EUROLEAGUE | 2022'DE VEDA EDEN YILDIZLAR

2022'de veda eden basketbolcular

 2022'de Euoroleague'de Hangi Yıldızlar Basketbola Nokta Koydu

Çok iyi bir kariyerden sonra bazı euroleague oyuncuları kariyerlerini bitirdiler. Bunların arasında Euroleague ve EuroCup şampiyonluğu yaşayanlar da var. Ayrıca bir hakem de aktif basketbol hakemliğine nokta koydu.

Muhteşem basketbol kariyerini 2022'de noktalayan bu isimlere gelin birlikte bakalım. Neler yapmışlar? Vedaları nasıl olmuş görelim.

Paulius Jankunas

Zalgiris Kaunas'ın efsane oyuncusu basketbolu bıraktı. Basketbola veda ettiğinde 2.010 ile Euroleague tarihinde tüm zamanların rebound lideriydi. Khimki dışında tüm kariyeri boyunca Zalgiris'teydi.

2017 Aralık ayında Euroleague MVP'si oldu. 2017-18 sezonunda Zalgiris Kaunas'ın Final Four'a yükselmesinde rol oynadı. Aynı sezon Euroleague'nin en iyi takımına seçildi.


George Printezis

Yetiştiği Olimpikos ile Yunanistan şampiyonu olarak ve Euroleague Final Four'u oynayarak kariyerine nokta koydu. 

2010-20 yılları arasında Euroleague'nin en iyi oyuncuları arasında gösterildi.

2012 Final Four finalinde 19 sayı geriden gelen Olimpiakos'a son saniye atışıyla maçı kazandıran şutu en çok hatırlanan anıdır.

Printezis 17 sezon boyunca Euroleague'de oynadı. 2016-17 Sezonunda Euroleague birinci takımına seçildi.


Jaycee Carrol

Euroleague'nin en iyi şütörlerinden biri olarak 2022 yılında emekli oldu. 2 kere Euroleague şampiyonluğu kazanmanın yanı sıra, en yüzdeli üç sayılık atış sokan oyuncular arasında yer almaktadır.

Kariyerinin tamamını Real Madrid'te geçti. 10 sezon boyunca euroleague'de oynadı. Euroleague tarihinde %91,2'lik oranındaki serbest atışla 4. sırada yer almaktadır.


Gustavo Ayon

Tüm zamanların en iyi Meksikalı oyuncusudur. Real Madrid ile 2 kere Euroleague Şampiyonluğu kazandı. 

2015-16 ve 2016-17 sezonunda eurolegaue'nin en iyi takımına seçildi.

Meksika ile 2013 FIBA AmeriCup ve CentroBasket 2014'de altın madalya kazandı.


Vladimir Micov

2015-16 sezonunda Galatasaray ile Eurocup'ı kazandı. Euroleague'de CSKA, EA7 Emporio Armani Milano ile 5 sezon oynadı.

2015-16 Sezonunda EuroCup en iyi takımına seçildi.


Sinan Güler

2015-16 sezonunda Galatasaray'ın kaptanı olarak Eurocup şampiyonluğu kazandı. Euroleague'de Anadolu Efes, Galatasaray ve Fenerbahçe Beko ile 10 sezon geçirdi.


Luigi Lamonica

2022'deki Eurolegue Final Four Finalinde Anadolu Efes-Real Madrid maçında son düdüğünü çaldı. Euroleague'de 21 yıl boyunca görev yaptı.

10 defa Final Four'da görev aldı.

2019 yılında İtalya Cumhuriyet'inden Liyakat madalyası kazandı.


spacer

BASKETBOL EĞİTİMİ - HAKEM KARARLARI

hakem kararları

 Basketbol Eğitimi Gözüyle Verilen Hakem Kararları

Çok uzun zamandır altyapıda coach'luk yapmaktayım. Çoğu zaman tartışma konularını hakem kararları üzerinde hala dinlemekteyim. Oysa tartışılan kötü oyun ya da mağlubiyet hakemden kaynaklanmıyordu. Basketbol eğitimi açısından bakacak olursam zaman usta bunu bana öğreten kişi oldu.

İstanbul altyapı liglerinde bir maç ve maç sonunun nasıl içinden çıkılmaz hale geldiğini kendi tecrübelerimle çok yaşadım. O kadar çok vaka gördüm ki, analizini yaptıkça kendimce haklılığımı kontrol etmiş oldum.

Önemli noktanın kendi yaptığımız iş olduğunu her şeyden önce bunu analiz etmek olduğunu üniversitedeki iki değerli hocamdan öğrendim. Kemal hocam ve Hasan Birol hocam sağ olsunlar. Gerçi bu hocalarımdan söz etmişken dolaylı olsa da basketbol hayatıma iyiki dokunmuşlar dediğim Yüzbaşı Dilşat hocama ve bunların hocası olan Gazo hocama minnettarlığımı dile getirmek istiyorum.

Maç ve Maç Sonrası Kaos

Bir maçın güzelliğini bozan ilk şey kesinlikle hakem kararları değildir. Ancak sürekli hakem öyle hakem böyle hikayelerini duyuyoruz. Evet hakem hata yapmış mı? Yapmış. Ancak coach olarak sen yanlış karar verdin mi, oyuncun boş turnikeyi kaçırdı mı, ya da savunmada uyuyarak basket yedirdi mi? Evet oldu. 

Peki hakemin o bir düdüğü taraf tutmaksa, bizim yaptıklarımız nedir? Bunu düşününce basketbolda yeni bir aydınlanma yaşadım. Dedim ki kendime demek ki benim kendim ve takımımla ilgili olmam lazım, hakem, seyirci, rakip takım ya da her hangi bir rakip oyuncu değil. Basketbol eğitimi alan basketbolcu adaylarına rehber olması adına bir maçın güzelliklerini bozan etmenlere bakmak istiyorum.

Üzülerek söylemek istiyorum, maçın güzelliğini bozan ilk şey tribündeki veli oluyor çoğu zaman. Oyunun kurallarını bilmeden, coach'un ne yapmak istediğini anlamadan çoğu zaman boş atıp tutuyorlar. Müsabaka esnasında da yok top çıktı, yok faul oldu gibi davranışların akabinde fiili sportmence davranışların takibiyle bazı güzelim maçların olaylı hale gelmesine sebep olmaktadır.

Sonrasında güzelim maçı bozan kişi de maalesef biz antrenörler olmaktayız. Tamamen duygusal olarak yükleniyoruz. Sonrasında duygularımıza da mani olamayınca genelde ve sıklıkla hakeme sarıyoruz. Bu da imam hikaseyine dönünce işin içine coach'larını çok seven basketbolcu adayı oyuncuların olumsuz davranışlarını tetikleyerek yine güzelim maç berbat edilebiliyor.

