Basketbolda Kaçış Noktası Saldırısı

 Basketbol taktik bilgisi gelişimini isteyenler için bugün basketbolda kaçış noktası saldırısından söz etmek istiyorum. Genç basketbolcu adaylarının taktik gelişimlerini ilerletmeleri maçta oluşabilecek taktik saldırıları uygulamasını sağlar. Böylece maçta karşılaşıldığında ataklar daha kolay okunabilir.

Taktik atak fırsatları genç basketbolcu adaylarının oyun içerisinde onlarca kez karşılarına geleceği için antrenmanlarda taktik atak çalışmaları bu bağlamda önemlidir. Bunun için bugünkü konumuzu basketbolda taktik atak olan kaçış noktasını anlatacağım.
Kaçış Noktası ve Kaçış Noktası Saldırısı

Kaçışı Noktası Taktik Saldırısı (Bounce Off Escape)

Basketbolda kaçış noktası saldırısını bugün sizlere read&react basketbolunu kılavuz alarak anlatmak istiyorum. Genç baskebolcu adayları kaçış noktası  saldırısı oyun bilgisini dağarcıklarına eklemelerini öneririm. Taktik gelişimi konusunda ilerlemenize katkı sağlayan bir taktik ataktır. 

Taktik atakları bilerek oynamak genç basketbolcu adaylarını sıradan oyunculardan farklı yapar. Şimdi, kaçış noktası taktik saldırısını tanımlamadan önce Bounce Off (kaçış noktası) nedir?  Tanımını yaparak başlayalım.

Kaçış Noktası (Bounce Off)

Basketbolda kaçış noktası dendiğinde; hücum penetre yapmak istediği sırada savunma oyuncusu çabuk davranarak drive yolunu kapattığında, hücum oyuncusunun geriye dribling yaparak dış noktadaki başka bir pozisyona geri dönmesidir.. 

Basketboldaki taktik atak olan “kaçış noktası saldırısı” buradan başlar. Örneğin; read&react basketbolu kaçış noktası yapıldığında basitçe pas&cut aşamasıyla devam ettirilebilir.
Bounce Off (Kaçış Noktası)

Kaçış Noktası Saldırısı (Bounce Off Escape)

Basketbolda kaçış noktası saldırısına şöyle bir örnek verebilirim: Tepeden sağa doğru penetre eden oyuncu sağ kanattaki kaçış noktasına geldikten sonra bu kez sola doğru penetre edebilir.. Basketbol literatüründe "Bounce Off Escape Hatch" ya da “Kaçış Noktası Saldırısı” bu atak girişimidir.
Bounce Off Escap Hatch(Kaçış Noktası Saldırısı)


Kaçış noktası saldırısının avantajı savunma oyuncularını rotasyona zorlamasıdır. Savunma çok rotasyon yaptığında kargaşa yaşayabilir. Belki savunma oyuncusu doğal pas noktasını bırakmak zorunda kalır. Ne bileyim; belki baseline cut ya da backdoor pozisyonu oluşur.

Savunma Hata Yapmadan İkinci Atağı Savunursa Ne Olabilir?

  1. Öncelikle topu kontrol eden oyuncu hala kaçış noktasına gidebilir. Burada her şey mümkün. Savunma başarılı olarak iki kez ard arda penetreyi durdurmuş olabilir. Yine de savunma takımında rotasyon hatası meydana gelmiş olabilir.
  2. Yukarıdaki şekilde iki atak girişimiyle savunma rotasyon yapmıştır. Ancak hala top aynı oyuncuda olabilir. Basketbolda kaçış noktası saldırısı hem savunma hem de hücum için bir teşhis aracı olarak kullanılabilir.
  3. Basketbolda kaçış noktası saldırısında savunma bu baskının altından kalkabiliyor mu o test edilir. Dairesel hareket alışkanlığı genç basketbolcu adaylarınca kazanılmış mı görülür. 
  4. Basketbolda kaçış noktası saldırısıyla read&react basketbolunda taktik gelişiminiz ilerlerken oyun bilginizin gelişimi sağlanır. Bunu yapan oyuncu doğru tercihte mi bulunuyor? Bencilce mi hareket ediyor değerlendirilmiş olur. 

Taktik gelişiminizi ilerletmeniz için oyun bilginizi teoride ve pratikte zenginleştirmeniz sizleri bireysel olarak ilerletecektir. Başka bir taktik atak fırsatında görüşmek umuduyla basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

8 yorum:

  1. koç bu seri bana karmaşık geldi. uygulamasını basıl kolaylaştırabilirim?
    bana önerebileceğiniz driller var mı?

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  3. Çok yararlı bilgiler 🙏🏻🙏🏻

    YanıtlaSil
  4. Taktikleri uygulayacağım Koç güzel fikirler verdin

    YanıtlaSil
  5. tesekkurler hocam

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler hocam çok kral adamsınız

    YanıtlaSil
  7. Çok iyi teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  8. Çok yararlı sagolun hocam

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.