Zone Savunmanın Avantajları ve Basketbol

Altyapı basketbolunda zone savunmayla çok karşılaşırsınız. Hatta altyapı basketbolunu izleyen bir kimse mutlaka zone savunmayla karşılaşmıştır. Bugün alan savunması yerine zone savunmanın avantajları ve basketbol konusuna bakacağız.

Zone Savunmanın Avantajları

 Zone Savunmanın Basketboldaki Avantajları

Altyapı basketbolu için zone savunma önerilen bir şey değildir. Çünkü savunma becerileri tam oluşmadan zone savunma yapıldığında genç basketbolcu adayları eksik becerilerle bir üst basamağa çıkarlar. Ancak bu yazıda zone savunmanın altyapıdaki sakıncaları yerine sizlere zone savunmanın avantajları ve basketboldan söz edeceğim. 

Her savunmanın bir avantajı olduğu gibi bir de dezavantajı vardır. Bu yazımda bir basketbol maçında yapılan zone savunma türüne bakmadan alan savunmasının avantajlarından söz edeceğim. Bir maçta zone savunmanın avantajları ve basketbola bakış nasıl olmalıdır?

Zone Savunmadan Ne Anlamalıyız?

Basketbolda zone savunmayı kısaca tanımlayacak olursak; savunmadaki her genç basketbolcu adayının sorumlu olduğu bir alanı savunmasıdır. Topun savunulması, yardımlaşmalar gibi teknik karmaşıklığa girmeden en basit tanımıyla her genç basketbolcu adayının bir alanı savunduğu akla gelmelidir.

Zone savunma yapıldığında avantajlarını ve oynanan basketbolu bu minvalde ele alacağım. Dolayısıyla altyapı basketbolundaki hasarı yerine zamanı geldiğinde yapılan ideal zone savunmaların basketboldaki avantajlarını konuşacağız.

Zone Savunmanın Avantajları

  1. Zone savunma give&go taktiksel ataklarına karşı yapılan etkili bir savunmadır. Örneğin read&react basketbolunu oynayan bir takım give&go taktik atağından yararlanmak ister. Tam olarak burada zone savunma give&go taktiksel atağını durdumak için yapılabilir.
  2. Zone savunma orta ve yakın mesafe şutları savunur. Bunun için dış atışı olmayan takımlara karşı etkili olmaktadır. Altyapıda genç basketbolcu adayları basketbolu yeni öğrendiklerinden dolayı yapılan zone savunma bu amaçla yapılmamaktadır. Oyuncuların becerilerinin henüz oturmaması, fiziksel eksikliklerin olması gibi nedenlerden dolayı zone savunma yapılmaktadır. Bu durum her iki takımın da bireysel gelişimlerini bundan dolayı yavaşlatmaktadır.
  3. Zone savunma yapan takımların oyuncuları daha az faul yapar. Faul sorunu olan takımlar ya da kadro derinliği olmayan takımlar tarafından zone savunma tercih edilmelidir.
  4. Savunma ribaunduyla fastbreak fırsatları ele geçer. Savunmada ribaundu sorunu yaşayan takımlar zone savunmayı tercih edebilir. Zone savunma adam adama savunmaya kıyasla daha organize fastbreak atakların gerçekleşir.
  5. Bazen basketbolcu adayları bireysel olarak zone savunmasına karşı atak yapamazlar. Bu durumda zone savunması tercih edilebilir. 
  6. Bir takımın oyuncuları yavaşsa, zone savunma yapmak onlar için bir avantaj olabilir.

Zone savunmanın avantajları birkaçı bunlardır. Bunların yanında daha pek çok zone savunanın avantajlarını basketbol sahasında görebiliriz. Ancak şimdilik bu kadarla yetinelim.

Basketbol eğitimi alan altyapı basketbolcu adaylarının takımlarının zone savunma yapmamaları benim kişisel önerimdir. İleride altyapıda zone savunmanın neden yapılmamasıyla ilgili bir yazıda görüşene kadar, basektbolla kalın.
Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.