TAKIMIM U22'DE KENDİNE GELİYOR

kulübüm ümit takımı

Kulübüm Basketbol Ümit Takımı

TBF İstanbul Seri B Ligi Asya Grubunda yer alan kulübüm ümit takımı geçen gece grup lideriyle karşılaştı. Sezon başından beridir bir türlü istikrarı yakalayamayan ümit takımım alışagelenin dışında bu defa iyi basketbol oynadı.

Seri mağubiyetlerin de getirmiş olduğu mental yorgunluğun da üzerimizde olması sebebiyle yine de müsabakaya oldukça iyi hazırlandık. Geride kalan tüm antrenmanlarda neredeyse eksiksiz kadroyla kulübümü hazırlamaya çalıştım. 

Takımımın esas amacı funthemental'ın önerdiği şekilde basketbol oynamak olup, şimdiye kadar başarılı bir çizgide olduğumuz da söylenemezdi. Ancak grup lideri Ada Yıldızları karşısında sahada bir ekip gördüm. Umarım bu ekip bir dinamik yakalayıp iyi bir takım olma yolunda ilerler.

Kulübüm Ümit Takımı Maçın Genelinde Nasıldı?

Maç öncesi soyunma odasına hasta olan tek sporcum dışında kulübümdeki tüm ümit takım oyuncuları geldi. 15 kişilik kadroyu gerçekten de belirlemekte zorlandım. 

Yine de istemeyerek üç oyuncumu tribüne yollamak zorunda kaldım. Çünkü oyunun kuralları böyleydi. Elimde olan 12 oyuncumun tamamından da yararlandım.

Maça etkili başladık. Yapmak istediklerimizi uygulamaya koymayı başardık. Yüzdeli dış şut ta bulunca rakibe ilk periyotta oyunumuzu kabul ettirmeyi başardık. 

Birinci periyot kulübüm oyunu yönlendiren taraf olması oldukça müthiş bir işti. Bu sezonda ilk defa bir basketbol müsabakasında kontrolü takımım ele aldı. Rakibinin uzun ve sert olması bizim için ciddi bir dezavantaj olmasına rağmen sahada bir şekilde oyunu kurarak etkili olduk.

İkinci periyot itibariyle rakibimiz yavaş yavaş fiziksel üstünlüğünü kullanarak sazı eline almaya başladı. İkinci periyodun son 3 dakikasında pres çıkışlarında yaptığımız hatalar ve şut tercihlerimizdeki hatalardan dolayı bir anda geriye düştük.

Devreye girerken skor 35-22 ile geride kalmış olduk. Rakibimizin fiziksel üstünlüğü maç boyunca devam etti. Zaten tüm maçta da yorgunluğun getirmiş olduğu etkiyle biz de karşı atak yapmakta zorlanınca fark yavaş yavaş açıldı.

Sonunda kulübüm ümitleri tabelada 49-98'lik bir yenilgi aldı. Rakibimizi tebrik eder ve yenilgimize de üzülmekteyiz. Ancak bu müsabakada eğitsel değeri olan birkaç ders te çıkardığımızı düşünüyorum.

Bu müsabakada fiziksel üstünlük nasıl kurulur ve rakip sıkboğaz ediliri net gördük. İleride bize örnek olacak bir maç olacağı için Ada Yıldızları Ümit Takımına teşekkür ederim.

Öğrendiğimiz diğer şey de, çok funthemental çalışmamız gerektiği olmuştur. Oyuncularımın gayretinden dolayı hepsini ve tribüne çıkan tüm oyuncularımı tebrik ederim.

Ancak bu maçta bir tık seviye atlayan Emirhan ve Can adına da ayrıca mutluluk duydum. Bunların yanında Emo ve Kerem de iyi bir maç çıkardılar.

Umarım sporcularımın gelişimi adına iyi dersler çıkarmışızdır. Kulübüm ümitlerinin daha kat edecek çok yolu olduğunu bilerek yoğun funthemental antrenmanlarına tabiki de devam edeceğiz.
spacer

OKULUM KADIN VOLEYBOLCULARI YARIFİNALDE KALDI


okulum kadın voleybolu

Okulum Kadın Voleybolundan Veda

Okul sporları voleybol müsabakalarında kadın voleybol takımım beklenenden daha ileri gitti. Okulumu kadın voleybol takımı İl Eleme Müsabakalarında 8. Grupta yer aldı. Set vermeden 3 tur geçtikten sonra yarıfinal maçında 3-1 kaybederek turnuvaya veda etti.

Okulum kadın voleybol takımının yıllardır süren istikrarlı çalışmaları bu yıl da ürünlerini verdi. Kadın voleybol takımımız bu yıl yeniden yapılanarak yepyeni bir kadro kurdu. Geçen yılki kadrosunun eksiklerini gidererek çalışmalarına başladı. İlde kadın voleybol takımının aldığı grup yarıfinalisti sonucu bizim için bir başarı olarak değerlendirilmektedir.

İl Müsabakalarına Katılım Kararı

Okulum voleybol takımı seçmelerini tamamlayıp antrenmanlara başlamasıyla iyi bir kimyaya sahip olduğunu gösterdi. Okulum kadın voleybol takımının bir ekip dinamiğini kazanması sonucunda da il müsabakalarına katılma kararı aldık.

Özellikle ara tatili iyi değerlendiren okulumun voleybol kadın takımı ilk iki maçında set vermeden turları kolaylıkla atladı. Daha sonraki müsabakada oyunun ilk sayılarını rakibin alması biraz heyecan katmış olsa da kadın voleybol takımım durumu hemen toparlayarak rakibini süpürüp yarı final vizesi almaya hak kazandı.

Yarı final müsabakasından önce takımımın aldığı üzücü bir sağlık haberinden dolayı okulum kadın voleybol takımının morali en düşük seviyede maç sabahına uyandık. İnsan sağlığının önemi bizim için bir kere daha vurgulandı. Bu vesileyle okulum voleybol kadın takımının sağlıklı bir ömür geçirmelerini dilerim.

Mental olarak hazırlığımızın düşük olduğu yarıfinal müsabakasına tam kadro olarak gittik. Önceki maçların uzaması sebebiyle doksan dakikalık bir gecikmeyle yarı finali kazanmak için parkeye indik.

okulum kadın voleybolcuları


Yarıfinal Müsabakası Nasıl Geçti?

Her ne kadar oyun için yeteri kadar hazırlık yaptıysak, moral düşüklüğün getirmiş olduğu konsantrasyon eksikliklerimiz sonunda çok basit hataları çok kere tekrar ettik. İlk sette yine de oldukça direnmemize rağmen rakibimiz hatalarımızı af etmeyerek 1-0 öne geçti.

Okulum kadın voleybolu ilk setin sonunda silkelenip kendisine gelse de kritik pozisyonlarda hatalarımız devam etti. Bizim için önemli olan noktalara sadık kalamadığımız için setin sonunu getiremeyerek 2-0 geriye düştük.

Okulum kadın voleybol takımı final bölümüne girildiği düşünülen sette karakterini ortaya koyarak bir takım olduklarını oyunlarıyla göstermeyi başardılar. İlerisi için umut vaad edilen bir oyun ile kora kor gidilen seti aldı ve skor 2-1 oldu.

Ancak dördüncü sette bir türlü fileyi aşamayan okulum kadın voleybol takımı pek bir direnç göstermeyerek maçı 3-1 kaybederek okul sporları voleybol il müsabakalarında Eleme Turu 8. Grupta Yarıfinalist olarak turnuvaya veda etmiş oldu.

Rakibimizi sportmence yarışarak kazanmasından dolayı kendilerini kutlar, yollarının açık olmasını dileriz. İyi maçlar çıkarmaları okulum kadın voleybol takımını memnun edecektir. Çünkü sporun birleştirici gücünden dolayı bazı arkadaşlıklar kazanılmış oldu.




spacer

Penetre Olduğunda Basketbolcu Ne Yapılmalı?

