Read&React Basketbolu | Pin&Skip Aşaması

Read&react basketbolunun temel basamakları bittikten sonra sistemin gelişmesi için iki önemli aşama çalışılmalıdır. Bunlar pin&skip ve circle reverse aşamalarıdır. Bu yazımızda pin&skip aşamasından söz edeceğim.

Read&React Basketbolu-Pin&Skip Aşaması

Pin & Skip Aşaması

Read&React Basketbol-Pin&Skip


Temel basamaklardan sonraki ilk 2 aşama read&react basketbolunun karmaşıklaşarak sistemli bir şekilde gelişmesini sağlar. Yine bu iki aşamada zone savunmalara karşı altyapıyı kurmaya başlar.


Read&react basketbolunu altyapıda oynamak için temel olan 6 basamak yeterlidir. Ancak takımınız bir yol aldığında ball bcreen, off screen ve gelişmiş post basamaklarını yapmanızı öneririm.

Pin&skip aşamasının uygulamasında yaşanabilecek bir zorluk yoktur. Bu aşamada ilk hangi düzenin öğrenileceğinin bir önemi yoktur. Çünkü topa göre bir reaksiyon yoktur. Pin&skip aşaması read&react basketbolunun diğer aşamalarına benzemez. Zayıf taraftaki oyuncular sadece topu izlemezler. Zayıf taraftaki savunmaları okurlar. Eğer zayıf taraftaki savunmalar gömülürse, pin&skip aşaması işlevlik kazanır.

Read&react basketbolunda pin&skip aşaması konmasının sebebi teknik beceri aksiyonu olmasıdır. İlk altı basamakta çembere baskı yapılmaktadır. Bundan dolayı pin&skip aşamasının öğretilmesine ihtiyaç duyulur. Uygun olduğunu düşündüğünüz herhangi bir aşamadan sonra pin&skip aşaması öğretilebilir. Read&react basketbolunda pin&skip aşaması savunmanın seviyesine bağlı olarak etki gösterir.

Read&React Basketbolunda Pin&Skip Akışı


Skip pas atan oyuncu cut etmez. Topun kendisine geri gelmesi söz konusu olacağından dolayı sonraki aksiyonu beklemelidir. Skip pas olduktan sonra topa bir pas mesafedeki oyuncu basket cut yapmalıdır. Diğer oyuncularsa rotasyon gerçekleştirmelidir.

Skip pasın yapılacağı zamanda pas alacak oyuncunun savunmasına genelde zayıf taraftaki bir oyuncunun off screen yapması gerekebilir. Bundan sonra doğacak konumlarda oyuncuların basketbol bilgisi ve becerisi konuşmaya başlar.

Read&react basketbolundaki pin&skip aşamasında oyun bilgisinin artmasıyla genç basketbolcu adayının hem bireysel gelişimi hem taktik gelişimi ilerlemeye başlar.

Şekil: 5 dışarda pin.
Read&React Basketbol-5 Out Pin


Şekildeki konum iyi bir prensiptir çünkü köşedeki oyuncunun savunması yardımı en uzak noktadan gelerek yapacaktır. Burada köşe oyuncusunun savunması yavaşlatılmış olur. Ayrıca iki tane savunma oyuncusu aynı anda oraya çekildiğinden dolayı hücum için bir yarar sağlamaktadır.

Skip pas atıldığında ille catch&cath yapılması gerektirmez.  Pas alan oyuncu kararlarında özgürdür. Close out atak yapabilir. Post oyuncsunuu besleyebilir vs.

Şekil: 4 dışarda pin-post zayıf tarafta
Read&React Basketbol-4 Out Pin-Weak Side


Pin&skip aşamasında bazen sadece topu içeriye sokmak için kullanılır. Bunun için formatı 4 dışarıya çevirmek gereklidir. Pin yapan dış oyuncu post olarak beslenmezse ve dışarı çıkmazsa toplu oyuncu için diğer aşamaların aksiyonu belirlenebilir.

Eğer post oyuncusu zayıf taraftaysa otomatik olarak pin yapan kişi olmalıdır.

