Oyuncuların mutlaka topsuz basketbolu bilmesi şarttır. Basketbola yeni başlayan oyuncular bu becerileri çok iyi yapmayı öğrenmelidir.
Topsuz basketbol becerileriyle gelecekte karmaşık hale dönecek teknik becerileri yapabilmeniz anlamına gelecektir. Topsuz basketbolcu adayının ABC'si olan bu beceriler; stop, pivot ve koşu olmaktadır.
Topsuz Basketbol Teknikleri
Yeni başlayan oyunculara topsuz basketbol tekniklerinden stoplar, pivotlar ve koşular ilk öğretilen becerilerdir. Oyuncuların bu becerileri iyi düzeyde yapması çok önemlidir. Yani hareketin formu, hızı ve akıcılığı olmalıdır.
Altyapılarda topsuz basketbolun eksikliğini çok görmekteyiz. Koşamayan yön değiştiremeyen pivot adımlaması yaparak avantaj sağlayamayan pek çok oyuncu görmekteyiz. Tam da burada funthemental çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır.
Topsuz Basketbolda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Topsuz basketbol teknikleri çalışılırken detayına kadar dikkat edilmelidir. Eğer bu yapılırsa oyuncular bile gelişimlerine hayret edecektir. Bundan dolayı topsuz basketbol tekniklerinin boşa zaman kaybı olarak değerlendirilmesi hatadır.
Özellikle küçük yaş gurubunda maç kazanma endişesi oyuncuların topsuz becerileri kazanması önünde bir engeldir. Oysa daha küçük yaş grubuna indikçe ne kadar çok funthemental çalışılırsa o kadar kolay maç kazanılır. Umarım basketbolda teknik çalışmanın ne denli önemli olduğu burada vurgulanmıştır.
Topsuz basketbol teknikleri olan stop, pivot ve koşunun inceliklerine şimdi birlikte bakalım. Buradaki funthemental detaylarının inceliklerinin altını çizelim.
Stop
Kısaca durmak olarak tanımlayabiliriz. Basketbolcu adayları burada toplu ve topsuz stop becerilerini geliştirirler.
Stop; tek zamanlı ve çift zamanlı olarak 2 şekilde yapılır. "Pull Up" adı verilen ve çift zamanlı stopa benzeyen duruşu oyuncuların becerisi geliştikten sonra öğretmekte büyük fayda vardır.
Topsuz basketbol olarak stoplar iyi düzeyde yapıldıktan sonra artık top ile stop çalışmaları yapılmaya başlanmalıdır.
İyi stop yapmak için oyuncuların konuş becerilerinin geliştirilmesi gerekir. Ardında sıçramak becerileri çalışılmalıdır. Basketbola ilk adımı atan oyuncular için konuş ve sıçrayışın bir arada çalışılması ileri düzey olacağı için antrenörlerin buna dikkat etmesinde fayda vardır.
Tek Zamanlı Stop - Çift Zamanlı Stop
Bir sporcunun iki ayağının aynı anda zemine konarak durmasıdır. Topsuz basketbol tekniklerinden tek zamanlı stop her iki ayak havadayken topun yakalanarak yine her iki ayağın aynı anda zemine konmasıdır.
Çift zamanlı stop ise zemine önce bir ayağın sonra da diğer ayağın konması şeklinde tanımlanabilir. Stopların avantaj ve dezavantajlarını sonraki yazılarımda ele almayı düşünmekteyim.
Pull Up; burada top havada yakalanmaz. Bir ayak öne doğru uzatılarak zemine basılıp top yakalanır. Sonra arkadaki ayak çekilerek üçlü tehdit pozisyonuna geçilir. Modern basketbolda özellikle dribling üzerinde kısa oyuncuların atak yapmak için çokça kullanmaktadırlar.
Pivot
Topsuz basketbolda öğrenilmesi gereken ilk becerilerden biri de pivottur. Dribling hakkı olmayan oyuncuların kuralların izin verdiği çerçevede yapabileceği hareket olarak tanımlanabilir.
Pivot şöyle yapılır; bir ayak sabit olmak şartıyla diğer ayağın yerden kaldırarak her yöne doğru oyuncunun dilediği kadar hareket edebilir.
Sabit olan ayağın parmak ucunda hareket edilmelidir. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Pivot kavramı iki şey için kullanılmaktadır.
- Ayakların doğru bir şekilde hareket ettirilmesi.
- Oyuncunun oynadığı pozisyon
Burada pivot adımı üzerinde duracağız. Topsuz basketbol tekniklerinden pivot yapmak oyuncuya bir takım faydaları vardır.
Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabilirim. Oyuncuların savunmasın baskısından kurtarabilir. Üçlü tehdit atağı yapmak için basketbolcu adayını hazırlar. Topsuz bu basketbolu beceren sporcular close out atak kavramını uygulamak için zorlanmayacaklardır.
Gelişmeye ihtiyacı olan özellikle küçük yaştaki oyuncular pivot yapmayı alışkanlık haline getirirlerse o zaman da ilerde ihtiyacı olan 3'lü Tehdit Atağına adaptasyonu ve dolayısıyla Close Out atak becerilerini kavramakta zorlanmayacaktır.
Koşu
Topsuz basketbolda oyuncu gelişimi için es geçilen önemli bir beceridir. Koşu becerisi gelişigüzel çalışılmasının önemli sakıncaları vardır. Örneğin fastbreak hücumunda ve savunmasında aksaklıklar görülür. Set hücumunun yeterli tempoda yapılamamasının nedeni olabilir.
Biz basketbol antrenörü evvela basketbolcu adaylarına doğru formda koşmayı öğretmemiz gerekir. Koşunun doğru formu ve bunun için gerekli olan drilleri Acedemy Of Running'in atletizm sporcusu ve antrenörü Mustafa Araç'tan seyretmenizi öneririm.
Basketbolcu adayları burada hız değişiklikleri, yön değişiklikleri ve geriye koşma gibi becerilerine sahip olur. Koşuları doğru formada ve hızda yapmaları ise ilerde top ile yapacakları kalitesine etki edecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.