Basketbol görüşünüzü kökten etkileyecek dersler adlı yazımı göz önüne alarak bu yazıyı okumanızı öneririm. Basketbol sahasında penetre olduğunda basketbolcu adaylarının neler yapacağına vurguda bulunmak istiyorum. 

Basketbol oyuncusu için penetre olduğunda topsuz hareketi spacing kavramıyla açıklayabiliriz. Bundan dolayı penetre olduğunda yazının geriye kalan kısmında topsuz 4 oyuncuyu düşünmenizi istiyorum.

basketbol eğitimi

Pentere Olduğunda Topsuz Basketbolcu Davranışı

Penetre olduğunda taktik gelişimin kazanılması için basketboldaki bazı alışkanlıkları elde etmelisiniz. Basketbol oyun bilgisinin gelişmesi için gereklidir. Böylece genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimi söz konusu olur.

Basket takımınız hücum ederken bir oyuncu boşluk bularak penetre etti. İster set hücumu gereği olsun, isterse doğaçlama olsun fark etmez. Topsuz oyuncuların belirli hareketleri yapması gerekir. Nedir bu hareketler?

Yukarıda linkini de bıraktığım yazıda hücumu oluşturan 4 elementten söz etmiştim. Saha paylaşımı, zamanlama, dribling ve pas idi. Penetre olduğunda topsuz oyuncular şimdi bunlara dikkat edecekler. Böylece genç basketbolcuların topsuz hareketleri anlam kazanacaktır.

Dış oyuncular tarafından penetre olduğunda, tüm dış oyuncular penetre yönüne doğru bir pozisyon kaymalıdır. Yani penetre soldan olduğunda sola, sağdan olduğunda sağa doğru bir kayma gerçekleşir. Taktik gelişim için dış oyuncuların bu basketbol kaymasını alışkanlık haline getirmesi şarttır.

İç oyuncuların ise yapacağı topsuz hareketleri ileriki bir yazımda ele alacağım. Bu yazımda penetre olduğunda dış oyuncuların reaksiyonundan söz edeceğim. Şimdilik post oyuncularını düşünmemenizi istiyorum.

basketbol eğitimi

Basketbolda Dairesel Döngü Nedir?

Penetre yapıldığında topsuz dış oyuncuların yapması gereken harekete "dairesel döngü" diyeceğiz.  Dairesel döngünün ne zaman yapılacağına ilişkin kuralı şöyle belirleyebiliriz:

Topsuz oyuncular penetre olduğunda dairesel döngüyü yapıp yapmayacaklarına karar vermelidir. Saha paylaşımı, zamanlama ve pas açısı için bu driblinge yanıt vermek önemlidir. Genç basketbolcu adayları aşağıdaki 2 soruya verecekleri yanıta göre dairesel döngüye karar veriler.
  1. Savunma oyuncusu geçildi mi? Yanıt evet ya da hayır olmalıdır.
  2. Savunma oyuncusunun hangi tarafından geçti? Yanıt sağından ya da solundan olmalıdır.
Bu sorulara verilecek reaksiyon topsuz basketbol oyuncusunun penetre olduğunda basketbolu bilerek oynamaya başlatacaktır.

Her penetre girişimi olduğunda oyuncular bu soruları kendilerine sormalıdır. Genç basketbolcu adayının ilerideki taktik gelişimini için genç basketbolcu adayının altyapısını kurmaktadır. Alışkanlıklar kazanıldıktan sonra artık basketbol sahasında ister toplu olun ister topsuz fark yaratacaksınız.

Savunma Oyuncusu Geçildi mi?

Penetre olduğunda evet dediniz. O zaman dairesel hareketi mutlaka yapın. Penetre olduğunda hayır dediniz. Bu kez olduğunuz yerde kalınız. Çünkü bu yanıtlara verdiğiniz reaksiyonlar sizin için en iyi spacing konumunu oluşturmaktadır.

Bu size hücumda daha fazla atak imkanı sunacaktır. İnanmıyor musunuz? Antrenmanlarda deneyin ve basketbol sahasındaki sonucuna şaşırın. Denemesi bedavadır.

Bazen penetre olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak tam anlamıyla bir penetre olmamıştır. Hatta biz buna penetre girişimi diyelim. Sorulara yanlış yanıtlar verilmesi olası olacaktır. İşte tam bu sırada antrenörünüz size rehberlik etmek için orada olacaktır.

Genç basketbolcu böyle konumları okuyamayarak top kayıplarına sebep olabilir. İşte tam da bu noktada genç basketbolcunun taktik gelişimine koç katkı sunmaya başlar. Genç basketbolcuların toplu oyuncunun savunmayı geçip geçmediğini öğrenmelidir. Basketbol sahasında penetre olduğunda bu okuma taktik gelişiminiz için bir rehberdir.

Savunmayı Geçmeyi Okuma ve Dairesel Döngü

Teorik olarak hücum oyuncusu savunma oyuncuyla yan yana ise savunma oyuncusu geçilmiştir. Çünkü bundan sonra savunma oyuncusunun vereceği reaksiyon yetersiz olacağı beklenmektedir. Hücum oyuncusu bir adım önde sayılır.

Genç basketbolcu adaylarına bir ipucu vermek istiyorum. Çembere doğru yapılan driblinge penetre oldu diyemeyiz. Buna ancak savunmanın baskısı altında yapılan dribling demek mümkündür. Çembere yapılan kuvvetli atakları göz önüne alın.

Savunma Oyuncusu Hangi Taraftan Geçildi?

Bu soruya verilen yanıt dairesel döngünün yapılacağı yönü tayin eder. Penetre olduğunda basketbolcuların dairesel döngüyü yapması için gereklidir.

Basketbolcuların penetre olduğunda dairesel döngüyü yapması kuvvetli close out atak yapmalarını sağlayacaklardır. Çünkü dengeli hücum için gerekli olan 4 şart yerine gelmiştir. Görüldüğü üzere topsuz hareketi genç basketbolcu birazdan kendisinin çembere yapacağı atak için de yapması gerekiyor.

Penetre olduğunda basketbol sahasında zamanlama ve saha paylaşımını kusursuz yaptıysanız iyi pas almanız durumunda close out atak için güçlü bir konumda olacaksınız.

Temel olarak takım arkadaşınızın savunmayı geçip çembere atak yapacağı ilk adım sizin için doğru zamanlama olacaktır. Etkili olmanız için spacing tam olarak bu zamanda yapılmalıdır.

basketbol eğitimi 
 basketbol eğitimi  

Penetre Olduğunda Basketbolcu Artık Çok Pratik Yapmalı

Basketbol sahasında dışarda oynayan basketbol oyuncusu artık ne yapmasını gerektiğini biliyor. Bundan sonra antrenmanlarda bol bol tekrar yapılması şarttır. Doğru alışkanlıkların kazanıp kaliteli basketbol oynamanız için gereklidir.

İlerde set hücumlarıyla karşılaşacak olan genç basketbolcu adayları için penetre olduğunda dairesel hareket bilgisini kullanmaları gerekecektir. Çünkü basketbol sahasında oluşacak konumları değerlendirip nasıl atak yapmaları gerektiğine dair fikirleri anlamlı olacaktır.

Top ile buluştuktan sonra artık basketbolcunun bireysel becerisinin ne kadar iyi olduğunu izlemeye başlarız. Bundan dolayı penetre olduğunda genç basketbolcu adaylarının dairesel döngüyü bilip yapmaları kaçınılmaz olmaktadır.