Coach'tan sonra da basketbol oyuncuları gelmektedir. Özellikle funthemental becerileri tam oturmamış, oyunun kurallarını ve taktik yaklaşımlarında eksik olan oyuncular önce hakeme sonra da rakip oyunculara karşı sportmence olmayan davranışları sonunda gerginliğe sebep olabilmektedirler. Bir de tecrübeli oyuncular maçı zaman zaman gererler.

Oyuncu davranışları daha masum olmakla birlikte basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adayları kanımca hem bireysel gelişimi hem de taktik gelişimleri oturmamış basketbolcu adayı oyuncular buna meyillidirler.

Yine üzülerek söylüyorum, listemin son sırasında olan hakem arkadaşlar güzelim bir maçı bozmuş olabiliyorlar. Genelde daha hakemliğe yeni başlamış tecrübesiz hakemler bunu yapmaktadırlar. Ancak onlar da bir şekilde düdük çalarak öğrenecekleri için bunu coach olarak anlayıp oyuncularımıza aktarmamız lazım.

İstanbul C liginde hakem hataları daha fazla olmakla birlikte, A ligindeki hakemlerimizi çok iyi bulmaktayım, B liginde düdük çalan hakemlerimiz de son derece başarılıdırlar. Hatta aralarında A liglerinde de düdük çalan hakemlerimiz var.

Bireysel olarak şu değerlendirmede ısrarlıyım. Aslında hakemlerimiz gayet iyi bir maçı geren önce başka faktörler var ve bu etmenler oldukça etkili.

Uzun bir girizgah yaptıktan sonra basketbol eğitimi açısından FIBA Şampiyonlar Liginde hakemlerin çaldığı bazı kritik düdükleri videolarını da izleyerek değerlendirmek istiyorum.

Pozisyon 1: Yarım Daire


Siyah formalı 19 numaralı oyuncu, penetre ediyor. Beyaz formalı 98 numaralı savunma oyuncusu yarım daire içinde ayakları yerde hücum oyuncusunu karşılayarak temas alıyor. Hakem hücum faul çalıyor. Karar doğru. 

Kural: Savunma oyuncusu iki ayağı yerde ve rakibe yüzü dönük savunma pozisyonu almışsa hücum oyuncusunun bir şarjı hücum faul demektir.

Kural: Bir hücum oyuncusu sahanın bir yerinden sıçrayıp başka bir yerine inebilir.

Kural: Savunma oyuncusu kollarını, bacaklarını ve vücudunu kullanmadıkça, yarım daire içinde aldığı tüm şarjlar hücum fauldür.

Bu kurallara baktığımızda net bir şekilde hücum faulü görmekteyiz. Hakem doğru karar vermiştir. Ama inanın yukarıda anlattıklarım doğrultusunda buna benzer bir çok pozisyonda doğru düdük çalınmasına rağmen bir müsabakanın kaosa döndüğünü gördüm.

Pozisyon 2: Topa Temas


Siyah 10 numaralı oyuncu sıçrayarak topu çembere bırakıyor. Bu sırada sarı 27 numaralı oyuncu da sıçrayıp topu blokluyor. Burada hakem topa müdahale çalıyor. Basketi de geçerli sayıyorlar. Hakemin kararı doğru.

Kural: Atış yapan oyuncunun topu çember seviyesinin üzerindeyse, savunma takımındaki bir oyuncu top çembere inerken, topa ve arkalığa temas edemez.



spacer

ALTYAPIDAKİ ŞAMPİYON BASKETBOLCULAR | Ali Haydar (21-22)

şampiyon takım

 Nam-ı Diğer Ali Haydar

Gerçek adı Ali Haydar değildir. Takımı ilk devraldığımda çocukların isimlerini sorarak öğreniyordum. İsim ve yüz hafızam da zayıf olduğundan dolayı bir kişiye defalarca adını sormam, defalarca görmem gerekiyor. 

Ali Haydar'a belki adını yirmi kere sormuşumdur onu tanıyana kadar. Her seferinde "oğlum adın ne?" dediğimde "Ali Haydar" derdi. Fakat Adı Ali Haydar değildi. Anlaşılan kulaklarımda da sorun olacak ki Ali Haydar diye duyuyormuşum.

Sonra bir gün oyuncularımdan biri "koç neden Ali Haydar diyorsun" diye sordu. Ben de "çünkü onun adı Ali Haydar" dedim. Meğerse Ali Haydar'ın adı Ali Haydar değilmiş ama bu saatten sonra hep Ali Haydar diye anıldı ve öyle kaldı. Ali Haydar.

Basketbolu sevdiği kadar beni de sevdi. O beni sevince ben de onu sevdim. 

Verdiğim tüm basketbol becerilerini alırdı ve uygulardı. Birlikte çalıştığımız yıllar içerisinde gelişimi sürekli devam etti. Kanımca basketbolun özünü anlayarak oynadı ve emeklilik kararını aldığında da iyi ki basketbol oynamışım demiştir.

ali haydar

Basketbolcu Özellikleri

Takıma ilk geldiğimde net 4 numarada oynamaktaydı. Savunma konusunda korkak olduğu söylendi ancak kanımca öyle değildi. Rebounda girmez, fastbreak koşularını yapardı. Şut atar ama tercihleri yanlıştı. Bir de "gundi" olduğu söylenmişti.

Ancak antrenmanlar ilerledikçe ben Ali Haydar'daki potansiyeli gördüm. Kanımca şampiyon takımımızdaki yaşı küçük olan oyuncularımızın arasındaki kemik oyunculardan biriydi. Özellikle savunma pozisyonlarını almasının yanı sıra takım arkadaşlarının da ideal savunma pozisyonlarını almasını sağlardı. Savunmada takımımızı yöneten gizli liderlerden birisiydi.

En önemli eksiği şut idi. Çok ideal pozisyonlar bulur atar ancak sokmakta sıkıntı vardı. Kendisiyle yeterince 1e1 eğitim yapmak gerekirdi. Yapamadım. Bu da benim kusurumdu. Çünkü şutu iki elle atardı eğer destek elini kullanması için onunla bireysel antrenman yapmış olsaydım averaj üstü bir şütör olurdu. Şimdi burada coach'un eksikliğini tartışmak istemiyorum.

Bir keresinde Ali Haydar kanımca 3 numaraydı ancak 4 numara oynama yetisi de mevcuttu. Hem uzun oyuncuları tutabiliyor, hem de kısa oyuncuları tutabiliyordu. Ayrıca savunma reboundlarına katkının yanı sıra fastbreak ataklarını başlatabiliyor ve kulvarları doğru doldurarak fastbreak'e koşabiliyordu.

Şut atma, penetre etme ve pas verme zamanlaması oldukça doğruydu. Sıcak oyuncuyu görür ve değerlendirirdi. Bir diğer pozitif yanı da görevini bilir ve aldığı görevi layıkıyla yerine getirirdi. 

