilginç bir istatistik başarısı sağladı.

Daha önce Real Madrid'in pivotu Walter Tavares'e karşı bu fırsat Zalgiris Kaunas oyuncuları Kevarrius Hayes ve Rolands Smits'in ellerine geçmişti ancak Tavares'e 2 blok yapamamışlardı.

Sertaç Şanlı'nın yaptığı bu ilginç istatistik başarısı için kendisini tebrik ederim. Nice başarılarını yazmak için Sertaç Şanlı'yı gururla takip etmeye devam ediyorum.
spacer

FIBA | KADIN BASKETBOL PROJESİ - ONUN DÜNYASI ONUN KURALLARI

Onun Dünyası, Onun Kuralları

 ONUN DÜNYASI ONUN KURALLARI


FIBA'nın Her World, Her Rules  programına ilgi çok yüksek olduğu için, FIBA 2023'te üçüncü kez bu programı uygulayacak.


Bugüne kadar 100'den fazla Ulusal Federasyon programa katılmıştır.  FIBA, Ulusal Federasyonları tekrar kadın basketbolunun gelişmesi için #HerWorldHerRules programına katılmasına tekrar davet etti.
 
FIBA Europe tarafından 2018'de 6 -15 yaşları arasında daha fazla kızın basketbol oynamasını sağlamak için oluşturulan #HerWorldHerRules artık federasyonların kızların spora genel katılımını artırmasına yardımcı olan küresel bir kampanya haline dönüştü.
 
#HerWorldHerRules programının amacı kadın basketbolunun popülaritesini hem yerel hem de ulusal düzeyde artırmaktır.
 
Women in Basketball sütununun ilk hedefi kadın oyuncuların katılımını artırmak olsa da, diğer hedefler arasında kadın antrenörler ve yetkilileri geliştirmek ve bunlardan yararlanmak olmuştur. Ayrıca FIBA ​​3x3 Kadınlar Serisi ve  FIBA ​​Kadınlar Basketbol Dünya Kupası gibi kadın müsabakalarının etkisini en üst düzeye çıkarmak yer alıyor .
 
Dünya Kupası, Women in Basketball'un bir diğer hedefi taraftar sayısını artırmaya yardımcı olmaktır. #HerWorldHerRules  gibi programların devamı, basketbolda kadınlara öncelik vermeye devam etmek ve basketbolun genç kızlar arasında bir numaralı spor olmasını sağlamaya yardımcı olmak için ideal bir yoldur.
 
FIBA'nın Küresel Ortağı TCL, 2023'te #HerWorldHerRules kampanyasını desteklemeye devam edecek.

#HerWorldHerRules








spacer

Basketbol Eğitimi | Hareket

Genç basketbolcu adayları hareket halinde birbiriyle rekabet ederler. Basketbol oyunu hareketlere karşı verilen hızlı tepkiler bütünüdür. Basketbolda hareketlerin çoğu otomatik olarak gelişmektedir.

Hareket Eğitimi

 Basketbolda Hareketin Önemi

Basketbolda hareket, sahada otomatikleşen her şeyin temelidir. Duran bir oyuncu, hareket halindeki bir oyuncu kadar hızlı tepki veremez. Basketbolda hareket işlevsel olarak bir takım avantajlar kazandırır. 

Basketbolda hareket becerilerinde ustalık kazanılmalıdır.  Hareket temel bilgilerin öğretilmesinde ana rolü oynar.  Hızlı, patlayıcı hareketler en iyi şekilde kısa mesafeli adımlarla yapılmalıdır. Belirli bir ivme kazanıldıktan sonra, daha büyük adımlar atılmalıdır.
 
Küçük adım, daha fazla kontrol ve hareketlilik artışı sağlar. Büyük adım daha fazla mesafe kazandırır. Basketbol antrenmanlarında temel teknikler her zaman birbiriyle ilişkilidir. Çok fazla yavaşlamaya izin verilmemelidir. Basketbolda hızlı, patlayıcı hareketlerin yeni eylemlere aktarılması için iyi bir denge ister. 

Genel olarak temel duruş, en verimli patlayıcı basketbol hareketi için şarttır. Her yetenekli genç basketbol oyuncusu sezgisel basketbol hareket hislerini kullanmalıdır.

Basketbolcular Hareketi Nasıl Yaparlar?

Genç basketbolcu savunmada ve hücumda sürekli hareket eder. Tüm hareketler oyuncuların topla veya topsuz oynar. Genç basketbolcular için çabukluk ve karar verme önemli iki ana şarttır.

Hareketin yapılmasında 2 temel faktör vardır: Temel duruş ve genç basketbolcunun başın yukarıda tutmasıdır.. "Baş yukarı" kriteri basketbolda hareket etmek ve tepki vermek için gereklidir. 

Temel duruşun uygulanmasındaki en önemli faktör genç basketbolcunun rahatlamasıdır. Bu duruştan hareket etmeye hazır hissetmesidir. 

Çabukluk, basketbolda belirleyici bir rol oynar. Çok yönlü basketbol oyuncusu olmanın bir gereğidir. Örneğin, en uygun manevra hızı oyuncuya göre değişir. Durma, hızlanma, yön değiştirme veya tekrar hızlanma becerilerinde bir kayıp olmadan maksimum hız bunlara örnektir.

Hareket Becerilerindeki Hata Analizleri ve Hareket Öğretimi

Gövdenin öne doğru eğilmesi, üst bacakların zayıf olduğunu gösterir. Erken yorulma gözlemlenir. Bacak, kalça ve sırt kaslarının sertleşmesi, zayıf kuvvet ve dayanıklılığı gösterir. 