Basketbolcu adaylarının taktik gelişimine katkı sunmayı umut ederek yazının ikinci bölümü olan post reaksiyonlarında görüşürüz....
spacer

VOLEYBOLDA OKULUM DOLU DİZGİN | Yarı Finalist

Okulum Kadın Voleybolu

 Okulum Yarı Finalde

Okul sporları il müsabakalarında okulum kadın voleybol takımı ilerlemeye devam ediyor. Şimdiye kadar set vermeyen okulum kadın voleybol takımı yarı finale yükselmeyi başardı.

Okulum kadın voleybol takımı en istikrarlı gidişatını devam ettiriyor. Her yıl kurulmayı başaran ve katıldıkları her müsabakada yarışmacı bir kimliğe sahip olmaları açısından okulum adına sevindirici bir rol oynamaktadır.

Okul sporlarının amacı olan esas olgunun yarışmak olduğu bilinciyle hareket eden kadın voleybol takımım, yarışmacı bir kimlikle sportif olarak ta başarısını sürdürmektedir. Okul sporları il müsabakalarında yarı finale uzaman kadın voleybol takımım. Eleme turu gurubunu birinci olarak tamamlayıp grup finallerine katılmaya çalışmaktadır.

Bu hedef doğrultusunda sportmence yarışmak bizim için en önemli kriterlerden biri olmaktadır. Biliyoruz ki esas olanın yarışmak ve o yarışmayı sportmence tamamlamaktır.

Kadın sporcularımın da bu bilinçle hareket etmesi okulum sporunun öğrenciler arasında daha fazla tercih edilmesini sağlayacaktır. 

Her Geçen Gün Takımımız Daha İyi Oluyor

Okulum kadın voleybolu antrenmanlar ve maçlarını yaptıkça her geçen gün daha iyi bir takım ruhunu kazanmaya başladı. Arkadaşlıklar daha sıkı sıkı oldu. Daha fazla sosyalleşmeyi başardık. Daha fazla yardımlaşıyoruz. Daha fazla paylaşmaya başladık. Bununla birlikte sahada daha koordineli bir şekilde hareket etmeye başladık. Kısacası daha  fazla bir takım olmaya devam ediyoruz.

Bu gelişimi sporla yaptığımız için okulum voleybol takımı adına mutluluk duyuyorum. Takımdaşlık ve sportmence yarışmanın esasları da okulum kadın voleybol takımının ilerlemesine katkı sağlamaktadır. Bu ilerlemenin sonu final olsun ya da olmasın takdiri hak edecek sporcu öğrencilerim sayesinde oldu.

okulum volyebolu


Yarı Finale Nasıl Gidildi

Sadece bir eksiğimizin olduğu müsabakada her zaman olduğu gibi kaptan Derin'in saha içindeki ve saha dışındaki liderliği ile okulum kadın voleybol takımı etkili 3 set oynayarak rakibini süpürdü.

Tüm setlerde büyük üstünlük kuran kadın voleybol takımımdan Yağmur, Tuana, Melek, Nurcan, Aysun da güzel oyunlarıyla maçı süsleyince yarı finale doğru yol alan okulum kadın voleybol takımı oldu.

Saha dışında okulum kadın voleybol takımının organize olmasını sağlayan Cemre ve Ilayda da kamera arkasındaki başarılı öğrencilerimiz olarak bir teşekkürü hak etmektedirler.

Yarı finalde okulum kadın voleybol takımının yine sportmence iyi bir müsabaka çıkaracağından eminim. Sonuç ne olursa olsun gösterdikleri emek için kadın voleybol takımımı şimdiden tebrik ederim.



spacer

OKULUM SPORLARINDA BİR İLK | Satranç

okulumda satranç

 Okulumda İlk Defa Satranç Takımı Kuruldu

Yıllardır istediğim ama bir türlü oluşturamadığımız satranç takımını okulumda nihayetinde kurmayı başardım. Sene başından beridir okulumda yürüttüğüm satranç eğitimi sonunda yarışmacı kadın ve erkek takımları kurulmuş oldu.

Daha önce de kurmaya çalıştığım ve yapamadığım sporlardan olan Satrancı nihayetinde okulumda yaygın hale getirmeyi başardım. Şimdiden ondan fazla öğrencim takımda yer aldı. OKul lisanslama işlemlerini tamamladığımız öğrencilerimle ilk yarışmamıza katılım göstererek okulumda satranç sporu ilk defa faal hale gelmiş oldu.

Daha önceleri okulumun çeşitli noktalarına satranç alanları oluşturarak öğrencilerimin satranç oynamasını sağlamaya çalıştık. Ancak bu arzuladığım kadar iyi sonuç vermedi. Öğrencilerimin satrancı kara düzen oynamaları onların bu sporda yeterince gelişmelerini sağlayamadı. Söz konusu yarışmalara katılım olunca da takıma girmek isteyen öğrencileri de haliyle bulamıyorduk.

Okulumda Pandemi Zamanında Satranç

Pandemi sürecinde okulumda satranç daha bilinirlik kazandı. Uzaktan eğitimin getirmiş olduğu yeni yaklaşımlar sonunda ben de derslerimde online satranç eğitimini ağırlıkta kullandım. Derslerin planlı olması ve sonunda online bulmacalar ile satranca ilgiyi arttırdık.

Sayısını şimdi hatırlayamadığım oldukça fazla online turnuvalar yaptık. Okulum satranç turnuvaları hem sınıf sınıf hem de okulum genelinde online yapılmaya başlandı. Online satranç bir anda oldukça fazla öğrencimin odak halini almış oldu.

Pandemi sonunda da yüzyüze satranç eğitiminin gerekli olduğunu düşünerek ders dışı satranç eğitimlerine başladım ve sonunda hem kadın hem de erkek satranç takımı okulumda kurulmuş oldu. Memnuniyetle karşıladığım bu gelişme sonunda da ilk defa 24 Kasım Öğretmenler Günü Kupasında boy gösterme şansımız oldu.

okulum satrancı

İlçe 24 Kasım Satranç Yarışmalarında Okulum Yer Aldı

24 Kasım öğretmenler günü vesilesiyle okulum ilçe bazındaki satranç yarışmalarına 8 erkek, 4 kadın sporcuyla katılarak ilk defa satranç sporunda faaliyet göstermiş olduk. İlk defa yarışmaya katılmanın vermiş olduğu eksikliklerimiz olmasına rağmen sporcu öğrencilerimin yarışmalara katılmaları hususunda bir eksiklik yoktu. Elimizde olan tek eksiklik tecrübesizlikti ama bu sporcu öğrencilerim adına bir sorun oluşturmadı.

Kaptan Ege yönetiminde başarılı bir turnuvayı geride bırakan okulum satranç takımıyla yeni bir hedef olarak okul sporları il müsabakalarına hazırlanmaya başladık. 

Sporcu öğrencilerimin okul sporları il müsabakalarında başarılı olacaklarına eminim. Satrancın getirilerinin öğrencilerimin üzerinde olumlu etkisi olacağını da düşünmekteyim. Umarım okulumda satranca ilgi giderek artar.

Okulum satranç takımıyla bu başlangıçla birlikte yıl içerisinde katılabileceğimiz en fazla sayıda ve en fazla öğrenciyle turnuvalara katılmayı amaç edinerek. Satranç eğitimi çalışmalarımıza okulumda devam etmekteyiz.

Katıldığımız ilk turnuvada başarılı olan okulum satranç takımını can-ı gönülden tebrik eder. Sportmence davranışlarından dolayı onlara teşekkür ederim.
spacer

OKULUM KADIN FUTSALI ELEME FİNALLERİNDE

OKULUM FUTSAL

Okulum kadın futsal takımı okul sporları il müsabakalarında başarılı bir şekilde ilerleyerek il eleme finallerine yükselmeyi başardı. Final maçı için de hazırlıklarını yaparak adını Grup Finallerine yazdırma çabasında oldu.