Coach neden beni oynatmıyor? Ya da neden ilk 5'e başladığında neden ilk 5'te başladığını bilirdi. Bu özellik çok basketbolcu adayında yoktur.

Her ne kadar yüzdeli şut sokamazsa da takımıza skor katkısı sağlayan önemli oyunculardan biriydi. Emekli olma kararı almamış olsa ideal bir ortamda basketbol oynamaktan hala keyif alabilirdi.

İnanıyorum ki ilerde bir gün Ali Haydar basketbola olan sevgisini basketbola yeni başlayan gençler için kullanacaktır. Onunla geçirdiğim sezonlar boyunca basketbol sahasında aynı dili kullandığım için kendimi şanslı ve mutlu hissediyorum iyi ki Ali Haydar ile çalışmışım diyorum.

Hayatta yolunun açık olmasını, ayağının taşa değmemesini dilerim oğlum.
spacer

PERTEVNİYAL LİSESİ BASKETBOL DOSTLUK TURNUVASI

basketbol turnuvası

 Basketbol Dostluk Kupası-2

Küresel pandemi covit-19'dan önce Pertevniyal Lisesi'nin düzenlediği 5x5 ve 3x3 basketbol turnuvasına spor bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun açışılışını yaptığı Pertevniyal Lisesi Dostuluk turnvuasına katılmış olan okulum kadın ve erkek basketbol takımı bu basketbol turnuvasının ikincisine de davet edildi.

Bu yıl Dostluk Turnvası 2. kez düzenlenecek. Pertevniyal Lisesi'nin 150. yıl dönümü olması sebebiyle Dosluk Turnavasına uluslararası bir organizasyon kazandırılmaya çalışılmaktadır. 

Masa Tenisi ve Basketbol branşlarında kadın ve erkekler arasında düzenlenecek bu turnuvaya davetlerinden dolayı okul Beden Eğitimi Öğretmeni Semra hanıma ve Pertevniyal Lisesine teşekkür ederim.

basketbol kadın

Okulum Kadın ve Erkek Basketbol Takımı

Geçen gün okulum kadın ve erkek basketbol takımıyla Pertevniyal Lisesiyle Dostluk Turnuvasının provası şeklinde hazırlık müsabakası yapan okulumun saha içi ve saha dışı performansından söz etmek istiyorum.

Okulum kadın ve erkek takımı ilk müsabakadan 1 saat öncesinde Pertevniyal Lisesinde buluştular. Maçlardan önce, maç sırasında ve yaptığımız toplantılarda şunları vurguladık.

  • Sporun kaynaştırıcı gücünü bilerek esas amacımız Dostluk Turnuvasında iyi arkadaşlıklar edinmek olmalıdır.
  • Kazanmak için tüm çabasmızı göstereceğiz ancak sportmence oynamak bizim için kırmızı çizgidir.
  • Ne olursa olsun Fair Play felsesinden ödün verilmeyecektir.
  • Saha içende ve saha dışında da düşünce, söz ve davranışlarımızda spor ahlakının gösterdiği doğrultuda hareket edilecektir.
  • Kazandığımızda ya da kaybettiğimizde duygularımızı kontrol etmeyi bileceğiz. Abartılı sevinçler olmayacak, kaybeden tebrik edilecektir.
  • Sahada basketbol funthemental becerilerinin ve basketbolun işaret ettiği güzellikleri yapmak için elimizden geleni yapacağız.

basketbol erkek

Basketbol Maçlarımız Nasıldı?

Hem kadın takımımız, hem de erkek takımımız Pertevniyal Lisesiyle kıyaslandığında eşit güçte iki okul takımı olarak değerlendirmekteyim.

Rakibin kadın takımının bizden daha organize olduğunu, sahadaki duruşlarıyla daha takım oldukları konusunda da fikrim var.

Bireysel beceri olarak baktığımızda okulumun kadın basketbol takımı daha ileride olduğu için de her iki takım dengeli bir durumda olmaktadır.

Sportemce mücadele konusunda kadın basketbol takımımın eksikleri olduğunu düşünsem de inanıyorum ki kadın basketbolcularım turnuva hazırlıkları sırasında çizdiğim ilkeleri çok daha iyi benimseyerek ona göre davranışlarını düzelteceklerdir.

Okulumun kadın takımı Eda'nın liderliğiyle oyunu ve skoru sürekli önde götürerek devam etti. Zaman zaman rakip takım hamleler yapsa da Mizgin ve Lilas'ın oyun becerilerini sahaya yansıtmaları sonucunda oyunun son dakikasında 4 sayılık bir avantaj yakalayarak maçı 38-34 kazandık.

Bunun yanı sıra ilk defa bir spor müsabakasına katılan kadın basketbolcumuz Melek ve Perinaz'ın da mücadelesi gerçekten takdiri hak etti.

Diğer oyuncularım, Esma, Defne, Melek, Ayça, Gamze'ye de bu müsabakada oynadıkları basketbol için teşekkür ederim.

basket maçı

Erkek basketbol takımımız tüm müsabakada oldukça üstün bir görüntü çizdi. Turnuva için belirlediğimiz yukarıdaki kriterlere fazlasıyla uyan erkek basketbolcularımla gerçekten de gurur duydum.

Guard oyuncumuz Nam-ı değer Cemali (Bu oyuncumuza sürekli C ile başlayan  bir isimle sesleniyoruz) gerçekten de mükemmel bir performans sergiledi. Hem oyunu organize etti. Hem de Pertevniyal Lisesinin tüm karşı hamlelerini kesen savunma ve hücum atakları yaptı.

Ayrıca Cevdet'in hücumdaki skorları da takımımızı oyun sonuna kadar hem oyun olarak hem skor olarak önde götüren en önemli etkendi. 

Ceyhun'un çok olgun oyunu ve liderliği okulumun beklediği saha içi liderini bulmayı sağladı.

Ayrıca nam-ı diğer Beşiktaşlı, Büyük İtü'lü ve Küçük İtü'lünün performansının da gelmesi galibiyetimizi haklı olarak getirdi.

Özgün, Eren, Maşallah, Ömer Alp, Eren, Serhat, Necati, Burak'ın basketbolu da göz doldurdu. 

Şimdi ilçede iyi bir basketbol oynayıp güzel sonuç almanın yanında gelecekteki Dosluk Turnvasında da iyi bir görünüm için çalışmaya başlıyoruz. 
 
spacer

EUROLEAGUE | EUROLEAGUE 2022 ÖZETİ

euroleague

 Euroleague 2022'de Neler Oldu?

2023 yılını kutlamaya hazırladığımız bu günlerde, sizler için euroleague 2022'de neler oldu ona baktım. Genel hatlarıyla Euroleague 2022'de şunlar oldu.

