Read&React Basketbolunda Zone Atak | Yarma Harekatı - 1

 Genç basketbolcu adayları read&react basketbolundaki temel alışkanlıkları kazandıktan zone savunmalara karşı atak yapmaya hazır olurlar. Yazımızın geriye kalan kısmında read&react basketbolundaki zone ataklara yarma harekatı diyeceğiz.

Read&React Basketbolunda Zone Atak-Yarma Harekatı

Read&React Basketbolunda Zone Atak Yapılması


Genç basketbolcu adaylarının zone savunmalarını gözünde büyütmelerine gerek yoktur. Yarma harekatında edineceği alışkanlıklarla zone savunmaların nasıl yıkılacağını öğrenmeye başlarlar. read&react basketbolundaki yarma harekatıyla zone hücum prensipleri öğrenilebilir.

Zone Savunmaya Karşı Atak Prensipleri


Read&React basketbolunda zone atak konusuna başlamadan önce zone savunmalara karşı temel prensiplerden söz etmek gerekir.

Basketbol sahasındaki zone savunmalara karşı atak yapmanın için temel prensipleri önem sırasına göre ele alalım. Genç basketbolcu adayları zone savunma gördüklerinde aşağıdaki prensipleri öncelik sırasına göre yerine getirmeye çalışmalıdır. Bunlar; fastbreak, boşluklardan atak ve şuttur.

Zone Read&React ataktaki yarama harekatıyla her çeşit zone savunmaya karşı yapılabilecek temel beceriler vardır. Ancak bunun için genç basketbolcu adaylarının teknik becerilerini sağlıklı almış olmaları gerekir. Eğer yeteri teknik donanıma sahip değillerse, zone savunmalar onlar için kabus olabilir. Genç basketbolcu adaylarının bireysel funthemental alışkanlıklarının çok iyi almış olmalarını umut ederek yazıya devam ediyorum. 

Read&react basketolundaki yarma harekatıyla zone savunmalara karşı gereken temel ilkeleri birlikte sıralayalım.

1. Fastrbreak


Zone savunmayla karşılaşan takımların alan savunmalarını etkisiz bırakmanın ilk temel yaklaşımıdır. Zone savunmanın bir numaralı ilacı daha iyi organize olmuş fastbreak ataklarıdır. Oyun hızının arttırarak  fastbreak ve fastbreak transation hücumlarından daha çok sayı atılmaya çalışılmalıdır. Bunun için tam saha baskı yapmak yapılacak işlerden biri sayılabilir.

Zone savunma yapan takımların ana amaçlarından biri daha organize fastbreak ataklarını yapmaktır. Zone savunmayla karşılaşan takımların fastbreak savunmasına dikkat ederek işe başlamalıdır. 

Zone savunma görüldüğünde ne kadar etkili fastbreak atılırsa alan savunması o kadar kolay çökecektir. Genç basketbolcu adaylarının alan savunmalarını gördüklerinde hızlı hücum fırsatlarını titizlikle değerlendirmeleri bir bakıma zorunlu olacaktır.

2. Zone Savunmaların Boşluklarına Atak (GAP Atak)


Read&React basketbolunda yarma harekatı oynanırken pas&cut basamağındaki give&go taktiğinin  işlemesini daha çok isteriz. Eğer rakip zone yapıyorsa basket cut yapmak yerine, zone savunmasının boşluklarına cut edilerek orada kısa bir süre beklenir. Bu süre sonraki pas zamanı kadardır. Pas yapıldığında boşluk terk edilerek dış noktadaki rotasyon konumuna geçilir. 

Yani read&react basketboluna göre pas&cut aşamasında pası atan oyuncunun gideceği noktaya bir bir pas yapıldıktan sonra yada noktaya dribling yapılınca gidilir. Önce alan savunmasındaki boşluğa hareket edilir, bir pozisyon sonraysa gidilmesi gereken noktaya gidilir. 