OKULUM KADIN FUTSALI

Son dört sezondur okulum kadın futsal takımı oluşturulmaktadır. Geçtiğimiz sezonlar içerisinde çok güzel sportif başarılar kazandık. Ama bundan daha önemlisi sporcu öğrencilerime istendik davranışların kazandırılması oldu. Esas kazandırmaya çalıştığımız bu alışkanlıklar bizim için başarı değerinde olmaktadır.

Kadın futsal takımı kurulmasıyla okulumda Atletizm ve Voleybol branşının yanında kadın sporundan söz ettiğimiz üçüncü bir branş oluştu. Bu da okulumda kadın sporunun gelişmesi için bir adım oldu. Böylece kadınların daha fazla brnaşta spor yapması sağlandı.

Okulum kadın sporunda futsal takımının kazandığı sportif başarılar kadın öğrencilerimizin de spora yönelmesinin yanında okulda daha aktif hale gelmesini, özgüvenlerinin yükselmesini, sporu yapmayan diğer kadın öğrencilerimizin de bunlardan feyiz alarak kendilerini ifade etmelerini sağladı.

Okulumda sporun geniş yelpazeye yayılmasıyla, gençlerimiz için tehdit oluşturan bazı alışkanlıklardan da uzaklaşmasıyla arzuladığımız hedeflere ulaşmamız için spor bir neden oldu.

kadın futsal

Kadın Futsal Takımım Nasıl Eleme Finallerine Geldi?

Kadın voleybol takımım oturmuş bir kadrosu vardı. Mezun olan sporcu öğrencilerimizin yerini de sürekli okuluma yeni gelen sporcu öğrencilerim doldurdu. Oynadıkları futbol kabul edilebilir bir oyundur. Her rakibe karşı oldukça sportmence oynamaktadırlar. Sportmence oynamanın yanı sıra her rakiple rekabet etmektedirler.

Okul sporları il müsabakalarında ilk müsabakamızı Bay geçtik sonraki iki maçımızı da aynı skorla 5-0 alarak adımızı il eleme gruplranda finale yazdırdır. Finaldeki rakibimiz de Esenler ilçesinden gelen Amiral Vehbi Ziya Tümer Anadolu Lisesi oldu.


Final Müsabakası Nasıl Geçti?

okulum futsal
Oyunun başlarında rakibimiz üzerimizde oldukça bir yoğun baskı kurarak başladı. Uzaktan attıkları bir şut defanstan sekip kale direğinden gol oldu. Sonrasında okulum kadın futsal takımı oyunda dengeyi kurdu.

Ard arda yaptığımız ataklardan bir sonuç çıkmadı. Defans engelledi, kaleci son anda çıkardı, direkten dışarı çıkan toplarımız oldu. Ardından gelen bir kontra ataktan savunmamız topu ıskalayınca 2. Golü yedik ve devreye de 0-2’lik bir sonuçla gittik.

İkinci devrede oyun kontrolü okulum kadın futsal takımında olmasına rağmen bir türlü golü bulamadık. 

Yine hızlı bir atak sonucunda 3. Golü yedik ve oyun bizim baskımızla devam etmesine rağmen maçta başka gol olmadı ve okulum kadın futsal takımı okul sporları il müsabakaları eleme turunu 2. Olarak tamamlamış oldu.

Tebrikler kadın futsal takımım.
  


spacer

U18 TAKIMIM BASKETBOLA UZAKTAN BAKIYOR!

 

kulübümde basketbol

KULÜBÜM U18 TAKIMI BASKETBOLDAN UZAKTA

Kulübüm U18 erkek basketbol takımı İstanbul Atletik Sportif'e kolay kaybetti. Alınan bu yenilgiyle gruptaki ikinci maçımızı da kaybetmiş olduk. Yenilgiden daha çok basketboldan çok uzak bir görüntü vermemiz işin en acı yanı oldu.

Kulübümde bu yıl hem U22 hem de U18'de tamamen yeni bir kadro oluşturmaya çalıştık. Ancak oyuncularımı yeteri seviyeye henüz getirmiş değilim. Haftanın dört günü antrenman yapmamıza rağmen geçen geceki maçta sanki gece 3-4 halı saha maçına gelmiş bir ekip söz konusuydu.

Basketbolun En Temel Funthemental'ı Eksik

Son iki maçta olduğu gibi özellikle geçen geceki müsabakamızda oyuncularımın basketbolun en temel funthemental becerilerinin çok eksik olduğu göründü. Basketbol maçımızın halı saha formatına benzeme yanı da topun kullanılma şekli oldu. Genelde 1e5 hücum yaptık ki bu tercihlerin büyük bir çoğunluğu da zorlama oldu.

Takım olarak ta mücadelen ve sistemden çok uzaktık. Takım arkadaşlığı bağının kurulmadığı, sistemin işlemesi adına iletişimin yokluğu, oyuncularımın takım arkadaşlarına karşı kendilerince güvensiz hareketleri adeta kulübüm için utanç verici bir geceye sebep oldu.

Bu takımı ben kurdum. Sorumluluk ta tamamen benim. Takım kimyasına uygun oyuncu tercihlerini yapamayan da benim. Antrenmanlarda her şey iyi giderken, uzun zamandır maçlarda farklı bir görüntü çizilmesine rağmen düzeltemeyen de benim.

Ama şunu da söyleyemeden edemeyeceğim. Kardeşim "hırsızın da hiç mi suçu yok." Özellikle kulübüme bu yıl katılan oyuncuların kendilerini düzeltmesi gerekmektedir. Oyun bilgisi ve funthemental'dan yoksun potansiyeli olan oyunculardır. Fakat nedense kendilerini yeniliğe ve gelişime kapatmış durumdadırlar. Eğer kendilerinin oyuncu olduklarını düşünüyorlarsa büyük bir yanılgı içerisinde olduklarını hatırlatmak şart olmuştur.

Basketbolu hangi seviyede oynarsak oynayalım, oyunu bilerek ve gerçekten keyif alarak oynamalıyız. Topu paylaşmalıyız, yardımlaşmalıyız, takım olmalıyız. Birbirimize kenetlenmeliyiz. Öncelikle oluşturduğumuz bu grup bir takım olmalı şayet olamazsak sonuç bundan farklı olmayacak.

Rakibimiz İstanbul Atletik Sportif geçen gece basketboldan keyif almadan bizi yendi. Bunun için kendilerinden özür dilerim. Çünkü karşılarında basketbol oynayan bir takım yoktu. Keşke 85-45'lik yenilgiyi basketbol oynayarak alsaydık.

Tren kaçmadan özellikle bu yıl kulübüme katılan oyuncuları doğru funthemental'ı ve oyun bilgisini kazanmaları için çalışmaya davet ediyorum.
spacer

OKULUM KADIN FUTSAL TAKIMI ELEME FİNALLERİNDE

Okulum kadın sporu

 Okul Sporları İl Fusal Takımı

Okulum kadın futsal takımı okul sporları il müsabakalarında turları ilerlemeye devam ediyor. İlde eleme turundaki yarıfinalde rakibi Fatih Selçuk AL idi.

Okulum kadın futsal takımı ara tatilde eksikliklerini de gidererek maça çok daha hazır gitti. Oyuna çok dengeli bir kadroyla başladı. Maç stresinin de olduğu bu yarıfinal müsabakasında daha oyunun başından itibaren etkisini sahaya koydu ve maç kontrolünü okulum kadın futsal takımı ele geçirdi. 


Okulumda spor

Okulum Kadın Sporunda Devamlılık

Okulumun kadın futsal takımı üst üste dördüncü sezondur liglere katılmaktadır. Bunu kadınların da spor ile toplumun istendik davranışları kazandırması açısından bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Okulumda kadın futsal takımı ilk kurulduğundan bu yana sürekli liglere katıldık. Aralıksız dört dönemdir bu devamlılığımız sürmektedir. 