Anadolu Efes Tarihe Geçti.

Covit-19 pandemisinden dolayı iptal edilen sezonda Anodulu Efes ligi lider tamalamıştı ancak o sezon iptal edildiği için şampiyon belirlenemedi. Devamında Anadolu Efes, Euroleague tarihinde 2 kere üst üste şampiyonluk koruyan 3. takım olmayı başardı. Bu sezonda da 3 kere üst üste kovalayacağı şampiyonluktan da başarılar dilerim.

2022 Final Four'unda Vasilije Micic yarıfinal müsabakasında Olympiacos'a karşı maçı kazandıran şutu attıktan sonra finalde Real Madrid'e 23 sayı atarak Final Four'un MVP'si oldu.

Takım kaptanı Doğuş Balbay ise kupayı kaldırmak yerine Bryant Dunst'ına kupayı kaldırma onuru verdi.

Normal Sezon MVP'Si Mirotic

Normal sezonda MVP olan oyuncu Barcelona'da oynayan Nikola Mirotic oldu. Ortalama k19,9 sayı, 5,2 ribaun ve 20,1 verimlilik puanıyla MVP ödülüne layık oldu.

Takımını final four'da finale taşıyamazsa da bireysel olarak büyüleyici bir performans ortaya koyarak. Barcelona'nın euroleague 3.lüğünü elde etmesini sağlamıştır.

Pablo Laso Dönemi Bitti

11 sezon boyunca Real Madrid'te head coach'luk yapan Pablo Laso İspanya Play Off'ları sırasında geçirdiği kalp krizi nedeniyle basketbola ara verdi.

Real Madrid'te çok başarılı dönem geçiren Laso; 7 final four, 2 Euroleague Şampiyonluğu, İspanya Ligi Şampiyonluğu, 6 İspanya Kupası Şampiyonluğu ve 7 İspanya Süper Kupası Şampiyonluğu kazandı. 

Kulüpten yapılan açıklamayla da sağlık nedenlerinden dolayı Laso'nun basketbola ara verdiği ifade edildi.

Fenerbahçe Beko

Euroleague'de yeni bir başlangıç yapan Fenerbahçe Ülker Dimitris Itoudis ile anlaştı. Sezona da 9-1'lik muhteşem bir galibiyetle başlayan Fenerbahçe Ülker şamipyonluk adayı olduğunu gösterdi.

Virtus Euroleague'ye Döndü

14 yıllık aradan sonra Virtus Segafredo Bologna Euroleague'ye geri döndü. 2022'de 7 Days Euro Cup'ta Finalde Frutti Extra Bursaspor'u yenerek Euroleague'ye geri dönmeyi başardı.

Virtus Bologna 1998 ve 2001'de 2 kere Euroleague Şampiyonu olmayı başarmıştı.

Pek Çok Heyecanın Yaşandığı Yer: Belgrad

2022'de Belgrad Stark Arena adeta eurolegue'nin merkezi oldu. Anadolu Efes; Belgrad'ta eurolegaue şampiyonluğunu kazanarak ünvanını korudu. 

Sırp oyuncu Vasilije Micic 2022 Final Four'un MVP'si olmayı başardı.

Euroleague'de Partizan ve Kızılyıldız ilk kez Belgrad'ta Stark Arena'da karşı karşıya gelerek muhteşem bir Sırbistan derbisini yaşattılar. 

Oynanan dünya derbisindeki maçta Kızılyıldız'ın yıldız oyuncsu Nemanja Nedovic'in üçlüğüyle Partizanı 76-73 yenen Kızılyıldız muhteşem bir derbi izletmiş oldu.

Maçı kazandıran bu basketin yazısını okumak için ve atışı seyretmek için yukarıdaki bağlantı linkini tıklayabilirsiniz.


spacer

ADRİYATİK LİGİ | ADRİYATİK'İN BGL'Sİ

aba ligi

 ABA U19 Ligi

2022-23 Sezonu ABA U19 Ligi kasım ayında yapıldı. Bizim ligimizdeki BGL'ye gibi organize olan ligde 12 takım yer almaktadır.

Adriyatik Liginde oynayacak ve gelecek vaad eden pek çok basketbolcu adayının yer aldığı ABA U19 Liginde statü ve program açıklandı.

Statüye göre 3 takımlı 4 grup halinde maçlar oynandı ve tek devreli lig usulünden sonra ilk sırayı alan takımlar Final Four'da bir araya geldi.

Grup müsabakaları Laktai ve Zlatibor'da 11-13 Kasım 2022 tarihlerinde oynandı.

Final turundaki 4 takım şampiyonluk için kozlarını paylaştı. Buna göre Mega MIS, Kızılyıldız, Igokea m:tel ve Zadar Final Four oynama hakkı elde etti.

Final Four müsabakalarının oynanacağı tarihler daha sonra belirlenecek olup eşleşmeler de şöyle oldu.

Mega MIS - Cedevita Olimpija
Kızılyıldız - Igokea m:tel

aba ligi

aba ligi

aba ligi

aba ligi


Takımların Maçları

İzlemek istediğiniz takımın ful bir maçına gitmek için üzerini tıklayınız.



spacer

Savunma Ayakla Başlar

İyi defans oyuncuları savunmaya ayaklarıyla başlar. Ellerin kullanılmasından önce basketbolcu adayının savunma yapmaya ayaklarıyla başlaması gerekir. Savunmaya ayakla başlamanın önemi ilk basketbol savunması eğitimiyle başlar.

savunma ayakla başlar

Basketbolun büyük ustası İzzet Sürücü'den sürekli duyardım. Savunma ayakla başlar. Basketbolda savunma el ile yapılmaz. Önce ayaklarınla savunmanın karşısında durmasını öğrenmelisin.

Büyük usta İzzet Sürücü'nün savunma ayakla başlar sözü kesinlikle yerindedir. Basketbolcu olmak için yola çıkmış genç basketbolcu adaylarının kulaklarına küpe olması gereken bir sözdür. Savunma ayakla başlar.

Savunmaya Giriş

Basketbol oyunu iki taraflıdır. Hücum tarafı ve savunma tarafından oluşur. Genç basketbolcular oyununun her iki tarafında da iyi olmalıdır. Savunma yapmanın ilk yolu topun karşısında durma becerisidir.

Basketbol oyunundaki bireysel savunma gelişiminiz için ayaklarınızı kullanma becerisi en önemli konu olacaktır. Bireysel olarak topu durduramayan oyuncular maçı kaybetmeye mahkum olacaktır. Çünkü genç basketbolcu adayları ne yaparlarsa yapsınlar top bir şekilde savunmayı yaracaktır.

Topun Karşısında Durmak İçin Ne Yapılmalı?

