Basketbol Görüşünüzü Kökten Etkileyecek Dersler

Altyapı Basketbolu


Basketbol Dersinden Yüksek Not Alın

Özellikle maçlardan edindiğim gözlemler sonucunda basketbol oyuncularının basketbol performanslarından dersler çıkarmaları için birkaç ipucu vermek istiyorum.

Burada İstanbul Altyapı liglerinden söz edecek olursak, çoğunluklta B ve C liginde yer alan basketbolcu adayları için hayati ipuçlarını içeren basket dersleri çıkarabilirler. Bu basketbolcular seviyelerini 2-3 level arttırabilirler.

C ligi oyuncuları için buradaki basket dersi üst seviye olabilir. Nedeni ise C liglerinin "Eğlence Modeli" basketbol oynadığını düşünmemden geçiyor. Eğlence modeli basketbolunun ne olduğunu başka bir yazımda ele alacağım.


Dengeli Bir Hücum Nasıl Yapılır?

Dengeli bir hücumun gelişmesi için oyuncuların aşağıdaki 4 basketbol bilgisini öğrenmesi ve uygulamaları gerekmektedir. 

Eğer sistem basketbolu oynanırsa oyuncular hem bireysel hem de taktik gelişimlerini birkaç seviye arttırabilirler. Benim buradaki basketbol sistemi önerim Read&React Basketboludur. Ancak bunlar dışında dribblek motion offense, princeton offense, passing game gibi sistemler de tercih edilebilir.

1. Zamanlama

Zamanlamayla ilgili dersler topsuz oyuncuların oyun bilgisini geliştirmesine yardımcı olacak bir beceridir. Ancak toplu oyuncuların da zamanlamayla ilgili bazı gereksinimlere ihtiyacı vardır. Basketboldaki üçlü tehdit pozisyonu  dersi toplu oyuncular için önem taşımaktadır.

Topsuz oyuncular ise pas almak ve penetre olduğunda pozisyon yaratmak için zamanlamayı iyi ayarlamalıdır.  Topsuz basketbol oyuncuları bunu şöyle yapabilirler: 

Dış oyunculara bir pas mesafedeki arkadaşı pas aldığında "Karar Çizgisi Atağını" yaparak pas istemelidir. Karar çizgisi, topun yaklaşık 1m üzerine çıkarak pas istenmesidir. Bu atak savunmadan uzaklaşarak pas istendiğinden dolayı hem pasör hem pas alıcı için bir takım basit top kayıplarının önüne geçmiş olacaktır. 

Peki savunması oyuncusu pas alacak basketbolcuya deny yaparsa ne olur? 

Basketbolcu adayı hiç tereddüt etmeden "Back Door Cut" yapılmalıdır. Oyuncular Karar Çizgisi atağını yaparken top bir pas mesafeye geldikten hemen sonra harekete geçmelidir. Daha geç yapılması savunmanın dengesini yakalamasına yardım edeceğinden iyi değildir. 

2. Saha Paylaşımı 

Bir basketbolcu adayının öğrenmesi gereken önemli derslerden biri de saha paylaşımıdır. Temel olarak hücum oyuncuları yarı saha offense yerleştiklerinde aralarında 3-4 metre mesafe olmalıdır.

Saha paylaşımı ve zamanlama çoğunlukta birlikte alınır. Çünkü her ikisi de birbirini takip eden alışkanlıklardan geçmektedir. 

Saha paylaşımında elde edebileceğimiz en büyük avantaj kuvvetli "Close Out Atak" olanaklarıdır. Sahanın doğru yerinde doğru bir açıyla alınan paslarda her oyuncunun üçlü tehdit pozisyonu burada savunmanın işini zorlaştırır.

Örneğin penetre olduğunda doğru saha paylaşımını nasıl yapabiliriz, işte bunu alışkanlık haline getirmek için özellikle gelişmeye ihtiyacı olan oyuncuların set düzeni içerisinde değil de taktiksel gelişimleri için bu basketbol bilgisini alışkanlık haline getirecek dersler alınmalıdır. 