Amacımız sporun birleştirici gücünü de kullanarak gençlerimizi zararlı akışkanlıklardan uzak durmasını sağlanmaktır. Okulum kadın sporu olarak ele aldığımızda bunu başardığımızı düşünüyorum.

Okulumda kadın sporunda sürekliliği olan diğer sporlar da Atletizm ve Voleyboldur. Bu yol ilk defa kadın satranç ekibi de kurarak sporun kazandırdığı istendik davranışları güçlendirmeyi amaçlamaktayım.


Okulumda spor

Sporun Yarışmacı Ruhu Gereği Kazanımlarımız

Okulum spor takımları olarak baktığımızda esas amacımızın yukarıda söz ettiğim değerleri kazandırmak olmakla birlikte sporun getirmiş olduğu rekabetin sonucunda da bir takım başarılarımızla amacımızı da birazcık olsun sürdürdük. 

Okulum kadın futsal takımı geçmişte olduğu gibi bu yıl da çok başarılı bir performans gösterdi. Okul sporları il müsabakasında kadın futsal takımımız Eleme Türü 8. Grupta finale kalma başarısı göstermiştir.

Okulum kadın futsal sporcu öğrencilerime final müsabakasında sonsuz başarılar dilerim. Umarım final maçından sonra adımızı da İl Final Grubuna yazdırırız. 

Yine de tekrar hatırlatmak isterim ki bizim için sportmence yarışmak asıl olan amaçtır. 

Olulum kadın sporu


spacer

A Takıma Yükselen Basketbolcu | Birinci Bölüm

Sen basketbolcu, çok çalıştın ve A takıma yükselmeyi başardın. Basketbol sahasında teknik, taktik bilgin A takıma yükselmek için yeterlidir. Şimdi ne yapmalısın?

Bundan sonra basketbol A takımının antrenörü seni az ya da çok oynatmaya başlayacaktır. Basketbol antrenmanlarında kendini gösterme fırsatların olacaktır. 

A takımda yükseldikten sonra orada kalmak için şimdi sana bazı ip uçları vermek istiyorum. Bunlara dikkat edersen basketbol geleceğine de yatırım yaparak profesyonel kariyerin için iyi bir iş yapmış olacaksın.

basketbolcu adayı

A Takıma Yükselen Basketbolu!

Bir basketbolcu adayının A takıma yükselmesi onun oyuncu olabilmesi için bir işaret olarak değerlendirilmelidir. Böylece genç basketbolcu A takıma yükselerek büyük havuza girmiş olur.

Bu andan sonra antrenörünün senden bir takım beklentileri olacaktır. A takıma yükselen genç basketbolcu adayı olarak bu beklentileri nasıl karşılarsın? Senin de hem altyapı hem de A takım koçunun beklentilerini yerine getirmen ile basketbol oyunculuğunun profesyonel aşamaya geçişti kuvvetli bir adım olarak değerlendirebilirsin.

A takıma yükseldikten sonra orada kalmayı başarman yolunun açılması için çok önemli bir eşiktir. Tam da bu noktada genç basketbolcu adayımıza birkaç öğütte bulunmak istiyorum.

Tüm bunları koçluk tecrübelerim ve büyük ustalarından aldığım basket derslerinden derledim. Milli eski basketbolcu büyük usta İzzet Sürücü'yü özellikle burada saygıyla anmak istiyorum. 

Oyuncu oldum havasına hemen girmeyin 

A takımına yükselen genç basketbolcu adaylarının düştüğü hatalardan birisi budur. Ben oldum demek. Altyapıda geçirdiğin muhteşem sezonları A takım seviyesinde kıyaslarsanız kendinizi bir anda kayaya çarpmış bulabilirsiniz. O yüzden ben oyuncu oldum demek yerine, daha çok çalışmalısınız.

A takıma yükselmeyi bir fırsat olarak görmelisiniz. Böylece basketbol sahasında daha çok çalışmanız gerektiğini fark edersiniz. Böylece genç basketbolcu adayı olarak büyük havuzda kalmak için nelere ihtiyacınız olduğunu kendiniz de görmeye başlarsınız.

Unutmayın! Oyuncu oldum rehavetine kapıldığınız anda arkadan gelen genç bir basketbolcu sizin yerinizi alacaktır. Her gün bir önceki güne göre daha çok basketbol antrenmanı yapmalısınız.

Büyüklerinizi can kulağıyla dinleyin

A takıma yükseldikten sonra tecrübeli basketbolculara, koça ve teknik ekibi can kulağıyla dinlemelisiniz. Tecrübeli basketbol oyuncularıyla bireysel antrenmanlar yapın. Antrenmandan sonra onlara şut atmaları için pas verin. İnanın bana bu pas verme işinde abilerinizden/ablalarınızdan çok şey öğreneceksiniz.

Basketbol antrenmanı bittiğinde A takıma yükselen siz genç basketbolcular salondan en son siz çıkmalısınız.

Tecrübeli basketbolcularla paylaşımlar kariyerinizin geriye kalan zamanında çok değer kattığını basketbol oynadıkça göreceksiniz. Hatta keşke daha çok basketbolcu abilerim/ablalarımdan destek alsaydım diyeceksiniz.

Koçun sizden beklentilerini anlayın

A takıma yükseldiğiniz anda basketbol oyununun bir figürü olursunuz. Zamanla basketbol oyunundaki rolleriniz oluşmaya başlayacaktır. Beklentileri karşılamak için kendinize şunları sorun:

Koç neden benden bunları istiyor? Sonrasında ne isteyecek? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin yol haritanız olacaktır.

A takıma yükselerek ilk adımı atmış olursunuz

A takıma yükselen genç basketbolcu adayı artık bir yol haritanız var. Ne yapmanız gerektiğini de biliyorsunuz. Bu yazının ikinci serisinde antrenman ve maçlarda neler yapmanız gerektiğine değineceğim.

A takıma yükselen genç basketbolcu adayı yolun açık olsun...
spacer

OKULUMDA VOLEYBOL KADIN TAKIMI SEZONU AÇTI


okulum voleybol

OKULUM VOLEYBOLU İLK SERVİSİ ATTI

 22-23 Eğitim öğretim yılının okul sporları faaliyetleri kapsamında okulumun voleybol kadın takımı ildeki ilk müsabakasına 15 kişilik kadrosuyla sahaya çıktı.

Ara tatilde zamanlarını ayırıp antrenmanlara katılan okulumun kadın voleybolcuları maça çıkmak için hazırlıklarını da bir yandan sürdürdü. Geçen sezona nazaran daha hazır olan Kadın voleybol takımımızın il müsabakalarında birkaç tur atlamasını ve ilçe müsabakalarında da Play off oynamasını bekliyorum. Sporcu öğrencilerim de bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

OKULUMUN KADIN VOLEYBOLUNUN DEVAMLILIĞI

okulum voleybolu
Okulum kadın voleybol takımı 2015 yılından bu yana her yıl müsabakalara katılmaktadır. Bazı seneler il müsabakalarında olmasak da ilçe müsabakalarında mutlak vardık. Okul sporları olarak asıl amacımızın sporun bitleştirici gücünü kullanmak olmuştur. Antrenmanlarımızı da her yıl bu bakış açısı içerisinde yürütmüş olup, tüm sporcu öğrencilerimizden de katkı aldık. 

Kadın voleybol takımımızın bu devamlılığı içerisinde il müsabakalarında 3 tur ilerlediğimiz ve ilçe müsabakalarında da kazandığımız 3.lük derecemiz de vardır. Derece yapan yapmayan tüm sporcu öğrencilerim şu ana kadar amacımızı benimseyip ona göre hareket ettikleri için kendilerine teşekkür eder mezun olmuş olan öğrencilerime de başarılar dilerim.