Basketbolda hareketin eksik olduğu bu durumda mekanik gözden geçirilmelidir. Başlama, durma, hareket halinde dönme, patlayıcı kalkış, kayma, back pedal, ileri adım, geri adım, yan adımlar.

Basketbolda harekete bakarken motor öğrenme süreci değerlendirilmelidir.. Fizyolojik kısıtlamalar, örneğin enerji sistemlerinin veya kas tiplerinin çalışmasındaki çalışmalarla ilgilidir. 

Basketbolda herhangi bir tekniğin öğrenilmesinde, doğru formada çalışmak önemli konulardır. Daha sonra becerilerin uygulanmasında uygulama açıları gelir. Vücut dengesi ve ayak çalışması açısından temellere temel becerileri çalışmak, tempo ve yön değişikliklerinin altyapısını oluşturur.

Basketbola uyun bir söz deyiş;

"Nerede hareket, orada bereket."

spacer

EUROLEAGUE | ANGT MÜNİH MVP'Sİ HUGO GONZALEZ

Hugo Gonzalez

 Hugo Gonzalez Euroleague ANGT'te Yükselen Genç

Hugo Gonzalez, Münih'te Euroleague Adidas Yeni Nesil Turnuvasında (ANGT) MVP oldu. Real Madrid'in genç yıldızı FIBA U17 turnuvasında İspanya ile yükselen yıldız olacağının sinyallerini de vermişti.

Hugo Gonzalez; 3 rebound, 1 asist, 2 top çalma, 1.5 blok ve 19.2 sayı ortalamasıyla MVP ödülünü Münih'teki turnuvada kazanmış oldu.

ANGT turnuvasında ilk kez oynayan ve oyuncuların çoğundan bir yaş küçük olan Hugo Gonzalez dikkatleri şimdiden üzerine çekmiş durumda.

2022-23 Sezonunda İspanya liginde ilk maçına da çıkan Hugo Gonzalez'i ligde A takıma çıkan en genç dördüncü oyuncu yaptı.

Geçtiğimiz FIBA U17 dünya kupasında İspanya ile dünya ikinciliği yakalayan Hugo Gonzalez'in yolunun açık olmasını dilerim.

Hugo Gonzalez'den Bazı Enstanteneler



spacer

EUROLEAGUE | TAVARES REKORLARI

Blok Lideri Tavares

 Euroleague'de Walter Tavares Tarih Yazıyor


Real Madrid'in pivotu Walter Tavares bu sezon Türk Hava Yolları Euroleague'de pek az savunma oyuncusunun başarabileceği bir performans sergiliyor. Tüm zamanların blok liderliğinde arayı açarak ilerliyor.

2022-23 sezonundan önce Bryant Dunstan ve Kyle Hines'ın arkasında 3. sırada olan Tavares şu anda ilk sırada ve arayı giderek açıyor.

Tavares'in performansını bu şekilde devam ettirdiği takdirde, 2016-17 sezonunda Fenerbahçe formasıyla 31 maçta 68 blok yapan Ekpe Udoh'u geçecek gibi görünüyor.

Tavares arka arkaya 25 maçta blok yaparak 24 maçlık Khizhnyak'ın rekorunu da Turkish Airlines Euroleague'de kırmış oldu.

Yılın savunma oyuncusu adayı olan Real Madrid'in pivotu Walter Tavares boyalı bölgede fiziksel yapısı ve şu anki psikolojik etkisiyle korku yaratmaktadır.

Euroleague Tüm Zamanların Blok Liderleri

           Oyuncu                    Maç Sayısı            Blok Sayısı    Ortalama  
  1. Walter Tavares_____182_____________339_________1,86
  2. Bryant Dunston____285_____________318_________1,11
  3. Kyle Hines________377_____________298_________0,79
  4. Franz Vazquez_____254_____________249_________0,98
  5. Tibor Pleiss_______300_____________211_________0,70


spacer

Basketbolcu Ailelerine Tavsiyeler

Basketbol eğitimi almaya başlayan çocuklar bazen düşük performans gösterebilirler. Bu durumda velilerin antrenör rolüne bürünmeleri sıkça gördüğümüz bir durumdur. Bugünkü basketbol yazısında basketbolcu ailelerine tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Ebeveynlere Öneriler

Ebeveyn-Basketbolcu İlişkisi

Altyapıdaki basketbol antrenörleri bazı durumlarda ebeveyn-basketbolcu ilişkisinden dolayı eli bağlı kalmaktadır. Çünkü ebevenyler maçtan ya da antrenmandan sonra çocuklarıyla antrenör kimliğine bürünerek konuşurlar. Oysa basketbolcu ailelerinin ebeveyn rolü dışına çıkması olumlu bir durum değildir.

Basketbolcu Ailelerine

Çocuklarını basketbol oynasın diye spor okullarına gönderen basketbolcu aileleri için bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Basketbolcu ailelerine bu tavsiyelerim çocuklarının basketbol oynarken daha mutlu olmalarını sağlamak içindir.