Zone savunmaya atak eden takımların pas trafiğinin çok hızlı olması önemlidir. Topun zone savunmanın boşluklarına sokmak defansı oldukça zor durumda bırakabilir. Bunun için zone savunmanın boşluklarına ya iyi bir pas ya da kuvvetli bir penetre yapılmasıyla etkili bir sonuç elde edilebilir.

Yarma harekatı oynarken read&react basketbolundaki pin&skip basamağıyla top  zone savunmasının boşluklarına atılabilir. Burada pivot oyuncusuna pas imkanı vardır. Yarma harekatı oynanırken read&react basketbolundaki  pas&cut basamağının prensipler itinayla uygulanmaya çalışılmalıdır.

Read&React Basketbolunda zone savunmaların boşluğuna pas atmanın diğer bir yolu noktaya dribling basamağının uygulanmasıdır. Noktaya dribling basamağı zone savunmalara karşı çok sık ve hızlı yapılmalıdır.

Zone Savunmalara Karşı Yarma Harekatı Prensipleri

  1. Noktaya dribling esnasında savunma rotasyon problemleri yaşayabilir. Driblinge başlanan noktanın rotasyonla doldurmak gerekir. Bu noktaya gelen genç basketbolcu adayı pas alabilirse GAP'lere pas ve dribling ile atak fırsatı yakalayabilir.
  2. Amaç her zaman GAP'lere atak yapabilmek olacaktır.
  3. Yarma harekatı başlayınca, şut atılabilir, drive edebilir veya kısa köşedeki posta pası atılabilir. Bu seçenekler yarma harekatı için çok değerlidir.
  4. Dribling köşeye doğru yapılırsa top hemen off guard noktasına dönmelidir.
  5. Dribling kanada giderse pivot oyuncusunun mutlaka top tarafındaki kısa köşeye gitmelidir.
  6. Double ataklar GAP'lere topun sokulmasının bir fırsatıdır. Read&React basketolunun pas&cut aşamasında edinilen double atak becerisi sıkça kullanılabilir.
  7. Tepeyi savunan oyuncu çoğu zaman read line üzerinde kalır. Tepedeki hücum oyuncusu backdoor seçeneklerine bakmalıdır. Bu oyuncunun diğer önemli bir göreviyse fastbreak savunmasıdır.

3. Dış şut


Dış şutlar genelde ceza atışı olarak kullanılmalıdır.  İsabetli dış şutlarla zone savunmaları tarumar olacaktır. Zone savunmalara karşı dış şut ilk tercih olarak görülmemelidir. İlk tercih olduğu durumlarda girmeyen şutlar potanıza fastbreak olarak dönme ihtimali yüksek olacaktır. 

Gen basketbolcu adaylarının bunu bilerek taktik gelişimlerine katkı sunacakları şut tercihi bilgisine sahip olması yarlarına olacaktır. Şut tercihleriyle ilgili bir yazıyı ilerde kaleme alacağım.

Sonuç


Görüldüğü gibi rakip zone savunma yaptığı durumlarda savunmayı delmek için fastbreak ataklarını iyi oynamak lazım. Ayrıca rakibin zone savunmasını bozmak için tam saha baskılar denenebilir.

Daha sonra yarı saha ataklara bakılmalıdır. Bunun için yapılan zone savunma çeşidine göre alanın boşlukları belirlenerek oralara pas atmak ya da kuvvetli penetreler yapmak gibi tercihler kullanılmalıdır.

Aslında genel olarak bilinen zone savunmanın en iyi ilacı şut bu iki temel uygulamadan sonra gelir. Bu aslında şut tercihlerinin doğru kullanılması olarak adlandırılmalıdır.

Zone savunmalarına atak yapılırken acele etmeyip sabırlı davranmak çok önemlidir. Zone savunma görüldüğünde genç yaştaki basketbolcuların paniklemesi yerine sakinleşmesi, sabırlı olması onların lehine olacaktır.

Bundan sonraki basketbol eğitimi yazısında Read&React zasketbolunda zone atak olan yarma harekatının ayrıntılarına ineceğim.

Yarma Harekatında görüşmek üzere basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.