Bugüne kadar okulumun voleybol takımının formasını giyen ve gelecekte anı hafızasına bizleri ekleyen sporcu öğrencilerim, eski erkek ve kadın takım voleybolcularımı da unutmadığımı buraya not ediyorum. Geçmişin bu seneki voleybol takımına esin olduğu bu sezonda kadın voleybolcularımın başarı hikayesi yazacağına inanıyorum.

OKULUM YENİ SEZONA NASIL BAŞLADI

Okulumda öğrencilerimle sabah ikinci ders saatinde toplandık, sezon ile ilgili ve okul sporlarında asıl olan şeyin yarışmanın öneminden söz ettik. Bizim için önemli olan noktaların anahtarlarını öğrencilerime aktardıktan sonra maç özelinde yapmak istediklerimizi kısaca toparlayıp kadın voleybol takımımla maçın oynanacağı salona hareket ettik.

Okulum Kasım voleybol takımıyla maçın oynanacağı salona vardığımızda bizden önceki maçın ilk setini birlikte seyrettik. Rakibimiz Büyükçekmece Özel Yönelim de geldikten sonra müsabakanın ön hazırlıklarını tamamlayıp lisans kontrollerinden sonra sahaya indik. 

Isınma periyoduna baktığımızda bir üstünlüğümüz görünmektedir. Bu güvenle okulum voleybolcu kızları oldukça iyi bir ısınma süreci geçirdiler. Oyuna her ne kadar çok hata yaparak başlasak da kısa sürede etkili oyunumuzu rakibimize kabul ettirdik. Okulumun kadın voleybol takımı çok ta zorlanmadan setleri kolaylıkla kazandılar. 

3-0 ile il müsabakalarında tur atlayan okulum kadın voleybol takımı, kaptan Derin'in liderliğinde rakibine şans vermedi. Okulum kadın voleybol takımında kaptan Derin'e ikinci sette Tuana ve üçüncü sette Yağmur katkı verince okulum kadın voleybol takımı 3-0'lık net bir sonuçla adını il müsabakalarında ikinci tura yazdırmış oldu.


  

 

spacer

ALTYAPIDAKİ ŞAMPİYON BASKETBOLCULAR | Kerem (21-22)

HA DOĞUŞ HA BASKETBOLCUM KEREM

basketbol takımım

Kerem kulübüm Küçükyalı Gelişim'in 21-22 Sezonunda U22 takımıyla Seri B 3.lüğü başarısı kazanmıştır. Takımın çok önemli guard oyuncularından biri olmasının yanı sıra Doğuş Balbay'ın şut stilinin bir kopyasına sahiptir.

Basketbol kariyerine Küçükyalı Gelişim Basketbol kulübünde başlamış ve üniversite sınavını şehir dışında kazanarak oyunculuk kariyerini noktalama kararı almıştır. Kariyerinin son yılında kazanmış olduğu İstanbul 3.lüğü kanımca kendisi için geç gelmiştir. Bu takım eğer pandeminin getirdiği engelin yanısıra bir ara salonsuz kalmasıyla da çok büyük yaralar aldı. Buna rağmen ayağa kalkıp başarıyı yakalamıştır. Basketbol takımımı ayağa kaldıran oyunculardan bir tanesi de Kerem olmuştur.

Sezondaki ligin seviyesine göre Kerem en iyi guardlardan biri olarak değerlendirilebilir. Bu basketbolcumun en zayıf yönü şut sokamıyor oluşuydu. İyi bir tekniği yoktu. Tıpkı Doğuş Balbay gibi bir tekniğe sahipti ve çok yüzdesiz şut atardı. Fakat yine Doğuş Balbay gibi çalışma azmine sahipti. Basketbol bilgisi çok iyi sayılırdı. Savunmamızda bizim bel kemiklerimizden biriydi. Topu çok iyi bir şekilde terse çevirmeyi başarabilen Kerem'in diğer belirgin özelliği de zorluk seviyesi nasıl bir basketbol maçı olursa olsun bu oyuncumun paint'e penetreleri çok etkiliydi.

Basketbol oyuncum Kerem yaptığı penetreler ile çok takımın canını yakmıştır. Bizim için de pek çok kriz anlarını çözen penetreleri mevcuttur. 

Çok konuşmaz, kendisine takılan olduğunda ki genelde bu şutundan dolayı olurdu. Çok olgunlukla karşılardı. Takımın kimyasını bilir ve buna göre davranırdı. Bu yüzden Kerem bu basketbol takımının ikinci kaptanıydı. 

Eğer Kerem bir şut atacaksa o kesinlikle ve kesinlikle atılması gerekirse atardı. Şut özelliğini bildiği için hiç kimse onu bu bağlamda tongaya düşüremezdi. Şut attığı zaman da genelde köşeden üçlük olurdu. Oyuncum Kerem'in buradan bulduğu isabetli üçlükler sayesinde bizim 2-3 galibiyet almamızı da sağlamıştır. 

Şayet oyuncumuz Kerem üçlüğünü hedefe isabet ettirmişse tüm takım hatta bizi tribünden destekleyen herkes muhteşem bir sevince boğulurdu. Kerem'in bize kattığı çok mutlu anlardır bu anlar. Bana ve basketbol takımıma bu mutlukları kazandırdığı için Kerem'e teşekkür etmek isterim.

basketbol oyuncularım
Özellikle savunmada oyuna yön verirdi. Takımın genel savunma prensiplerini anlar ve onu çok iyi uygulardı. Bundan dolayı basketbol yarı sahasındaki savunmamızdan bir açık oluşmazdı. Topu çok iyi götürürdü. Tam sahada gidebilir ve eli sıcak oyuncuyu bulabilirdi. Son yılında da çok başarılı no-look pasları vardı. Eğer basketbol kariyerini noktalamasaydı çok iyi bir EBBL oyuncusu olurdu.

Kariyerinin son senesinde okulunu ve basketbol antrenmanlarını bir arada yürüterek üniversite sınavını kazanmıştır. Çok çalışmanın örneklerinde birisi olan Kerem basketbolda kazanmış olduğu İstanbul derecesiyle de hayatına unutulmaz bir anı eklemiştir. Benim için de Kerem unutulmaz bir oyuncu olarak kalacaktır.

Seninle çalışmak çok keyifliydi teşekkürler çocuk. Hayatın bizi basketbol yada basketbolsuz bir daha karşılaştırmasını dilerim. Yolun ve bahtın açık olsun.
spacer

KULÜBÜM U16B BASKETBOL TAKIMI İYİ HOŞ AMA

BASKETBOLUMUZ YETMİYOR

Geçen gece kulübüm 16B basketbol takımı TBF İstanbul Altyapı C Ligindeki ikinci maçını oynadı. Oyunun son 5 dakikasına kadar başa baş geçen maçta oyunun sonunu oynayamayarak rakibi Basketbolun Yıldızlarını 51-70 kaybetti.

kulübüm basketbolu

Geçen maçımıza göre takımım çok daha iyiydi. ilk maçlarının acemiliği atılmıştı. Oyuna da iyi başladık. Sahada basketbol oynamaya çalışan kulübümün U16B takımı yine de bazı noktalarda hala heyecanlarına yenik düşüyordu.

Rakibimizin bize karşı oynaması gereken basketbol, çok hızlı hücum atmasıydı. Bizim de ana hedefimiz rakibin hızlı hücumlarını durdurabilmek olarak planlanmıştı. Ancak bizim adımıza hedefimize uzak bir görüntü içinde kaldık, bilhakis rakip takım da fastbreak ataklarını etkili yapınca oyun son periyoda kadar kafa kafaya gitmiş olsa da genelde oyun kontrolüne sahip olan takım Basketbolun Yıldızları oldu.