Ebeveynlere Tavsiyeler

1. Basketbolcu çocukların aileleri çocuklarını sadece desteklemeli. Antrenörlük yapmayı bırakmalı.
2. Çocuğunuzla onun hedefleri hakkında konuşun. Onun ne istediğini önemseyin!
3. Çocuğunuzun çabalarına ve amaçlarına odaklanın.
4. Çevrenizde çok basketbol okulu vardır. Çocuğunuzun oynayabileceği basketbol okullarını değerlendirin. Hatta spor okullarındaki basketbolcu aileleri ile görüşün.
5. Basketbolcu aileleri,  maçtan sonra lütfen çocuğunuzu eleştirmeyin. Çocuğunuz maç hakkında konuşmamasına saygı gösterin.
6. Çocuğunuz maç hakkında konuşmaya hazır olduğunda onu dinleyin! "Yenilginin seni üzdüğünü biliyorm. Bir dahaki sefere çabalayıp başarabilirsin." gibi ifadelerle çocuğunuzun özgüvenini  güçlendirin.
7. Bir basketbol antrenmanı veya maçından sonra, çocuğunuza yapıcı övgüde bulunun. "Takım arkadaşına yardım etmenle gurur duydum" gibi sözler olabilir.
8. Çocuğunuz maçta daha fazla oynamak istediğini size söyleyebelir. Basketbolcu aileleri bu konuyu doğrudan koçla görüşmeye teşvik etmeli. "Daha iyi olmak ve daha fazla oyun süresi kazanmak için ne yapabilirim?" şeklinde konuşmasını önerin.
9. Basketbolda üst düzey sporcularla yapılan araştırmalar şunu göstermiştir. 16 yaşından sonra basketbolda uzmanlaşmanın başlamaktadır. Bu nedenle 14 yaşından önce basketbolda uzmanlaşma yerine becerilerin geliştirilmesi önerilmektedir. Basketbolcu ailelerinin bu araştırma sonucuna dikkat etmesinde fayda var.
10. Çocuklarınıza performansları ne olursa olsun, onları koşulsuz sevdiğinizi mümkün olan her fırsatta bildirin. Basketbolcu aileler için çocuğunuz sahaya çıkıp mücadele etmesi her şeyden önemlidir.

Sonuç Olarak;

Basketbol eğitimi alan basketbolcu aileleri için tavsiyelerde bulunmak için yazdım. Basketbolcu olmak için yola koyulmuş genç basketbolcu adaylarına  başarılar dilerim. 
Basketbol becerilerini çok çalışın, bireysel tekniklerin detaylarına çok dikkat edin.

spacer

Topsuz Oyuncu Sahada Ne Yapar?

Basketbol maçı sırasında topun sizde olmadığı anlar olacaktır. Peki topun sizde olmadığında ne yaparsınız? Topsuz oyuncu sahada ne yapar?

Size neden pas verilmediğini mi düşüneceksiniz? Hayır. Şimdi basketbol sahasında topsuz oyuncunun neler yapabileceğine birlikte bakalım.

Topsuz Oyuncu Ne Yapmalı

Sen Topsuz Oyuncu! Sahada Ne Yapmalısın?

Basketbolda topsuz oyuncu olan sporcuların yapabileceğiniz en iyi şey boş bir alana gitmek olmalıdır. Gittiğiniz yerde eğer boş iseniz, o zaman takım arkadaşınız size pas verebilir. Topu aldığınızda isabetli bir üç sayılık şut atabilirsiniz. 

Bazen sizi savunan oyuncu size baskılı savunma yapacaktır. Böyle bir durumda savunma oyuncusundan kurtulmaya bakın. Topsuz oyuncu olan siz basitçe takım arkadaşınızın size pas vermesi için oradaki konumuzu değiştirmeniz gerekecek.

Topsuz Oyuncuysanız

Topsuz oyuncu siz olduğunuzda, yapabileceğiniz başka seçenekler şunlar olabilir. Screen yapmak. Böylece takım arkadaşınızın savunmasından kurtulmasına yardım etmiş olursunuz. 
Screen yaparken hareketsiz durmalısınız. Eğer hareket halinde screen yaparsanız, hakem size faul çalar. Böylece top karşı takıma geçer.

Topsuz Oyuncuyken Basketbolunuzu Geliştirebilirsiniz

Topsuz oyuncu olduğunuz durumda basketbol oyununu renklendirmeye çalışın. Basketbol sahasında boşa zaman harcamayın. Neden bana pas gelmiyor diye düşünmeyin. 

En basitinden boş bir alana gidin. Top ile oynayan oyuncunun alanını boşaltın. Basketbol sahasının zayıf bir yerinde pozisyon alın. 

Topsuz Oyuncuya Tavsiyeler

Sonuçta top size geldiğinde topsuz basketbol oynamanın avantajları sizi, ailelerinizi ve seyircileri şaşırtacaktır.

Basketbola yeni başlayan genç basketbolcu adayları! Topsuz oyuncu basketbol sahasında ne yapar? Bunu düşünün ve harekete geçin.

"Basketbol ayakla oynanan bir spordur."
spacer

Basketbol Oynamaya Nasıl Başlanabilir?

Herkes basketbol oynayabilir. Peki basketbol oynamaya nasıl başlanabilir? Basketbol oynamak için 2 şeye ihtiyacınız vardır. Biri top diğeri de potadır. Bundan sonra parklar, okul bahçeleri sizin için basketbol oynamak yeterli olacaktır.

Basketbol Oynamak

Basketbol oynarken tek başınıza şut atabilirsiniz. Maçı kazandıran sayıyı hayal ederek basket atabilirsiniz. En sevdiğiniz basketbolcu gibi hareketler yapabilirsiniz.

Bir arkadaşınızla 1e1 basketbol oynayabilirsiniz. Hatta arkadaşlarınızla takımlar kurup tek pota ve çift pota basketbol maçlarını oynayabilirsiniz.


Herkes Basketbol Oynayabilir

Basketbola başlayıp oyununuzu ilerletmek isteyebilirsiniz. Bunun için basketbol okullarına gidip düzenli basketbol eğitimi alabilirsiniz. Basketbol becerinizi bireysel çalışmalar yaparak geliştirebilirsiniz.
Hiç bir şeyiniz yoksa bir top ve kendinizin yaptığı bir çember dahi basketbol oynamaya yeterlidir. Basketbol oynamaya engel yoktur. Yeter ki siz basketbol oynamak isteyin.