Genç basketbolcu adayları ilk önce temel savunma pozisyonu duruşunu öğrenmelidir. "Stance" basketbol terminolojisinin kullanıldığı pozisyon ilk öğrenilecek beceridir. İlk çalışmalarınızda stance pozisyonunda çok acı duyabilirsiniz. Ama acı yoksa kazanmak yoktur.

Savunma pozisyonunuzun etkili olması için koç driller ile stance konumunuzun güçlü olmasını sağlamalıdır. Tepinme, sinyaller ile hareketler gibi çalışmalar.

Ardında savunmanın neden ayakla başladığını fark edeceksiniz. Çünkü stance pozisoynundan sonra ayaklar ile kayma çalışmaları gelecektir. Topun karşısında durabilmeniz için ayaklarınızı iyi kullanmanız şarttır. Ayak kaymalarıyla ilgili koç, toplu-topsuz pek çok drill ile ayaklarınızı kullanma becerinizi geliştirecektir. 

Bu temeller mükemmel savunmaya giden yolun teknik becerileridir. İyi defans yapmak için umarım savunmaya neden ayakla başlamanız gerektiğini fark ediyorsunuz.

Savunma yapmak isteyen genç basketbolcuların ne olursa olsun topun karşısında durmaları için savunmaya ayakla başlamaları gerekir. Bunu geliştirmek için daha önceki yazdığım "İyi Bir Savunma Oyuncusunun Özellikleri" konusuna bakabilirsiniz. 

Savunmaya ayakla başlamayı alışkanlık haline getirmeniz için rakibin elindeki topu çalmak ilk amaç olmamalıdır. Genç basketbolcu adaylarının yapacağı en önemli şey ayaklarını kullanarak her zaman topun karşısında kalmak olmalıdır. 

Diğer etkenler bu seviyenin üstünde olan beceriler olduğundan öncelikle oyuncuların doğru teknikleri öğrenmelerini tavsiye ederim. Basketbol eğitimini alan genç oyuncuların savunmadaki bireysel gelişimleri adına topu savunmak çok önemli olacaktır.

Ayna Drill

ayna drill


Savunmaya ayakla başlamanız için sizlere bir drill ile örnek vermek istiyorum. Ayna drilli basit gibi görünse de aslında topu savunmak için çalışılabilecek çok ideal bir savunma antrenmanıdır.

Oyuncular dip çizgide karşılıklı 2 eş olarak sıra olurlar. Drilllin amacı, savunmayı çalışacak oyuncu karşısındaki oyuncunun hareketlerini birebir kopyalamaya çalışır.

Ayna olan oyuncu, bazen slayt yapar, bazen koşar, bazen backpedal yapar, bazen sıçrayarak bir çizgiden diğer çizgiye doğru ileri-geri hareketler yaparak ilerler. Savunmada olan oyuncu bu onun hareketlerini aynı zamanda yapmaya çalışır.

Oyuncular yeterince becerikli olduklarında ayna olan oyuncu aynı hareketlerini top ile yapabilir.

Mükemmel savunma oyuncusu olmak için savunmaya ayakla başlayın. En önemli şey ise  oyuncunun istekli olmasıdır. 

Becerilerin arttırması için zik zak drill ve dar alanda 1e1 oynamak tercihler edilebilecek drillerdir.

Kimdir İyi Savunma Oyuncusu

Aşağıdaki kriterler topu savunan oyuncunun savunmada ne kadar iyi basketbol oynadığını gösterebilir. Böylece basketbolcu adayının topu savunma becerisinin düzeyi kendisine somut olarak gösterilmiş olabilir. Gelin şimdi buna bakalım.

Ön Sahadaki Savunması

  1. Topun orta kulvara gitmesini ya da topun orta kulvardan ilerlemesini engeller.
  2. Pasın orta kulvara verilmesine engel olur
  3. Etkili bir savunma olduğunu göstermek için topu kenar çizgilere ya da köşelere sürükler.

Geri Sahadaki Savunması

  1. Çizgileri ve koridorları ayaklarıyla kapatır.
  2. Topa yenilmesi durumunda koşarak hücum oyuncusunu yeniden yakalar.
  3. Top ilerlediğinde slayt yaparak topun karşısında kalır.

Savunmanın Derecelendirilmesi

Mükemmel

  1. Üçlü tehdit'in tüm pozisyonları engeller
  2. Close Talker defense yapar. Toplu hücum oyuncuna çok yakın durarak topa baskı yapmasıdır.
  3. Sahanın ortasına topun gitmesine izin vermez

İyi

  1. Üçlü tehdit pozisyonlarından en az 2'sini engeller.
  2. Savunmada konuşur
  3. Toplu hücum oyuncusunun vücudunu top ile savunma oyuncusu arasına biraz da olsa sokmasını sağlar. Toplu hücum oyuncusunun orta kulvara yeterince göz hakimiyeti kurmaması amacıyla bunu yapmalıdır.
  4. Orta kulvara atılacak pas kalitesini düşürmelidir.

Normal

  1. Üçlü Tehdit pozisyonun 1 tanesini engeller.
  2. Yakın mesafe olmasa da topa baskı yapar.
  3. Topu savunma pozisyonunda etkilidir, kolay kolay topa yenilmez.
  4. Çoğunlukta topun orta kulvara girmesine mani olur.
Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının  savunmada bireysel gelişimleri için giriş yaptım. Umarım topu savunmak için çare arayan genç basketbolcu adaylarına rehber olmuştur.

Basketbolcu adaylarının savunmaya ayaklarıyla başlaması dileğiyle....
spacer

İyi Bir Savunma Oyuncusunun Özellikleri

Geçen yazımda iyi bir oyun kurucunun özelliklerden söz ettim. Bu yazımda da basketbol sahasında iyi bir savunma oyuncusunun özelliklerinden söz edeceğim.

Bu yazımda iyi bir savunma oyuncusunun özellikleri nelerdir? Nasıl bir basketbolcu adayından söz ediyoruz? Bunları açıklamak istiyorum.
 
savunma oyuncusu
 

İyi Bir Savunma Oyuncusunun Özellikleri

Savunmayı her basketbol oyuncusu sevmez. Bazı genç basketbolcu adayları savunma yapmayı angarya olarak görür. Buna karşılık şu bilinen söz ile yanıt verilebilir. 
"Hücum maç kazandırır fakat savunma şampiyonluk kazandır."
Her genç basketbolcu adayının bu bağlamda savunma yapması önemlidir. Peki iyi bir savunma oyuncusu nasıl olmalıdır? Şimdi iyi savunma yapan basketbolcuların özellikelerine birlikte bakalım.