Momentumu değiştirmek için yaptığımız oyuncu değişiklikleri çok fazla sonuç vermedi. Bir kere zone savunmayı tercih eden kulübüm U16B oyuncuları, bir kere de baskı yapmayı denedi. Ancak yaptığımız bu momentum değişikliği hamleleri karşılık bulamadı. Bir de oyunun son 5 dakikasında oyuncularımda ciddi yorgunluk belirtileri oluşunca rotasyon darlığımız da mağlubiyete sebep oldu diyelim.

Kulübüm U16B takımı maça adam adama başladı ve oyunun yaklaşık %95'inde de yarı saha adam adama savunmayı tercih etti. Topu durdurma ve topsuz adamın pozisyonun funthemental becerilerinin oturmuş olduğu ancak up&down oyununa daha fazla ihtiyacımız olduğu net bir şekilde görüldü. 

Atletik becerilerimizi de geliştirerek gördüğümüz bu eksiklikleri gidererek bir dahaki maçlarda kulübüm genç basketbolcu adayları daha iyi basketbol oynayacaktır.

Basketbolun Yıldızlarını tebrik eder, oyuncularımın göstermiş olduğu mücadeleden dolayı da kendilerini kutlarım. Kulübüm U16B oyuncuları yapacağımız en önemli şey daha fazla funthemental çalışmak olmalıdır.
spacer

BİR ZAMANLAR OKULUM ÖĞRENCİLERİ | Şule

 KURTULUŞ PITSBULL ŞULE 

Okulum öğrencilerinin hepsinin yolları ve bahtları açık olsun. Ancak ben bu seride çalıştığım okulum öğrencilerinden söz etmek istiyorum. O kadar çok unutamadığım öğrencim var ki hepsini yazacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Yakın zamanda mezun ettiğimiz ve kendisini çokça özlediğim Şule ile başlıyorum. 

okulum basketbolcularından

Kurtuluş Lisesinden mezun ettim kendisini, okuluma geldiği ilk günden mezun olduğu güne kadar birlikte o kadar çok şey paylaştık ki, anı defteri tutsaydım yüzlerce sayfada yer alacak sevgili öğrencim Şule. Sen sadece öğrencim değildin, sporcumdun, basketbolcumdun, sağ kolumdun ve tüm çaylak öğrencilerin kızım sandıklarıydın. Sanmak bir yana sen zaten benim kızımdın.

Daha dün gibi hatırlıyorum. Bir eylül günü olmasına rağmen yaz havası vardı. Güneş tepeme doğru ışığını ve ısısını hoş tenime vuruyordu. Okulumun bahçesinde bankta bu keyifle oturuyordum. Sanırsın sofistike dönemin bir keşişiydim. Acaba nasıl faaliyetler yapsam bu dönem diye de düşünmüyor değildim. Öğrencilerimin yıllarca unutamayacakları spor faaliyetlerini düşünüyordum. Bir de o sıralarda henüz sevgisini diğer iki kadın la paylaşmadığım en sevdiğim kadını düşünüyordum. O da mavi gözlü bir devdir deyip keseyim burada.
okulum pitsbull kadın takımı

Bu duygularla düşünceler ruhumu sarmışken yanında annesi olduğunu düşündüğüm bir kız okula bahçesinden içeri girdi ve emin adımlarla okula doğru yürüdüler. Yeni çaylaklarımızdan biriydi besbelli. Ta o zaman onu ilk gördüğümde bu kız çok iyi bir sporcudur dedim. Umarım basketbol oynuyordur ve kadın takımımıza girer diye bir dilekte bulundum. 

okulumdan şule
Gerçekten de Şule iyi bir sporcuydu, bir sporu yapmıyordu, birkaç spor branşıyla da ilgileniyordu, hepsinde de oldukça başarılıydı. Basketbol oynaması benim için özeldi çünkü basketbol ile ilgilenen her öğrencimi nedense özel tutuyorum. Bu benim basketbola olan aşkım ile ilgili sanırım. Şule atletik, kuvvetli, mücadele etmeyi seven geri adım atmayan ve mükemmel bir sorumluluğa sahip bir öğrenci-sporcuydu. Onunla ne yaparsam yapayım kesinlikle gözüm arkada kalmazdı, tuttuğunu koparacağını bilirdim. Disiplinli olduğu kadar akademik başarısı da okulumun üst seviyesi noktasındaydı.

Birlikte yapmak isteyip de yapamadığımız tek spor faaliyeti Korfbol oldu. Bir türlü yarışmaları takip edemedik ve her program yayınlandığında maçımız ya o gündü yetişemiyorduk yada bir gün öncesiydi. Bunu buraya özellikle yazıyorum çünkü eğer korfbol yarışmalarına gidebilseydik bence kesinlikle Okulum İstanbul Şampiyonluğuna uzanabilirdi. Her neyse şimdi korfboldan sorumlu kişi bulmuş ve telefonunu aldım ama Şulesiz bir sportif faaliyet olacağı için yazıyı yazarken biraz yüreğim buruk ama burada yarışacak öğrencilerim için de mutluyum.

Şule'nin akademik başarılarından burada söz etmek istemiyorum, benim konum spor ve basketbol olduğu için onun bu yönünden söz etmek istiyorum. Neler yaptı Şule? Karete, Basketbol, Futbol, Futsal, Atletizm, Korfbol ve bir sürü özel spor etkinlikleri. Canım kızım Şule bunların tamamında çok başarılıydı. Okuluma çokça madalya ve kupa kazandırdığını herhalde tahmin ediyorsunuz.

O mezun olduktan sonra, okulum biraz sessizleşti diyebilirim. Onu o kadar özledim ki okulumun ilk 1-2 ayında öğrencilerime sürekli Şule'yi çok özlüyorum keşke mezun olmasaydı diyordum. Şule kim diye soran yeni çaylaklarıma da Şule'yi tanıyan öğrenciler Ümit hocanın kızı diyorlardı. O zaman da şöyle bir ses geliyordu. "Eee her akşam evde görüyordur onu, neden özlüyor ki." Açıklamalar, açıklamalar geliyordu ardından.

okulumdan şuleMezun olacağı yıl Türkiye rekoruna sahip sınıflar arası 3x3 Karma Tek Pota Basketbol turnuvasına Ben ve 2 kız ki bunlardan biri Şule idi bir takım kurduk. Uzun süren ligin ardından play offlar turnuvayı takip etti. Sonunda 3. olmayı başardık birlikte. Okulumda o kadar iyi takımlar vardı, kulüp oyuncuları vs ama Şule'in büyük katkısıyla sonunda zafere ulaşmayı başardık. Şule ile ilgili herhalde en unutamayacağım faaliyette 3x3 Karma Pota Basketbol turnuvası olmuştur. Bu turnuvada çok anı biriktirdik değil mi kızım? 

Bu satırları okuduğunda 3x3 Karma Pota Basketbol turnuvasında yaşadığın o güzel anların gözünden canlandığından ve mutlu bir gülümsemeyle hatırladığından eminim sevgili Şule. İşte böyle güzel bir öğrencimdin sen.


Her neyse, güzel kızım, bal kızım biliyorum ki hayat sana hep iyi yüzünü gösterecek. Senin başarılı bir insan olacağından, hayata tutunacağından hiç şüphem yok. Birbirimizle bağımızı hiç koparmayacağımızı bilerek çok mutlu ve başarılı bir hayat geçirmeni dilerim.

Seni seven Ümit Hocan...
spacer

SENİ BASKETBOL TAKIMINA ALDIM - III

"Basketbol sahası dikdörtgen şeklindedir, sahada da yamuk, daire ve yarım daire gibi geometrik şekiller ile düz ve kesik çizgiler vardır. Bu şekillerin ve çizgilerin hem adı vardır hem de oyun kuralları için bir anlam ifade etmektedir."

seni basketbol takımına aldım

Yavaş yavaş basketbolun hayatımda ne kadar önemli bir yer edinmeye başladığını hissetmeye başlıyordum. Artık eskisi gibi her şey ve her zaman oynadığım oyunları oynamıyordum. Zaten oynadığım oyunların sonucu belliydi. Sürekli kaybeden bendim. Tüm oyunlarımda tabelada mağlubiyet yazıyordu. Ne beklenebilirdi benden sıkıcı, insanlarla ilişki kuramayan, sinik, kalabalıklar içerisinde sürekli saklanan biriydim. 

