Run&Jump Savunmasında Nasıl Basketbol Oynanır?

Basketbol oyunundaki Run&jump Savunması belirli kurallarla oluşturulan jump switch ve tuzak yapmayı hedefleyen bir tür tam saha adam adama savunma şeklidir. 


Bu savunmayı North Carolina Üniversitesinden Dean Smith 1970’lerde oluşturmuştur. Run&Jump savunması basketbol sahasında öğretilmesi, öğrenilmesi ve uygulanması oldukça zor bir savunmadır.

basketbol maçı


Run and Jump Savunmasında Basketbol Neyi İfade Eder?


Bir basketbol maçında run&jump savunması tam sahada  yüksek tempoda oynamak isteyen takımlar için idealdir.

Diğer baskılı savunmalara göre run&jump savunmasında tuzak ve switch yapmak için önceden belirlenmiş noktalar yoktur. Genç basketbol oyuncuları kendilerinin oluştuduğu birkaç kuralı temel alarak nasıl tuzak ve switch yapacaklarını belirlerler. 

Yani genç basketbolcu adayı kararlarını kendisi vereceğinden run&jump savunması oyuncunun  bireysel gelişimine katkı sunmaktadır.

Run and jump savunması çok etkilidir. Guard oyuncularına yapılan kuvvetli baskı onların kapasitesini zorlar. Run&jump savunmasında basketbol oynanırken switch ve tuzak kullanımları oyuncu gelişimine katkı sunmaktadır.
 
Run&Jump savunması bir çeşit adam adama tam saha prestir. Run&jump savunmasında oynanan basketbolda oyuncular birer adamdan sorumludur. Bundan dolayı run&jump savunmasını yapmak için teknik becerilerinin üst seviyede olması gereklidir.

Kendini geliştirmek isteyen basketbolcu adayları şunu bilmelidir. Run&jump savunması en zor öğretilen, öğrenilen ve uygulanan bir savunmadır. Dolayısıyla temel teknik becerilerin çok iyi olması gerekmektedir.


Run&Jump Savunmasındaki Jump Switch Nedir?

basketbolda savunma
basketbolda savunmalar
Topu savunan oyuncu yenildiğinde yardıma gelecek oyuncunun "jump" diyerek bağırarıp switch yapılarak topun savunmasına "jump switch" adı verilir. Run&jump savunması adını bu switch'ten alır.

Yardıma giden oyuncunun koşarken pas ve dribling kanallarını kapatması run&jump savunmasında yapılacak zor işlerden biridir. Jump switch yapan oyuncu toplu hücum oyuncusunun pozisyonunu bozarak onu yön değiştirmeye ya da kötü pas atmaya zorlaması beklenmektedir.

Run&Jump savunması yapılırken basketbol sahasında bazen 2'li bazen 3'lü jump switch'ler görünür. Jump switch seneryosu bir baskı içerisinde birkaç kere görülebilir.

Switch çok çabuk yapılmalıdır. Oyuncuların  çok hızlı koşması şarttır. Boşta kalan hücum oyuncuları zamanında bulunmalıdır.

Jump switch yapacak oyuncu bir eliyle pas kanalını kapatarak top çalmayı kollayabilir.

Run and Jump Savunmasının Kuralları


Oyuncular sayıdan sonra çembere yakın savunma yapar 


Run&jump savunmasını rakibin dip çizgisinde oyuna sokulan toplarda rakibi durdurmak amacıyla çabuk yapılır. Sayıdan sonra baskı yapacak oyuncuların çembere yakın olması beklenir. Topu oyuna sokacak oyuncuya baskı yapılmalıdır.


Match-Up yoktur


Topu oyuna sokan oyuncunun savunması her basketten sonra değişebilir. Bu eşleşme geriye kalan oyuncuların eşlemesini etkiler. Eşleşmeleri belirlemek yerine oyuncular birbirleriyle iletişim içinde olup çabuk adam bulmalıdırlar. 

Her savunma oyuncusu kendisine en yakın olan hücum oyuncusuyla eşleşmelidir. Ancak yine de her oyuncunun önceden eşleştiği oyuncuyu bulması arzulanmaktadır.

Oyuncular top seviyesinin altında olmalıdır 


Doğru pozisyonda yardım ve jump switch yaparak şaşkınlık yaratmak için bu kural çok önemlidir. Basketbol oynanırken topun altında olunmalıdır. Run&jump savunmasında rakibin geriye doğru pas atılmasına izin verilir.

Oyuncular rotasyonları yapmalıdır


Genz basketbolcular her rotasyonda net kararlar vermelidir. Genç basketbolcu adayları karar verdiklerinde hemen uygulamalıdır. Run&jump savunmasında oyuncular karar verdikten sonra yanlış olduğunu düşünseler bile uygulamaya geçmelidir. 

Oyuncular tuzağa düşmemelidir


Her tuzağın amacı rakibe yukarıdan pas attırıp bu topu çalmaktır. Fakat basketbolcuların top çalmayı kollaması gereksiz faullere neden olabilir. Oysa hücum takımının hata yapmasını beklemek gerekir. Genç oyuncu adayları top çalmayla ilgili aç gözlü olmamaları gerekir.

Bu yazımda run&jump savunmasının kurallarına değindim. Baskı yapmanız gerektiğinde iyi sonuçlar almanız dileğiyle basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.