Basketbol Oynamak Herkesin Hakkıdır

Basketbol oynamak için sadece basketbol maçı yapmak zorunda değilsiniz. Çeşitli basketbol oyunları oynayabilirsiniz. Mesela 21, 9 Aylık, Eşek oynayabilirsiniz. Unutmayın basketbol oynamak uzunların ve yetenekli olanların yaptığı bir spor değildir. Herkes basketbol oynayabilir.
Basketbol oynamaktan keyif aldığınız gibi basketbol oyunlarından da keyif alabilirsiniz. Basketbol oyunlarından "eşek" oyununu sizin için anlatmaya çalışayım.

Eşek Nasıl Oynanır?

Eşek oyunu iki veya daha fazla oyuncu ile oynanır. Her oyuncu sahada belirlenen bir noktada şut atar. Şutu kaçıran oyuncular "EŞEK" yazısındaki harfleri her şut kaçırdıklarında alır. 
"EŞEK" kelimesini tamamlayan oyuncu oyundan çıkar. Basketbolda eşek oyununu kazanan oyuncu sonda kalan kişi olur.
Son kalan basketbolcu "EŞEK" oyununu kazanmış olur.
Nice keyifli basketbol maçları ve oyunları oynamanız dileğiyle.
spacer

Pas Almayla İlgili Birkaç Fikir

Pas almak, pas atmak kadar önemli bir kavramdır. Yakalanamayan toplar çoğu zaman başımıza bela olmaktadır. Top nasıl yakalanır? Şimdi bu soruyu pas almayla ilgili birkaç fikir ile yanıtlayalım.

Topu Yakalama

Pas Alma

Genç basketbolcu adaylarının hazır bekleyerek pas alması büyük bir avantaj sağlar. Pas alma statik veya dinamik olabilir. Topu yakalama tek elle ve ya çift elle gerçekleşir.

Sıçrama sırasında top göğüs hizasında ve göğüs altında bir hizada yakalanabilir. İki elle pas alma daha güvenlidir. Ancak tek elle pas almanın gerektiği durumlar da vardır. 

Bu açıdan bakıldığında basketbola yeni başlayan oyuncuların pas alma ve pas atma becerilerini ilk başta çift el ile geliştirmelerini öneririm.
 
Basketbolda iki elle pas alma ve pas atma teknikleri daha fazla kontrol sağlar. Böylece temelde harekete geçme becerileri gelişir. Tek el ile pas almanın gerekli olduğu durumlarda zaman kazanmak avantaj olmaktadır.

Basketbolda pas teknik becerilerin sağlıklı kazanılması için öncelikle çift el ile pas atma ve pas alma gelişimlerinin kazanılması gerekmektedir.

Pas Almada Öncelikli Etmenler

 
Basketbol sahasında paslaşmalarda topun görüş alanında olmasını sağlanmalıdır. Vücudun topa dönük olacağı şekilde konum alınmalıdır. Akabinde topu tutmayı yani pas almayı düşünmek gerekir.
 
Pası almak için uzanılarak top yakalanmalıdır. Uzanmak için öncelikle ayaklar hareket ettirilmelidir. 

Basketbol oyuncularının pas alma becerilerinin gelişmesi sadece antrenman ile olmaz. Basketbolcular bir içgüdü ile topa uzanıp yakalaması yetenek olgusuyla bağlantılıdır. Yetenekli olan genç basketbolcu adayları atılan zor pasları bu yetenekle kolayca yakalamaktadır.

Pas almada el becerileri ve parmak hassasiyetlerine dikkat edilmelidir. Genç basketbolcular antrenmanlarda pas almanın önemini kavramalıdır. Pas alma basketbol yeteneğinizle alakalı bir durumdur.

Pas Almada Dikkat Edilecek Noktalar

  1. Havada süzülen top ile göz teması kurmak.
  2. Topun yakalanacağı noktayı hesaplamak.
  3. Topun izlediği yola dikkat etmek.
  4. Vücudunuz ile havada süzülerek gelen topun güvenliğini sağlamak. Genç basketbolcu adayları rakibi ile temas kurarak onun topu almasını engellemesi gibi.
  5. Pas istenecek oyuncuya topun nereye verilmesi gerektiğini göstermek.
  6. Pas hızı ve kuvvetinin ayarlanması.
  7. Topun pençe gibi çekilerek kapılması.
 

Topun Yakalanması

Basketbol oyununda topun yolu ve hızı; pas alacak oyuncunun hareketi, savunma oyuncularının yakınlığı ve hareket türü pas almayı etkileyen faktörlerdir.
 
Gözler hareket eden topu hedef almalıdır. Eller işaret göstererek topun yakalaması için kullanılır. Parmaklar kinetik enerjiyi emerek topun yakalanması için kullanılır. Bundan dolayı genç basketbolcular top yakalanana kadar gözlerini toptan ayırmamasını tavsiye ederim.
 

Göğüs Hizasında Alınan Paslar

  1. Pası alabilecek bir konumda olunmalıdır. Basitçe pas istenen nokta gösterilerek iletişim kurulmalıdır.
  2. İyi bir vücut duruşuyla pas istemeye özen gösterilmelidir.
  3. Gözler toptan ayrılmamalıdır.
  4. Kollar topa uzanarak yaklaşmalıdır. Bilekler hafifçe geriye bükülü olmalıdır. Parmaklar açık ve yukarıyı göstermelidir. Vücut hafif öne eğik durmalıdır.
  5. Pas almada önce parmaklar topla temas kurmalıdır. Baş parmak ile işaret parmağı topun arkasında olursa top elden kaymaz.
  6. Daha kuvvetli pasları almak için bir ayağınızın biraz önde olması faydalı olabilir.
  7. Pas alma konusunda dirseklerin açık ya da kapalı olması koçun felsefesine göre değişkenlik gösterebilir.
 