Söz konusu basketbol olduğunda ben bile kendimi tanımıyordum, oysa ben bile benimle arkadaş olmak istemezdim fakat basketbol hayatıma girdikten sonra bende bambaşka özellikler meydana geldi. Mesela artık gerçekten de yapmak istediğim anlamlı bir şey vardı. Basketbolu Zeynep Abla gibi oynayabilmek. Hem de kaybetmek ya da kazanmanın pek önemi yoktu, esas iş oynarken güzel tablo çizmekti. Tıpkı bir ressamın kalemiyle çizilmiş gibi güzel bir tablo. Benim esas önceliğim de bu olduğu için antrenmanlarda Melek öğretmeni can kulağıyla dinler onun yapmamızı istediği her hareketi ayrıntılarına kadar dikkat ederek yapmaya çalışırdım. Melek öğretmen afferin Elif dedikçe de daha çok gayret ederdim.

Antrenman düzenine gittikçe uyum sağlıyordum, her antrenmanda olduğu gibi bu antrenmana da erkenden gelip önce ablalarımı seyrederek onların nasıl çalıştığına bakarak neler öğrenebileceğime baktım. Öğreniyordum da.

Sonra antrenman sırası bize geliyordu. Antrenmanın başlama düdüğü çalana kadar, hem daha önce öğrendiklerimi hem de ablalardan kaptığım hareketleri çalışıyordum. Sonra düdük çalardı ve biz alkışlayarak basketbol sahasının ortasında bulunan dairede toplandık.  Melek öğretmen bugün bize çoğunlukta pas çalıştıracağını söyledi. Sahada en çok kullanacağımız pas olan Göğüs pasını anlatarak başladı.

“Çocuklar bugün pas konusunu işleyeceğiz. Pas bizim için çok önemli bir funthemental’dır. Funthemental sözü dünyanın her yerinde aynı anlamda kullanılır. Ben sizlere basketbolun diliyle hitap edeceğim. Sizler de basketbolun terminolojisini öğrenerek ilerde kendinizi daha çok geliştirebilirsiniz. Funthemental demek, basketbol sahasında yaptığımız beceriler olarak tanımlayabiliriz. İşte Pas ta bu becerilerden biridir. Pasın bizim için diğer bir önemi de paylaşma duygularının kazandırılmasıdır. Eğer biz bir takım olarak paylaşmaz yardımlaşmazsak o zaman bir aile olamayız. Bir aile olmayı başarabilirsek birimiz hepimiz için mücadele eder ve maçlarımızı birlikte kazanmanın gururunu, kaybettiğimizde de birlikte üzülüp birlikte nasıl daha iyisini yapabileceğimizi bulabilir.

Pas becerilerine bu gözle bakmalısınız. Bizim için paylaşmanın bir aracı olarak görülür. Zaten basketbol demek takım olmak demektir. Bir takım olacaksak öncelikle birbirimize bağlı, birbirimizi seven, birbirimize yardım eden, birlikte çalışmaktan başka bir şey yapmayacağız. Bazen sorunlarımız olacaktır da ama biz önümüze gelen her tür sorunu birlikte takım içerisinde bu duygularla çözeriz inanın bana sevgili basketbolcularım.

Buraya kadar anlamadığınız bir şey yoksa sizlere şimdi basketbolda pasın anlatacağım sonra da antrenmanımızın büyük bir kısmında da pas funthemental çalışarak çok tekrar yapacağız.

Pas bir basketbolcunun en çok kullandığı temel tekniklerden biridir. Pek çok çeşit pas var ama biz bugün Göğüs Pas’ını çalışacağız. Basketbol dilinde buna “Chest” pas adı da verilir. Ben antrenmanlarımızda her iki sözcüğü de kullanacağım siz de ne demek istediğimi anlayacaksınız Tamam mı?

Göğüs pası, en çok kullanılan pas çeşididir. İki elimizle topu yandan kavrıyoruz, baş parmaklarımızın uzantısı birleştiğinde ters V harfini oluşturacak, ki bunu parmağımızı zihnimizde uzatarak canlandıracağız, parmaklar gergin ve bir birinden açık, ayamız hariç topu kavrıyoruz, özellikle parmaklarla. Ayaklarımız omuz genişliğinde açık, dizlerimiz hafif bükülü ve top çenemizin altında gövdemden biraz uzaktadır. Gövdemiz de hafifçe öne bükülü olmalıdır.

Pası atmadan önce karnımdan çeneme doğru ters C harfi çizip kollarımızla uzanarak pasımızı atıyoruz. Top elimizi terk ederken ayalarımızın her ikisi de dışarıya doğru dönüyor, baş parmağımız yeri gösterecek, işaret parmağımız da hedefi yani pas atacağımız arkadaşımızın göğsünü, işte bunun için bu pasa göğüs pası diyoruz. Top hedefe yani arkadaşımıza gidene kadar da kollarımızı uzatıyoruz ve gergin bir şekilde bekliyoruz. Pasımız hedefe ulaştıktan sonra toparlanmanız gerekmektedir.

Burada şunlara dikkat etmenizi istiyorum;

  1. Paslar çok kuvvetli atılmalıdır.
  2. Pas atılırken sizlere söz ettiğim adımları sırayla yapmalısınız.
  3. Top yere paralel bir şekilde düz bir çizgide takım arkadaşınıza gitmelidir.
  4. Pasımızı iki el ile atmalıyız ve top iki el ile yakalanmalıdır.
  5. Pası atarken gövdemizle de öne doğru uzanmalıyız.
  6. Topun kuvvetli gelmesi bahane olmaksızın pası yakalayacak takım arkadaşı topu mutlaka yakalamalıdır.
  7. Pas isteyen oyuncunun mutlaka pası isteyecek noktayı göstermesi ve pası atacak oyuncunun da pası istenen hedefe atması gerekmektedir.

Şimdi sorusu olan var mı? Sorunuz yoksa hemen iki kişilik gruplar oluyorsunuz her grupta bir top  olsun. Sizler kurduğunuz gruplar ile bir takımsınız unutmayın. Düdüğümle karşılıklı chest pas yapacağız.”

Biz de saha boyunca karşılıklı yerleştik ve pas atmaya başladık. İnanılmaz bir şekilde paslarım güzel gidiyordu. Çok hızlı ve çabuk bir şekilde hedefine ulaşıyordu ama Selin’in pasları bana iyi gelmiyordu, içimden ona kızıyordum fakat Melek öğretmenin de söyledikleri bir taraftan kulağımda çınlıyordu bundan dolayı kendimi dizginliyordum. Onun daha iyi pas atması için paslarımı hem daha kuvvetli atmaya başladım hem de daha hızlı. Sonra arada bir de Selin’in  nasıl atması gerektiğini anladığım kadarıyla söylemeye başladım. Ve Selin de daha iyi paslar yapmaya başladı.

Antrenmanın geri kalan bölümünde de çok keyif aldım ve hiç bitsin istemedim, hatta son bölümde 2 kere yarışma yapıldı birinde ikinci oldum diğerinde de ben kazandım. Artık bir kaybeden değildim, her oyunda kaybeden ben oluyordum ama basketbolda kazanan ve kendine güvenmeyen ezik çocuk yoktu artık. Basketbol sahasındaki amatör oyuncu yerini geleceğin basketbolcu adayı Elif'e bırakmıştı artık.

Devamı gelecek...

spacer