Basketbolcuların 1e1 Savunma Rehberi

Bir basketbolcu adayı 1e1 savunma becerilerini öğrenmeye başladığında ilk temel duruşları ve kaymaları öğrenmelidir. Daha sonra topu savunma becerilerini geliştirmeldir. 

Oyuncu adayları basket dersi aldığı ilk yıllarda yardım savunması gibi kavramlara girmemesi gelişimleri için önemlidir. Topsuz oyuncu savunması ve yardım savunmaları daha sonra öğrenilmesi gereken becerilerdir. 

Basketbolcunun 1e1 savunma becerilerinin gelişiminden sonra topsuz alan savunmaları gösterilmeye başlanabilir. "Jump to the ball" kavramı nitelikli uygulanmaya başlandıktan sonra yardım savunmalarından söz edilmelidir.

basketbolcunun 1e1 savunması

Basketbolcuların 1e1 Savunma Rehberi

Stance

Savunmanın temel duruştur. Her basketbolcunun stance pozisyonuda kuvvetli durması beklenir.

Kayma

1e1 savunma oyuncusunun hareket halindeki toplu oyuncuyu savunması için ayaklarıyla hareket etmesidir.

Close Out

1e1 savunmada yapılması beklenen çok önemli bir beceridir. Oyuncu topun karşısında stance pozisyonuna şut, pas ve driblingi zorlayacak bir konumda olmasıdır.

Swing Step

Kayma yapan savunma oyuncusunun yön değiştirmesinde kullandığı ayak oyunudur.

Driblingi 1e1 Savunmak

1e1 savunma yapan oyuncudan beklenen ilk şey topa yenilmemesi olmaktadır. Basketbolcu adayı topa kuvvetli baskı yapmalıdır. Kuvvetli baskı dendiğinde 1e1 savunma yapan oyuncunun şutu, pası ve driblingi zorlaması anlamına gelmelidir.

Genç basketbol oyuncularına topa baskı yap dendiğinde genelde topu çalmak olarak algılamaktadırlar. Bunun için topa baskı kavramını tüm basketbolcu adaylarının anlaması sağlanmaladır.

1e1 Savunma Yapan Oyuncundan Beklenenler

  1. Genel olarak 1e1 savunma bir basketbol maçında aşağıdaki kriterlerin sağlanmasıyla başarıya taşınabilir.
  2. 1e1 savunma oyuncusu topun karşısında durabilmelidir. Top üzerinde elleriyle tehdit oluşturmalıdır.
  3. Bir basketbol müsabakasında 1e1 savunma konumunda hücum oyuncusuyla aradaki mesafe iyi ayarlamalıdır.
  4. 1e1 savunma konumunda hücum oyuncusu basketbol kenar çizgilerine yönlendirilerek top tutturulmalıdır. Daha sonra topa baskı arttırmalıdır.
  5. Hücum oyuncusunu zayıf olduğu el ile driblinge zorlanması 1e1 savunmayı etkili kılar.
  6. 1e1 savunmamda yenilen oyuncu, koşarak hücum oyuncusunun tekrar karşısına geçmelidir. Hücum oyuncusunu yakalamayı başarıldığında 3 şey meydana gelir. Hücum oyuncusu durdurulur, top çalınır veya atılacak pas engellenir.
  7. Dribling hakkı biten bir hücum oyuncusuyla temas kurulmalıdır. Topa baskı arttırılır. Buradaki baskı 1e1 savunma yapan oyuncunun pası engellemesi olarak değerlendirilmelidir.
  8. 1e1 savunma oyuncusu konumunu kullanarak hücum faul almaya çalışmalıdır.

Bir Basketbol Maçında Yarı Sahada 1e1 Savunma Durumları

Yarı sahada yapılan 1e1 savunmaları ikiye ayırabiliriz. Birincisi dış oyuncular olan guard ve forvetlerin savunulmasıdır. İkincisi ise içerde oynayan pivot oyuncuların savunulmasıdır.

Dış Tarafı Savunma

Hücum oyuncusu pas aldığında hemen savunma pozisyonundaki konum alınmalıdır. Bir anlık gecikme dahi hücum oyuncunu harekete geçireceği unutulmamalıdır. 1e1 savunmada başarılı olmak için burası önemli bir detaydır.

Dış bölgede 1e1 savunma yapan oyuncularının şut, pas ve dribling kanallarını  kapatmalıdır. Basketbol oyuncuları oyunun durumuna dribling, pas ya da şuttan sadece birini de kapatmaları gerekebilir. Basketbolcu adaylar bunu zamanla kavrayacaklardır.

1e1 avunma yapan oyuncu, hücum oyuncusunun ataklarına karşı çabuk, hızlı ve kuvvetli adım atamayı öğrenmelidir. Dış tarafta oynayan hücum oyuncularının 1e1 savunulması takımı başarıya taşıyacaktır.

İç Tarafı Savunma 

Pivot oyuncusunu 1e1 savunurken as kanallarına girilmelidir. Pivot ile top arasında pozisyon alınmalıdır. Cut eden post oyuncusu varsa ona pas aldırmamak lazımdır.

Pas alabilecek bir post oyuncusunu  ¾ önde savunmalıdır. Bu pozisyon takımların felsefesine göre değişkenlik gösterebilir. 1e1 pivotu savunan oyuncu kollarıyla hücum oyuncusunun kolunu aşağı indirmelidir. Ancak faule neden olacak bir hareket yapmamalıdır.

Pas alan bir pivot oyuncusu faule neden olmayacak şekilde itilmelidir. Pivot oyuncusunun arkasında kuvvetli şekilde 1e1 savunma pozisyonu alınmalıdır.

1e1 Savunmadaki Bazı İp Uçları

  1. Kolları aktif bir şekilde kullanın. Bu alışkanlık hem bazı küçük temaslarda hakemin faul çalmamasını sağlar hem de hücum üzerinde bir endişe yaratır.
  2. Basketbol sahasında top savunulurken disiplinli olunmalıdır. Çok çalışılmalı ve süratli koşulmalıdır.
  3. Kayma hareketlerinde oyuncuların kollarından destek almaları topu savunmalarını sağlar.
  4. Hareketlik hücum oyuncularının konumlarına göre savunma oyuncularının da pozisyon alması gerekmektedir.
  5. Savunma aldatmaları yapılarak üçlü tehdit pozisyonu bozulmaya çalışılmalıdır.
  6. Savunma oyuncularının crossover atakları 1e1 savunma başarıları gelişimlerini sağlar.
  7. Hücum oyuncusunun ayaklarına dikkat edilmelidir. Tüm ayak oyunu tehdidine karşı çok hızlı reaksiyon verilmelidir.
  8. 1e1 savunmada hücum oyuncusuyla savunma oyuncusunun arasındaki mesafelere dikkat edilmelidir.
Basketbolcu adaylarının savunma becerilerini çalışmaya başladıklarında 1e1 savunma özelliklerinin gelişkin olması gereklidir. 1e1 savunma yapamayan oyuncular ileriki dönemde savunma eksiklikleriyle çokça karşılaşırlar. 1e1 savunma becerisi gelişmeden savunmanın diğer öğelerine girmenizi önermemekteyim.

Maç topunu 1e1 savunmanız dileğiyle.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.