Pas Almadaki Hatalar

  1. Topun ele tam oturmaması.
  2. Pas almaya hazır olmamak.
  3. Topun isteneceği noktayı göstermemek.
  4. Avuç içlerinin top ile temas haline geçmesi.
  5. Parmakların açık olmaması.
  6. Ayak hareketlerinin yapılmaması.
  7. Ellerin topun arkasına geçmemesi.
  8. Bileklerin yeterince bükük tutulmayarak topun elden kaymasıdır.
 

Düzeltmeler

  1. Sabit pas alma çalışmaları yapılır.
  2. Çift el pas alma çalışmalarından sonra tek el pas alma çalışmaları yapılır.
  3. Artan hızla pas çalışmaları yapılarak hatalar giderilebilir.
 

Pas Öğretiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Pas alma; pas vermeyle doğrudan bağlantılıdır. Dolayısıyla pas alma becerilerinin pas atmayla çalışılması önerilmektedir.

Pası yakalamanın değeri çok büyüktür. Pas alma; rebound, presi kırma gibi becerilere dayalıdır. 

Genç basketbolcu adaylarının pas almayla ilgili teknik becerilerini geliştirmelidir. Bireysel gelişiminiz için basketbol teknik becerilerini detaylarına dikkat ederek çok çalışmalısınız.

Eğer topu tutamıyorsanız, basketbolu nasıl oynayacaksınız? Top tutmanın önemini düşünün! Basketbolda bir aydınlanma yaşayacaksınız...
spacer

Basketbol Oyun Fikrini Geliştir

Genç basketbolcu adaylarının gelişimine yardımcı olacak bir drillden söz etmek istiyorum. Basketbol oyun fikrinizi geliştirmenize yardımcı olacağını düşünüyorum.

Basketbol antrenmanlarında "2 takım up&down" adını verdiğim bu drilli rahmetli antrenör arkadaşım Zafer Bayoğlu'ndan öğrendim. Basketbolun ışığında uyuması dileğiyle...

Taktik Gelişimi Arttıran Bir Drill

 Oyun Bilgisini Geliştiren Bir Drill

2 takım up&down drilli basketbol antrenmanlarında oldukça zevklidir. Genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimleri için ideal bir çalışmadır. Ayrıca genç basketbolcu adaylarının bireysel becerilerini gösterme fırsatı sunan bir drilldir.

2 takım up&down drillinin seyretmesi de çok zevkli olduğu için basketbol okullarının çalışmalarını önerebilirim. Drille eğlence amaçlı gözle bakıldığında spor okulları seviyesine indirgenebilir. 

Basketbolda 2 takım up&down drillinin öğretilmesi ve uygulanması kolaydır. Gerektiğinde basketbol antrenmanlarında yarışma amaçlı kullanılabilir. 

2 takım up&down drilli nasıl yapılır? Genç basketbolcular ve genç antrenörler için şimdi bu soruyu yanıtlamaya çalışacağım.

Drill: 2 Takım Up&Down

  1. Genç basketbolcu adayları 2 gruba ayrılır. Örneğin Kırmızı takım ve Beyaz takım.
  2. Drill 2x2'den başlayarak antrenmandaki sporcu sayısına bağlı olarak 5x5'e kadar uygulanabilir. Ben sizlere 2x2 düşünerek 2 takım up&down drillini anlatacağım.
  3. Takımlar kendi aralarında da 2'ye bölünerek dip çizgideki köşelerde sıralanırlar. Böylece sahanın dört köşesinde oyuncular sıraya dizilmiş olur.
  4. 2 takım up&down drillinde tek top kullanılır. Maç formatında oynanır.
  5. Drill, Kırmızı takımdaki 2 oyuncu ve Beyaz takımdaki 2 oyuncu arasında hava atışıyla başlar.
  6. Hücum eden takımdaki oyuncular top el değiştirdiği anda savunmaya koşarlar. 
  7. Savunmadaki oyuncular oyundan çıkar. 
  8. Savunma takımındaki sıradaki oyuncular hücuma katılır. 
Yani beyaz yada kırmızı takımdaki oyuncular önce hücum ederler. Daha sonra savunma yaparlar. 2 takım up&down drillini uygulayan genç basketbolcu adayları oyunun iki tarafını da oynamış olurlar.


2 Takım Up&Down Drillinin Avantajları

  1. Gen basketbolcu adayları hücumdan savunmaya, savunmadan hücuma geçişi basketbolun ideal ortamında öğrenirler.
  2. Fastbreak, fastbreak transation ve fastrbreak transation defence alışkanlığını kazanabilirler.
  3. Basketbol tam sahasından başlayarak oyuncuların pas tercihleri nitelik kazanır.
  4. Genç basketbolcu adayları yarı saha hücumlarına geçiş alışkanlıkları kazanır.
  5. Basketbol oyununun yüksek tempoda uzun süreli oynanmasını sağlanır.
  6. Basketbol takımın taktik gelişimi için ideal pratik yapılır.
  7. Oyuncular arasındaki iletişimi güçlendirebilir.
  8. Spor okulları için eğlence amaçlı oyuna dönüştürülebilir.
  9. 2 takım up&down drilinin zlemesi ve uygulanması zevklidir.
  10. Genç basketbolcu adayları özgür bırakılarak bireysel gelişimlerinin önünü açılır.
  11. 2x2'den 5x5'e kadar değişik formatlarda uygulanabilir.