Örneğin basketbol sahasında sağ kanattan penetre gerçekleşti. O zaman dış oyuncuların top yönüne doğru bir pozisyon kaymalı. İç oyuncuların da "short corner" dediğimiz kısa köşeye gitmesi gerekir. Burada hem sahanın paylaşılması hem de zamanlama iç içe geçmektedir.

Toplu basketbolcu rakibini geçtiği an doğru zamanlamadır. Gidilecek noktalar ise saha paylaşımını ifade eder.


Basketbolda üst seviye taktiksel hazırlık alışkanlıkları kazandırılan bu dersler set hücumu yerine sistem basketbolunda oyuncuları değerli kılacak alışkanlıkları beraberinde getirir. 

3. Pas

Pas yarı saha hücumun uygulanması için kullanılan en önemli basketbol becerisidir. Eğer bir takımın pas funthemental'ı iyi değilse o takımın iyi bir hücum yapması söz konusu olamaz.

Basketbolcular; hangi pası nerede, ne zaman atması gerektiğini bilmelidir. Örneğin dış oyuncuların bir pas mesafe uzaktaki oyunculara göğüs pası atmalıdır. Burada çok sık baş üstü pasın top kaybıyla gerçekleştiği görülmektedir.

Gelişime ihtiyacı olan oyuncular genelde pası iki elle alıp iki elle atmalıdır. Bunu bir alışkanlık haline getirmeleri ilerde tek elle yapılacak pasları daha nitelikli yapmalarını sağlar.

Pas atılırken, en kısa sürede topun hedefe gitmesi amaçlanmalıdır. Bunun için basketbol sahasında paslar sert ve hızlı atılması beklenmektedir. Basketbolcu adayları pas derslerinde detaylara dikkat ederek antrenman yapmalıdır. 

4. Dribling 

Basketbol sahasında driblingi sadece top sürme olarak ele almamak lazım. Drive düşüncesi her zaman atak yapmak için hazırda bekletilmelidir. 

Top sürme, zamanlama ve saha paylaşımı dersleriyle örtüşürse "Close Out Atak" çok etkili olarak ön plana çıkar. Eğer gelişmekte olan genç oyuncular burada drive alışkanlığını kazanabilirse o zaman çembere gitme ve sonuçlarını değerlendirme fırsatları ellerine geçer. 

Basketbolda dribling becerisini ele aldığımızda adam geçme dersleri önem kazanmaya başlar. Böylece dribling ile savunmayı geçmeyi gerektiren bireysel becerilerin kaçınılmaz olarak kazanılması gerektiğini söylememe de gerek kalmayacaktır.

Özet olarak gelişmekte olan basketbolcu adaylarının yukarıdaki 4 elementi benimsemeleri önemli olmaktadır. Benim üstüne basarak bulunacağım tavsiye de yarı saha set offense yerine sistem basketbolunun oynanmasıdır. Read&React Basketbol Sistemini de özellikle tavsiye edebilirim.

Yarı Saha Basketbolunda Çıkarılacak Dersler

1. Top her alındığında mutlaka 3'lü Tehdit Pozisyonuna bakılmalıdır. Hatta öncelik sıralaması olarak Şut-Pas-Drive olmalıdır. 

2. Pas her alındığında, topun alındığı yönün tersine bakılmalıdır. Unutulmamalıdır ki savunmanın tersine yapılacak ataklar onların işin zorlaştırmaktadır. 

3. Top her alındığında mutlaka topun alındığı yönün tersine penetreye bakılmalıdır. Bu da yukarıdaki sebepler ile ilişkilendirilerek açıklanabilir.

4. Dış oyuncular top aldıklarında köşelere ve posta bakıp pozisyonları bir değerlendirme süzgecinden geçirmeleri de onların taktiksel oyun bilgisi becerilerine katkı sağlayacaktır.

Yarı saha set offense de tüm oyuncuların rolü bellidir. Oyuncular istenen amaç doğrulduğunda hareket etmek zorunda olurlür. Yaratıcılıktan pek söz edilmez. Ancak sistem basketbolu tercih edilirse yukarıdaki öneriler ve elementleri oyuncular basketbol derslerini tamamladıklarında sağlıklı uygulama fırsatları yakalayabirler.

Gereksiz top sürmeyin. 

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.