İyi Bir Savunma Oyuncusu Olmak İçin;

Basketbol oyununda savunma yapmak için oyuncuların hırs, istikrar ve sürekliliğine ihtiyacı vardır. Savunma yapacak oyuncunun kendisi savunma yapmayı istemelidir. Daha sonra yüreğini sahaya koymalıdır. İyi bir savunma için yüreğin ortaya koyulması önemli bir detaydır.

Oyuncuların defans yapma isteğinin ardından iyi bir savunma oyuncusu olmaları için şu başlıkları itina ile yerine getirmeleri gerekir. İyi bir savunma oyuncusu her takımın arzuladığı bir basketbolcudur.

1. İyi Bir Savunma Oyuncusu Şütörleri Tanır

İyi bir savunma oyuncusu rakip takımdaki şötürlerin şutlarını nasıl attıklarını bilir. İstatistiki veriler şütörlerin nerede yüzdeli oynadıklarını gösterir. Ancak iyi bir savunma oyuncusu bu şütörlere karşı nasıl davranış göstereceğini bilir.

Örneğin; dribling üzeri şut atan bir basketbolcu ile karşılaşabilir. İyi bir savunma oyuncusu bu şötörü dribling kullanmadan şuta zorlar. İyi bir savunma oyuncusu tanımadığı bir şötür il karşılaşınca durumu anlar ve ona göre savunmasını şekillendirir.

Örneğin iyi bir savunma oyuncsu rakibin 13 numarasının köşeden kick-out attığını hemen fark eder. Bununun engellenmesi için savunmasını da buna göre konumlandırır.

2. İyi Bir Savunma Oyuncusu Box-Out Yapar

İyi bir savunma oyuncusu konum ne olursa olsun farketmez. Her koşulda box-out yapmalıdır. İster topu isterse topsuz oyuncuyu savunsun fark etmez. Şut atıldığında otomatik olarak box out yapar.

Box-out çok kolay elde edilen bir alışkanlık değildir. Ancak box-out alışkanlığını kazanan basketbolcu adaylarının takımlarına katkısı çok fazladır.

Genelde uzun oyuncuların box-out yaptığı düşünülse de bu yanlıştır. Basketbol oyununda box-out tüm pozisyonlardaki oyuncuların yapması gerekir. Box-out, iyi bir savunma genç basketbolcuların bireysel gelişimine katkı sağlayan bir beceridir.

3. Şutu Zorlaştırır

Savunmadaki iyi bir basketbolcu adayı Contest the shot ya da close out denen savunma becerisinde çok iyidir. 

İyi savunma oyuncuları, her şutu zorlaştırmak için çaba sarfeder. Atılan her şuta el gösterir. 

İyi bir savunma oyuncusu şütörü tanıyacağı için, şut atılacak sırada; hücum oyuncusunun şutunun mekaniğini değiştirmek için şutu zorlaştırmak için topa el gösterir.

4. İyi Bir Savunma Oyuncusu Topa Baskı Yapar

İyi bir savunma oyuncusunun belki de en önemli özelliği basketbol sahasının her yerinde topa baskı yapabilmesidir. 

Topa baskı denildiğinde akla top çalma gelmemelidir. İyi bir savunma oyuncusu topa baskı dendiğinde üçlü tehdit pozisyonlarının tümünü baskı altında tutulması olduğunu bilir.

Basktebolda topa baskı yapmak; top çalmayı amaçlamak değildir. Topun çalınması arzuladığımız bir şeydir. Ancak "topa baskı" dendiğinde; şutun, pasın ve driblingin zorlaştırılmasıdır.

Topa baskı yapan iyi bir savunma oyuncusu, ister hareket halinde olsun ister sabit olsun fark etmez. Hücum oyuncusuna yakın olmalı, kollarını ve ellerini aktif kullanmalıdır.

5. İyi Bir Savunma Oyuncusu Topu Saptırır

İyi bir savunma oyuncusu olan basketbolcu; topu ya da tuttuğu adamanın gitmek istediği yerden başka bir noktaya yönlendiren oyuncudur.

Örneğin iyi bir savunma oyuncusu penetrenin mümkün olduğunca en büyük açıyla yapılmasını sağlar. İyi bir savunma oyuncusu topun ya da rakip oyuncunun gitmek istediği noktadan uzaklaştırmasına saptırma diyebiliriz.

Diğer bir örnek ise; iyi bir savunma oyuncusu off screen'den çıkacak bir hücum oyuncusunun çıkacağı ideal noktadan uzak bir noktaya gitmesini sağlamasıdır.

Diğer bir saptırma örneği ise şudur. İyi bir savunma oyuncusu dribling yapan bir oyuncuya çok zik zak yaptırır.

6. İyi Bir Savunma Oyuncusu İletişim Kurar

İletişim kurabilme becerisi iyi bir basketbolcu özelliğidir. Savunma oyuncusunun iletişim kurma yöntemi ise konuşmak olmalıdır.

İyi bir saavunma susarak yapılmaz. Bunun sebebi savunmadaki iletişim kanalının konuşma olmasıdır. Konuşan iyi bir savunma oyuncusu takımını defansta organize eder. Takım iletişiminin güçlü olması için bu şarttır.

Genç basketbolcu adaylarının bireysel gelişimleri için yukarıdaki özelliklere sahip olması beklenir. İyi bir savunma oyuncusu olma yolunda başarılar dilerim.

Hadi savunma yapalım...
spacer

İyi Bir Oyun Kurucunun Özellikleri

 Oyun kurucular basketbol sahasının belki de en önemli figürleridir. Oyun kurucular sahip oldukları özelliklerle basketbola heyecan katabilmektedirler. Peki iyi bir oyun kurucunun özellikleri nelerdir? Bu yazıda buna yanıt vereceğiz.

iyi bir guard

Basketbolda oyun kurucular için guard, playmaker terimleri kullanılmaktadır. Oyun kurucu yerine bu terminolojilerle karşılaşabilirsiniz.

Oyun Kurucuların Özellikleri

Basketbolda iyi bir oyun kurucu olmak için bireysel gelişiminizin iyi temeller üzerinde oluşturulması şarttır. Basketbolcu olarak iyi bir oyun kurucusu olmak isteyen oyuncular için size 5 ip ucu vermek istiyorum.

Oyun kurucu pozisyonunda oynayan genç basketbolcu adayları bu ip uçlarını alışkanlık haline getirmeleri onları bir adım öne götürecektir. Basketbol eğitimi aldığınız dönemde bireysel gelişiminize katkı sağlayan teknik becerileri nitelikli kazanmalısınız. 

Bunun yanında aşağıdaki özellikleri kazandığınız takdirde iyi bir oyun kurucu olarak basketbol oynayabilirsiniz.


1. İyi Bir Oyun Kurucu Bencil Değildir

Topla en çok basketbol oynayan oyuncu şüphesiz oyun kuruculardır. Bu durum pek çok oyun kurucunun bencilce oynamasına neden olabilir. Bunun için oyun kurucuların basketbol sahasında bencilliğin ne olduğunu iyi kavramaları çok önemlidir.