2 Takım Up&Down Drillinin Dezavantajları

  1. Köşedeki oyuncular topun erkenden hücuma koşabilirler. Böylece drill amacından sapabilir.
  2. Oyun temposu düştüğünde basketboldaki hücum-savunma geçiş becerileri gelişmeyebilir.
  3. Topun hücum oyuncularına geç atılması basketbol oyun temposunu düşürebilir.
  4. Çok top kaybının yaşanması durumunda oyuncular 2 takım up&down drillinden sıkılabilir.
  5. Amacı dışında hareket edilmesi durumunda taktik gelişimin önü tıkanabilir.
  6. Takımlar dengesiz oluştuğunda, bir takımı oynama arzusu kaçabilir.
2 takım up&down drillini uygulayacak antrenör ve oyunculara keyifli antrenmanlar dilerim. Umarım bu drill ile taktik gelişiminiz için bir fikir verebilmişimdir. 

Bu yazıyı rahmetli değerli basketbol antrenörü arkadaşım Zafer Bayoğlu'nun anısına yazdım...

Antrenör Zafer Bayoğlu


spacer

TBF | EBBL BAŞVURULARI BAŞLADI

Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi

 Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi 2022-23 Sezonu Başlıyor

Türkiye Baskebol Federasyonu web sitesinde EBBL'ye başvuruların başladığı açıklandı. Erkekler Bölgesel Basketbol Ligine başvuru şartlarını yerine getiren takımlar lige dahil edilecek.

Mahalli Liglerdeki Büyük Erkekler Liglerinin tamamlanmasının ardından, 2022 – 2023 Sezonu Erkekler  Bölgesel Basketbol Ligi olan EBBL katılım süreci başlamış oldu.

Mahalli liglerde 1. olan takımlar; Ankara, Bursa ve İzmir'in 2.leri, İstanbul'un 2.si ve 3.sü katılım sürecinde belirtilen şartları yerine getirdikleri takdirde, EBBL’de yer almaya hak kazanacaktır.

EBBL için katılım süreci 16 Ocak 2023 Pazartesi gününden, 27 Ocak 2023 Cuma günü saat 17:00’ye kadar sürecektir.

Katılım sürecinin tamamlanmasının ardından başvurularını eksiksiz yapan takım sayısına göre EBBL statüsü ve sezonluk müsabaka takvimi düzenlenerek ilan edilecektir.

EBBL liginde A takımlar ile ilk defa boy gösterecek olan genç basketbolcu adaylarına özel bir başarı dileğinde bulunmak istiyorum.

Basketbol eğitimini tarafımdan almış olan Bartu Tetik bu yıl ilk defa Bolu Artı Akademi erkek basketbol takımıyla EBBL  havuzuna gireceği için onun da çok iyi bir sezon geçirmesini dilerim.

spacer

BCL | BASKETBOL ŞAMPİYONLAR LİGİ SON 16

Basketbol Şampiyonlar Ligi

 BasketballCL Son 16 Belli Oldu

Basketbol Şampiyonları Liginde Play-In müsabakalarının bitimiyle son 16'ya kalan takımlar belli oldu. Ekiplerimizden Türk Telekom, Galatasaray NEF, Bahçeşehir Koleji ve Darüşşafaka son 16'yak kalmayı başardı.

Basketbol şampiyonlar ligi son 16 turu 24 Ocak 2023'te başlayacak. 4 gruba ayrılan takımlar çift devreli lig formatında maçlarını oynayacaklardır. Gruplarında ilk 2'ye kalan takımlar Çeyrek Final'e yükseleceklerdir.

Son 16 Grupları

I Grubu 

SIG Strasbourg (Fransa), Hapoel Jarusalem (İsrail), Hapoel Atsmon Holon (İsrail), JDA Burgogne Dijon (Fransa)

J Grubu

Telekom Baskets Bonn (Almanya), BAXI Manresa (İspanya), Bahçeşehir Koleji (Türkiye), Rytas Vilnius (Litvanya)

K Grubu

Galatasaray NEF (Türkiye), Unicaja (İspanya), AEK (Yunanistan), Limoges CSP (Fransa)

L Grubu

Surne Bilbao (İspanya), Lenovo Tenerife (İspanya), Darüşşafaka (Türkiye), UCAM Murcia (İspanya)

Gruplardan Sonraki Durum

Çeyrek Final ve Yarı Final için kura çekimi daha sonra yapılarak mart ayında basketbol şampiyonlar ligi (BCL) play off serisini takip edeceğiz. Maçlar BasketballCL YouTube kanalında canlı olarak yayınlanacaktır.

Basketbol Şampiyonlar Ligi; FIBAClubCo ile Avrupa'nın en iyi 11 ligi arasında yapılan bir ortaklıktır. Ortaklığın yapıldığı ülkelerin ulusal liglerinde yer alan takımların bulunduğu sportif esaslara dayanan bir organizasyondur.
spacer

EUROLEAGUE | EUROLEAGUE'DE TARAFTAR EN ÇOK KİMİN MAÇINA GİDİYOR

Euroleague Taraftar Ortalaması

 Euroleague Basketbolunda Taraftar Sıralaması

Euroleague basketbolu ortalama olarak en çok seyircinin gittiği takımları açıkladı. Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko ilk 5 içerisinde yer aldı.

Euroleague basketbolunda 19. hafta geride kaldıktan sonra en çok seyircinin gittiği maçlar açıklandı. Coach Zeljko Obradovic'in takımı Partizan 16.351 seyirci ortalaması ile en çok takip edilen takım oldu.

Partizan'ı Zalgiris, temsilcimiz Anadolu Efes, Macabi ve yine temsilcimiz Fenerbahçe Beko takip etti. Böylece Anadolu Efes'in seyircisi yok eleştirilerine de taraftarlar yayınladıkları bu mesaj ile yanıt vermiş oldular.