Şekil: 4 dışarda pin-Post top tarafnda
Read&React Basketbol-4 Out Pin-Post Ballside


Şekil: 3 dışarda
Read&React Basketbol-3 Out Pin


Pin&skip aşaması her yerde uygulanabilir. Tüm açılardaki uygulama ve prensipleri öğretmek için genelde en çok meydana gelen pozisyonlar aşağıda örneklendirilerek konuyla ilgili fikirler sunar.

Örnekler


Şekil: Top Tepedeyken Pin;
Read&React Basketbol-Top Tepedeyken Pin


5 dışarda formatında top tepedeyken kanat oyuncusu köşe oyuncusunun savunmasına pin yapar.

Şekil: Köşe-Kanat Pin;
Read&React Basketbol-5 Out Pin-Köşe-Kanat Pin


5 dışarda formatında köşe oyuncusu kanat oyuncusunun savunmasına pin yapar.

Şekil: Off Guard Pin;
Read&React Basketbol-5 Out Pin-Off Guard Pin


4 dışarda 1 içerde formatında topsuz taraftaki guard oyuncusu kanat oyuncusunun savunmasına pin yapar.

Şekil: Post Ball Side Pin;
Read&React Basketbol-Post Ballside Pin


4 dışarda 1 içerde formatında pivot oyuncusu top tarafında high postta ise,  zayıf taraftaki kanat oyuncusu zayıf taraftaki guard oyuncusunun savunmasına pin yapar.

Şekil: Flare Pin;
Read&React Basketbol-Flare Pin

Pin&Skip Aşamasındaki Opsiyonlar


4 dışarda 1 içerde formatında pivot oyuncusu top tarafında yüksek posttaysa, top tarafındaki kanat oyuncunun savunması pivotu kapatır. Yüksek post top taraftaki kanat oyuncusunun savunmasına pin yapar. Perdelemenin bu açısından dolayı buna flare screen denir.

Read&react basketbolunda oyuncular bu şekilde çalışarak pin&skip formu alışkanlığı kazanırlar. Sonuç olarak bu aşamada oyuncular savunmanın yardımını görür ve harekete geçer. 

Pin&skip aşamasında diğer aksiyonlarla bağlantıların nasıl kurulacağı genç basketbolcu adaylarına öğretilmelidir. Burada oyuncuların postun beslemesi, cut etmesi, pin&skip kombinasyonunu yapması ve baseline penetreyi yapması gibi seçenekler sunulur.

Pin&skip aşamasında nedenlerin oyunculara söylenmeden çalışılması tavsiye edilir. Çünkü bu aşamada off screen antrenmanları yapılmış olur. Basket cut’tan sonra pin’i kullanmak mümkün olur. Bunlar cut eden oyuncunun aklına gelecek ilk şeyler olmalıdır.

Pin&skip aşamasının diğer aşamalarla birleşmesi için çok antrenman yapmak gerekir. Ayrıca postu besleme ve baseline penetreler bu aşamada mutlaka çalışılmalıdır.

Detaylar


  1. Topa dikkat çekilmesi ve savunma rotasyonunun zorlaştırılması pin&skip aşamasında değer kazanır.
  2. Pin yapacak oyuncu yüksek sesle “pin pin pin” diye bağırmalıdır. Topu kontrol eden oyuncunun pası görmesi için pas isteyen oyuncu ellerini kaldırarak istemesi gerekmektedir. Böylece toplu oyuncunun hem gözlerine hem de kulaklarına hitap edilmiş olur.
Pin&skip aşamasıyla birlikte read&react Basketbolu sistemli bir şekilde karmaşık hale gelmeye başlar. Zone savunmalara atak için temeller atılmaya başlanır. Bireysel gelişim gösteren oyuncular, sistemin temel basamaklarını alışkanlık haline getirdikten sonra taktik gelişimi buna paralel olarak ilerleme gösterecektir.

Basketbolun bir alışkanlıklar sporu olduğunu hatırlatarak sonraki basamak olan “Circle Reverse” aşamasında buluşmak dileğiyle basketbolla kalın.

 

Paylaş:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.