İyi bir oyun kurucu kesinlikle bencil değildir. Örneğin top oyun kurucuya geldiğinde bilinçsizce penetre etmez, şut yapmaz ve çok dribling yapmaz. Bencil oyun kurucular, özellikler altyapıdaki basketbolcu adayları, sanki maç 1e5 oynanıyormuş gibi davranırlar. Bu tip sahneleri herhalde hiç görmeyen basketbolseveri yoktur.

Basketbol sahasında topu paylaşan; bencil olmayan oyun kurucular, birer lider olabilmektedirler. Bu tip oyun kurucular takım halinde daha iyi basketbol oynamasını sağlayan basketbolculardır.

2. Oyunları ve Setleri Bilir

Oyun kurucular basketbol sahasındayken tüm setleri derinlemesine çok iyi bilir. Basketbol sahasına adım attığında takımının oyun düzenlerini çok iyi bilen oyun kurucular takımını organize etmeyi bilir.

Oyun kurucular aynı zamanda antrenmandaki drilleri çok iyi bilir. Basketbol oyunu ve drill bilgisi onların bireysel ve taktik gelişimine yardım eder.

3. Eşleşme Bozukluklarını Anlar

Bir basketbol maçında heyecan çok yüksek olabilir. İyi bir oyun kurucu bu yüksek tansiyon sırasında bile ters eşleşmeleri görmelidir. Böylece iyi bir atak yapılması için basketbol sahasında topa yön verebilir.

Günümüz basketbolunun olmazsa olmazı Pick and Roll oyunlarıdır. Pick and Roll çokça ters eşleşmelere neden olmaktadır. İyi bir oyun kurucu buralardaki eşleşme bozukluklarını anlayarak basketbol oyununa yön vermelidir.

Rakip sahaya çabuk gidildiğinde fastbreak ve transation oyunlarında iyi oyun kurucular ters eşlemeleri fark etmelidir.

İyi bir oyun kurucunun eşleşme bozukluklarını görmesi yetmez. Ters eşleşmeyi görüp topa yön vermesi onu iyi bir oyun kurucu yapar.

4. Oyun Kurucular Basketbol Maçında Tempoyu Belirler

Bir basketbol maçında oyunun temposu sürekli değişir. Modern basketbol çok hızlı ve sürekli inişli çıkışlı bir tempoda oynanmaktadır. Dolayısıyla basketbol maçının konumuna göre oyun kurucular maçın temposunu ayarlamalıdır.

Maçın tansiyonuna göre oyunun temposunu ayarlayabilen oyun kurucular modern basketbolun içerisinde büyük bir değere sahip olurlar.

İyi bir oyun kurucu maçın hangi aşamasında nasıl bir tempoda basketbol oynanmasını bilen oyunculardır.

Bazen taktik gereği, bazen oyun kurucunun maçın tansiyonunu belirleme becerisi oyunun temposunu belirler. Basketbol eğitimi alan oyun kurucuların oyunu okuma becerilerini kazanması elzmedir.

Oyun kurucular koç ile birlikte basketbol maçını yerinde çokça izlemeleri oyunu okuma yetileri kazanması için bir yoldur. Canlı örnekler oyun kuruculara iyi bir basketbolcu olmaları için rehberlik edebilir. 

5. Oyun kurucular Koç ile İletişimde Olmalıdır

Oyun kurucular basketbol sahasında koçu temsil eder. Oyun kurucuların koçu iyi anlaması ve onun gibi düşünebilmesi takımının istenen basketbolu oynamasını sağlayacaktır.

Oyun kurucuların koç ile saha içinde ve saha dışında yoğun ilişki kurması bu yüzden önemlidir. Oyun kurucular koç ile bol bol basketbol hakkında konuşmalıdır. Çeşitli basketbol gelişimlerini tartışmalıdır. Bu onların iyi bir oyun kurucu olmaları yanında basketbol takımında iyi bir lider olmasını sağlar.

Basketbol eğitimi alan genç basketbolcu adaylarının nasıl iyi bir oyun kurucu olacaklarına dair 5 ip ucunu sizlerle paylaştım. 

Tüm bunlardan önce fiziksel, atletik, teknik ve taktik anlamda iyi temeller üzerinde antrenmanlar yapılması zorunludur. Tüm bunlar olmadan basketbol oynamanız beklenmez. 

Basketbol oynamak için ön hazırlıklarınızın çok iyi yapılması zorunludur. Umarım oyun kurucular için bu yazı bir rehber olmuştur.
spacer

NBA | ALL STAR OYLAMASI BAŞLADI

 
nba all star

All Starını Seç

NBA'de bir klasik olan ve seçilmenin çok önemli olduğu NBA All Star gecesi için aday oyuncular basketbol severlerin oylarıyla seçilecek. 

22 Ocak 2023'e kadar gerçekleşecek olan NBA All Star oyuncu seçimi başladı. Oy vermek isteyen herkes internet üzerinden dünyanın her yerinden oy kullanılabilmektedir.

72. NBA All Star gecesi Salt Lake'teki Vivint Arenada 20 Şubat 2023'te gerçekleşecek.

Oylamada taraftarların %50, basının ve NBA oyuncularının etkisi %25 olacak şekilde belirlendi.

Oy kullanmak isteyen basketbol severler nba.com/vote linkini tıklayarak NBA All Star'da görmek istedikleri oyunculara oy verebilirler. 

Benim Oylarım Şöyle Oldu

Bizim oyuncularımızı NBA All Star'ında görmek bizleri gururlandıracağını düşünerek başta Furkan Korkmaz olmak üzere Cedi ve Alperen'i takımda görmek istedim. 

Geriye kalan NBA All Star oylamam ise aşağıdaki gibi oldu.

nba all star


spacer

Pack Line Defense İlkeleriyle Shell Drill

Shell drill; deniz kabuğu anlamına gelen shell sözcüğünden adını almıştır. Basketbolda shell drillinin amacı oyuncuların basketboldaki savunma ilkelerini öğretmektir. 

Genç basketbolcu adayları shell drill esnasında ilerde ihtiyacı olan taktiksel savunma gelişiminin temelini atarlar. Hemen hemen her antrenör shell drilli genç basketbolculara çalıştırmaktadırlar.

packline defense ile shell drill

Shell Drill

Basketbolda genç oyunculara takım savunmaları öğretilir. Zamanı geldiğinde savunmanın temel prensiplerini öğretmek için shell drill kullanılır. Shell drillde topu yönlendirme, pası engelleme, topsuz taraf savunması, iletişim, savunma rotasyonları ve savunma spacingi gibi kavramlar gelişmektedir.