Taraftar Sıralaması

  1. Partizan (Sırbistan): 16.351
  2. Zalgiris Kaunas (Litvanya): 14.548
  3. Anadolu Efes (Türkiye): 13.939
  4. Maccabi Playtika (İsrail): 10.460
  5. Fenerbahçe Beko (Türkiye): 10.049
  6. EA7 Emporio Milano (İtalya): 9.735
  7. ALBA Berlin (Almanya): 9.538
  8. Olympiakos (Yunanistan): 9.459
  9. Cazoo Baskonia (İspanya). 9.122
  10. Panathinaikos (Yunanistan). 8.519
Euroleague basketbolu bu yıl oldukça zevkli geçmektedir. Takımların çoğu birbirine yakın ve maç skorları da yakın bitmektedir. 

Final Four mücadelesi de Zalgiris'te belli ki seyirci rekoru kırmaya aday bir yer olacaktır. Takımlara final four mücadelesinde başarılar dilerim.
spacer

ERMAN KUNTER BASKETBOL AKADEMİSİ İSİM HAKKINI GERİ ÇEKTİ

EKBA İsim Hakkını Çekiyor

 Erman Kunter Basketbol Akademisi (EKBA)

Ermen Kunter'in twitter'dan yaptığı açıklamaya göre yoğun iş temposu nedeniyle Erman Kunter Basketbol Akademisindeki isim hakkını Ocak 2023 itibariyle geri çektiğini duyurdu.


Spor camiası ve kamuoyu ile twitter hesabından haberi paylaşan Erman Kunter, spor okullarında eğitim gören tüm basketbolcu adaylarına başarılar diledi. 

Erman Kunter Basketbol Akademisi (EKBA), eski milli basketbolcunun isim hakkını verdiği bir basketbol okuludur. EKBA çocuklara verimli antrenman geçirmek, bireysel yetenekleri keşfetmek, top kontrolünü ve basketbolun temel kurallarını öğretmeyi hedef alıyor.

İstanbul'da 5 tane şubesi olan Erman Kunter Basketbol Akademisinin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğin zamanla göreceğiz.

Umarım Akademi yeni bir isimle yoluna devam eder. 

Tunus Milli takımın başına geçirilen Erman Kunter 3 yıllık yapılanma süreciyle karşımıza çıkacak. Oldukça yoğun geçecek 3 yılın sonunda seyretmesi çok zevkli bir takım görmeyi bekliyoruz. Erman abinin bunu başaracağından hiç kuşkum yok. 

Erman Kunter son Afrika Basketbol Şampiyonasında zirveye çıkan Tunus milli takımını daha yükseklere çıkaracağını umuyorum.e

Tabi ki bu yoğun iş temposunda Akademi çalışmalarını aksatmaktansa çekilmenin doğru olduğunu düşünerek isim hakkını çekmesini kişisel olarak doğru buluyorum.

Basketbol duayeni Erman Kunter'e şimdiden başarılar diliyorum. Ayağı taşa değmesin.
spacer

NBA | EN GENÇ REKORTMEN BASKETBOLCU ALPEREN ŞENGÜN

 

alperen_sengun

Karşınızda En Genç Rekortmen Pivot Alperen Şengün

Alperen Şengün, NBA'de Houston Rockets takımında pivot pozisyonunda oynayan profesyonel basketbolcudur. En genç pivot olarak NBA'de rekor üstüne rekor kırmaktadır.

Basketbola memleketi Giresun'da başlamıştır. Daha sonra Banvit altyapısına giden Alperen Şengün, ilk profesyonel sözleşmesini de Banvit'in pilot takımı olan Bandırma Kırmızı ile yapmıştır. Daha sonra da Beşiktaş'a transfer olmuştur.

TBF; Türkiye Basketbol Süper Liginde 2020-21 Sezonunda En Değerli Oyuncu seçildi. Alperen Şengün, Türkiye Basketbol Süper Liginde normal sezonun MVP seçilen en genç oyuncusu olarak tarihe geçmiş oldu.

2021 NBA Draftında 1. tur, 16. sırada Houston Rockets tarafından seçilerek NBA'e adım atmış oldu.

NBA'de Rekorlar Kırmaya Devam

17 Ocak 2023'te LeBron James'li Los Angeles ile karşılaşan Houston Rockets'ta Alperen Şengün 33 sayı, 15 Reboun, 6 Asistlik performansıyla NBA tarihine geçti. Bir maçta 30 sayı, 10 Rebound, 5 Asist performansını geçen en genç pivot oyuncusu oldu. Bunu başaran önceki rekortmen Saquille O'Neal'dı.

Alperen Şengün bu istatistiği ile Houston Rocket tarihinin de bunu başaran en genç pivotu olmayı başardı.

NBA'deki Kişisel Kariyer Rekorlar

Alperen Şengün'e başarılı ve uzun bir kariyer geçirmesini diliyorum. Yaptıklarıyla gururumuz olan genç basketbolcumuzun NBA'deki kişisel reroları Ocak 2023 tarihi itibariyle de şu şekildedir.

İstatistik TürüNormal Sezon
SkoruRakipTarih
Sayı33Los Angeles Lakers17 Ocak 2023
Rebound19Oklahoma City Thunder27 Kasım 2022
Asist10Sacramento Kings12 Ocak 2023
Blok5Dallas Mavericks17 Kasım 2022
Top Çalma4Sacramento Kings14 Ocak 2023
Aldığı Dakika40Los Angeles Lakers3 Mart 2022

Rekor Maçından Görüntüler





spacer

NBA | SEYİRCİ REKORU KIRILAN MAÇLAR

Seyirci Rekorları NBA

 NBA'de En Çok Seyircinin Olduğu Maçlar Tarihi

NBA'de bazı maçlar ikonik oluyor. İşte o maçlarda salonda olmak tarihe geçmek uzun yıllar boyunca anlatılacak bir hikayedir. Ben de NBA'de seyirci rekoru kırılmış olan maçlara bir göz attım.

