Read&React Basketbolu | Zone Atak (Yarma Harekatı - 2)

 Zone savunmaları görünce çoğu genç basketbolcu adayları paniklemektedir. Bugünkü yazımızda read&react basketbolundaki zone atağı inceleyeceğiz. Read&react basketbolunda zone atakları yarma harekatı terminolojisiyle kullanacağız.

Read&React Basketbolunda Zone Atak | Yarma Harekatı2

Read&React Basketbolunda Zone Atağın İncelenmesi


Read&react basketbolunda bir önceki yazıda belirtildiği gibi adam adama savunmalara karşı işleyen bazı noktaları yeniden düzenleyerek kolayca zone ataklara karşı entegre edilmektedir. Bugünkü yazıda yarama harekatı konumlarını değerlendireceğiz.

Zone savunmaya karşı genç basketbolcu adaylarının endişelerine yarma harekatıyla yanıtlar vermeye çalışacağım.

Zone Savunmaya Karşı Atak Prensipleri


Zone savunmayla karşılaşan genç basketbolcu adayları öncelikle bir paniğe kapılmadan sakin olmaları gerekmektedir. Ardından sabırla uygun konumlardaki poziszyonları beklemeliler.

Ancak tüm bunlardan önce fastbreak atakları ilk düşünülmesi gereken noktadır. Daha sonra GAP'lerdeki pozisyonları oynamak gerekir. Son aşamadaysa doğru şut seçimleriyle savunmayı imha etmek için kullanmalılar.

Bunların yanı sıra bir takım taktiksel hamleler vardır. Bunlardan önce read&react basketbolundaki zone atak olan yarma harekatından söz edeceğim. Böylelikle genç basketbolcuların hem zone atak oyun bilgisi gelişirken, zone savunmalara karşı taktik gelişimlerine katkı sağlayacağı bir sistemi konuşmuş olacağız.

Yarma Harekatının İşlemesi


  1. Zone savunmanın zayıflıklarından yararlanmayı bilmek gerekir.
  2. Low post ve high posttaki genç basketbolcu adaylarının screen kullanarak sayı opsiyonları yaratmalıdır.
  3. Penetre yarmasıyla yüzdeli orta mesafe şutların atılmasıdır.
  4. Tüm yarmaların sonunda yakın mesafe atışlarda yüksek yüzdeli atışlar yapılmalıdır.
  5. Pas kanallarının açık olması amacıyla karar çizgisinin etkin kullanılması gerekir.
  6. İçeriden dışarıya paslaşmalarda kısa-uzun pas şeridinin oluşmasına dikkat edilmelidir. Skip pas atılacaksa savunmanın pozisyonuna bakılmalıdır.
  7. Savunma rotasyonu dengesini bozmak amacıyla hücum spacing'i çok hızlı  yapmalıdır.

Yarma Harekatındaki Çift Guard Durumu


Başlangıç 


Read&react basketbolunda zone atak yapılırken oyunun her anında noktaya dribling veya pasla başlayan iki durumla yarma harekatı başlar. 

Böylece yarma harekatı aşağıdaki başlanıç pozisyonlarından birini almış olacaktır. Aşağıdaki görselde yarma harekatının iki başlangıcını görmektesiniz.
  

Yarma Hazırlığı 

Top kanada geldikten sonra potansiyel 3 pasla yarma atağı başlamış olur. Bu ataklar topu elinde bulunduran genç basketbolcu adayının pozisyonu değerlendirmesiyle oynanır. Yarma harekatı pasla başlamış olur.

Yarma Harekatının Seçenekleri

İlk pas opsiyonunda kısa köşe ve bununla bağlantılı ataklar oynanır. Post oyuncusu topu aldığında önce içeriye sonra yüksek posta pas atmaya bakmalıdır. Ardından kendisinin potaya atak süzgecini değerlendirir. En sonunda dış şut için pas atmalıdır. Hiçbir şey olmadığı durumlarda yarma harekatı kaldığı yerden devam eder.

İkinci pas opsiyonunda yüksek postla alçak postun paslaşması ilk dikkate alınması gereken durumdur. Yüksek post potaya atağın değerlendirmelidir. Yüksek posttaki genç basketbolcu adayının kanada dış şut için pas seçeneği vardır. Eğer birşey olmazsa yarma harekatı kaldığı yerden devam edecektir.

Üçüncü pas opsiyonunda tüm oyuncular Yarma Harekatının başlaması için top zayıf tarafa taşınacaktır.

Yarma Harekatındaki Tek Guard Durumu


Başlangıç


Yarma harekatı tek oyun kurucuyla oynanırken çift guard opsiyonlarıyla aynıdır. Tek guard durumunun çift guard durumundaki farkı oyuncuların sahaya yerleşimidir. Dış oyuncuların bu farkın ayırımında olması onlara ciddi avantajlar sağlayacaktır.


Yarma Hazırlğı


Çift guard durumunun aynısıdır. Değerlendirmeden sonra atak başlamaktadır.


Yarma Harekatı Seçenekleri



Konumların değerlendirilmesi çift guard durumunun aynısıdır. Genç basketbolcu adayları topu her aldıklarında pozisyonlara bakmalıdır. Genç basketbolcu adayları 1 saniye içerisinde kararını uygulamaya sokması sistemin işlemesini sağlayacaktır.

Yarma Harekatında Karşılaşılabilecek Bazı Durumlar


Top Tepedeyken



Noktaya dribling yapılır. Rotasyonlar tepe boş bırakılacak şekilde yapılarak 4-Out formatına geçilmiş olur. Bu değişiklik yapılırken, dribling esnasında savunmanın topu paylaşma sorunu olaşabilir. Bu durumda off guard’a pas atılması atağı başlatılır.

Top Kanattayken


Noktaya driblingten sonra pas verildiğinde catch&shot, chatch&drive, kısa köşeye ekstra pas seçenekleri mevcuttur. Yarama harekatı eğer köşeye driblingl başlarsa top hızlı bir şekilde off guarda kadar çevirilip atak yapılabilir.

Top Köşedeyken


Post driblingi görünce hemen kısa köşeye gitmelidir. Topu kontrol eden oyuncu kısa köşeye pas vererek atağı başlatır. Bu konumda double laker cut atağı pozisyonu çıkarabilir.

Top köşede, post weak side’tayken


Post oyuncusu kısa köşeden topa doğru hareket ederek pozisyon almaya çalışır. Bir önceki başlangıç ile aynı pozisyon yaratılmaya çalışılır.

5-Out : Skip Pas


Buradaki alternatifler şöyledir:
  • Tepeyi savunan oyuncu çoğu zaman readline üzerinde kalır. Dolayısıyla basket cut seçeneği değerlendirilmelidir.
  • Topu kontrol eden oyuncu hemen tepeye geri dönerse bir daha noktaya dribling aşaması yapılır.
  • Catch&shot yada penetre pozisyonları doğabilir.
Ana plan olarak 4 ve 2’nin pin&skip oynamasıdır.

4-Out: Skip Pas


Guard; off guarda doğru driblinge başlar. Postun kısa flare screen yapmasıyla pozisyon yaratılmaya çalışılır. Catch&shot ve drive ilk seçeneklerdir.

Read&React Basketbolunda temel 6 basamak alışkanlıkları kazanıldıktan sonra, 7 ve 8. basamak alışkanlıklarıyla birlikte sistemin zone atak çalışmaları hız kazanabilir. 

Bir dahaki yazıda görüşene kadar basketbolla kalın.

Paylaş:
spacer

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederim.
Basketbol ile ilgili fikir alış verişi için iletişime geçebilirsiniz.