Zone Savunmaya Karşı Nasıl Basketbol Oynanır?

Bir maçta zone savunma ile karşılaşıldığında nasıl basketbol oynanacağını bilmek için aşağıdaki prensiplere dikkat etmek gereklidir. Bu ilkeler çerçevesinde zone savunmaya karşı daha rahat basketbol oynayabilirsiniz.

Nedir bu prensipler? Fastbreak, Zone savunmasının boşluklarına atak ve dış şut isabetidir. Zone savunmaya karşı basketbolu etkili oynamak için de boşluklara atak konusunda benim prensiplerini belirlediğim "Yarma Harekatı" taktiksel temel becerileri içermektedir.
basketbolda zone savunma

Zone Savunmaya Karşı Basketbol ve Yarma Harekatı

Zone Savunmaya Karşı Basketbol


Fastbreak


Zone savunmayla karşılaşan takımların yapmya çalışması gereken ilk şey daha organize fastbreak ataklarını gerçekleştirmek olmalıdır. Oyunun hızının artmasıyla fastbreak, fastbreak transation hücumlarını değerli hale getirmektedir. Zone savunmaya karşı basketbolunuzu etkili kılmak için fastbreak ataklarına yoğunlaşmalısınız. 

Oyunun temposunu arttırmak için rakibe karşı çeşitli stresler yaratmalıyız. Örneğin tam saha baskı  Run&Jump yapılabilir.

Zone savunma yapan takımların amaçlarından birinin fastbreak atmak olduğunu hatırlayarak fastbreak transation defence önem kazanır. Bu konuyu ileriki yazılarımda ele alacağım. 


Savunmanın Boşluklarından Atak


Pas trafiğinin çok hızlı yapılması ve topun zone savunmasının boşluklarına sokulması savunmayı oldukça zor durumda bırakabilir. Boşluklara terminolojide GAP adı verilmektedir.

Perdelemelerin  kullanılmasıyla skip pasların sonuda topun GAP'lere sokulması düşünülebilir. Skip pasların sonunda post oyuncusuna pas opsiyonu doğarsa mutlaka değerlendirilmelidir.

Her zone savunmasının zayıflığı orta noktadır. Topun GAP'lere sokulmasındaki ilk amaç topu zone savunmasının ortasına sokmaktır. Bunu iki yolla yapabiliriz. Biri pas diğeri de driblingtir.


Yarma Harekatı Nasıl Oynanır?

Read&React basketbolunu düşündüğümüzde bu prensipleri pas&cut aşamasıyla ya da noktaya dribling aşamasıyla gerçekleştirebiliriz. Zone savunmaya karşı basketbol oynadığımızda noktaya dribling aşamasının sık kullanılmasını tavsiye ederim.

Yarma harekatı zone savunmaya karşı etkili temel basketbol bilgilerini içerdiği için oyuncu gelişimine katkı sunar. Yarma harekatı yapıldığında zone savunmaya karşı aşağıdaki noktalara dikkat ederek basketbol oynanmalıdır.

1. Noktaya dribling esnasında zone savunma rotasyon problemleri yaşayabilir. Aksiyonun başladığı noktaya tepki gösteren oyuncuya pas gelirse GAP'lere atak seçenekleri oluşur.

2. GAP'lere yaptığımız ataklara "Yarma Harekatı" adını veriyorum. Zone savunmaya karşı basketbol oynadığınızda konum ne olursa olsun temel amaç yarma yapmaktır.

3. Yarma harekatı başlayınca, şut atabilir, drive edilebilir ve kısa köşeye pas atılabilir. Bu seçenekler her defasında değerlendirilmesi önemlidir.

4. Dribling köşe noktasına doğru yapılırsa, topun hızlı bir şekilde çift guard noktalarında birine gelmesi istenmelidir. Bunu yapmak zone savunmaya karşı basketbol oynamak için önemlidir.

5. Top kanada ya da köşeye dribling ile giderse post oyuncusu top tarafındaki kısa köşeye hareketlenmelidir.

6. Double ataklar zone savunmasının GAP'lerine çokça top sokulmasını sağlar. Zone savunmaya karşı basketbol oynarken double atak sık kullanılabilir.

7. Tepeyi savunan oyuncu çoğu zaman read line üzerinde kalır. Bunun için tepedeki hücum oyuncusu backdoor seçeneklerine bakmalıdır.

Dış Şut

Dış şutlar genelde ceza atışı olarak değerlendirilmelidir. Gereğinden fazla dış atışların zorlanması takımınızın başını belaya sokabilir. 

Zone savunmaya karşı oynadığınız basketbolda ilk tercihi dış şut olarak değerlendirirseniz, girmeyen atışların artması maçı zorlaştırabilir. Bunun için tercih edilen dış şutun doğru zamanda  olmasına dikkat edilmelidir.

Yarma Harekatının Kullanımı

1. Zone savunmaya karşı basketbol oynarken zayıflıkların değerlendirilmelidir.

2. Low post ve high postta bulunan oyuncuların perde kullanmasıyla sayı opsiyonlarına bakılmalıdır.

3. Penetre yarmasıyla yüzdeli orta mesafe şutların atılımalıdır.

4. Her türlü yarma sonunda bulunan yakın mesafe atışlarda soğuk kanlı davranılmalıdır.

5. Pas kanallarının açık olması için karar çizgisi kavramları etkili kullanılmalıdır.

6. İçeriden dışarıya kısa-uzun pas şeridinin oluşmasına dikkat edilmelidir. Skip pas atılacaksa savunma pozisyonlarına bakılmalıdır.

7. Savunmanın dengesini bozmak amacıyla spacing çok hızlı ve doğru yapmalıdır.

Genç oyuncuların bir basketbol maçında zone savunmaya karşı basketbol becerilerini geliştirmeleri için Yarma Harekatının sunumunu ve hangi drilleri nasıl kullanacaklarını sonraki yazılarımda açıklamak umuduyla...
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.