Şampiyonu belirleyen 7. maç, All Starda bulunmak, veda eden oyuncunun son maçı, bir rekorun kırıldığı maç gibi anlar unutulmaz oluyor. Bunları anlatırken işte ben de oradaydım. Cümleleriyle başlamak gerçekten unutulmaz oluyor. 

Geçen günlerde San Antonio Spur 68.323 taraftarın bulunduğu bir maç oynayarak NBA tarihinde en kalabalık seyircinin bulunduğu müsabakayı oynadı. Böylesi unutulmaz anlardan biri olan NBA'deki seyirci rekorlu maçlara gelin birlikte bakalım.

Chicago Bulls vs Atlanta Hawks 

27 Mart 1998'de NBA'de Chicago Bulls ile Atlanta Hawks arasında oynanan basketbol maçına 62.046 biletli seyirci gitti.

Tarftarlar Micheal Jordan'ın Atlanta'daki son maçı olduğu düşüncesiyle salona akın etti. Steve Kerr o günkü duygularını şöyle değerlendirdi. "Salon o kadar doluydu ki taraftarların çoğu seni göremiyorlardı bile. Maçı da ancak skorboard'tan takip ediyorlardı. Bu çok tuhaftı ama insanlar oradaydı."

2010 All Star Maçı

NBA tarihinde 10 Şubat 2010'da oynanan basketbol maçına 108.713 biletli seyirci gitti. Maçta Kobe Bryant ve Chris Paul'ün sakatlanması bile heyecanı kesmedi. Wade MVP ödülünü aldı.

Boston Celtics vs Detroit Pistons

29 Ocak 1988 tarihinde NBA basketbolunda 61.983 biletli seyircinin izlediği bir basketbol müsabakası gerçekleşti. 

Bir önceki sezon Boston Celtics'e karşı finali 4-3 kaybeden Detroit şampiyonluk parolasıyla çıktığı bir maç olmuştur. Larry Bird 25 sayı atmasına rağmen Detroit Pistons maçı 125-108 kazandı.

Denver Nuggets vs Minnesota Timberwolves

NBA'de 17 Nisan 1990 tarihinde 49,551 biletli seyirci önünde oynanan bir basketbol maçı olmuştur. Bu maçtan önce Minnesota Timberwolves 45.000 kişilik 2 maç oynayarak seyircisini salona çekmiştir.

Boston Celtics vs Los Angeles Lakers

O zamanların seyirci rekoru kırıldığı bir NBA finalleri 7. maçı oldu. Tarihler 5 Mayıs 1969'u gösteriyordu. 17.567 seyircinin olduğu maçta bir basket fark ile Bill Russel ve Celtics 11. NBA şampiyonluğunu kazandı.


spacer

BCL | BASKETBOL ŞAMPİYONLAR LİGİ BGL'Sİ BAŞLIYOR

Şampiyonlar Ligi BGL'si

BCL (Basketbol Şampiyonlar Ligi) U18 Şampiyonası Düzenlenecek

FIBA web sitesinden yapılan habere göre bu yıl Basketbol Şamipyonlar Liginde (BCL) yer alan kulüplerin U18 takımları arasında Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi yapılacağı duyuruldu.


Basketbol Şampiyonlar Ligi (BCL) Gençler Basketbol Şampiyonlar Liginin kurulacağına dair bir projenin yaratıldığını duyurdu. Sekiz farklı ülkeyi temsil eden BCL’deki  kulüplerin genç takımları lig fikstürüne göre oynayacaklar.

Ülkemiz basketbol kulüplerinden Tofas , Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi'nin açılışına Bursa'daki iki mekanda ev sahipliği yapacak ve ilk şampiyonlar 15 Nisan Cumartesi günü Tofaş Nilüfer Spor Salonunda oynayacak.

BCL Gençler Liginde yer alacak olan takımlar şunlardır. Bnei Ofek Dist Herzliya (ISR),  ERA Nymburk (ÇEK),  Filou Oostende (BEL),  Hapoel Bank Yahav Kudüs (ISR), Igokea m:tel  (BIH),  Lenovo Tenerife (ESP),  MHP Riesen Ludwigsburg  (GER) , Rytas Vilnius (LTU),   UCAM Murcia (ESP) ve Tofas şampiyonluk için mücadele edecek.

Basketbol Şampiyonlar Ligi CEO’su Patrick Comninos; “oyuncuları yetiştirmeye yardımcı olamka için en uygun koşulları süreklilik eşliğinde sağlamaya çalışmak için atılan bir adımdır. Basketbol Şampiyonlar Liginde en az 5 yerli oyuncu olması kuralı da bu projemizi desteklemektedir. ” Dedi.

Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi kura çekimi Şubat ayında yapılacak ve on takım, her biri beşer takımdan oluşan iki gruba ayrılacak ve müsabaka 11 Nisan'da başlayacak.

Üç günlük grup maçlarının ardından, her gruptaki ilk iki takım Yarı Finale çıkacak.  Kendi gruplarında üçüncü ve dördüncü olan takımlar şampiyonada 5 ila 8. Sıralamaları için klasman maçlarına çıkacak. Her grupta sıralamada yer alan takımlar.

İlk şampiyon 15 Nisan’da Bursa’da belirlenecek. 

spacer