U14 sezonundan önce shell drill çalışmaları uygun bulunmaz. Bu yıllarda oyuncuların birebir toplu ve topsuz savunma prensiplerini öğrenmeleri uygundur. Özellikle topu 1e1 savunma becerilerinin öğretilmesi önerilir.

Shell drill takımların felsefesine göre genç basketbolcu adayları için farklı düzenlenebilir. Örneğin ortadan penetreyi açıp açmamak takımın felsefesiyle ilgili olduğu için shell drill bu durumda farklılık gösterebilir.

Shell drill geneldre 4e4 formatında uygulanır. Basketbol takımının felsefesine uygun olan taktik gelişimin kazanılması beklenir. Bu yazıda basketbolda uygulanan "Packline Defense" prensiplerine göre Shell drillinin nasıl yapılacağına bakacağız.


Pack Line Defense Neyi Amaçlar?

Baskketbolda pack line defense bir savunma sistemidir. İleriki yazılarımda bu savunmayı detaylı bir şekilde konuşmayı düşünüyorum. Şimdilik pack line defense'in amacı nedir ona bakalım:
  1. Rakibi şut atmaya zorlar
  2. Rakip uzun oyuncularının şut atmasını ister. Tüm şutlara close out yapmak ister.
  3. Topun paint'e girmesini istemez.
  4. Çembere penetre yapılmasını istemez. 

Packline savunmasında rakibin kuvvetli yanlarına bakılır. Onları istemedikleri şutları attırmaya zorlar. Böylece savunmada etkili basketbol oynamayı bekler.

Bu savunmayı tercih eden bir takımın her antrenmanda shell drill çalışması gerekmektedir. Cut, penetre  spacingi, screenler gibi hücum ataklarını savunma uygulamaları yapılır.

Shell drill yapılırken üzerinde durulacak en önemli şey, box out yaparak rebound üstünülüğü kazanmaktır. Eğer box olmazsa savunma amacına ulaşamayacaktır.

Şekiller Yardımıyla Bazı İlkeler

Pack Line Defense yapan bir takımın bazı hücum ataklarını nasıl savunduğuna bakalım. Bir basketbol maçında atakları savunma değişkenlik gösterebileceğini tekrar hatırlatmak isterim. Bu değişkenlikler takımın ve koçun basketbola yaklaşımıyla ilgilidir.

Basketbolda aşağıdaki örnekler ile shell drill'de genç basketbolcu adayının fikir sahibi olacağını umuyorum.

Yardım Çizgisi

shell drill
Basketbol sahası çemberden çembere boyuna hayali bir çizgi ile ikiye bölünür. Sahayı ikiye bölen bu çizgiye "Yardım Çizgisi" adı verilir.

Shell drill yapılırken topun bulunduğu tarafa göre saha ikiye bölünerek adlandırılır. Genelde "Top Tarafı" ve "Yardım Tarafı" denmektedir.

Basketbolcu adaylarının bu çizgiyi baz alarak bir takım yardım savunmaları, cut savunmaları, penetre reaksiyonları vs yapmaları beklenir. Basketbolcu oyuncuları savunma konumlarını yardım çizgisine yaklaşarak korur.


Packline Defense Savunma Çizgisi

shell drill

Packline Savunmada yayın içerisinde hayali çizilmiş küçük bir yay daha vardır. Savunmadaki basketbolcuların bu yayın dışına çıkması çok istenmez. Bu yaya "Savunma Çizgisi" adı verilir Savunma çizgisi, penetreyi ve pas kanallarını kapatarak topun paint'e girmesinin zorlaştırır.

Geniş Açılı Üçgenler

shell drill
Savunma oyuncuları geniş açılı üçgenler oluşturarak yardım çizgisine yaklaşırlar. Topsuz savunma yapan tüm oyuncuların amacı basketbol sahasındaki toplu oyuncunun penetresini engellemektir.

Geniş açılı üçgen şöyle oluşturur, basketbol sahasındaki topsuz savunma oyuncuları üçgenin bir köşesinde kendilerini koyarlar. Diğer köşelerde de top ve tuttukları savunma oyuncusu vardır.

Topsuz savunma oyuncusu yardım çizgisine ve çembere yaklaşırlar. Geniş açılı üçgen kurdukları bu konumda yardıma hazır beklerler. Bu pozisyona basketbolda "jump to the ball" denir.

Savunma Oyuncuların Pozisyonları

shell drill

shell drill

Basketbol sahasında topun bulunduğu konuma göre savunma pozisyonlarını 4 dışarda formatında shell drilli yukarıdaki şekillere göre açıklayalım.

Top kanattaki hücum oyuncusundadır. Bu konumda topsuz savunma oyuncuları şöyle pozisyon almalıdır.

  • 1 numaralı savunma oyuncusu topun karşısında savunma pozisyonunda,
  • 2 numaralı oyuncu yardım çizgisinin üzerinde,
  • 3 numaralı oyuncu da ayakları paint'te olacak şekilde bekler,
  • 4 numaralı savunma oyuncusu yardım çizgisine yaklaşarak geniş açılı pozisyonlarını almalıdırlar.
  • Top köşedeki 4 numaralı hücum oyuncusunda iken topsuz savunma oyuncuları şöyle pozisyon alırlar.
  • 1 numaralı savunma oyuncusu topa yaklaşarak pozisyon alır,
  • 2 numaralı savunma oyuncusu yardım çizgisi üzerine gelmeli,
  • 3 numaralı savunma oyuncusu da çember altında yardım çizgisinde durmalı

Cut Savunması

Shell Drill

Shell drill çalışılırken hücumdaki basketbolcu pas attıktan sonra cut etmek isteyebilir. Savunma oyuncularının dikkat etmesi gereken şey onların mutlaka arkalarından gitmesini sağlamaktır.

Read&React basketbolunda köşeye atılan paslarda savunmanın önünden cross cut yapılması istendiği düşünüldüğünde savunmanın da buna bir antitez oluşturması gerekir. Basketbol sahasında  shell drillin tutarlılığını gösteren bir konum olduğunu görürüz.

Topsuz oyuncu cut'a başladığında; savunma oyuncusu uygun bir açı oluşturur. Hücum oyuncusuyla temas kurup onun arkasından cut etmesini sağlamalıdır.

Ball Screen Savunması

Topa screen geniş bir konudur. Takımın ve koçun felsefesine göre pek çok şekli vardır. Burada packlline defense ilkelerine göre bunu değerlendireceğim. Bu ilke de topun boyalı bölgeye girmemesidir. Bundan dolayı topa screen savunması olarak bu savunmayı yapan basketbol takımları genelde switch yapmayı tercih ederler.

Shell drill; genç basketbol oyuncularının savunmadaki taktik gelişiminin temellerini atar. Savunmada nice topları durdurmanız dileğiyle.....
spacer